Skip to main content

H2020 PROTEIN2FOOD Proiektua: kalitate handiko elikagaien proteinak garatzea, ekoizpen eta prozesatze jasangarriaren bidez.

  • Mota Proiektua
  • Egoera Bete
  • Exekuzioa 2015 -2020
  • Esleitutako Aurrekontua 8.817.637,5 €
  • Eremua Europeo
  • Finantza-iturri nagusia H2020
  • Proiektuaren webgunea PROTEIN2FOOD
Helburuak

PROTEIN2FOOD-en helburua landare-oinarritutako proteina iturri berritzaileak, errentagarriak eta baliabideak eraginkorrak garatzea da, proteina asko dutenak eta giza osasunean, ingurumenean eta bioaniztasunean eragin positiboa dutenak. Nutrizio-balio handiko hazien (quinoa, amarantoa eta sarracenoa) eta proteina handiko lekaleen (lupinoa, babarrunak, ilarrak, garbantzuak eta dilistak) hautatutako proteinaren kalitatea eta kantitatea nabarmen hobetuko da diziplina anitzeko ikuspegi baten bidez, ingeniaritza genetikoa, agronomikoa, elikadura-prozesuen ingeniaritza, zentzumen-ebaluazioa, sozioekonomikoa eta ingurumen-ebaluazioa.

Ikerketak Europan ekoitzitako landare-proteinen kalitatea eta haien ekoizpenaren eta prozesatzeko iraunkortasuna hobetzea espero da. Hobeto ulertuz:

  • Hazian proteinak sortzea eta metatzea bultzatzen duten mekanismo genetikoak.
  • Landareen portaera estres biotiko eta abiotikoen aurrean.
  • Proteinek elikagaien matrizeko beste osagai batzuekin duten elkarrekintzek eta azken elikagai-produktuetan duten eragin sentsorialek ingurumenean, biodibertsitatean eta giza osasunean eragin positiboa duten landare-proteina iturri egokituak garatzea ekarri beharko lukete.

Proiektuaren espero diren emaitzak hauek dira:

  • Proteina-ekoizpena % 25 handitu laborantza-teknika berri eta eraginkorren eta laboreen kudeaketa optimizatuaren bidez, EBko laborantza-lurren % 10 handituz proteina-laboreen ekoizpenera bideratuta, lur marjinalak ere erabilita.
  • Animalia-proteinetatik landare-proteinetara trantsizioa bizkortzea Europan, karbono-aztarna murrizteko eragin argia izanda.
  • EBko nekazaritza-biodibertsitatea areagotzea, kalitate handiko laboreak eta lekaleak sartuz. Horrez gain, jarduerek merkatu-potentzial aparta duten proteina aberatsak diren elikagai berrien prototipoak garatzen lagunduko dute. Azkenik, EBk elikagaien prozesatzeko eta teknologiaren arloan duen ikusgarritasuna indartuko dugu eragin handiko argitalpen zientifikoen bidez.
Koordinatzaileak
  • KOBENHAVNS UNIVERSITET (UCPH)