Horizon Europe Synfeed proiektua: animalien pentsu jasangarrirako proteina sintetikoak
- Mota Proiektua
- Egoera Firmado
- Exekuzioa 2025 -2029
- Esleitutako Aurrekontua 3.079.962,5 €
- Eremua Europeo
- Finantza-iturri nagusia Horizonte Europa 2021-2027
- Proiektuaren webgunea Proyecto SYNFEED
Abereak elikatzeko erabiltzen den proteinen erdia alferrik galtzen da, digerigarritasun osatugabeagatik eta landareen eta animalien arteko aminoazidoen profilean dauden desberdintasunengatik. Eraginkortasun ez honek ingurumenaren kutsadura areagotzen du. Gainera, EBk inportatutako soja-irinaren mende dago neurri handi batean, urtean 1.500 milioi euroko kostua duena, animalien pentsurako proteina-iturri nahikoak lortzeko borrokan ari baita. Arazo hauei aurre egiteko, Europako Berrikuntza Kontseiluak (EIC) finantzatutako SYNFEED proiektuak diziplina anitzeko ikuspegi teknologiko berritzaile bat garatuko du.
Proiektuak nutrizio zehatza, proteinen ingeniaritza, zelularik gabeko sistemak eta hartzidura erabiliko ditu oso digerigarriak diren proteinak ekoizteko, eta horrela ingurumen-inpaktua eta inportatutako lehengaien mendekotasuna murriztuko ditu. Proiektuak irtenbide hau oilaskoetan erakutsiko du lehen eredu gisa, eta EBren lidergoa sustatuko du proteina biosintetikoen ekoizpen jasangarrian.
Oilasko errea eredu gisa erabiliz, SYFEED
- Zehaztasun-nutrizioari buruzko ezagutza berria sortuko du (aminoazidoen arteko erlazioa, espezie helburuetan proteinen hidrolisiaren eskakizunak eta dinamika asetzeko).
- Nutrizio-informazio hau erabiliz, hainbat hautagai-sekuentzia diseinatuko dituzu, proteinen ingeniaritza teknikak erabiliz (IA eta modelizazio molekularra konbinatuz).
- Sortu hautagai hauek azken ostalari egokitutako sistema azelularretan eta ebaluatu itzazu adierazpen eta digerigarritasun potentziala maximizatzen duen prozedura iteratibo berritzaile bat erabiliz.
- Hautatutako proteinen biosintesi jasangarria optimizatu hidrogenoa oxidatzen duten bakterio-andui jasangarriekin.
- Proteinaren eraginkortasuna ebaluatzea oilasko-hazkuntzan (errendimendu produktiboa, animalien osasuna eta ongizatea, eta nitrogeno-galeren murrizketa) eta SYNFEED soluzioaren iraunkortasuna, bizi-zikloaren analisi baten bidez.
Animalien pentsurako proteinaren erdia alferrik galtzen da proteinen digerigarritasun osatugabeagatik eta landareetan zein animalietan aurkitzen diren aminoazidoen profil desberdinengatik. Horrek kutsadura arazo larriak sortzen ditu gure lurzoruetan, akuiferoetan eta atmosferan (adibidez, abeltzaintzak nekazaritzan amoniako isuri guztien % 87 sortzen du).
Gainera, EBk erronka handiak ditu animalien pentsuetarako proteina iturri egokiak emateko (soja-irinaren % 97 inportatzen da; 1.500 milioi euro urtean). Beraz, ezinbestekoa da animalia-proteinen hornidurarako irtenbide iraunkor bat identifikatzea. SYNFEEDek erakutsiko du diziplina anitzeko ikuspegi teknologiko berri bat garatuz, animaliak elikatzeko moduan paradigma-aldaketa erradikala eragin dezaketen proteinak sortzea posible dela, ingurumen-inpaktua eta EBko lehengaien kanpoko mendekotasuna nabarmen murriztuz.
Oilasko errea eredu gisa erabiliz, SYFEED:
- Zehaztasun-nutrizioari buruzko ezagutza berria sortuko du (aminoazidoen arteko erlazioa, espezie helburuetan proteinen hidrolisiaren eskakizunak eta dinamika asetzeko).
- Nutrizio-informazio hau erabiliz, hainbat hautagai-sekuentzia diseinatuko dituzu, proteinen ingeniaritza teknikak erabiliz (IA eta modelizazio molekularra konbinatuz).
- Sortu hautagai hauek azken ostalari egokitutako sistema azelularretan eta ebaluatu itzazu adierazpen eta digerigarritasun potentziala maximizatzen duen prozedura iteratibo berritzaile bat erabiliz.
- Hautatutako proteinen biosintesi jasangarria optimizatu hidrogenoa oxidatzen duten bakterio-andui jasangarriekin.
- Proteinaren eraginkortasuna ebaluatzea oilasko-hazkuntzan (errendimendu produktiboa, animalien osasuna eta ongizatea, eta nitrogeno-galeren murrizketa) eta SYNFEED soluzioaren iraunkortasuna, bizi-zikloaren analisi baten bidez.
Ikuspegi berritzaile honek ohiko animalien pentsuak ordezkatuko ditu, EB proteina biosintetikoen sorreran lider gisa kokatuz, bioteknologia-enpresen sorrera sustatuz eta abeltzaintzaren ingurumen-inpaktua murriztuz.
- UNIVERSITAT POLITECNICA DE VALENCIA (UPV)