HORIZON EUROPA DELICIOUS Proiektua: Landare-oinarritutako esnekien zaporea, usaina eta ehundura hobetzea hartzidura mikrobianoko produktuak erabiliz.
- Mota Proiektua
- Egoera Sinatua
- Exekuzioa 2024 -2028
- Esleitutako Aurrekontua 4.499.800,88 €
- Eremua Europeo
- Finantza-iturri nagusia Horizonte Europa 2021-2027
- Proiektuaren webgunea Proyecto DELICIOUS
Merkatuak gero eta gehiago eskatzen ditu landare-oinarritutako esneki zaporetsu eta osasungarriak. Tresna berritzaileek hartzidura-industriak produktuen zaporea, usaina eta ehundura aurreikusteko duen gaitasuna hobetu dezakete, kutsadura murriztuz. Hori kontuan hartuta, EBk finantzatutako DELICIOUS proiektuak teknologia berria garatu nahi du esneki alternatiba merkeak, zaporetsuak eta elikagarriak ekoizteko, hala nola gazta eta kefirra. Produktu mikrobianoak landare-oinarritutako materialekin konbinatuz, proiektuak landare-oinarritutako dietetara trantsizioa sustatuko du eta elikagai-industriaren ingurumen-inpaktua murrizten lagunduko du.
Bitaminak, zuntzak eta probiotikoak dituzten proteina ugariko produktuetan zentratuko da. Komertzializazioa sustatzeko, proiektuak segurtasun-ebaluazioak, nutrizio-simulazioak, kontsumitzaileen probak eta ebaluazio tekniko-ekonomikoak egingo ditu, produktuen ezaugarriak aurreikusteko bioinformatika-tresna bat garatzeaz gain.
DELICIOUSek ekoizpen-teknologia berritzaile bat proposatzen du, produktu mikrobianoak landare-jatorriko lehengaiekin konbinatuz, balio nutrizional handiko landare-oinarritutako esneki-antzeko merkeak, zaporetsuak eta seguruak (gazta eta kefirra) sortzeko. Proiektuak dieta-aldaketa bizkortzea du helburu, landare-oinarritutako elikagaien sektore osoarentzako paradigma gisa jardunez. DELICIOUSek guztiontzako elikadura hobea lortzen laguntzen du, proteina-eduki handiko, bitamina, zuntz eta probiotikoetan aberatsak diren produktuak garatuz.
Proiektuak elikagaien industriaren ingurumen-aztarna murriztea ere helburu du, ez bakarrik esneki konbentzionalak jendearen dietan ordezkatuz, baita ur geza gutxiago, lur gutxiago eta lehengai hondar merkeagoak kontsumitzen dituzten produktu mikrobianoak sartuz ere. Sukaldaritza-adituek (sukaldariek) duten pertzepzioan oinarrituta, proiektuak egungo landare-oinarritutako produktu komertzialen ezaugarri sentsorialak hobetuko ditu, merkatuan duten kokapena hobetzeko.
Horretarako, neurrira egindako mikrobio-koipea erabiliko dugu, hartzidura zehatzaren, legamiaren biomasaren eta zuntzak sortzen dituzten mikrobio-anduien bidez ekoitzitakoa, nahi diren propietate organoleptikoak lortzeko, gehigarririk, zapore artifizialik edo ultra-prozesatzeko metodologiarik gabe. Garatutako produktuen merkaturatzea bizkortzeko, DELICIOUSek hainbat analisi eta ebaluazio egingo ditu: segurtasun-ebaluazioak, nutrizio-simulazioak, kontsumitzaileen probak eta prozesuen ebaluazio tekniko-ekonomikoa, ekonomia konduktualarekin konbinatuta, produktu horien irabazi-marjinak eta prezioa definitzeko.
Partzuergoaren gaitasun eta errendimendu handiko metodologietan duen esperientzia zabala aprobetxatuz, proiektuak hartzidura-industriari bioinformatika-tresna bat eskaintzea ere du helburu, produktu baten zaporea, usaina eta ehundura aurreikusteko, hartziduran erabilitako hasierako lehengaien eta mikroorganismoen arabera, produktuaren garapen-kostuak nabarmen murriztuz.