Skip to main content

Projecte H2020 ORGANIC QUAL TRACERS: Control de qualitat d'aliments orgànics i empremtes dactilars metabolòmiques

  • Tipus Projecte
  • Estat Completat
  • Execució 2016 -2018
  • Pressupost assignat 170.121,6 €
  • Àmbit Europeo
  • Font principal de finançament H2020
  • Web del projecte ORGANIC QUAL TRACERS
Descripció de les activitats

Es van dur a terme diversos assaigs de camp amb diferents matrius vegetals (tomàquets, cogombres, pebrots) en hivernacles ubicats a Almeria (sud-est d'Espanya), sota condicions agronòmiques controlades, utilitzant mètodes de cultiu orgànics i convencionals. A més, es va dur a terme un estudi pilot de contaminació creuada en un cultiu de mongetes tendres cultivades en hivernacle.

Pel que fa als resultats de l'espectrometria de masses de relació isotòpica (IRMS), l'anàlisi de nitrogen (N) com a traces del mètode de producció, només les dades de δ15N de les parts comestibles de les plantes de tomàquet no van proporcionar un model de classificació robust per discriminar entre pràctiques de cultiu orgàniques i convencionals, ja que la la fertilització orgànica basal no es va poder confirmar mitjançant aquesta metodologia.

Els resultats de l'anàlisi HRMS sobre el control de residus de pesticides en aliments orgànics van mostrar que dins de l'abast dels pesticides analitzats amb un mètode multiresidu (307 en total) es van detectar 34 pesticides diferents en un total de 111 mostres comercials etiquetades amb certificació orgànica (només 3 pesticides autoritzats per producció orgànica). Pel que fa als plaguicides no autoritzats, l'àcid fosfònic va ser la substància detectada amb més freqüència (amb 38 deteccions), seguit de l'herbicida clorprofam (6 vegades), els clorats (5 vegades) i el fungicida fludioxonil (4 vegades).

En tots els casos, els nivells de concentració van estar per sota dels valors LMR establerts al reglament de la UE, d'acord amb les bones pràctiques agrícoles (BPA). Per tant, el desenvolupament i la validació de mètodes multiresidus de plaguicides amb LOQ inferiors a 10 µg/kg és un factor important per a una millor avaluació i detecció de possibles fraus en cultius orgànics. A més, l'estudi de contaminació creuada va posar en evidència que la contaminació per deriva durant el procés de producció va ser molt baixa (100 vegades més petita que la mitjana en fruites) en comparació amb les plantes tractades. Addicionalment, aquests resultats també van mostrar que l'anàlisi de fulles podria constituir un bon rastrejador temporal del mal ús de plaguicides.

L'alt nivell de selectivitat i sensibilitat de les tècniques HRMS va permetre la identificació i la caracterització de components naturals d'aliments, presents en nivells traça, però capaços de permetre distingir entre pràctiques de producció convencionals i orgàniques. La combinació de l'anàlisi estadística multivariant (AMS) amb les dades de perfils de MS va resultar un enfocament útil per a l'agrupació de mostres segons els sistemes de producció agrícola. Tot i això, aquestes dades es limiten a cultius específics. Per tant, la creació contínua de bases de dades HRMS, obtingudes en condicions agronòmiques controlades amb diferents varietats d'hortalisses i ubicacions geogràfiques, podria facilitar la detecció de possibles casos de frau, l'autenticitat de la producció orgànica i els beneficis per a la salut.

Finalment, els resultats més rellevants obtinguts en el projecte s'han presentat a diversos tallers internacionals (FoodIntegrity-2017, EuroFoodChem-2017, RAFA-2017 i Pesticides-2018), així com a diversos esdeveniments científics (Researcher Night 2017 i The Science Week 20). Alguns d'aquests resultats també s'han publicat a una revista científica amb accés obert Gold (doi.org/10.1016/j.chroma.2018.03.002). En tots els casos, durant les activitats de difusió i divulgació, es va reconèixer el finançament de la UE (Accions Marie Skłodowska-Curie).

Descripció contextual

En la darrera dècada, el consum d'aliments orgànics ha augmentat dràsticament a tot el món. Tot i això, segons la bibliografia revisada, el marc legislatiu no ha seguit el ritme d'aquesta expansió del mercat, i cal una major estandardització dels mètodes químics analítics per donar suport als organismes d'acreditació.

La manca de marcadors fiables per a la discriminació entre productes orgànics i convencionals fa que aquest mercat sigui susceptible a intents de frau. de l'anàlisi en fulles de cultius i els processos de deriva.

El projecte «ORGANIC QUAL TRACERS» respon a la necessitat clau de resoldre els reptes d'autenticació en el sector dels aliments orgànics, especialment en el de les hortalisses orgàniques, ja que són productes pioners a Europa. per a un creixement intel·ligent, sostenible i integrador», millorant la credibilitat dels consumidors cap als productes ecològics i facilitant així el creixement continu dels mercats alimentaris ecològics de la UE.

El projecte ha confirmat la utilitat de les noves tècniques d'avantguarda en anàlisi per espectrometria de masses (IRMS i HRMS), en combinació amb l'anàlisi quimiomètrica, per millorar la informació (qualitativa/quantitativa) tant en el control de la seguretat/qualitat alimentària com en la seva aplicació a productes ecològics. naturals i (iii) establir (dis)similituds entre productes.

Objectius

A la darrera dècada, la producció i el consum d'aliments orgànics ha augmentat dràsticament a tot el món. El mercat d'aliments orgànics de la UE genera una facturació de més de 22 mil milions d'euros amb un total d'aproximadament 11 milions d'hectàrees i 250.000 granges (2013). No obstant això, segons la literatura revisada, ni el subministrament intern ni el marc legislatiu han seguit el ritme d'aquesta expansió del mercat, i cal una harmonització més gran de la metodologia en la recopilació de dades.

D'altra banda, la manca de marcadors fiables per a la discriminació entre productes orgànics i convencionals fa que aquest mercat sigui susceptible a intents de frau. El Reglament de la Comissió en un informe recent (No 889/2008) destaca la necessitat d'una cooperació més gran entre la indústria, el Govern, els organismes de compliment, els grups de consumidors i les organitzacions.

En aquest context, el projecte proposa confirmar la utilitat de les noves tècniques d'avantguarda en anàlisi d'espectrometria de masses (IRMS i HRMS), en combinació amb MSA, per millorar la informació (qualitativa/quantitativa) tant en la seguretat i la qualitat del control d'aliments com en la seva aplicació als productes orgànics. Ofereix enfocaments analítics per a (i) obtenir informació exhaustiva sobre contaminants, (ii) determinar components naturals i (iii) establir (di)similituds entre productes.

El projecte “ORGANIC QUAL TRACERS” respon a la necessitat clau de resoldre els reptes d'autenticació al sector de l'alimentació ecològica, especialment en el cas de les hortalisses ecològiques, ja que són productes pioners a Europa. La proposta contribueix als objectius de l'Estratègia Horitzó 2020 («Una estratègia per a un creixement intel·ligent, sostenible i integrador»).

Resultats

Espanya és el productor més gran d'aquests cultius dins de la Unió Europea (UE), representant el 17% de l'àrea total d'agricultura ecològica a la UE. La superfície agrícola espanyola dedicada a l'agricultura ecològica ha augmentat gairebé un 15% en un període de cinc anys, de 1.756.548 ha (2012) a 2.018.802 ha (2016). Segons les últimes dades oficials i tenint en compte que Almeria és la província espanyola amb el nombre més gran de productors ecològics registrats (1.982 d'un total de 10.203 a Andalusia), és evident que aquesta producció representa un important impacte socioeconòmic a la zona, ja que pot millorar la competitivitat dels productors/exportadors. Per tant, els resultats del present projecte tenen una important contribució al desenvolupament tant social com econòmic en aquesta àrea i, per extensió, a les regions mediterrànies.

Alhora, i atesa l'alta competitivitat al mercat alimentari, els resultats del projecte permeten preservar la competència desigual de tercers països, augmentant la confiança dels consumidors en revelar possibles pràctiques fraudulentes en l'agricultura ecològica i, en conseqüència, garantint l'autenticitat dels aliments ecològics amb etiqueta de la UE, facilitant així el creixement continu de la UE.

Finalment, els resultats del projecte han generat documents tècnics i científics que han permès proporcionar una eina fiable per al control de qualitat dels aliments als laboratoris habituals, així com als organismes de certificació ecològica.

Coordinadors
  • UNIVERSIDAD DE ALMERIA (UAL)