H2020 PROTEIN2FOOD Proiektua: Kalitate handiko elikagai-proteinen garapena ekoizpen eta prozesamendu jasangarriaren bidez.
- Mota Proiektua
- Egoera Bete
- Exekuzioa 2015 -2020
- Esleitutako Aurrekontua 8.817.637,5 €
- Eremua Europeo
- Finantza-iturri nagusia Horizonte 2020
- Proiektuaren webgunea PROTEIN2FOOD
PROTEIN2FOOD-en helburua proteina asko duten eta gizakien osasunean, ingurumenean eta biodibertsitatean eragin positiboa duten landare-oinarritutako proteina iturri berritzaileak, kostu-eraginkorrak eta baliabideen aldetik eraginkorrak garatzea da. Hautatutako balio nutrizional handiko hazi-laboreen (kinoa, amarantoa eta alforfón) eta proteina handiko lekaleen (lupinua, babarrunak, ilarrak, txitxirioak eta dilistak) proteinen kalitatea eta kantitatea nabarmen hobetuko dira, ebaluazio genetikoak, agronomikoak, elikagai-prozesuen ingeniaritza, sentsorialak, sozioekonomikoak eta ingurumenekoak barne hartzen dituen diziplina anitzeko ikuspegi baten bidez.
Ikerketak Europan ekoitzitako landare-proteinen kalitatea eta haien ekoizpenaren eta prozesamenduaren iraunkortasuna hobetzea espero da. Hobeto ulertuz:
- Hazian proteinen eraketa eta metaketa bultzatzen duten mekanismo genetikoak.
- Landareen portaera estres biotiko eta abiotikoen aurrean.
- Proteinen eta elikagai-matrizearen beste osagaien arteko elkarrekintzek eta azken elikagai-produktuetan duten eragin sentsorialak ingurumenean, biodibertsitatean eta gizakien osasunean eragin positiboa duten landare-proteina iturri egokituak garatzera eraman beharko lituzkete.
Proiektuaren espero diren emaitzak hauek dira:
- Proteina-ekoizpena % 25 handitzea, laborantza-teknika berri eta eraginkorren eta laboreen kudeaketa optimizatuaren bidez, EBn proteina-laboreen ekoizpenera bideratutako lurzoru laborantzaren % 10eko igoerarekin, lurzoru marjinalak ere erabiliz.
- Europan animalia-jatorriko proteinetatik landare-jatorriko proteinetara igarotzea bizkortzea, karbono-aztarna murrizteko eragin argia izanik.
- EBko agrobiodibertsitatea handitzea, kalitate handiko labore eta lekale itxaropentsuak sartuz. Horrez gain, jarduerek merkatu-potentzial bikaina duten proteina ugariko elikagai berrien prototipoen garapena lagunduko dute. Azkenik, EBren ikusgarritasuna hobetuko dugu elikagaien prozesamenduaren eta teknologiaren arloan, eragin handiko argitalpen zientifikoen bidez.
- KOBENHAVNS UNIVERSITET (UCPH)