Skip to main content

H2020 TREASURE Proiektua: Kalitate handiko produktu tradizionalen eta txerri-kate jasangarrien tokiko txerri-arrazen eta ekoizpen-sistemen aniztasuna

  • Mota Proiektua
  • Egoera Bete
  • Exekuzioa 2015 -2019
  • Esleitutako Aurrekontua 3.395.986,75 €
  • Eremua Europeo
  • Finantza-iturri nagusia Horizonte 2020
  • Proiektuaren webgunea Proyecto TREASURE
Azalpena

Ikerketa eta garapen jarduerak proposatzen dira Europako tokiko txerri arrazetan eta haien ekoizpen sistemetan oinarritutako txerri-ekoizpen kate iraunkorrak sustatzeko. Lan programa eskualde-nortasuna duten txerri-produktuen kalitate eta osasungarritasunarekiko kontsumitzaileen eskaerei erantzuteko diseinatuta dago, baita ingurumena zaintzeko eta tokiko agroekonomiaren garapenerako gizarte-eskaerei ere. Tokiko txerri arrazak deskribatu eta ebaluatuko dira, oraindik ustiatu ez direnetan arreta jarriz, tresna genomiko berritzaileak erabiliz. Tokiko txerri arrazen errendimendua ebaluatuko da agro-geoklima baldintza eta ekoizpen sistema desberdinetan (barruko, kanpoko, ekologiko). Txerrien elikadura eta kudeaketa estrategiei arreta jarriko zaie, baita tokian tokiko eskuragarri dauden pentsu baliabideen erabilerari ere.

Kalitate handiko eskualdeko txerri-produktuen berezko kalitatea, bai tradizionalak bai berriak, eta merkatu-eremu desberdinetako kontsumitzaileen jarrerak ebaluatuko dira; bereziki, produktu horiek aukeratzeko arrazoiak eta ordaintzeko prestutasuna. Marketin estrategiak jorratuko dira, batez ere kate laburreko banaketa kanaletan. Jarduera guztiak jasangarritasunaren ikuspegitik bultzatuko dira (ingurumen-inpaktua, animalien ongizatea, produktuen kalitatea, kontsumitzaileen onarpena eta merkatu-potentziala).

Jarduerek ikuspegi berritzaileak hartuko dituzte eskualdeko txerri-kateen sozioekonomia-eskaerei erantzuteko, sektore desberdinetako bazkideak inplikatuz.

Helburua da dauden sareak indartzea eta berriak sortzea bazkide akademiko eta ez-akademikoen artean, bai eskualdeen barruan bai eskualdeen artean, eta kalitate handiko eskualdeko txerri-produktuen balio-katea jorratzea, txerri-arraza anitz eta ustiatu gabeetan, haien ekoizpen-sistemetan eta haien produktuetan arreta jarriz. Ikerketaren, tokiko nekazaritzaren, enpresen eta azken erabiltzaileen arteko elkarrekintza aberasgarriak sustatuko dira, sektore osagarri horietako bazkideekin ikerketa eta garapen jarduera guztietan.

Jardueren deskribapena

Karakterizazio genetikorako, hautagai geneen SNP datuak, SNP txiparen datuak eta genoma osoaren birsekuentziazio datuak sortu ziren arraza guztien DNA multzoetan. Horrez gain, elikadura eta manipulazio esperimentuetatik lortutako RNAseq datuak eta hesteetako mikrobiotaren datuak eskuratu ziren. Dentsitate handiko SNP txiparen datuak erabili ziren tokiko txerri arraza guztietako dibertsitate genetikoaren parametroak, lotura desoreka, tamaina eraginkorra eta hautaketa sinadurak zehazteko. Arraza guztien DNA multzoetan genoma osoaren birsekuentziazio datuak eskuratu dira eta gehiago erauzten ari dira. Hainbat arrazarentzat, esperimentuetan aztertutako kudeaketa faktoreekin lotuta, RNAseq datuak eskuratu eta aztertu ziren, eta adierazpen diferentzialaren interpretazio funtzionala egin zen.

Mikrobiota elikadurarekin eta kudeaketarekin lotuta ere karakterizatu zen. Emaitza aipagarriena Iberiar "montanera" sistemarentzat aurkitu zen, ekoizpen sistema tradizional honen ziurtapenerako potentziala erakusten baitu. Hamasei esperimentu egin ziren elikadura- eta kudeaketa-praktikek, batez ere tokiko pentsu-baliabideek, produktuaren errendimenduan eta kalitatean duten eragina ebaluatzeko. Tokiko txerri arrazekin ekoizpen-sistemen ingurumen-inpaktua hiru kasu-azterketatan ebaluatu zen (Gascón, Krškopolje eta Mora Romagnola), eta tokiko txerri arrazen nutrizio-beharrak esperimentuen bidez (Ibéricos eta Cinta Senese) edo INRAPORC-rekin egindako ereduen bidez beste arrazetarako ebaluatu ziren. Emaitza hauetan oinarrituta, tokiko txerri arrazen nutrizio-beharretara hobeto egokitutako dietak garatzeko potentziala dago, eta horrela, iraunkortasun ekonomiko eta ingurumenekoari lagunduz.

Proiektuan aztertutako arraza bakoitzaren erroldei eta ekoizpen-sistemei, errendimenduei eta kalitate-ezaugarriei buruzko datuak biltzen dituen sarbide irekiko liburu bat garatu zen (arraza bakoitzeko kapitulu batekin). Txerri-haragi produktu tradizionalen eta berritzaileen berezko ezaugarrien (zentzumen-arlokoak, teknologikoak eta nutrizionalak) ebaluazioa proiektuaren barruan garatutako kalitate-tresna multzo bat erabiliz egin zen, hainbat arrazatan eta tokiko ekoizpen-sistematan (esperimentuekin lotuta). Haragi eta txerri produktuen kalitatea ere ebaluatu zen teknologia berritzaileak erabiliz (NIRS, biomarkatzaileak, CT). Emaitzek lehen begirada bat eskaintzen dute baliabide genetiko hauetatik eratorritako txerri-haragiaren berezko ezaugarrien aldakortasunari, bai arrazen barruan bai arrazen artean. Tokiko arrazetako txerri-produktu tradizionalen naturaltasuna, osasungarritasuna, kontserbazioa eta aniztasuna hobetzera bideratutako berrikuntzak probatu ziren. Horien artean, keztatzeko denbora murriztea eta nitritoen gehikuntza saihesteko antioxidatzaile naturalak erabiltzea itxaropentsuak dira osasun-propietateak hobetzeko, txerri-produktuen ezaugarri sentsorial, fisiko edo kimikoetan eraginik izan gabe.

Gatz edukia murriztea eta omega-3 arrain-olioarekin aberastea oraindik ere prozesuen hobekuntzak behar dira eskala handiagoan erabili aurretik. Elikaduraren ondorioak (pentsu-hornikuntzaren maila, tokiko baliabideen erabilera). Txerriaren eta tokiko txerri arrazaetatik eratorritako txerri produktuen zentzumen-, teknologia- eta nutrizio-ezaugarrietan hazkuntza-praktikak (estensiboak/intentsiboak) eta kudeaketak (adibidez, immunokastrazioa) ebaluatu ziren. Haragiaren eta hilobiaren kalitateari buruzko webgune eta datu-base bat garatu ziren gero hazkuntza-programetan ezartzeko. Kontsumitzaileen ikerketek nabarmendu zuten kontsumitzaileei ematen zaien informazioak txerri-produktu berritzaile eta tradizionalen onargarritasunean eragiten duela, positiboki edo negatiboki; kalitate sentsoriala da faktore erabakigarriena.

Kostu-onura analisi bat egin zen, eta lortutako datuak erabili ziren ekoizpen-sistema desberdinetako ustiategien diru-sarrera garbia kalkulatzeko, baita haien kostu eta onura sozialak ere. Azkenik, interesdunekin egindako foku-taldeek tokiko txerri-arrazako produktuen merkaturatze-estrategia bideragarriak erakutsi zituzten, marka erregistratzearen garrantzia barne, proiektuaren jardueren ardatz nagusietako bat izan baitzen bere eragina maximizatzeko (marka bateratu baten erregistroa EBn). Lan zientifikotik lortutako emaitzak etengabe zabaldu ziren ekitaldi zientifikoetan, eta proiektua osorik jakinarazi zitzaien interesdunei eta publiko orokorrari. Proiektuaren kudeaketak ekintzaren ezarpen eraginkorrean lagundu zuen.

Testuinguruko deskribapena

Ikerketa eta garapen jarduerak egin ziren Europako tokiko txerri arrazetan eta haien ekoizpen sistemetan oinarritutako txerri-kate iraunkorrak sustatzeko. Lan-programa eskualde-nortasuna duten txerri-produktuen kalitate eta osasungarritasunaren inguruko kontsumitzaileen eskaerei erantzuteko diseinatu zen, baita ingurumena zaintzeko eta tokiko agroekonomiaren garapenerako gizarte-eskaerei ere. Tokiko txerri arrazak deskribatu eta ebaluatu ziren, oraindik ustiatu ez direnetan arreta jarriz, tresna genomiko berritzaileak erabiliz.

Tokiko txerri arrazen errendimendua ebaluatu zen agro-geoklima baldintza eta ekoizpen sistema desberdinetan (barruko, kanpoko, ekologiko). Arreta txerrien elikaduran eta kudeaketan jarri zen, baita tokian tokiko eskuragarri dauden pentsu baliabideen erabileran ere. Kalitate handiko eskualdeko txerri-produktuen berezko kalitatea, bai tradizionalak bai berriak, eta merkatu-eremu desberdinetako kontsumitzaileen jarrerak ebaluatu ziren; bereziki, produktu horiek aukeratzeko arrazoiak eta ordaintzeko prestutasuna. Marketin estrategiak jorratu ziren, batez ere kate laburreko banaketa kanaletan. Jarduera guztiak jasangarritasunaren ikuspegitik bultzatu ziren (ingurumen-inpaktua, animalien ongizatea, produktuen kalitatea, kontsumitzaileen onarpena eta merkatu-potentziala).

Jarduerek ikuspegi berritzaileak hartu zituzten eskualdeko txerri-kateen sozioekonomia-eskaerei erantzuteko, sektore desberdinetako bazkideak inplikatuz. Helburua zen sareak indartzea eta berriak sortzea bazkide akademiko eta ez-akademikoen artean, bai eskualdeen barruan bai eskualdeen artean, eta kalitate handiko eskualdeko txerri-produktuen balio-katea jorratzea, lehen ustiatu gabeko txerri-arrazei, haien ekoizpen-sistemei eta haien produktuei erreparatuz. Ikerketa eta garapen jarduera guztietan, elkarrekintza aberasgarriak lortu ziren ikerketaren, tokiko nekazaritzaren, enpresen eta azken erabiltzaileen artean, sektore osagarri horietako bazkideekin.

Helburuak

Ikerketa eta garapen jarduerak proposatzen dira Europako tokiko txerri arrazetan eta haien ekoizpen sistemetan oinarritutako txerri-kate jasangarriei laguntzeko. Lan-programa eskualde-nortasuna duten txerri-produktuen kalitate eta osasungarritasunarekiko kontsumitzaileen eskaerei eta ingurumena zaintzeko eta tokiko agroekonomiaren garapenerako gizartearen eskaerei erantzuteko diseinatuta dago. Tokiko txerri arrazen deskribapena eta ebaluazioa, ustiatzen ez direnetan arreta jarriz, tresna genomiko berriak erabiliz egingo da. Tokiko txerri arrazen errendimendua ebaluatuko da agro-geoklima baldintza eta ekoizpen sistema desberdinetan (barruko, kanpoko, ekologiko).

Arreta txerrien elikadura eta kudeaketa estrategietan eta tokian tokiko eskuragarri dauden pentsu baliabideen erabileran jarriko da. Kalitate handiko eskualdeko txerri-produktu berri eta tradizionalen berezko kalitatea eta merkatu-eremu desberdinetako kontsumitzaileen jarrerak ebaluatuko dira; bereziki, produktu horiek aukeratzeko arrazoiak eta ordaintzeko prestutasuna. Marketin estrategiak bereziki kate laburreko banaketa kanaletan jorratuko dira. Jarduera guztiak jasangarritasunaren ikuspegitik bultzatuko dira (ingurumen-inpaktua, animalien ongizatea, produktuen kalitatea, kontsumitzaileen onarpena eta merkatu-potentziala).

Jarduerek eskualdeko txerri-kateen sozioekonomia-eskaerei erantzuteko ikuspegi berritzaileak izango dituzte, sektore desberdinetako bazkideak inplikatuz. Asmoa da dauden sareak hobetzea eta berriak sortzea bazkide akademiko eta ez-akademikoen artean, eskualdeen barruan eta artean, eta kalitate handiko eskualdeko txerri-produktuen balio-katea jorratzea, txerri-arraza anitz eta orain arte ustiatu gabeetan, haien ekoizpen-sistemetan eta txerri-produktuetan arreta jarriz. Ikerketaren, tokiko nekazaritzaren, enpresen eta azken erabiltzaileen arteko elkarrekintza aberasgarriak lortuko dira sektore osagarri horietako bazkideekin ikerketa eta garapen jarduera guztietan.

Results

Giza biztanleriaren hazkundeak, nekazaritza-lurren eskuragarritasun gero eta txikiagoarekin batera, erronka handia dakar abeltzaintzarako, batez ere txerri-haragiarentzat, txerria baita munduan gehien kontsumitzen den haragia. TREASURE proiektuaren erantzuna lelo honek gidatu zuen: "Jan gutxiago, baina kalitate hobeagoan". Txerri-haragiari dagokionez, kontsumitzaileek gero eta gehiago espero dute ekoizpen jasangarriagoa, ingurumen-inpaktu txikiagoarekin eta animalien ongizate-estandar altuagoak bermatuta. Abeltzainentzat, iraunkortasun ekonomikoa eta eraginkortasuna funtsezkoak dira.

EBk finantzatutako TREASURE proiektua konturatu zirenean sortu zen irtenbide bat txerrikiaren balioa kontsumitzaileentzat handitzea izango zela, haren kalitatea eta jatorria bermatuz, gutxiago jateko baina gehiago ordaintzeko prest egon zitezen. Horretarako, ezinbestekoa da tokiko txerri arrazen aniztasun genetikoa zaintzea abeltzaintza jasangarria izan dadin. TREASURE-k tresnak garatu zituen tokiko txerri arrazen errendimendua deskribatu eta ebaluatzeko, baldintza agrogeoklimatiko eta ekoizpen sistema desberdinetan (barruko, kanpoko, organikoa). Proiektuak Europako txerri-arraza adierazgarrien ezaugarri produktibo nagusiei, haien populazioaren bilakaerari, ekoizpen-sistemei eta hazkuntza-elkarteen xehetasunei buruzko informazioa biltzen duen sarbide irekiko liburu bat argitaratu zuen. Taldeak arraza hauen moldagarritasuna eta erresilientzia nabarmentzen dituzten datu genomiko esanguratsuak ere sortu zituen. Ezagutza honek hazleei eta zientzialariei arrazen ustiatu gabeko potentziala hobeto identifikatzen eta txerri-kudeaketa estrategiak horren arabera egokitzen laguntzen die.

Proiektuak kontsumitzaileen jarrerak ere ebaluatu zituen, batez ere prezioei dagokienez, marketin estrategiak babesteko. Abeltzaintza hobetzea TREASUREk garatutako teknologia txerri hazkuntza, elikadura eta kudeaketa teknikak hobetzeko diseinatu zen. «TREASUREk txerri-ekoizpen intentsibo modernoaren alternatiba bat proposatu zuen, ustiatu gabeko eta askotan arriskuan dauden tokiko txerri-arrazen erabilera hobetuan oinarrituta», dio proiektuaren koordinatzaile Marjeta Candek-Potokar doktoreak. Taktika bat txerri arrazen nutrizio-beharrak aztertzea izan zen, esperimentu metabolikoak eginez (bi arrazarentzat eskuragarri) eta InraPorc softwarea erabiliz eredu matematikoak eginez. Taldeak tokian tokiko elikagai-baliabideak eta elikagaien azpiproduktuak ere aztertu zituen, produktuen kalitatea, ingurumen-inpaktua eta ondorio epigenetikoak ebaluatuz.

Arrazei buruzko informazio genetikoa bildu zen hazkuntza- eta kontserbazio-programetarako, produktuen benetakotasuna frogatzeko eta arraza hauen moldagarritasuna hobeto ulertzeko. Bildutako datu genomikoak oraindik ez dira guztiz aztertu edo ustiatu, baina bi tresna garatu dira dagoeneko. Lehenengo tresna Mora Romagnola txerria autentifikatzeko erabiltzen da (patentea izapidetzen ari da) bi genotipo-loci espezifiko identifikatuz. Bigarrenik, txerrien hesteetako mikrobiotaren karakterizazio metagenomikoak iberiar txerriak autentifikatu ditzakeela aurkitu zen, tradizionalki askatasunean hazitako "montanera" ekoizpen sisteman prozesatzen direnak.

Kontsumitzaileengana iristea TREASURE-ren sustapen-jarduerei esker, kontsumitzaileen tokiko produktuekiko interesa handitu egin da, tokiko kontserbazio-ahaleginetan lagunduz, eta proiektuaren eraginak jarraitzen dute. Adibidez, Kroaziako Turopolje arrazaren hazleek produktu berriak garatu dituzte (salami ondua, hirugiharra eta urdaiazpikoa) eta lehen aldiz merkaturatu dituzte. Horrez gain, TREASURE-n garatutako Ribatejano berria (genotipo gurutzatua) Portugalen hazten ari da komertzialki.

Portugalen ere garatu zen txerri-haragi ondu osasuntsuago eta gatz gutxiko bat. Hazleen elkarteek proiektuan parte hartu zuten modu aktiboan, Europako aterki-marka bat erregistratu zen tokiko txerri-arrazak gehiago sustatzeko eta haien produktuek merkatuan aitortza lortzen laguntzeko. «Eskualdeen arteko aldakuntza batzuk badaude ere, oro har, gure emaitzek erakusten dute europarrek arraza tradizionalen eta lotutako paisaien eginkizuna aitortzen eta baloratzen dutela, eta abeltzaintza-sistema horien mantentze-lanetan eta babesean laguntzeko prest daudela», dio Candek-Potokar doktoreak. Arraza tradizionalen ezaugarriak ikertzen jarraitzeaz gain, proiektuak nekazari-sareak garatzen jarraituko du TREASURE marka sustatzeko.

Informazio gehigarria

Ikerketa eta garapen jarduerak Europako txerri baliabide genetikoetan (bertako arrazetan) oinarritutako txerri-ekoizpen kate jasangarriak garatzeko beharrezkoak diren ezagutzak, trebetasunak eta gaitasunak hobetzera bideratuta daude. Jarduerak haien fenotipo-berezitasunaren oinarri genetikoan, ezaugarri egokitzaileetan eta hazkuntza-programetan erabil zitezkeen DNA markatzaileetan oinarritu ziren. Esperimentuak diseinatu ziren haien nutrizio-beharren ezagutza hobetzeko eta tokian tokiko eskuragarri dauden elikagai-baliabideak hobeto erabiltzeko.

Produktuen osasuna eta kalitatea hobetzeko berrikuntzak kontsumitzaileekin probatu ziren, kontsumitzeko eta erosteko motiboak identifikatuz. Ekoizpen-sistemen ebaluazio multiirizpidea, produktu, ustiategi eta gizarte mailan kostu-onura analisiak eta marka babesle berri baten garapena, marketin-estrategiekin batera, garrantzitsuak dira tokiko txerri-arrazen iraunkortasunerako.

TREASURE-ren berrikuntza-potentzial nagusia txerri-ekoizpen sistema iraunkorrak tokiko arrazetatik, tokian tokiko pentsu-baliabideetatik eta produktu tradizionaletatik eraiki daitezkeela da, biodibertsitatearen, ingurumenaren babesaren, tokiko elikadura-kateen, animalien ongizatearen eta osasunerako onuragarriak diren kalitate handiko produktuen kontsumitzaileen eskaerari erantzuten dioten gizarte-eskaerak asetzeko.

Koordinatzaileak
  • KMETIJSKI INSTITUT SLOVENIJE - AGRICULTURAL INSTITUTE OF SLOVENIA