Proxecto H2020 ULTRAWINE: Sistema de maceración eco-innovador baseado na tecnoloxía LFHP ULTRAsound para a elaboración do viño
- Tipo Proxecto
- Estado Cheo
- Execución 2015 -2017
- Orzamento asignado 791.359,00 €
- Ámbito Europeo
- Fonte principal de financiamento H2020
- Páxina web do proxecto ULTRAWINE
O traballo desenvolvido dividiuse en 6 paquetes de traballo:
WP1. Optimización de variables de proceso e estudo do efecto sobre a carga microbiana dos mostos.
Realizáronse experimentos en diferentes variedades de uva para verificar a extracción de compostos polifenólicos e aromáticos. Tamén se estudou a influencia dos ultrasóns na poboación microbiana.
WP2. Análise de calidade dos mostos e viños obtidos coa tecnoloxía ULTRAWINE
Para obter resultados comparables con outras técnicas empregadas no sector, elaborouse viño mediante tecnoloxía ultrasóns e de forma tradicional. Descubriuse que os ultrasóns aceleraron significativamente a extracción de compostos polifenólicos das peles de uvas vermellas, principalmente antocianinas e taninos. Ademais, os ultrasóns producen unha maior extracción aromática e unha mellor clarificación do mosto tratado, en comparación cos métodos tradicionais de produción.
WP3. Escala e industrialización
Toda a información extraída de WP1 e WP2 serviuse para deseñar un sistema versátil e eficaz adecuado para diferentes tipos de adegas.
Como resultado dun estudo exhaustivo, consideramos necesario instalar accesorios que permitan a ULTRAWINE funcionar de forma eficiente durante 24 horas, con seguridade e sen un desgaste significativo do equipo. Implementáronse varias melloras grazas á validación da tecnoloxía nunha adega colaboradora.
WP4. Maximizando o impacto de ULTRAWINE.
Este WP levou á certificación da marca CE e presentamos solicitudes de patente nos principais países produtores de viño. Ademais, durante o período de informe, tomamos importantes pasos para a autorización da tecnoloxía ULTRAWINE pola OIV.
WP5. Difusión e explotación.
As actuacións que se realizaron e se seguirán levando a cabo son:
- Formación do departamento comercial de AGROVIN: deben estar ben preparados para proporcionar información precisa sobre a tecnoloxía.
- Presentación aos viticultores das súas propias adegas, para que coñezan de primeira man a tecnoloxía e as posibilidades que ofrece no seu proceso de elaboración.
- Participación nos principais foros e feiras do sector, tanto nacionais como internacionais.
- Aparición nos principais medios de comunicación, especialmente en revistas técnicas especializadas do sector.
- Redes sociais: os comentarios circulan constantemente nas principais plataformas de redes sociais.
WP6. Xestión de proxectos.
Recibimos a visita do responsable do proxecto, que puido observar con detalle o equipamento ULTRAWINE nas nosas instalacións, así como degustar os viños da última colleita.
As sesións de coaching serviron para adquirir ferramentas para estudar mercados potenciais desde unha perspectiva diferente, crear estratexias de negocio e mitigar as debilidades do coordinador do proxecto.
A cor do viño é un dos parámetros organolépticos máis valorados polos consumidores, xa que proporciona información sobre a súa vinificación, desenvolvemento, e os defectos que poida presentar. Co paso do tempo, debido aos procesos de oxidación, os viños brancos evolucionan cara a tons máis suaves, como o amarelo dourado. O mesmo ocorre co brillo dos viños tintos e rosados.
A cor destes viños é de especial interese, debido aos recursos económicos que se dedican á extracción de compostos fenólicos das peles das uvas. Estas substancias non só inflúen na cor, senón que tamén contribúen ao sabor, ao regusto ou ao corpo.
Grazas á mecanización da vendima, as adegas recollen unha gran cantidade de uva nun período moi curto. O proceso de vendima reduciuse de máis de dous meses a aproximadamente catro semanas. Como resultado, os viticultores necesitan ferramentas para procesar todas as materias primas rapidamente, así como para producir viños de alta calidade.
AGROVIN desenvolveu unha técnica ultrasónica de vangarda que permite a extracción completa do potencial polifenólico e aromático da uva nun tempo récord sen alterar as características organolépticas do viño resultante.
En 2015, AGROVIN recibiu a aprobación da Comisión Europea para o proxecto ULTRAWINE, no marco do programa Horizonte 2020 SME INSTRUMENTS Fase II.
Ao longo destes dous anos de traballo por proxectos deseñouse e fabricouse unha unidade versátil, capaz de adaptarse a todo tipo de adegas grazas aos seus dous sistemas de funcionamento: continuo, para adegas con grandes instalacións, ou de recirculación, para adegas máis pequenas. Ademais, a súa construción en módulos de 50 kW permite ao cliente adquirir equipos personalizados, en función da cantidade diaria de uva tinta.
Os experimentos co prototipo final ULTRAWINE deron resultados excepcionais en diferentes variedades de uva e rexións vitícolas. Polo xeral, para aquelas variedades cun índice de maduración fenólica óptimo, só se requiriu un día de maceración tras o tratamento ultrasónico, mentres que as uvas sen ultrasóns requiriron un período de maceración de 7/8 días. Todo isto foi posible grazas á optimización tanto do Sistema de Extracción como dos equipos ULTRAWINE durante estes dous anos de duración do Proxecto. Actualizáronse o hardware, o software e as celas de cavitación do dispositivo ULTRAWINE.
A formación da rede comercial de AGROVIN en ultrasóns nos procesos de elaboración do viño e a difusión da tecnoloxía foron dous piares fundamentais do Proxecto. Realizouse formación comercial en todo o mundo. Para a súa difusión utilizáronse diversas plataformas: revistas especializadas do sector, revistas dixitais, redes sociais, feiras nacionais e internacionais, visitas e demostracións en directo en diversas adegas, etc.
AGROVIN lanzará ULTRAWINE, un sistema de ultrasóns de baixa frecuencia e alta potencia (LFHP) deseñado para optimizar a extracción de compostos fenólicos das peles das uvas durante as primeiras fases da elaboración do viño. A nosa innovación permite que o proceso de maceración da uva se complete en 6 horas, mentres que os sistemas actuais tardan aproximadamente 4 días, con 30 veces menos consumo de enerxía e capacidade para procesar o triple de uva. ULTRAWINE produce un mosto de alta calidade cunha cor e aroma intensos, sentando as bases para un excelente viño.
O obxectivo xeral de ULTRAWINE é lanzar equipos de alto rendemento para facilitar a extracción de compostos fenólicos da pel de uva, baseados na tecnoloxía de ultrasóns de baixa frecuencia e alta potencia (LFHP), nun prazo de 24 meses, co obxectivo de vender un total de 130 unidades en 2021.
ULTRAWINE é un sistema de produción único no mercado que ofrece aos viticultores excelentes resultados por varias razóns:
- Aforro de tempo: con ULTRAWINE, a extracción complétase en poucas horas, mentres que a maceración leva varios días. Polo tanto, a mellora da eficiencia do proceso, fronte á maceración, é máis que evidente.
- Método de extracción en frío: non se produce ningún aumento de temperatura durante o tratamento nin hidroximetilfurfural (HMF).
- Baixo consumo enerxético: o consumo enerxético dun proceso medio estímase en 30 kWh, calculado para equipos estándar ULTRAWINE, cunha potencia de saída de 50 kW. Os nosos equipos ofrecen importantes vantaxes enerxéticas fronte a outras alternativas, xa que non precisan de refrixeración, como nos procesos de criomaceración (a produción en frío é un dos procesos máis caros da industria alimentaria), nin de calefacción, como nos procesos de termovinificación ou flash-detente.
- Viños máis aromáticos: os ultrasóns permiten unha maior extracción dos precursores aromáticos da uva. Os lévedos en fermentación terán un mellor acceso a estes compostos para transformalos en aromas moi apreciados polos consumidores.
- Aclaración máis rápida: os viños elaborados con mostos tratados por ultrasóns clarifican de forma máis rápida e compacta, aumentando o rendemento líquido do produto.
- Tecnoloxía respectuosa co medio ambiente: a tecnoloxía ULTRAWINE non xera residuos.
Grazas a todas as vantaxes mencionadas anteriormente en comparación con outras tecnoloxías, a viabilidade de ULTRAWINE está garantida. Ademais, xa se baralla a súa aplicación en sectores distintos do viño (como as bebidas aromatizadas) debido á excelente extracción de compostos aromáticos mediante ultrasóns.
- PRODUCTOS AGROVIN SA