Projecte H2020 HoloFood: Solució holística per millorar la producció d'aliments per a animals mitjançant la desconstrucció de les interaccions biomoleculars entre l'aliment, els microorganismes intestinals i els animals en relació amb els paràmetres de rendiment
- Tipus Projecte
- Estat Completat
- Execució 2019 -2023
- Pressupost assignat 10.825.325,00 €
- Àmbit Europeo
- Comunitat Autònoma Cataluña; País Vasco
- Font principal de finançament Horitzó 2020
- Web del projecte https://www.holofood.eu/
Des dels residents rurals que crien pollastres de traspati fins als grangers amb milers de caps de bestiar, la salut animal és la primera prioritat. El projecte HoloFood, finançat amb fons europeus, utilitzarà un nou enfocament hologenòmic per estudiar la salut dels animals tenint en compte el paisatge bioquímic i el microbioma. El projecte se centrarà en el salmó i el pollastre, dos sistemes danimals de granja dimportància crítica. Caracteritzarà no només els genomes, transcriptomes i metabolomes dels seus microorganismes associats, sinó també com interactua el microbioma amb els genomes i transcriptomes dels animals dins del nou marc holoòmic en relació amb els índexs clau de rendiment i les qüestions de benestar animal. Aquesta informació s'utilitzarà per optimitzar els additius alimentaris i adaptar-los als antecedents genètics ia l'etapa de desenvolupament dels animals. HoloFood va introduir un nou concepte d'hologenoma aplicat als sectors de producció d'animals terrestres i marins i additius per a pinsos.
El disseny i la implementació d'assajos holo-òmics en animals per a la cria de salmó i pollastres, així com la informació i els tipus de dades recopilades, proporcionen un recurs enorme i únic, no només per als objectius de HoloFood, sinó per a qualsevol estudi holo-òmic futur que tingui com a objectiu millorar qualsevol altre sistema de cultiu animal. Tots els dissenys d'assajos, els protocols de laboratori i generació de dades, així com les canalitzacions i les integracions d'anàlisi de dades creades i executades fins ara, s'inclouen al llibre de treball públic de HoloFood i tots els conjunts de dades òmiques s'organitzen al portal públic de dades de HoloFood. L'estreta col·laboració d'experts de tots els beneficiaris de HoloFood, tant d'institucions de recerca com de socis de la indústria, vol dir que els resultats del projecte HoloFood ja s'estan utilitzant, particularment dins de la indústria de la salmonicultura. Aquest projecte va més enllà de l'estat de l'art, ja que introdueix i implementa les últimes tecnologies i coneixements i integra l'experiència interdisciplinària a tots els paquets de treball per assolir els seus objectius.
En aquest sentit, HoloFood ha demostrat un immens potencial d'innovació tant al sistema de pollastre com al de salmó, en descobrir coneixements biològics que eren desconeguts i inesperats a l'inici del projecte HoloFood. Les estratègies futures per optimitzar les funcions del microbioma als pollastres han d'aprofitar els nous coneixements de HoloFood sobre la interacció directa entre certes espècies bacterianes i el creixement general del pollastre hoste. De manera similar per al salmó, ara hem mapejat els bacteris que ocorren naturalment als inesperats microbiomes de salmó de baixa diversitat. Com a tal, els nostres resultats per al salmó proporcionen un repositori completament nou per identificar i desenvolupar millors pre i/o probiòtics en el futur que estiguin en línia amb les espècies naturals amb més probabilitats destablir colònies saludables en lentorn intestinal del salmó.
Desenvolupem un marc nou per a l'alimentació sostenible del salmó utilitzant un enfocament hologenòmic complet. Amb això en el seu lloc, les nostres anàlisis holoòmiques integradores van dilucidar vincles ocults entre les capacitats metabòliques dels bacteris i el creixement animal, i van identificar vincles mecanicistes entre el desenvolupament del microbioma i la propagació de Campylobacter en pollastres. A més, en el cas del salmó, hem realitzat dos descobriments importants, inclòs el primer mapeig metagenòmic exhaustiu del potencial funcional complet i la composició central del microbiota intestinal. En segon lloc, demostrem el valor d‟analitzar el metatranscriptoma, per revelar les diferències funcionals entre les comunitats de microbioma que, d‟altra banda, són idèntiques per composició d‟espècies.
Els nostres socis industrials estan duent a terme nous estudis per aprofitar les troballes en el context de la producció de pollastre i de salmó. Pel que fa a la difusió i explotació, una sèrie de publicacions revisades per parells estan finalitzades o en preparació, i la nostra presència activa als mitjans de comunicació, inclosos butlletins informatius i vídeos informatius, i la participació en esdeveniments de difusió locals, europeus i globals van permetre una àmplia difusió dels resultats. També desenvolupem un portal i un llibre de treball de HoloFood Data, dos importants recursos públics que permeten una exploració més gran dels conjunts de dades o el disseny de nous experiments més enllà de l'abast d'aquesta IA. A més, el setembre del 2022 vam celebrar la primera Conferència d'Hologenòmica Aplicada, que va atreure 300 participants de tot el món acadèmic i la indústria, i tenim previst una continuació el 2024 a Copenhaguen.
Garantir que la producció d'aliments continuï sent sostenible i alhora satisfer les necessitats d'una població en creixement és un repte clau que cal superar. Els microorganismes intestinals tenen un paper fonamental en la salut i el benestar dels animals, i una microbiota intestinal equilibrada és essencial per a una producció òptima d'aliments. Els additius per a pinsos han demostrat ser eficaços per modular els microbiomes en molts sistemes, encara que la seva eficàcia sol presentar variacions. Una raó probable que subjau a aquesta inconsistència és el coneixement limitat que tenim sobre els seus mitjans específics d'acció. En el millor dels casos, les empreses que produeixen additius per a pinsos podrien fer servir experiments in vitro i in vivo per provar les propietats i beneficis de l'additiu.
Tot i això, la capacitat d'informació d'aquests enfocaments és limitada, ja que la resposta in vivo dels microorganismes pot ser radicalment diferent de les condicions in vitro, ja que els microorganismes d'interès es troben en diferents condicions fisicoquímiques i podrien interactuar amb centenars d'altres tàxons microbians, així com amb l'hoste. Per tant, la millora dels additius per a pinsos sovint es basa en enfocaments de prova i error, cosa que limita el desenvolupament duna comprensió completa de les raons darrere de lèxit o el fracàs dels additius. En conseqüència, els procediments per millorar els productes d'additius per a pinsos són ineficients, i és poc probable que es puguin trobar productes veritablement òptims sense modificar dràsticament l'enfocament adoptat. HoloFood supera aquestes limitacions aprofitant els desenvolupaments computacionals i de laboratori d'última generació per proporcionar informació directa sobre els efectes de les interaccions biomoleculars entre els additius per a pinsos, els microorganismes intestinals i els hostes en la producció d'aliments. Això es va aconseguir mitjançant la implementació d'un nou marc holoòmic que explota les disminucions en el preu de la generació de conjunts de dades òmiques, juntament amb mètodes biomoleculars i estadístics d'avantguarda.
HoloFood es basa en dues observacions:
- Els animals i els microorganismes associats es comporten de manera diferent segons l'entorn i l'etapa de desenvolupament de l'animal.
- Molts processos biològics dels animals i els seus microorganismes associats són afectats, o fins i tot condicionats, per l'altre soci de la simbiosi.
Això implica que l‟efecte de qualsevol additiu alimentari podria diferir en funció dels antecedents genòmics il‟etapa de desenvolupament de l‟animal, la composició del microbioma il‟entorn de producció. El nostre marc analitza els genomes, els transcriptomes i els metabolomes dels animals i els seus microorganismes intestinals associats, i després els vincula amb la salut i la fisiologia dels animals, així com amb els paràmetres de rendiment de la producció d'aliments. Per mostrar el potencial de diferents sistemes de producció d'aliments i mesurar l'impacte comercial i social del nostre enfocament, HoloFood va realitzar assaigs a escala comercial per a aus de corral i salmó on es van analitzar les interaccions biomoleculars entre els microorganismes i els animals alimentats amb diferents additius alimentaris en relació amb els paràmetres de producció d'aliments relacionats amb la quantitat. així com la sostenibilitat de la producció daliments i el benestar.
En comprendre els efectes fisiològics de les interaccions biomoleculars que es produïen en administrar diferents additius alimentaris, HoloFood va optimitzar-ne l'ús adaptant la seva administració al context genòmic i al microbioma intestinal dels animals, així com a l'entorn agrícola. Com a tal, lobjectiu era augmentar leficiència dels additius per a pinsos i, per tant, millorar els productes alimentaris finals. En el futur, creiem que altres sistemes de producció d'aliments podrien optimitzar-se mitjançant aquests enfocaments holoòmics. Així, HoloFood actuarà com a paradigma de plantejaments i, en fer-ho, fomentarà la creació de llocs de treball relacionats amb la investigació científica i el sector alimentari, tant amb les empreses productores com amb les indústries associades. A més, els recursos oberts i la disponibilitat de dades resultants del projecte HoloFood seran de valor per a la investigació i les parts interessades de la indústria més enllà del període de temps del projecte.
Optimitzar la producció d'aliments no només revesteix interès comercial per a les empreses, sinó que, amb la població mundial apropant-se als nou mil milions, també revesteix una importància crucial per a la humanitat. La producció d'aliments per a animals es pot optimitzar modulant els microbiomes associats als animals mitjançant l'ús d'additius alimentaris com a prebiòtics i probiòtics.
Els additius alimentaris desenvolupats prèviament no han reconegut el mecanisme d'acció específic sobre el microbioma i els organismes hostes, per la qual cosa:
- El seu rendiment és inconsistent en animals amb diferents antecedents genètics i en cultivar-se en diferents entorns.
- La millora dels additius alimentaris és ineficient i costosa.
- És improbable trobar solucions òptimes sense un enfocament més holístic.
HoloFood presenta un enfocament holístic que millorarà l'eficiència dels sistemes de producció d'aliments en desxifrar els processos moleculars i fisiològics desencadenats pels additius alimentaris en animals amb diferents antecedents genètics i cultivats a diferents entorns. Utilitzarem dos sistemes de producció animal d'importància crítica com a models (salmó i pollastre) i caracteritzarem no només els genomes, transcriptomes i metabolomes dels seus microorganismes associats, sinó també com el microbioma interactua amb els genomes i transcriptomes dels animals dins del nou marc holoòmic en relació amb els índexs clau de rendiment i les qüestions de béns.
El coneixement generat s'utilitzarà per optimitzar les estratègies d'administració d'additius alimentaris de productes ja implementats, adaptant-los als antecedents genètics i l'etapa de desenvolupament dels animals, així com a l'entorn de producció, per millorar la quantitat, la qualitat i la seguretat dels aliments produïts, així com la sostenibilitat de la producció alimentària i el benestar animal. HoloFood també servirà per crear consciència sobre la importància dels microbiomes en la producció alimentària i per establir ponts entre les empreses i el món acadèmic per promoure estratègies amb base científica.
- KOBENHAVNS UNIVERSITET
- HAVFORSKNINGSINSTITUTTET
- AARHUS UNIVERSITET
- EUROPEAN MOLECULAR BIOLOGY LABORATORY
- LEROY SEAFOOD GROUP ASA
- PIAST PASZE SPOLKA Z OGRANICZONA ODPOWIEDZIALNOSCIA
- INSTITUT DE RECERCA I TECNOLOGIA AGROALIMENTARIES
- CHR. HANSEN AS
- FREIE UNIVERSITAET BERLIN
- UNIVERSIDAD DEL PAIS VASCO/ EUSKAL HERRIKO UNIBERTSITATEA
- NORGES TEKNISK-NATURVITENSKAPELIGE UNIVERSITET NTNU
- Web del projecte (CORDIS)
- Fitxa del projecte CORDIS (pdf)
- Llibre de treball de HoloFood
- Informe dimpacte social
- Llibre de resums de la conferència
- Material didàctic disponible a TeSS-ELIXIR
- Base de dades de HoloFood
- Implementació de processament de dades al núvol
- Impacte dels additius alimentaris i els factors relacionats amb l'hoste als met…
- Efectes metabòlics de la dieta que conté musclo blau (Mytilus edulis) i salmó a…
- Noves estratègies per millorar el rendiment i el benestar dels pollastres mitja…
- Desenvolupament i propietats funcionals de la capa de moc intestinal en aus de …
- "Origen" del microbioma: un cestode intestinal dóna forma a una jerarquia de co…
- Impacte de la completesa del genoma microbià en la inferència funcional metagen…
- Alteracions als metabòlits bacterians, citocines i integritat de la mucosa al c…
- La microbiota intestinal del salmó es correlaciona amb l‟estat d‟infecció de la…
- Un model estratègic d'un sistema hoste-microbi-microbi revela la importància d'…
- Desentranyant la complexitat de la microbiota hoste mitjançant l'hologenòmica
- Holo-Òmica: Multiòmica integrada de la microbiota de l'hoste per a la investiga…
- L'epigenotip intestinal del salmó de l'Atlàntic (Salm salar) s'associa amb la t…
- Web de KOBENHAVNS UNIVERSITET
- Web de HAVFORSKNINGSINSTITUTTET
- Web d'AARHUS UNIVERSITET
- Web d'EUROPEAN MOLECULAR BIOLOGY LABORATORY
- Web d'INSTITUT DE INVESTIGACIÓ I TECNOLOGIA AGROALIMENTÀRIES
- Web de CHR. HANSEN AS
- Web de FREIE UNIVERSITAET BERLIN
- Web d'UNIVERSITAT DEL PAIS BASC/ EUSKAL HERRIKO UNIBERTSITATEA
- Web de NORGES TEKNISK-NATURVITENSKAPELIGE UNIVERSITET NTNU
 
 
 
 
        
   
             
                         
            