Ir o contido principal

Proxecto Synfeed de Horizon Europe: Proteínas sintéticas para a alimentación animal sostible

  • Tipo Proxecto
  • Estado Firmado
  • Execución 2025 -2029
  • Orzamento asignado 3.079.962,5 €
  • Ámbito Europeo
  • Fonte principal de financiamento Horizonte Europa 2021-2027
  • Páxina web do proxecto Proyecto SYNFEED
Abstract
O proxecto SYNFEED empregará nutrición de precisión, enxeñaría de proteínas, sistemas libres de células e fermentación para producir proteínas adaptadas e altamente dixeribles, reducindo así o impacto ambiental e a dependencia das materias primas importadas.
Descrición

A metade das proteínas utilizadas para alimentar o gando desperdicianse debido á dixestibilidade incompleta e ás diferenzas nos perfís de aminoácidos entre plantas e animais. Esta ineficiencia contribúe á contaminación ambiental. Ademais, a UE depende en gran medida da importación de fariña de soia, cun custo de 1 500 millóns de euros anuais, xa que loita por garantir fontes suficientes de proteínas para a alimentación animal. Para abordar estes problemas, o proxecto SYNFEED, financiado polo Consello Europeo de Innovación (EIC), desenvolverá unha nova abordaxe tecnolóxica interdisciplinar.

O proxecto empregará nutrición de precisión, enxeñaría de proteínas, sistemas sen células e fermentación para producir proteínas altamente dixeribles e adaptadas, reducindo así o impacto ambiental e a dependencia das materias primas importadas. O proxecto demostrará esta solución en polos de engorde como primeiro modelo e promoverá o liderado da UE na produción sostible de proteínas biosintéticas.

Descrición das actividades

Usando o polo de engorde como modelo, SYFEED

  • Xerará novos coñecementos sobre nutrición de precisión (a proporción de aminoácidos para satisfacer os requisitos e a dinámica da hidrólise de proteínas nas especies obxectivo).
  • Deseñarás varias secuencias candidatas empregando esta información nutricional mediante técnicas de enxeñaría de proteínas (combinando IA e modelaxe molecular).
  • Xerar estes candidatos en sistemas acelulares adaptados ao hóspede final e avalialos mediante un novo procedemento iterativo que maximiza o potencial de expresión e dixestibilidade.
  • Optimizar a biosíntese sostible da proteína seleccionada con cepas bacterianas oxidantes de hidróxeno sostibles.
  • Avaliar a eficacia da proteína en polos de engorde (rendemento produtivo, saúde e benestar animal e redución das perdas de nitróxeno) e a sustentabilidade da solución SYNFEED mediante unha análise do ciclo de vida.
Obxectivos

A metade das proteínas destinadas á alimentación animal desperdicianse debido á dixestibilidade incompleta das proteínas e aos diferentes perfís de aminoácidos que se atopan tanto nas plantas como nos animais. Isto crea graves problemas de contaminación para os nosos solos, acuíferos e atmosfera (por exemplo, a gandería contribúe ao 87 % das emisións totais de amoníaco na agricultura).

Ademais, a UE afronta importantes desafíos para fornecer fontes axeitadas de proteínas para a alimentación animal (o 97 % da fariña de soia impórtase; 1 500 millóns de euros ao ano). Polo tanto, é imperativo identificar unha solución sostible para o fornecemento de proteína animal. SYNFEED demostrará que, mediante o desenvolvemento dunha nova abordaxe tecnolóxica interdisciplinar, é posible xerar proteínas que poidan producir un cambio de paradigma radical na forma en que se alimentan os animais, reducindo significativamente tanto o impacto ambiental como a dependencia externa das materias primas da UE.

Usando o polo de engorde como modelo, SYFEED:

  • Xerará novos coñecementos sobre nutrición de precisión (a proporción de aminoácidos para satisfacer os requisitos e a dinámica da hidrólise de proteínas nas especies obxectivo).
  • Deseñarás varias secuencias candidatas empregando esta información nutricional mediante técnicas de enxeñaría de proteínas (combinando IA e modelaxe molecular).
  • Xerar estes candidatos en sistemas acelulares adaptados ao hóspede final e avalialos mediante un novo procedemento iterativo que maximiza o potencial de expresión e dixestibilidade.
  • Optimizar a biosíntese sostible da proteína seleccionada con cepas bacterianas oxidantes de hidróxeno sostibles.
  • Avaliar a eficacia da proteína en polos de engorde (rendemento produtivo, saúde e benestar animal e redución das perdas de nitróxeno) e a sustentabilidade da solución SYNFEED mediante unha análise do ciclo de vida.

Esta innovadora estratexia substituirá a alimentación animal convencional, posicionando á UE como líder na xeración de proteínas biosintéticas, promovendo a aparición de empresas de biotecnoloxía e reducindo o impacto ambiental do gando.

Coordinadores
  • UNIVERSITAT POLITECNICA DE VALENCIA (UPV)