Projecte H2020 PROTEIN2FOOD: Desenvolupament de proteïnes alimentàries d´alta qualitat mitjançant producció i processament sostenibles.
- Tipus Projecte
- Estat Completat
- Execució 2015 -2020
- Pressupost assignat 8.817.637,5 €
- Àmbit Europeo
- Font principal de finançament Horitzó 2020
- Web del projecte PROTEIN2FOOD
L´objectiu de PROTEIN2FOOD és desenvolupar proteïnes vegetals innovadores, rendibles i eficients en l´ús de recursos, fonts d´aliments riques en proteïnes amb un impacte positiu en la salut humana, el medi ambient i la biodiversitat. La qualitat i quantitat de proteïnes de cultius de llavors seleccionats d'alt valor nutritiu (quinoa, amarant i blat sarraí) i de llegums amb alt contingut proteic (alfalmó, faves, pèsols, cigrons i llenties) es millorarà significativament mitjançant un enfocament multidisciplinari que inclourà avaluacions genètiques, socioeconòmiques i ambientals.
S'espera que la investigació millori la qualitat de les proteïnes vegetals produïdes a Europa i la sostenibilitat de la seva producció i processament. Mitjançant una millor comprensió de:
- Els mecanismes genètics que impulsen la formació i acumulació de proteïnes a la llavor.
- El comportament de les plantes davant d'estressos biòtics i abiòtics.
- Les interaccions de les proteïnes amb altres components de la matriu alimentària i les seves repercussions sensorials en els productes alimentaris finals, aquesta investigació hauria de conduir al desenvolupament de fonts de proteïnes vegetals adaptades amb un impacte positiu al medi ambient, la biodiversitat i la salut humana.
Els resultats esperats del projecte són:
- Augmentar la producció de proteïnes en un 25% mitjançant noves tècniques de cultiu eficaces i una gestió optimitzada dels cultius, amb un increment del 10% de la superfície cultivable de la UE destinada a la producció de proteaginoses, utilitzant també sòls marginals.
- Accelerar la transició de proteïnes d'origen animal a proteïnes d'origen vegetal a Europa, amb un impacte clar en la reducció de la petjada de carboni.
- Augmentar l'agrobiodiversitat de la UE mitjançant la introducció de cultius i lleguminoses prometedors d'alta qualitat. A més, les activitats donaran suport al desenvolupament de prototips de nous aliments rics en proteïnes amb un potencial de mercat excepcional. Finalment, millorarem la visibilitat de la UE a l'àmbit del processament i la tecnologia d'aliments mitjançant publicacions científiques d'alt impacte.
- KOBENHAVNS UNIVERSITET (UCPH)