Ir o contido principal

Proxecto H2020 PROTEIN2FOOD: Desenvolvemento de proteínas alimentarias de alta calidade mediante a produción e o procesamento sostibles.

  • Tipo Proxecto
  • Estado Cheo
  • Execución 2015 -2020
  • Orzamento asignado 8.817.637,5 €
  • Ámbito Europeo
  • Fonte principal de financiamento Horizonte 2020
  • Páxina web do proxecto PROTEIN2FOOD
Obxectivos

O obxectivo de PROTEIN2FOOD é desenvolver fontes de proteínas vexetais innovadoras, rendibles e eficientes en canto aos recursos, ricas en proteínas e que teñan un impacto positivo na saúde humana, o medio ambiente e a biodiversidade. A calidade e a cantidade de proteínas procedentes de cultivos de sementes de alto valor nutricional seleccionados (quinoa, amaranto e trigo sarraceno) e leguminosas ricas en proteínas (altramuces, fabas, chícharos, garavanzos e lentellas) melloraranse significativamente mediante unha abordaxe multidisciplinar que inclúa avaliacións xenéticas, agronómicas, de enxeñaría de procesos alimentarios, sensoriais, socioeconómicas e ambientais.

Espérase que a investigación mellore a calidade das proteínas vexetais producidas en Europa e a sustentabilidade da súa produción e procesamento. Mediante unha mellor comprensión de:

  • Os mecanismos xenéticos que impulsan a formación e acumulación de proteínas na semente.
  • O comportamento das plantas ante estreses bióticos e abióticos.
  • As interaccións das proteínas con outros compoñentes da matriz alimentaria e o seu impacto sensorial nos produtos alimenticios finais deberían levar ao desenvolvemento de fontes de proteínas vexetais adaptadas cun impacto positivo no medio ambiente, a biodiversidade e a saúde humana.

Os resultados esperados do proxecto son:

  • Aumentar a produción de proteínas nun 25 % mediante novas técnicas de cultivo eficientes e unha xestión optimizada dos cultivos, cun aumento do 10 % da terra cultivable da UE dedicada á produción de proteaginosas, utilizando tamén solos marxinais.
  • Acelerar a transición de proteínas de orixe animal a proteínas vexetais en Europa, cun claro impacto na redución da pegada de carbono.
  • Aumentar a agrobiodiversidade da UE mediante a introdución de cultivos e leguminosas prometedoras de alta calidade. Ademais, as actividades apoiarán o desenvolvemento de prototipos de novos alimentos ricos en proteínas con potencial de mercado excepcional. Finalmente, melloraremos a visibilidade da UE no campo da transformación e a tecnoloxía alimentaria mediante publicacións científicas de alto impacto.
Coordinadores
  • KOBENHAVNS UNIVERSITET (UCPH)