Skip to main content

HORIZON EUROPA DELICIOUS Proiektua: landare-oinarritutako esnekien zaporea, usaina eta ehundura hobetzea mikrobio hartzidura produktuak erabiliz.

  • Mota Proiektua
  • Egoera Firmado
  • Exekuzioa 2024 -2028
  • Esleitutako Aurrekontua 4.499.800,88 €
  • Eremua Europeo
  • Finantza-iturri nagusia Horizonte Europa 2021-2027
  • Proiektuaren webgunea Proyecto DELICIOUS
Azalpena

Merkatuak gero eta gehiago eskatzen du landare-oinarritutako esneki zaporetsu eta osasuntsuak. Tresna berritzaileek hartzidura-industriak produktuaren zaporea, usaina eta ehundura aurreikusteko duen gaitasuna hobetu dezakete kutsadura murrizten duten bitartean. Hori kontuan hartuta, EBk finantzatutako DELICIOUS proiektuak teknologia berriak garatu nahi ditu landareetan oinarritutako esne-alternatiba merkeak, zaporetsuak eta nutritiboak ekoizteko, hala nola gazta eta kefir. Mikrobioen produktuak landare-oinarritutako materialekin konbinatuz, proiektuak landare-dietarako trantsizioa sustatuko du eta elikagaien industriaren ingurumen-inpaktua murrizten lagunduko du.

Bitamina, zuntz eta probiotikoekin aberastutako proteina ugariko produktuetan zentratuko da. Komertzializazioa sustatzeko, proiektuak segurtasun-ebaluazioak, nutrizio-simulazioak, kontsumitzaileen probak eta ebaluazio teknoekonomikoak egingo ditu, produktuen ezaugarriak aurreikusteko tresna bioinformatiko bat garatzeaz gain.

Helburuak

DELICIOUS-ek ekoizpen-teknologia berri bat proposatzen du landare-oinarritutako esne-analogo merkeak, zaporetsuak eta seguruak sortzeko (gazta eta kefir), nutrizio-balio handikoa, mikrobio-produktuak landare-oinarritutako lehengaiekin konbinatuz. Proiektuak dieta aldaketa bizkortzea du helburu, landare-oinarritutako elikagaien sektore osoaren paradigma gisa jokatuz. DELICIOUS-ek guztion elikadura hobetzen laguntzen du proteina-eduki handiko produktuak garatuz, bitamina, zuntz eta probiotikoetan aberatsak.

Proiektuak, gainera, elikagaien industriaren ingurumen-aztarna murriztea du helburu, pertsonen dietan ohiko esnekiak ordezkatuz ez ezik, ur geza gutxiago, lur gutxiago eta hondar lehengai gutxiago kontsumitzen dituzten mikrobio produktuak sartuz ere. Sukaldaritzako adituen (sukaldarien) pertzepzioan oinarrituta, proiektuak egungo landare-oinarritutako produktu komertzialen ezaugarri sentsorialak hobetuko ditu, merkatuan kokatzea hobetzeko.

Hori lortzeko, neurrira egindako mikrobio-koipea erabiliko dugu, zehaztasun-hartziduraren, legamiaren biomasaren eta zuntz ekoizten duten mikrobio-tentsioen bidez ekoiztutakoa, nahi diren propietate organoleptikoak lortzeko gehigarririk, zapore artifizial edo ultra-prozesatzeko metodologiarik gabe. Garatutako produktuen komertzializazioa bizkortzeko, DELICIOUSek hainbat analisi eta ebaluazio egingo ditu: segurtasun-ebaluazioak, nutrizio-simulazioak, kontsumitzaileen probak eta portaeraren ekonomiarekin konbinatutako prozesuen ebaluazio teknoekonomikoa, produktu horien irabazi-marjinak eta prezioa definitzeko.

Partzuergoak errendimendu handiko metodologietan duen gaitasun eta esperientzia zabala baliatuz, proiektuak hartzidura-industriari tresna bioinformatiko bat eskaintzea du helburu, produktu baten zaporea, usaina eta ehundura aurreikusteko, hartziduran erabilitako hasierako lehengaietan eta mikroorganismoetan oinarrituta, produktuak garatzeko kostuak nabarmen murriztuz.