Projecte HORITZÓ EUROPA SYNFEED:Proteïnes sintètiques per a una alimentació animal sostenible
- Tipus Projecte
- Estat Firmado
- Execució 2025 -2029
- Pressupost assignat 3.079.962,5 €
- Àmbit Europeo
- Font principal de finançament Horizonte Europa 2021-2027
- Web del projecte Proyecto SYNFEED
La meitat de la proteïna que s'utilitza per alimentar el bestiar es malgasta a causa d'una digestibilitat incompleta i de les diferències en els perfils d'aminoàcids entre plantes i animals. Aquesta ineficiència contribueix a la contaminació ambiental. A més, la UE depèn en gran mesura de la farina de soja importada, amb un cost de 1500 milions d'euros anuals, mentre lluita per assegurar fonts de proteïna suficients per a l'alimentació animal. Per abordar aquests problemes, el projecte SYNFEED, finançat pel Consell Europeu d'Innovació (CEI), desenvoluparà un enfocament tecnològic interdisciplinari nou.
El projecte utilitzarà nutrició de precisió, enginyeria de proteïnes, sistemes acel·lulars i fermentació per produir proteïnes adaptades d'alta digestibilitat, reduint així l'impacte ambiental i la dependència de primeres matèries importades. El projecte demostrarà aquesta solució en pollastres d'engreix com a primer model i promourà el lideratge de la UE en la producció sostenible de proteïnes biosintètiques.
Utilitzant el pollastre d'engreix com a model, SYNFEED
- Generarà nou coneixement de nutrició de precisió (proporció d'aminoàcids per complir els requisits i la dinàmica de la hidròlisi proteica a les espècies objectiu).
- Dissenyarà diverses seqüències candidates utilitzant aquesta informació nutricional mitjançant tècniques d'enginyeria de proteïnes (combinant IA i modelatge molecular).
- Generar aquests candidats en sistemes acel·lulars adaptats a l'hoste final i avaluar-los mitjançant un nou procediment iteratiu que maximitzi l'expressió i el potencial de digestibilitat.
- Optimitzar la biosíntesi sostenible de la proteïna seleccionada amb ceps bacterians oxidants d'hidrogen sostenibles.
- Avaluar l'eficàcia de la proteïna en pollastres d'engreixament (rendiment productiu, salut i benestar animal i reducció de pèrdues de nitrogen) i la sostenibilitat de la solució SYNFEED mitjançant una anàlisi del cicle de vida.
La meitat de la proteïna destinada a l'alimentació animal es desaprofita degut a una digestibilitat incompleta de la proteïna i als diferents perfils d'aminoàcids que es troben tant en plantes com en animals. Això genera greus problemes de contaminació per als nostres sòls, aqüífers i atmosfera (per exemple, la ramaderia contribueix al 87% de les emissions totals d'amoníac a l'agricultura).
A més, la UE s'enfronta a reptes importants a l'hora de proporcionar fonts adequades de proteïnes per a l'alimentació animal (el 97% de la farina de soja s'importa; 1.500 milions d'euros a l'any). Per tant, és imperatiu identificar una solució sostenible per al subministrament de proteïna animal. SYNFEED demostrarà que mitjançant el desenvolupament d'un nou enfocament tecnològic interdisciplinari, és possible generar proteïnes que poden produir un canvi de paradigma radical en la manera com s'alimenten els animals, reduint en gran mesura tant l'impacte ambiental com la dependència externa de les primeres matèries de la UE.
Utilitzant el pollastre d'engreix com a model, SYNFEED:
- Generarà nou coneixement de nutrició de precisió (proporció d'aminoàcids per complir els requisits i la dinàmica de la hidròlisi proteica a les espècies objectiu).
- Dissenyarà diverses seqüències candidates utilitzant aquesta informació nutricional mitjançant tècniques d'enginyeria de proteïnes (combinant IA i modelatge molecular).
- Generar aquests candidats en sistemes acel·lulars adaptats a l'hoste final i avaluar-los mitjançant un nou procediment iteratiu que maximitzi l'expressió i el potencial de digestibilitat.
- Optimitzar la biosíntesi sostenible de la proteïna seleccionada amb ceps bacterians oxidants d'hidrogen sostenibles.
- Avaluar l'eficàcia de la proteïna en pollastres d'engreixament (rendiment productiu, salut i benestar animal i reducció de pèrdues de nitrogen) i la sostenibilitat de la solució SYNFEED mitjançant una anàlisi del cicle de vida.
Aquest enfocament innovador substituirà l'alimentació animal convencional, posicionant la UE com a líder en generació de proteïnes biosintètiques, promovent el sorgiment d'empreses biotecnològiques i reduint l'impacte mediambiental del bestiar.
- UNIVERSITAT POLITECNICA DE VALENCIA (UPV)