H2020 SWEET Proiektua: Edulkoratzaileak eta goxotasun sustatzaileak: osasunean, obesitatean, segurtasunean eta iraunkortasunean eragina
- Mota Proiektua
- Egoera Firmado
- Exekuzioa 2018 -2024
- Esleitutako Aurrekontua 8.987.579,00 €
- Eremua Europeo
- Finantza-iturri nagusia H2020
- Proiektuaren webgunea Proyecto SWEET
SWEET proiektua edulkoratzaileak eta gozo-gozagarrien (S&E) erabiltzeko oztopoak eta erraztzaileak identifikatu eta aurre egiteko eta S&E erabiltzearen arriskuak eta onurak aztertzeko azukre dietetikoa ordezkatzeko osasunaren, obesitatearen, segurtasunaren eta jasangarritasunaren testuinguruetan. Industriako adituek teknologia, osasuna eta gozotasun datu-baseak integratuko dituzte, elikagai-produktuetan sartzeko E&E osagai berriak eta sortzen ari diren aukeratzeko plataforma bat eskaintzeko.
E&E espezifikoen jokabide eta inpaktu fisiologikoa dosi akutu eta errepikatuen azterketetan aztertuko da, eta populazio-desberdintasun naturalak (adinaren, eskualdearen, generoaren arabera, etab.) gozotasun-pertzepzioan ezarriko dira. Profil sentsorial bat garatuko da eta determinatzaile genetikoak ebaluatuko dira. Ausazko kontrolatutako saiakuntza funtsezkoak dieta osoko ikuspegia hartuko du epe luzerako azukrearen ordezkapenak pisuaren kontrolan, gosean eta energia-kontsuman duen eragina aztertzeko. E&E erabileraren azpian dauden efektu mekanikoak, bakarka edo konbinatuta, garatutako plataforma teknologikoa erabiliz ebaluatuko dira azterketa akutuetan. Segurtasunarekin eta osasunerako arrisku orokorrekin lotutako emaitzak i) azterketa akutu eta kronikoetan neurtuko dira eta ii) bigarren datuekin ikertuko dira (epe luzeko esku-hartzeak, kohorte prospektiboak). Europako kontsumitzaileen artean edulkoratzaileen eta edulkoratzaileen lehentasunak eta pertzepzioak zehaztuko dira, baita haiek onartzeko, kontsumitzeko eta erabiltzeko oztopoak ere.
Era berean, azukrea edulkoratzaile eta edulkoratzaile artifizialekin ordezkatzearen ingurumen-kostua eta jasangarritasuna ere modelizatuko dira. Kontsumitzaileak ikerketaren diseinua gidatzeko arduratuko dira, eta interesdunek bultzatutako ustiapen eta inpaktu planak garatuko dira proiektuaren helburuak eta emaitzak komunikatzeko eta zabaltzeko, xede-publikoentzat (kontsumitzaileak, osasun-profesionalak, zientzialariak, arduradun politikoak, arautzaileak) eta ii) produktu eraginkorrak merkatura eramateko edulkoratzaileak pisuaren kudeaketan duten eginkizuna jorratzeko. Genero ekintza-plan bat garatu eta ezarriko da ikerketa-jarduera guztietan ekitatea sustatzeko.
Berrikuntza eta ekoizpena: espiritu eta zaporedun edari talde baten eragin teknologikoari eta osasunari buruzko datu-baseak sortu dira. Ebaluazio toxikologikoak espiritu eta zapore bakoitzaren segurtasuna baloratu du. Hautagai eta nahasketa berritzaileak hautatu dira entsegu klinikoetan ebaluatzeko. Azukre gutxiko hiru edari garatu dira 1. faseko (akutua) entseguetarako, eta espiritu-zaporeko bi edari nahasketa sartu dira elikagaietan (opilak, gailetak, txokolateak, jogurtak eta zerealak) 2. faseko (epe ertaineko) entseguetarako. Zapore gozoaren errezeptoreari buruzko ikerketek espiritu eta zaporedun edari eta nahasketak aztertu dituzte zelula-saioetan, zapore gozo eta mingotsen errezeptoreen lotura eta aktibazio potentziala zehazteko eta mutazioek hartzaileen afinitatean duten eragina aztertzeko.
Elikagaietan espiritu eta zapore berriak onartzeko arau-esparruaren esplorazioa amaitu da. Epe laburreko ondorioak jateko portaeran: 1. faseko saiakerek espiritu zaporeko edari nahasteen eragin akutua ebaluatu dute. Lagin biologikoen analisia egiten ari da. Onarpen etikoa lortu da eta probak hasi dira 2. faseko entseguetan parte hartzen duten zentro guztietan. Epe luzeko ondorioak dieta eta osasun-segurtasunean: epe luzerako esku-hartze dietetikoa urtebeteko esku-hartzera berrikusi zen, jarraipenik gabe. Helduen kontratazio-helburua lortu zen, baina haur kopuru txiki bat kontratatu zen. Esku-hartzea amaitu da eta azken datuak sartu eta garbitzen ari dira. Azterketa epidemiologikoak: datuak bateratu egin ziren datu-base birtual komun bat sortzeko analisiak bateratzeko. S&SE ingestaren eta sindrome metabolikoaren eta NAFLDren markatzaileen arteko luzera-elkarteak aztertu ziren.
S&SE biomarkatzaile-metodo bat garatzeko eta baliozkotzeko lana amaitu zen, norberak jakinarazitako S&SE ingesta mundu errealeko ingestarekin alderatzeko. Kohorte-ikerketetan biomarkatzaileen mailak ebaluatzeko lanean ari dira. Haurtzaroan S&SE hartzean eragin genetiko eta ingurumen-eraginek duten garrantzia erlatiboa ezartzeko beharrezkoa den dieta-kodetzea osatu zen. Jasangarritasun-ereduak: S&SE eta elikagai-produktuak identifikatu eta hautatu zituen esparru-esparruko lanak kasu azterketa sakona egiteko, LCA ikuspegiak erabiliz. LCA atributiboak eta ondoriozkoak eta bizi-zikloko kostuak osatu dira taumatina, estebiol glikosidoa, aspartamoa, neotamoa eta sukralosarako.
LCA sozialak taumatina, esteviol glikosidoak eta sukralosa egiteko osatu dira. Berrikuntza, ustiapena eta hedapena: Eragin-plan bat garatu da eta generoaren hasierako ekintza-plana osatu da. Genero-berdintasunaren jarraipenaren bigarren fase bat abian da. Hedabideen eta sare sozialen analisiak amaitu dira. Kontsumitzailean oinarritutako zerbitzu publiko eta pribatuen tipologia bat garatu da, bai Erresuma Batuan, bai Espainian. Europako interesdunek zerbitzu publikoen eta pribatuen enpresa publikoekiko duten jarrera aztertzen duen lineako inkesta bat prestatzen ari da banatzeko.
SWEET proiektua i) edulkoratzaileak eta gozo-gozotasunaren sustatzaileak (S&E) erabiltzeko oztopoak eta bideratzaileak identifikatu eta aurre egiteko eta ii) dietan azukrea ordezkatzeko S&E erabiltzearen arriskuak eta onurak aztertzeko, osasunaren, obesitatearen, segurtasunaren eta jasangarritasunaren testuinguruan. Gure merkataritza-bazkideek industriari elikagai berrietarako E&E aukeratzen lagunduko dioten baliabideak garatzen hasi dira. Hainbat E&Ek sistema biologikoetan eta gorputzaren portaeran duten eragina ere aztertuko da kontsumitzaile ugarirengan. Eskala handiko saiakuntza batek dietan azukrea ordezkatzeko E&E erabiltzearen onurak (eta balizko arazoak) aztertuko ditu. Segurtasun eta osasunerako arrisku orokorrak kontuan hartuko dira azterketa guztietan. Horrez gain, dauden datuak konbinatu eta aztertuko dira E&E kontsumoak azukrearen aldean dituen onurak eta arriskuak zehazteko. E&E sistema berri hauek erabiltzeak ingurumenean duen eragina ere ebaluatuko da, ikuspegi iraunkorra dela ziurtatzeko. Kontsumitzaileen beharrek, lehentasunek eta iritziek zehaztuko dute zer E&E erabil daitekeen etorkizunean eta nola. Horrek lagunduko die politika-egileei, fabrikatzaileei eta osasun-adituei elikagaien eta edarien sistemak behar desberdinak dituzten hainbat kontsumitzaileen osasuna hobetzeko eta nola erabil daitezkeen zehazten. Horrek Europako dietan azukrearen kaloriak murrizten lagundu beharko luke, Europa osoan obesitatearen eta dietarekin lotutako gaixotasunen arazoari aurre egiteko funtsezko urratsa.
SWEET proiektua i) edulkoratzaileak eta gozo-gozotasunaren sustatzaileak (S&SE) erabiltzeko oztopoak eta bideratzaileak identifikatu eta aurre egiteko diseinatu da, eta ii) dieta azukrea ordezkatzeko S&SE erabiltzeak dituen arriskuak eta onurak aztertzeko, osasunaren, obesitatearen, segurtasunaren eta jasangarritasunaren testuinguruetan. Industriako adituek teknologia, osasuna eta gozotasun datu-baseak integratuko dituzte, elikagaien produktuetan sartzeko S&SE berriak eta sortzen ari diren hautatzeko plataforma bat eskaintzeko. S&SE espezifikoen jokabide eta eragin fisiologikoa dosi akutu eta errepikatuen azterketetan aztertuko da, eta populazio-desberdintasun naturalak (adinaren, eskualdearen, generoaren arabera, etab.) gozo-pertzepzioan ezarriko dira. Profil sentsorial bat garatuko da eta determinatzaile genetikoak ebaluatuko dira. Ausazko kontrolatutako saiakuntza nagusiak dieta osoko ikuspegia hartuko du epe luzerako azukrearen ordezkapenak pisuaren kontrolan, gosean eta energia-ingestetan duen eragina aztertzeko. S&SE erabileraren azpiko ondorio mekanikoak, bakarka eta konbinatuta, garatutako plataforma teknologikoa erabiliz ebaluatuko dira ikerketa akutuetan. Segurtasunarekin eta osasunerako arrisku orokorrekin lotutako emaitzak i) azterketa akutu eta kronikoetan neurtuko dira eta ii) bigarren datuetan ikertuko dira (epe luzeko esku-hartzeak, kohorte prospektiboak). Europako kontsumitzaileen artean S&SEren lehentasunak eta pertzepzioak, baita haiek onartzeko, kontsumitzeko eta erabiltzeko oztopoak ere zehaztuko dira. Era berean, azukrea S&SErekin ordezkatzearen ingurumen-kostua eta jasangarritasuna ere modelizatuko dira. Kontsumitzaileak ikerketaren diseinuaren berri emateko konpromisoa hartuko du, eta interesdunek bultzatutako ustiapen eta inpaktu planak garatuko dira proiektuaren helburuak eta emaitzak komunikatzeko eta hedatzeko, i) edulkoratzaileak pisuaren kudeaketan helburu duten publikoentzako (kontsumitzaileak, osasun-profesionalak, zientzialariak, arduradunak, erregulatzaileak) eta ii) produktu eraginkorrak merkaturatzeko. Genero ekintza-plan bat garatu eta ezarriko da ikerketa-jarduera guztietan ekitatea sustatzeko.
Gure azukre-kontsumoa etengabe altua izaten jarraitzen du, Osasunaren Mundu Erakundeak gomendatutako maila askoz gainditzen duena. Edulkoratzaileek azukre gutxiko alternatibak aukeratzen lagun al dezakete? Azukre dietetikoak obesitatearen eta gaixotasun kardiometabolikoen garapenean egiten duen ekarpena kontuan hartuta, Osasunaren Mundu Erakundeak gomendatu du doako azukre-ingesta ez dadila gainditzea energia-ingesta osoaren %10a. Jo Harroldek, SWEET proiektuko koordinatzaileetako batek, azaldu duenez: “Edulkoratzaile artifizialak/naturalak/ez-nutritiboak/kaloria gutxiko edulkoratzaileekin batera, gozotasunaren sustatzaileekin batera, azukre moduan kaloriak kentzeko aukera ematen dute, kontsumitzaileentzako produktu ezagunen erakargarritasuna eta bideragarritasun komertziala mantenduz”. Harrold, Psikologiako dekanoa eta Liverpooleko Unibertsitateko Psikologia Saileko Gosea eta Obesitatearen katedraduna, edulkoratzaile alternatiboak erabiltzearen arriskuak eta onurak identifikatzeko interesa zuen. Erabilera zein oztopok eragozten duten ere zehaztu nahi izan du proiektuak.
Guztiak giza kontsumorako onartuta daude, baina gaur egun S&SE gutxi erabiltzen dira, izan ere, segurtasun-datu ugariak izan arren, zenbait ikerketek trazua eta bihotzeko gaixotasunak izateko arriskua areagotzen duela iradokitzen dute. Beste ikerketek iradokitzen dute hesteetako mikrobiotan eragin negatiboa izan dezaketela, dio. Azukre-alternatiben eragina ezartzeko entsegu klinikoak eta inkestak Taldeak hainbat protokolo erabili zituen dieta-osagarrien eragina aztertzeko, besteak beste, dosi-azterketa akutua (egun 1) eta errepikatu (14 egun) elikagai indibidualetan zentratuta, dieta-osagarriek erantzun gluzemikoan duten eragina aztertzeko. Elikaduraren jokabidea eta odolaren biokimika ere kontuan hartu zituzten. Entseguak Danimarkan, Frantzian, Espainian eta Erresuma Batuan kontratatutako helduekin egin ziren. "SWEETen ardatz nagusia urtebeteko ausazko kontrolatutako saiakuntza (RCT) bat izan zen, azukre gutxiko dieta osasuntsu baten parte gisa osagarri dietetikoak epe luzera erabiltzeak pisu galera azkarren ondoren pisua galtzearen mantentzea hobetu zezakeen ala ez", gaineratu du Harroldek.
RCT-k arrisku-onura markatzaileak hartu zituen 2 motako diabetesa eta gaixotasun kardiobaskularrak dieta osagarririk ez erabiltzearekin alderatuta. Horretarako, Danimarka, Grezia, Espainia eta Herbehereetako helduak eta haurrak kontratatu zituen probak. Taldeak lineako inkesta bat egin zuen EBko estatu gehienetan 11.000 kontsumitzaile baino gehiagori, dieta osagarriekiko jarrerak, pertzepzioak eta jokabide-asmoak aztertzeko. Edulkoratzaileak eta edulkoratzaileak saihestea, batez ere, hautemandako osasun-arriskuengatik da. Azterketek adierazi zuten kontsumitzaileek edulkoratzaileen onurak hautematen dituztela, hala nola pisu galera, diabetesaren kontrola eta ahoko osasuna. Landareetan oinarritutako edulkoratzaileak edulkoratzaile artifizialak baino modu positiboagoan hautematen ziren.
Edulkoratzaileak saihestea, batez ere, hautemandako osasun-arriskuengatik gertatzen da. "Hala ere", adierazi du Harroldek, "epe laburreko eta ertaineko esku-hartze kontrolatuek frogatu dute edarien eta elikagai semisolido eta solidoen matrizeetako edulkoratzaileek erantzun gluzemiko baxuago bat sustatzen dutela, gosea, metabolismoa edo osasun-markatzaileetan eragin kaltegarririk gabe, ez agudo edo bi astez behin baino gehiagotan kontsumitu ondoren". Epe luzerako ausazko saiakuntza klinikoak frogatu zuen ez bakarrik dieta osoan azukrea edulkoratzaileekin ordezkatzeak epe luzerako pisua galtzearen kontrola hobetzen zuela, baizik eta, eta are garrantzitsuagoa dena, edulkoratzaileen epe luzerako erabiltzeak gozoki gogoak murrizten zituela eta ez zuela 2 motako diabetesa edo gaixotasun kardiobaskularra izateko arriskua areagotzen. Taldeak industrian edulkoratzaileen garapena eta erabilera arduratsua sustatzera zuzendutako erabakiak laguntzeko tresna bat garatu zuen, eta hori SWEET proiektuaren webguneko lineako interfaze baten bidez eskuragarri egongo da. "Proiektuaren esku-hartzeak eta emaitzak errazago ulertu eta inplementatu nahi genituen, baita negozio-aukerak hartzea sustatu ere. Honek irakurle adituak ez direnentzat idatzitako laburpenak biltzen ditu", dio Harroldek.
SWEETek S&SE sartuko ditu, lehendik zein berriak, normalean azukre asko duten elikagaietan. Aukeraketa laguntzeko eta segurtasun-alderdiak aztertzeko datu-baseak garatuko dira. Proiektuak, gainera, S&SEk gorputzaren prozesu sentsorial eta biologikoetan dituen ondorioak eta jokabidean nola eragin dezaketen ulertu nahi du. Banakako elikagaien lehentasunak eta zaporearen erantzunak aztertuz, proiektuak aztertuko du S&S nola elkarreragiten duten plazera hobetzeko gehiegizko kontsumoa bultzatu gabe. Eskala handiko ikerketa batek S&SE duen dietak gosean, elikagaien aukeraketan eta gorputz-pisuan duen eragina aztertuko du epe luzerako, zehazki, kontsumitzaileei pisu osasuntsua mantentzen laguntzen dieten ala ez. Proiektuak S&SE benetako erabilera ere neurtuko du gernu-laginetan biomarkatzaileak erabiliz, auto-informazio mekanismoekin balioztatzeko. Ulertze horrekin, proiektuak auto-informatutako S&SE erabileraren eta osasun-emaitzen arteko erlazioa aztertuko du hainbat ikerketa handitan oinarrituta, ebidentzian oinarritutako jarraibide eta politikak hobeto informatzeko. Osasunaz harago, azukrea ordezkatzeko S&SE hartzeak inpaktu ekonomiko, sozial eta ingurumenekoak izan ditzake.
Proiektuak erronka horiei aurrea hartuko die garapenerako hautatutako S&SE zehatzaren bizi-zikloa aztertuz. Proiektuan zehar, kontsumitzaileen kezkak eta berrikuntzarako beste oztopo batzuk gidatuko dute gure ikuspegia. Horrela, kontsumitzaileek behar eta nahi dituzten produktuen garapena bermatuko da, eta arauzko baldintza guztiak betetzen dituztela. Horrek industriak azukrearen ordezkapenaren aldeko apustua egitea erraztuko du. Azken batean, lortutako datuak fabrikatzaileei osagai onenak aukeratzen eta kontsumitzaileek behar eta nahi dituzten produktuak lortzen lagunduko dieten tresnak garatzeko erabiliko dira. Eraginari dagokionez, SWEETek sektore publikoaren eta pribatuaren bazkideen arteko lankidetzak ezartzen ditu, obesitateari aurre egiteko S&SEren balizko erabilerari buruzko frogak sortuko dituztenak, EBn elikagaien jasangarritasuna hobetzen duten bitartean. Era berean, kontsumitzaileei ahalmena emango die, haien dieta hobetzeko elikagai-aukera potentzial eta hobeto informatuta dauden aukera gehiago emanez. Era berean, erregulatzaileak hobeto informatuko dira S&SE produktu eta nahaste berrien segurtasunari buruz, horien erabilerak dietan epe luzera duen eragina barne. Behar, erantzun eta lehentasunetan banakako desberdintasunek produktuak kontsumitzaileen behar zehatzetara egokitu ahal izango dituzte. Proiektuak industriari lagunduko dio elikagaiak biltegiratzeko eta banatzeko (S&S) sistema arduratsu eta onargarriak garatzen, elikagaietan azukrea ordezkatzeko.
Aldaketa horien ekonomia, gizarte eta ingurumen-ondorioak ulertuz lortuko da hori. Tailerrak egingo dira interesdunekin kezkak, oztopoak eta balizko irtenbideak konpontzeko, baita emaitzak zabaltzeko ere. Ondorioz, interes-taldeen planak bermatuko du aipatutako inpaktuak kontsumitzaileen, pazienteen ordezkari eta defendatzaileen, gobernuz kanpoko erakundeen, osagaien fabrikatzaileen, elikagaien ekoizleen eta saltzaileen eta osasun adituen, erregulatzaileen eta komunikabideen arteko komunikazioaren bidez gauzatzen direla.
- THE UNIVERSITY OF LIVERPOOL