Skip to main content
Proyecto de identificación, puesta en valor y comercialización internacional de variedades minoritarias de uva

VinGO Talde Operatiboa: mahats-barietate gutxituen identifikazio, hobekuntza eta nazioarteko merkaturatzeko proiektua

Azalpena

Mahats-barietate gutxituak sustatu eta nabarmentzea helburu duten mahastizaintza kudeatzeko ereduak garatzeko irtenbide berritzaileak bilatzen dituen proiektua. Hiru zutabetan oinarrituta egiten du: lehengaien identifikazioa eta sailkapena, katalogo digitala sortuz; barietate horiek hobetzea klima-aldaketak mahastizaintzan dituen ondorioak arintzeko irtenbide gisa; eta, azkenik, barietate horiekin egindako ardoen merkaturatzea sustatzea, haien berezitasuna eta jatorria islatzen duten kalitate-etiketak sortuz.

Ardoaren sektorearen globalizazioak mahats-barietateak homogeneizatzea ekarri du mundu osoan, haien laborantza barietate kopuru txiki batera mugatuz (Vitis vinifera L.). Landare-materialaren galera arazo nagusia da ardogintzako eskualde gehienetan, eta ardogintzaren ondare genetiko aberatsaren kontserbazioa arriskuan jartzen du.
Ardoaren kontsumoaren joerak aldatzen ari dira azken boladan. Kalitate ertaineko ardoen kontsumoak behera egiten jarraitzen du, eta horrekin batera ardo berezien ekoizpena areagotu da, kontsumitzaileek kalitate handiagoko ardo gisa hautematen dutena. Bereizketa hori lortzeko bideetako bat aukeratutako landare-materialarekin lotuta dago. Erabilitako mahats barietateak beste nortasun bat eta izaera propioa ematen dio ardoari. Jatorrizko Deitura ezberdinetan bertako barietateen erabileran muga nabarmena dagoenez eta kontsumitzaileek nortasun eta kalitate handiagoa duten ardoen eskaria dela eta, beharrezkoa da identifikatutako mahats-genotipo berrien edo barietate gutxituen potentziala eta kalitate enologikoa ezaugarritzeko ikerketa espezifikoak egitea, laborantzan oraindik ere mehatxatuta edo desagertzeko arriskuan dauden arren.

El Hato y el Garabato upategi ikonikoa da bere barietate gutxituengatik. Barietate hauentzako potentzial handia duen eremu batean kokatuta dago eta ardo hauen ekoizpenean bere lekua aurkitzeaz gain, mahastiak kudeatzeko, mahastizaintza aplikatu tradizionalaren eta ekoizpen berezien lan tradizionalenetan berritzea lortu du. Bere esperientzia bere sortzaileen esperientzia pertsonaletik dator: eskualdeko, estatuko eta nazioarteko proiektu ugari garatzen eta gauzatzen parte hartu duten bi ekintzaile eta ardogile gazteen truke-programa aktiboa mantentzen dute, urtero norbait mahats bilketan parte hartzera gonbidatuz. Bidaia eta esperientzien historia pertsonalak aukera ematen die Arribeseko ardogintza prozesuan ekimen aitzindariak martxan jartzeko, eskaintzen dituzten produktuetan esperimentatzen eta berrikuntza bilatuz. Esperientzia zabala dute enoturismoko programak garatzen eta kidetasun sentimendu sakona dute, eta horrek, beren esperientzia globalarekin batera, upategia tradizioaren eta berrikuntzaren arteko nahasketa ezin hobea bihurtzen du.

Bodega 202 upategi modernoa da, etorkizunerako ikuspegia duena. Berrikuntza eta iraunkortasuna bere DNAren parte dira. Proiektuak kudeatzeko gaitasun handiko giza taldea du. Taldekide hauek aktiboki parte hartuko dute VinGO proiektuan:
Luis Güemes Zuzendari Teknikoa da, Mahastizaintza eta Ardogintzako arduraduna. Nekazaritza Ingeniaritzan (UPM) eta Enologia eta Mahastizaintzako Masterra (UPM), Madrilgo Merkataritza Ganberako Sommeliera eta Kanpo Merkataritzako Masterra (Madrilgo Merkataritza Ganbera - Juan Carlos I Unibertsitatea).
Marta Ortiz-Arce Vizcarro Iraunkortasun eta Marketin arduraduna da. Baso Ingeniaritzan lizentziatua (UPM), Nekazaritza Ekologikoko Masterra (Wageningen Unibertsitatea, Herbehereak), Ardoaren Marketing, Enoturismo eta Gastronomian Aditua (Basque Culinary Center - Mondragón Unibertsitatea) eta WSET3n (Wine & Spirit Education Trust) lizentziatua da.

Bodega 3 Ases-eko ardogilea 10 urte baino gehiagoz aritu zen lanean ITACYLen Gaztela eta Leongo barietate arraroak identifikatzen eta katalogatzen. Lotura handia du mahats-barietate horiekin eta interes handia du haiekin ardoak egiteko. Kokatuta dagoen Jatorri Deiturak mugatuta, upategiak hainbat proiektutan parte hartzen du bere ardo batzuk barietate gutxituekin ekoizteko, nahiz eta praktikan Erriberako etiketa ez duten. del Duero DO
Izaera berritzailea eta mahastiak eta lurzoruak ikertzeko eta hobetzeko proiektu ugaritan parte hartzen duela ikusita, proiektuan duen zeregina mahastiaren alorrean prestakuntza-jarduerak garatzeko duen gaitasunak zehazten du, landa eremuan bizi diren pertsonen hezkuntza hobetzen dutenak. upeltegietatik.

Liébana Tokiko Ekintza Taldeak hainbat urte daramatza Kantabriako eremu honetan ekintzailetza iraunkorreko proiektuak sortu, garatzen eta hobetzen laguntzen. Liébana oliba olioa ekoizteko eta, hortaz, poma ekoizteko ohiko eremua da. Dena den, azken urteotan, enpresa-proiektu berriak sortu dira ardo-ekoizpenarekin lotuta, edo poma-ekoizpenaren osagarri gisa. Edo lehendik baztertuta zeuden bertako mahastiak berreskuratzea. Tokiko Ekintza Taldeak kalitatezko marka baten sorrera bultzatu eta sustatu du, Vinos de Liébana, Adierazpen Geografiko Babestua (IBP), zeinak Potes, Pesagüero, Cabezón de Liébana, Camaleño, Cillorigo de Liébana eta Vega de Liébana (Espainia) autonomia erkidegoko Cantabriko Cantabriko autonomia erkidegoak biltzen dituen eskualdeko mahastizaintzako tokiko ardoak izendatzen dituena. Bertan, eremu honetan ekoizpen baxuko ardoen ekoizpenean erabiltzen ari diren barietate minorizatuak aurkitzen ditugu.
Liébana Tokiko Ekintza Taldea eskualdeko aliatua da Vino de Liébana bezalako kalitatezko marka baten garapenean eta ezarpenean parte hartzeagatik, Liébana eskualdeko bertako barietateak aintzatetsi eta onartzen dituena.

Ávilako Foru Aldundiak urteak daramatza mahastizaintzarekin, haren garapenarekin eta sustapenarekin konprometituta, eta konpromiso hori bere Aurrekontu Orokorretan islatzen da. Ávila probintzian enplegua sortzearekin, enplegagarritasuna hobetzearekin eta material berritzaileenekin hornitutako landa-ekoizpen zentroak garatzen dituzten Europako proiektu askotan parte hartu du. Ávila ardogintzako tradizio luzea duen probintzia da, agian ez zuen merkatuan dauden beste Deiturak bezainbesteko eskaririk izan, baina identifikatutako barietate gutxituen mahasti zabalak ditu, ardoaren merkaturako interes handia dutenak.

Arribes Ardoaren Ibilbideak aktiboki parte hartzen du Zamorako Foru Aldundiko eta Salamancako Foru Aldundiko turismo batzordeetan, ITACYL-ek eremuan gutxiengoen barietateak ezaugarritzen dituen azterketetan elkarlanean. Iberdrolarekin batera, landa eremuan mugikortasun sistema berritzaile eta iraunkorrak ezartzeko azterketa bat diseinatzen ari da. Entitate kolaboratzaile gisa, Espainian enoturismoari buruzko hainbat ikerketatan parte hartzen du eta 2021ean Zamorako Merkataritza Ganberak Ukrainan eta Belgikan negozio-merkatuak irekitzeko zuzendutako turismo-sustapen programa batean parte hartu zuen.
Esperientzia handia du bere kideen etengabeko garapenerako prestakuntza-programak garatzen, teknologia berrietan eta landa-zerbitzuetan aplikatzea, produktuak merkatu digitalean kokatzea, lurraldeari lotutako negozio eredu jasangarriak sortzea eta, oro har, zerbitzuen merkaturatzea, besteak beste.


Jardueren deskribapena
  1. Hobetzeko ahalmena duten barietate minorizatuak kudeatzeko protokolo tekniko bat ezarri da, alkohola %10eraino murriztea eta ardoaren pH txikiagoa izatea ahalbidetzen duena. Kontrolatutako ardogintzak hiru fasetan egin dira (ardo gaztea, zahartze ertaina eta luzea) eta emaitzak dastatze-panel eta proba analitikoekin aztertu dira. Horrez gain, zahartze-material ezberdinen ondorioak aztertu ziren, tartean Quercus Pyrenaica haritz-upelak. Protokolo honek ardo egonkorrak eta ekologikoak ekoiztea errazten du, egungo merkatu nazional eta nazioarteko eskarira egokituta.
  2. Plataforma digital espezializatu bat diseinatu eta argitaratu da, Espainian dauden barietate gutxituen katalogo eguneratua jasotzen duena. Fitxa teknikoak, dastaketak eta barietate bakoitzaren banaketa eta potentzial agronomikoa ikusteko aukera ematen duten mapa geologikoak biltzen ditu. Baliabide interaktibo honek mahastizain, teknikari, ikertzaile eta kontsumitzaileentzako erreferentzia- eta informazio-tresna gisa balio du, ahaztutako barietateen balioespena eta ardogintzako berrikuntza proiektuetan txertatzea sustatuz.
  3. Lursail esperimentalen lurzoru- eta klima-baldintzen diagnostiko zehatza egin da eta aukeratutako barietate gutxituekin duten elkarrekintza. Lurzoruaren analisian, datu meteorologikoetan eta nekazaritzako errendimenduan oinarrituta, klima-aldaketari erantzun onena ematen dioten eremuak identifikatu dira. Emaitza honek mahastiak kudeatzeko erabakiak gidatzen laguntzen du, landaketa berriak planifikatzen eta barietateen hautaketa, mahastizaintza erresistenteagoa eta eraginkorragoa sustatuz.
  4. Plataforma birtual bat ezarri da gutxiengoen barietateei buruzko prestakuntza edukiekin, bideoak, fitxak eta tutoretzapeko lineako ikastaro bat barne. Mahastizain, enologo eta nekazaritzako elikagaien sektoreko profesionalei zuzenduta dago. Horrez gain, publiko orokorrarentzat eskuragarri dauden hezkuntza-materialak ekoiztu dira. Ekimen honek prestakuntza teknikoa hobetzen du, proiektuak sortutako ezagutza zabaltzen du, eta mahastizaintzan berrikuntza transferitzeko kanal digitalen erabilera indartzen du.
  5. Barietate gutxituekin egindako ardoetarako berariazko marketin-plan bat diseinatu da, nazio eta nazioarte mailako ikuspegiarekin. Dokumentuak kontsumitzaileen joeren azterketa, audientziaren segmentazioa, kokapen tresnak eta estrategia digitala biltzen ditu. Horrez gain, sustapen-jarduerak eta turismo-operadore eta banatzaileekin lankidetza-aukerak zehaztu dira. Planak barietate horien lehiakortasuna eta merkatuko presentzia hobetzeko bide-orri argia eskaintzen du.

  6. Iraunkortasuna, trazabilitatea eta ziurtagiri ekologikoaren irizpideak integratzen dituen bereizgarri digitalaren proposamen bat garatu da. Etiketa informatibo hau ardo-botilei gehi dakieke barietate gutxituekin lotutako jatorria, ingurumen-inpaktua eta praktika arduratsuak nabarmentzeko. Bere diseinuak Europako kontsumitzailearen eskakizun berriei erantzuten die eta produktuaren balio erantsiaren komunikazio gardena ahalbidetzen du.
  7. Proiektuaren komunikazio-estrategia definitzeko barne koordinazio saio bi egin ziren, besteak beste, audientziak identifikatzea, funtsezko kanalak eta ekintzen kronograma. Bilera horietatik, jarduera guztiak gidatu dituen dibulgazio, marketin eta hedapen plan integrala garatu zen. Funtsezko entitateen datu-base segmentatu bat sortu zen (mahastizainak, unibertsitateak, administrazioa, etab.) emaitzen eragina eta jarraipena bermatzeko. Hasierako antolaketa hori funtsezkoa izan da proiektuaren kanpoko komunikazioaren eta barne kohesioaren arrakastarako.
  8. GO VinGO webgune ofiziala sortu zen, baliabideak, albisteak eta gutxiengoen barietateen katalogorako sarbidea duen kanal aktiboa. Bost bideo didaktiko garatu ziren bazkide bakoitzaren lana eta barietate hauen potentziala dokumentatuz. Gainera, Instagram eta LinkedIn profilak modu aktiboan kudeatu ziren, komunitatea sortuz eta eduki espezializatuak zabalduz. Hiru email marketing kanpaina ere egin ziren aurrerapenak eta emaitzak ezagutzera emateko. Ekintza hauek proiektuaren ikusgarritasun jarraitua eta profesionala bermatu dute bere exekuzio osoan.
  9. VinGO ardoaren hiru ekitaldi nagusitan egon da, aurrerapen teknikoak partekatuz eta barietate gutxituen posizionamendua indartuz. Horrez gain, Gaztela eta Leonen, Euskadin eta Kantabrian hiru tailer presentzial egin ziren eskualde bakoitzean proiektua aurkezteko. Material fisikoak, hala nola roll-upak eta dosierrak, hedapena laguntzeko argitaratu ziren. Zuzeneko parte-hartzea funtsezkoa izan da lankidetza-sareak sendotzeko, interes instituzionala sortzeko eta proiektua bere inguru naturalera hurbiltzeko.
  10. Eskualdeko eta estatuko hedabideetan prentsa oharrak argitaratu ziren mugarrien eta emaitzen berri emateko. Material grafikoak, hala nola pankartak, infografiak eta merchandising-a diseinatu ziren, proiektuaren ikus-identifikazioa erraztuz. Horrez gain, artikulu espezializatuak banatu eta barietateei buruzko informazio-orriak prestatu ziren. Ekintza hauek proiektuaren balioekin bat datorren irudi sendo eta kohesionatu bat lortzen lagundu dute, exekuzio epetik haratago ondare komunikatiboa bermatuz.
  11. Hiru dibulgazio-saio egin ziren ardogintzako taldeentzat (mahastizainak, enologoak, sommelierak eta jatetxe-jabetzaileak) eta hiru sentsibilizazio saio bertako biztanleentzat. Saio hauek eskualdeko eragileekin zuzeneko elkartrukea erraztu zuten, sortutako ezagutza publiko nagusietara transferitzeko aukera emanez. Parte-hartze metodologiak, ikus-entzunezko materialak erabiltzeak eta bazkideen testigantzak proiektuaren helburu eta emaitzen ulermen sakon eta intimoa bultzatu zuten.

Testuinguruko deskribapena

Oinarri teknologikoko enpresa bat gara, onddoak eta perretxikoak eramaile gisa erabiltzen dituzten tratamenduen kudeaketan eta garapenean espezializatua. 12 urte baino gehiagoko esperientzia dugu natur baliabideen kudeaketaren alorrean eta beste produkzio-sektore batzuekin, hala nola ardogintzaren industrian, integratzean. Gure taldea jatorri anitza duten kualifikazio handiko pertsonak, taxonomia-mikologian, boilurgintzan, mikologia aplikatuan, onddoen basogintzan eta basogintzako eta nekazaritzako landaketetako eta laboreen kudeaketako profesional ospetsuek osatzen dute. I+G+bn esperientzia handia dute, Valladolideko Unibertsitateko (UVa) irakasle eta ikertzaile gisa egindako ibilbideak lagunduta. Gure lana Taldearen barruan ekintza teknikoak koordinatzea eta zehaztea eta horiek behar bezala gauzatzea bermatzea da.

ECMk garatuko dituen helburuen artean hauek daude:

  1. Mahastientzako onuragarriak diren mikroorganismoak sartzea ahalbidetzen duten teknika bioteknologikoak erabiliz mahastizaintzako lurzoruen produktibitatea hobetzeko ekintza berritzaileak garatzea.
  2. Lagundu mahastiaren produktibitatea hobetzen, mahastiaren indarra areagotzen duten eta mahatsaren etekina hobetzen duten produktu biologikoak, ongarriak eta bizigarriak erabiliz.
  3. Lortu landare indartsuagoak eta erresistenteagoak onddo eta bakteriodun mahatsondoen ioi mikorrizikoen bidez.
  4. Landa-eremuetan prestakuntza- eta dibulgazio-jarduerak garatzea eta sustatzea, proiektuaren helburuekin eta onddoek nekazaritza-baso-eremuen garapen eta errendimendu hoberako, mahastiak esaterako, duten garrantziarekin lotuta.
Helburuak
  • Mahats-barietate gutxituen laborantza sustatzea mahats-laborantza klima-aldaketara egokitzeko alternatiba gisa, tresna teknologiko eta berritzaileen bitartez.
  • Identifikazioa, ikusgarritasuna eta geoerreferentziazioa ahalbidetzen duten tresna digitalak eta teknologikoak sortzea. Espainian mahats-barietate gutxituak kontsultatu, sustatu eta kudeatzea
  • Mahats-barietate gutxituen merkaturatzea nazio mailan eta nazioartean
  • Vingo partzuergoaren isuriak murrizteko eta karbono-aztarna konpentsatzeko iraunkortasun estrategia bat definitu.
Results
  • Barietate hobetzaile gutxituei lotutako parametroak kudeatzeko protokoloa, eta horien erabilerak alkohol-edukia murriztea ahalbidetzen du. PH-aren murrizketa garapen berritzaileak eta marketin-ahalmen handia lortzera zuzenduta
  • Klima-aldaketaren aurrean mahats-landarearen baldintzei eta biziraupenari mesede egiten dieten eremuak kokatzea.
  • Lanbide-harremanetarako informazio sektoriala eta diziplina anitzeko lehen plataformaren garapen digitala eta prestakuntza espezifikorako ikasgela birtuala.
  • Salmentak sustatzeko mahats-barietate gutxituen merkaturatze eta merkaturatze plana
  • Ziurtagiri ekologikoaren, ingurumenaren eta karbono-aztarna balantzearen plan estrategikoa Kalitate zigiluaren diseinua
Harremanetarako informazioa
  • Koordinatzailea/entitatearen izena: Cowine Elkartea
  • Koordinatzailea/entitatearen helbide elektronikoa: hola@cowine.es
Kolaboratzaileak
  • Asociación ruta del vino de Arribes
  • Diputación provincial de Ávila
  • Grupo de acción local Liébana
Onuradunak
  • Asociación Cowine
  • ECM Ingeniería ambiental S.L.
  • 3 ASES bodegas y viñedos S.L.
  • Bodega El hato y el garabato
  • Bodega202 SLU
Kanpoko kontratazioa
  • De rotos y descosidos SC
  • USU Turismo Expertise
  • Instituto tecnológico agrario de Castilla y León (ITACYL)