Projecte H2020 LIQUAM: Tecnologia d'ultrasò d'alta potència per revolucionar la indústria de la mel i revolucionar el sector apícola
- Tipus Projecte
- Estat Completat
- Execució 2019 -2022
- Pressupost assignat 1.380.662,5 €
- Àmbit Europeo
- Font principal de finançament Horitzó 2020
- Web del projecte LIQUAM
La cristal·lització de la mel, sovint anomenada granulació, és un fenomen natural en què la mel líquida es converteix en un semisòlid amb una composició granular. Aquesta tendència inevitable constitueix un greu problema que afecta la comercialització de la mel, i en molts casos requereix el seu escalfament, un procés perjudicial per a la qualitat i les propietats saludables de la mel.
El projecte LIQUAM, finançat amb fons europeus, utilitza ultrasons d'alta potència per reduir el contingut de vidres de sucre a la mel sense afectar els seus enzims beneficiosos. Amb LIQUAM, els clients podran vendre mel de primera qualitat amb un augment de preu del 15-25%, garantint així una rendibilitat durant el primer any de funcionament.
La cristal·lització és un fenomen natural que es produeix a la mel poques setmanes després de la seva extracció, provocat per la seva alta concentració en vidres de sucre. Aquesta mel cristal·litzada es torna opaca i semisòlida. Aquesta tendència inevitable és un problema greu que afecta greument la comercialització de la mel a causa de problemes de manipulació i perquè la majoria dels consumidors només compren mel líquida a causa de la creença errònia i generalitzada que la mel cristal·litzada està feta malbé o adulterada.
En conseqüència, la mel de venda al detall s'escalfa a 80ºC per endarrerir la cristal·lització +12 mesos postprocessament i facilitar l'envasament. Tot i això, s'ha demostrat que aquest tractament tèrmic és perjudicial per a la qualitat i les propietats saludables de la mel, ja que perd els seus desitjables enzims sensibles a la calor i els seus valuosos antioxidants, perdent així les abundants propietats medicinals associades a ella. En resposta a les demandes dels consumidors d'aliments frescos i més saludables, hi ha una necessitat clara en la indústria de la mel d'una alternativa de processament no tèrmic rendible. Sonicat System ha desenvolupat un disruptiu sistema patentat, basat en l'ús d'Ultrasons d'Alta Potència, que permet reduir el contingut de vidres de sucre fins a nivells de pasteurització (0,3%), sense impactar en els enzims, el pH, la conductivitat ni la concentració d'Hidroxil-Metil-Furfural, indicador clau utilitzat a nivell mundial.
El nostre equip qualificat ha invertit més de 5 anys per desenvolupar el prototip funcional (permet processar fins a 100 kg/h) que ha estat validat durant mesos a les instal·lacions del client. Se'ns va adjudicar un Instrument Pime Fase1, que ens va permetre fer l'estudi de viabilitat. Estem postulant a la Fase 2 per ampliar el reactor LIQUAM a taxes industrials mentre millorem l'electrònica i la seva usabilitat. Amb LIQUAM, els nostres clients podran vendre mel de primera qualitat amb un augment de preu del 15-25%, assegurant així un retorn de la inversió al 1r any d'operació. Esperem facturar 17,7 milions d'euros el 2024 i el 1,62% del nostre mercat disponible.
Els ultrasons d'alta potència retarden la cristal·lització de la mel. inflamatori, que promou la salut digestiva, estabilitza el sucre a la sang, enforteix el sistema immunitari i protegeix contra malalties respiratòries. en risc la fermentació. "La pasteurització prèvia al tractament pot endarrerir la cristal·lització fins a 12 mesos després del processament, però la seva calor extrema degrada la mel", assenyala Estela Pacheco, coordinadora del projecte LIQUAM i cofundadora de Sonicat Systems, l'amfitrió del projecte.
L'equip del projecte ja havia desenvolupat una tecnologia patentada (LIQUAM) per al processament de la mel i va desenvolupar un producte mínim viable (MVP) utilitzant ultrasons d'alta potència (HPU). mel es prolonga sense comprometre la qualitat ni els atributs nutracèutics”, explica Iratxe Perales, cofundadora de Sonicat Systems. sensible a la calor, aquest procés degrada la qualitat, la frescor i les propietats nutracèutiques. «Per exemple, la capacitat antioxidant de la mel crua es redueix en aproximadament un terç», afegeix Perales. en efectes mecànics que descomponen els vidres de sucre.
Aquest fenomen, denominat cavitació acústica, pot utilitzar-se a temperatura ambient. L'equip va instal·lar una versió millorada del seu prototip LIQUAM450 durant cinc mesos en unes instal·lacions industrials d'aliments a Girona. humitat, l'hidroximetilfurfural ni els enzims. Aquests dos últims són indicadors importants de frescor", assenyala Perales. Les partícules de pol·len, utilitzades per identificar l'origen botànic de la mel, tampoc no es van danyar, i la mel va romandre líquida durant un temps comparable al de la mel pasteuritzada. de tractament industrial, juntament amb les proves i la certificació CE del seu prototip LIQUAM450), els problemes amb l'abastament de components a la UE van significar que l'assemblatge final no va poder completar-se a temps. dels costos de materials i components ha disparat el nostre preu comercial. A més, el LIQUAM450 necessita tres vegades més energia que el nostre MVP anterior”, afirma Perales.
No obstant això, l'equip va llançar un producte anomenat www.honey-ai.com (Honey.AI), que comprèn un microscopi digital i utilitza visió artificial i aprenentatge automàtic per analitzar la mel automàticament. Això inclou la detecció de diferents tipus de pol·len per autenticar amb precisió les fonts florals, amb resultats en menys d'una hora. També ampliarem Honey.AI per convertir-la en una aplicació automatitzada d'anàlisi de pol·len", assenyala Pacheco. Múltiples beneficis LIQUAM contribueix a estimular el consum sostenible d'aliments, alhora que promou aliments saludables i assequibles.
A més, contribueix a preservar i restaurar els ecosistemes i la biodiversitat europeus, tenint en compte que les abelles són responsables d'aproximadament un terç de la producció agrícola .
- MICROFY SYSTEMS SL (MICROFY)