Proxecto HORIZON EUROPA DELICIOUS: Melloras no sabor, aroma e textura de produtos lácteos vexetais mediante produtos de fermentación microbiana.
- Tipo Proxecto
- Estado Firmado
- Execución 2024 -2028
- Orzamento asignado 4.499.800,88 €
- Ámbito Europeo
- Fonte principal de financiamento Horizonte Europa 2021-2027
- Páxina web do proxecto Proyecto DELICIOUS
O mercado demanda cada vez máis produtos lácteos vexetais saborosos e saudables. As ferramentas innovadoras poden mellorar a capacidade da industria da fermentación para predicir o sabor, o cheiro e a textura do produto, á vez que reducen a contaminación. Con isto en mente, o proxecto DELICIOUS, financiado pola UE, busca desenvolver novas tecnoloxías para producir alternativas lácteas vexetais accesibles, saborosas e nutritivas, como o queixo e o kéfir. Ao combinar produtos microbianos con materiais vexetais, o proxecto promoverá unha transición cara a dietas baseadas en plantas e axudará a reducir o impacto ambiental da industria alimentaria.
Centrarase en produtos ricos en proteínas enriquecidos con vitaminas, fibra e probióticos. Para promover a comercialización, o proxecto realizará avaliacións de seguridade, simulacións nutricionais, probas con consumidores e avaliacións tecnoeconómicas, ademais de desenvolver unha ferramenta bioinformática para predicir as características do produto.
DELICIOUS propón unha tecnoloxía de produción innovadora para crear análogos lácteos vexetais (queixo e kéfir) accesibles, saborosos e seguros con alto valor nutricional mediante a combinación de produtos microbianos con materias primas vexetais. O proxecto ten como obxectivo acelerar o cambio na dieta, actuando como paradigma para todo o sector da alimentación de orixe vexetal. DELICIOUS contribúe a unha mellor nutrición para todos ao desenvolver produtos con alto contido en proteínas, ricos en vitaminas, fibras e probióticos.
O proxecto tamén ten como obxectivo reducir a pegada ambiental da industria alimentaria non só substituíndo os produtos lácteos convencionais na dieta das persoas, senón tamén introducindo produtos microbianos que consuman menos auga doce, menos terra e materias primas residuais menos custosas. Baseándose nas percepcións dos expertos culinarios (cociñeiros), o proxecto mellorará as características sensoriais dos produtos comerciais actuais de orixe vexetal co fin de optimizar o seu posicionamento no mercado.
Para conseguilo, utilizaremos graxa microbiana feita a medida, producida mediante fermentación de precisión, biomasa de lévedo e cepas microbianas produtoras de fibra para lograr as propiedades organolépticas desexadas sen aditivos, aromas artificiais nin metodoloxías de ultraprocesamento. Para acelerar a comercialización dos produtos desenvolvidos, DELICIOUS realizará diversas análises e avaliacións: avaliacións de seguridade, simulacións nutricionais, probas con consumidores e avaliación tecnoeconómica dos procesos combinada coa economía do comportamento para definir as marxes de beneficio e o prezo destes produtos.
Aproveitando a ampla capacidade e experiencia do consorcio en metodoloxías de alto rendemento, o proxecto tamén ten como obxectivo proporcionar á industria da fermentación unha ferramenta bioinformática para predicir o sabor, o aroma e a textura dun produto baseándose nas materias primas iniciais e nos microorganismos empregados na fermentación, o que reducirá significativamente os custos de desenvolvemento do produto.