Skip to main content

H2020 ORGANIC QUAL TRACERS Proiektua: Elikagai Organikoen Kalitate Kontrola eta Metabolomikako Hatz-markak

  • Mota Proiektua
  • Egoera Bete
  • Exekuzioa 2016 -2018
  • Esleitutako Aurrekontua 170.121,6 €
  • Eremua Europeo
  • Finantza-iturri nagusia Horizonte 2020
  • Proiektuaren webgunea ORGANIC QUAL TRACERS
Jardueren deskribapena

Hainbat landa-ensegu egin ziren landare-matrize desberdinekin (tomateak, pepinoak, piperrak) Almerian (Espainiako hego-ekialdea) kokatutako negutegietan, baldintza agronomiko kontrolatuetan, laborantza-metodo organikoak eta konbentzionalak erabiliz. Horrez gain, negutegietan hazitako babarrun berdeen labore batean kutsadura gurutzatuaren ikerketa pilotu bat egin zen.

Isotopoen erlazioaren masa-espektrometriaren (IRMS) emaitzei dagokienez, nitrogenoaren (N) analisiari dagokionez, ekoizpen-metodoaren arrasto gisa, tomate landareen jangarri diren atalen δ15N datuek baino ez zuten sailkapen-eredu sendo bat eman hazkuntza-praktika organikoen eta konbentzionalen artean bereizteko, metodologia horrek ezin baitzuen ongarri sintetikoen tasa baxu edo moderatuak oinarrizko ongarritze organikoari gehitzea baieztatu.

Elikagai ekologikoetan pestizida hondakinen monitorizazioari buruzko HRMS analisiak egindako emaitzek erakutsi zuten hondakin anitzeko metodo batekin aztertutako pestiziden esparruan (guztira 307), 34 pestizida desberdin detektatu zirela ziurtagiri ekologikoarekin etiketatutako 111 lagin komertzialetan (ekoizpen ekologikorako baimendutako 3 pestizida baino ez ziren). Baimenik gabeko pestizidei dagokienez, azido fosfonikoa izan zen gehien detektatu zen substantzia (38 detekziorekin), ondoren klorprofam herbizida (6 aldiz), kloratoak (5 aldiz) eta fludioxonil fungizida (4 aldiz).

Kasu guztietan, kontzentrazio mailak EBko araudian ezarritako MRL balioen azpitik egon ziren, nekazaritza praktika onen (GAP) arabera. Beraz, 10 µg/kg-tik beherako LOQ-ak dituzten hondakin anitzeko pestizida-metodoen garapena eta baliozkotzea faktore garrantzitsua da labore ekologikoetan izandako iruzur potentziala hobeto ebaluatu eta detektatzeko. Gainera, kutsadura gurutzatuaren azterketak erakutsi zuen ekoizpen-prozesuan zeharreko kutsadura oso baxua zela (fruituetan batez bestekoa baino 100 aldiz txikiagoa) tratatutako landareekin alderatuta. Gainera, emaitza hauek erakutsi zuten hostoen analisia pestiziden erabilera okerraren jarraitzaile ona izan daitekeela.

HRMS tekniken selektibitate eta sentikortasun maila altuak elikagaien osagai naturalen identifikazioa eta karakterizazioa ahalbidetu zuen, maila arrastoetan daudenak, baina ekoizpen-praktika konbentzionalak eta organikoak bereizteko gai direnak. Aldagai anitzeko analisi estatistikoa (MSA) MS profileko datuekin konbinatzea erabilgarria izan da laginak nekazaritza-ekoizpen sistemen arabera taldekatzeko. Hala ere, datu hauek labore zehatzetara mugatzen dira. Beraz, HRMS datu-baseen etengabeko sorrera, barazki-barietate eta kokapen geografiko desberdinekin baldintza agronomiko kontrolatuetan lortuak, iruzur potentziala detektatzea, ekoizpen ekologikoaren benetakotasuna eta osasunerako dituen onura potentzialak erraztu ditzake.

Azkenik, proiektuan lortutako emaitza garrantzitsuenak nazioarteko hainbat tailertan aurkeztu dira (FoodIntegrity-2017, EuroFoodChem-2017, RAFA-2017 eta Pesticides-2018), baita hainbat ekitaldi zientifikotan ere (Researcher Night 2017 eta The Science Week 2017). Emaitza horietako batzuk Urrezko sarbide irekiko zientzia-aldizkari batean ere argitaratu dira (doi.org/10.1016/j.chroma.2018.03.002). Kasu guztietan, EBren finantzaketa (Marie Skłodowska-Curie Ekintzak) aitortu zen zabalkunde eta dibulgazio jardueretan.

Testuinguruko deskribapena

Azken hamarkadan, elikagai ekologikoen kontsumoa izugarri handitu da mundu osoan. Hala ere, berrikusitako literaturaren arabera, legegintza-esparruak ez dio merkatu-hedapen honen erritmoari eutsi, eta analisi-metodo kimikoen estandarizazio handiagoa behar da akreditazio-erakundeak laguntzeko.

Produktu ekologikoak eta konbentzionalak bereizteko markatzaile fidagarrien faltak merkatu hau iruzur saiakeretarako zaurgarri bihurtzen du. Batzordearen Erregelamenduak, duela gutxiko txosten batean (848/2018 (EE) Erregelamendua), industriaren, gobernuaren, arautzaileen, kontsumitzaileen taldeen eta erakundeen arteko lankidetza handiagoaren beharra azpimarratu du. Horrez gain, laginketa-prozedurak, laboreen hostoen analisi-eraginkortasuna eta jito-prozesuak ere argitu behar dira.

"ORGANIC QUAL TRACERS" proiektuak elikagai ekologikoen sektoreko autentifikazio-erronkei aurre egiteko behar nagusiari erantzuten dio, batez ere barazki ekologikoen kasuan, hauek produktu aitzindariak baitira Europan. Proposamen honekin lortutako emaitzek aurrerapauso bat adierazten dute Europako gizarteak dituen erronka nagusietako batean (nekazaritza produktibo eta jasangarria) eta Horizon 2020 Estrategiaren "Hazkunde adimentsu, jasangarri eta inklusiborako estrategia" helburuei laguntzen diete, kontsumitzaileen konfiantza hobetuz produktu ekologikoetan eta, horrela, EBko elikagai ekologikoen merkatuen hazkunde jarraitua erraztuz.

Proiektuak masa-espektrometria bidezko analisian (IRMS eta HRMS) punta-puntako teknika berrien erabilgarritasuna berretsi du, analisi kemometrikoarekin konbinatuta, informazioa (kualitatiboa/kuantitatiboa) hobetzeko, bai elikagaien segurtasunean/kalitate-kontrolean, bai produktu ekologikoetan aplikatzean. Analisi-ikuspegiak eskaini ditu (i) kutsatzaileei buruzko informazio osoa lortzeko, (ii) osagai naturalak zehazteko eta (iii) produktuen arteko (des)antzekotasunak ezartzeko.

Helburuak

Azken hamarkadan, elikagai ekologikoen ekoizpena eta kontsumoa izugarri handitu dira mundu osoan. EBko elikagai ekologikoen merkatuak 22.000 milioi euro baino gehiagoko fakturazioa sortzen du, guztira 11 milioi hektarea inguru eta 250.000 ustiategirekin (2013). Hala ere, berrikusitako literaturaren arabera, ez barne-hornikuntzak ez legegintza-esparruak ez diote merkatu-hedapen horren erritmoari eutsi, eta horrek datuak biltzeko metodologiaren harmonizazio handiagoa beharrezkoa da.

Bestalde, produktu ekologikoak eta konbentzionalak bereizteko markatzaile fidagarrien faltak merkatu hau iruzur saiakeretarako zaurgarri bihurtzen du. Batzordearen Erregelamenduak duela gutxiko txosten batean (889/2008 zk.) azpimarratzen du industriaren, gobernuaren, betearazpen-agentzien, kontsumitzaileen taldeen eta erakundeen arteko lankidetza handiagoaren beharra.

Testuinguru honetan, proiektuak masa-espektrometriako analisian (IRMS eta HRMS) punta-puntako teknika berrien erabilgarritasuna berrestea du helburu, MSArekin konbinatuta, informazioa (kualitatiboa/kuantitatiboa) hobetzeko, bai elikagaien segurtasunean eta kalitate-kontrolean, bai produktu ekologikoetan aplikatzean. Analisi-ikuspegiak eskainiko ditu (i) kutsatzaileei buruzko informazio osoa lortzeko, (ii) osagai naturalak zehazteko eta (iii) produktuen arteko (des)antzekotasunak ezartzeko.

"ORGANIC QUAL TRACERS" proiektuak elikagai ekologikoen sektorean autentifikazio-erronkei aurre egiteko behar nagusiari erantzuten dio, batez ere barazki ekologikoen kasuan, hauek Europan aitzindariak diren produktuei dagokienez. Proposamenak Horizon 2020 Estrategiaren ("Hazkunde adimentsu, iraunkor eta inklusiborako estrategia") helburuei laguntzen die.

Results

Espainia da labore horien ekoizle handiena Europar Batasunean (EB), EBko nekazaritza ekologikoaren azalera osoaren % 17 hartzen baitu. Espainiako nekazaritza ekologikoari eskainitako nekazaritza-azalera ia % 15 handitu da bost urteko epean, 1.756.548 hektareatik (2012) 2.018.802 hektareara (2016). Azken datu ofizialen arabera, eta kontuan hartuta Almería dela erregistratutako ekoizle ekologiko gehien dituen Espainiako probintzia (Andaluziako 10.203etatik 1.982), argi dago ekoizpen honek eragin sozioekonomiko handia duela eskualdean, ekoizleen/esportatzaileen lehiakortasuna hobetu baitezake. Beraz, proiektu honen emaitzek ekarpen garrantzitsua egiten dute bai eremu honetako garapen sozial eta ekonomikoan, eta, ondorioz, baita Mediterraneoko eskualdeetan ere.

Aldi berean, elikagaien merkatu oso lehiakorra kontuan hartuta, proiektuaren emaitzek hirugarren herrialdeen lehia desberdina babesten laguntzen dute, kontsumitzaileen konfiantza handituz nekazaritza ekologikoan dauden iruzurrezko praktikak agerian utziz eta, ondorioz, EBko etiketadun elikagai ekologikoen benetakotasuna bermatuz, horrela EBko elikagaiak ekoizten dituzten eskualdeen hazkundea erraztuz.

Azken finean, proiektuaren emaitzek dokumentu tekniko eta zientifikoak sortu dituzte, eta horiek elikagaien kalitatea kontrolatzeko tresna fidagarria eman diete bai laborategi konbentzionalentzat bai ziurtagiri ekologikoko erakundeentzat.

Koordinatzaileak
  • UNIVERSIDAD DE ALMERIA (UAL)