Projecte HORITZÓ EUROPA DELICIOUS:Millores de sabor, olor i textura de productes lactis d'origen vegetal utilitzant productes de fermentació microbiana.
- Tipus Projecte
- Estat Firmado
- Execució 2024 -2028
- Pressupost assignat 4.499.800,88 €
- Àmbit Europeo
- Font principal de finançament Horizonte Europa 2021-2027
- Web del projecte Proyecto DELICIOUS
El mercat demana cada vegada més productes lactis vegetals saborosos i saludables. Eines innovadores poden millorar la capacitat de la indústria de la fermentació per predir el sabor, l'olor i la textura del producte, alhora que redueixen la contaminació. Amb això al cap, el projecte DELICIOUS, finançat amb fons europeus, busca desenvolupar una nova tecnologia per produir alternatives làcties vegetals assequibles, saboroses i nutritives, com el formatge i el quefir. Combinant productes microbians amb materials vegetals, el projecte promourà una transició cap a dietes vegetals i ajudarà a reduir l'impacte ambiental de la indústria alimentària.
Se centrarà en productes rics en proteïnes enriquits amb vitamines, fibra i probiòtics. Per impulsar la comercialització, el projecte realitzarà avaluacions de seguretat, simulacions nutricionals, proves de consum i avaluacions tecnoeconòmiques, a més de desenvolupar una eina bioinformàtica per predir les característiques del producte.
DELICIOUS proposa una nova tecnologia de producció per crear anàlegs lactis d'origen vegetal (formatge i quefir) assequibles, saborosos i segurs amb un alt valor nutricional, mitjançant la combinació de productes microbians amb matèries primeres d'origen vegetal. El projecte té l'ambició d'accelerar el canvi dietètic i actua com a paradigma per a tot el sector d'aliments d'origen vegetal. DELICIOUS contribueix a una millor nutrició per a tothom desenvolupant productes amb alt contingut proteic, rics en vitamines, fibres i probiòtics.
El projecte també apunta a disminuir la petjada ambiental de la indústria alimentària no només reemplaçant els productes lactis convencionals a la dieta de les persones sinó també introduint productes microbians que consumeixen menys aigua dolça, menys ús de la terra i matèries primeres residuals econòmiques. Tenint com a punt de partida les percepcions dels experts culinaris (xefs), el projecte millorarà les característiques sensorials dels productes vegetals comercials actuals per tal de millorar-ne la col·locació al mercat.
Per això, utilitzarem greix microbian fet a mida, produït mitjançant fermentació de precisió, biomassa de llevat i ceps microbians productors de fibra per aconseguir les propietats organolèptiques desitjades sense additius, sabors artificials i evitant metodologies d'ultraprocessament. Per accelerar la comercialització dels productes desenvolupats, DELICIOUS farà diverses anàlisis i avaluacions: avaluacions de seguretat, simulacions de nutrició, proves de consumidors i avaluació tecnoeconòmica dels processos combinats amb economia del comportament per definir els marges de benefici i preu d'aquests productes.
Aprofitant la gran capacitat i experiència del consorci en metodologies d'alt rendiment, el projecte també té la gran ambició de dotar la indústria de la fermentació d'una eina bioinformàtica per predir el sabor, l'olor i la textura d'un producte, basant-se en les primeres matèries inicials i els microorganismes utilitzats en la fermentació, reduint significativament els productes.