
Projecte H2020 INDÚCE: Cap a una INDÚSTRIA agroalimentària sostenible: Programes de desenvolupament de capacitats en eficiència energètica
- Tipus Projecte
- Estat Completat
- Execució 2018 -2020
- Pressupost assignat 1.997.191,25 €
- Àmbit Europeo
- Font principal de finançament H2020
- Web del projecte INDUCE
INDUCE ha aplicat la metodologia desenvolupada en el projecte a 14 empreses pilot d'Espanya, França, Països Baixos i Alemanya. La metodologia INDUCE consta de quatre fases diferents: inspiració, ideació, implementació i seguiment. Durant la primera fase del projecte es van dissenyar tant la inspiració com la ideació, i durant la segona fase es va dur a terme la implementació i el seguiment amb les empreses pilot.
La primera activitat de la fase d'implementació va ser la formació, impartida per CIRCE a Espanya, KWA als Països Baixos, ÖKOTEC a Alemanya i CRITT a França. Després de la formació, es van dur a terme diverses activitats de seguiment al llarg de diversos mesos per avaluar els efectes de la formació a les empreses pilot.
Un cop finalitzades les activitats amb les empreses pilot, el darrer pas del projecte va ser la replicació de la metodologia INDUCE. En aquest sentit, es va formar formadors externs als quatre països per presentar-los la metodologia INDUCE i totes les experiències recollides a les empreses pilot per facilitar la implantació de la metodologia en noves empreses d'alimentació i begudes.
Les auditories energètiques i la implementació de sistemes de gestió energètica permeten a les empreses identificar oportunitats d'estalvi energètic i, per tant, millorar-ne la ràtio d'eficiència energètica. Tot i això, l'eficàcia d'aquestes eines depèn del comportament de la junta directiva i dels empleats, que es veu influenciat per aspectes organitzatius, estructurals i culturals. Atès que aquests aspectes no es consideren plenament en els procediments actuals, cal garantir que les recomanacions es tradueixin en la implementació efectiva de mesures d'eficiència energètica. INDUCE respon a aquesta necessitat desenvolupant una metodologia i diversos recursos per motivar els actors clau de l'empresa cap a un comportament i una cultura de més eficiència energètica mitjançant formació i intervencions específiques.
La metodologia INDUCE s'ha concebut per adaptar-se fàcilment a diferents empreses i sectors, basant-se en un enfocament de Disseny Centrat a l'Ésser Humà i en diferents models de comportament i organització. Això no obstant, per al seu desenvolupament, el projecte INDUCE se centra en un sector específic per demostrar la solució, establir les bases per a la seva implementació, validar els resultats a les empreses i replicar-los en altres sectors. Per aquest motiu, la metodologia INDUCE ha estat validada al sector d'alimentació i begudes, que presenta la reducció més gran esperada en intensitat energètica cap al 2050.
La metodologia INDUCE ha estat provada a Espanya, França, Països Baixos i Alemanya, que representen el 46% de les empreses del sector a Europa.
El sector d'alimentació i begudes és el sector manufacturer més gran de la UE en termes de facturació, valor afegit i ocupació. A més, és un consumidor d'energia important, és a dir, la quantitat d'energia necessària per cultivar, processar, envasar i portar els aliments als ciutadans europeus el 2013 va representar aproximadament el 26% del consum energètic final de la UE. Tot i això, encara que la UE ha aconseguit importants avenços en la incorporació d'energies renovables i la millora de l'eficiència energètica en altres sectors, la quota de renovables, així com l'eficiència energètica, al sector alimentari continua sent relativament petita. Per aquest motiu, aquest sector presenta la reducció més gran esperada en ràtio d'intensitat energètica cap al 2050 (de 0,023 ktep/M€ el 2015 a 0,007 ktep/M€ el 2050). Alhora, amb una població mundial que es preveu que arribi als 9000 milions per al 2050, sorgiran nombrosos desafiaments, incloent-hi la necessitat d'un increment global del 60% en el subministrament d'aliments i un augment del 45% en la demanda mundial d'energia.
En aquest sentit, INDUCE busca empoderar les empreses per aconseguir un canvi organitzacional i crear una comunitat de formadors amb el suport de les Associacions Nacionals.
El sector agroalimentari es caracteritza per ser conservador davant dels canvis i la implementació de noves solucions. No obstant això, cal destacar que, en última instància, són les persones les que prenen les decisions a les empreses, per la qual cosa la seva consciència sobre la sostenibilitat influeix directament. La viabilitat econòmica sol ser el principal factor influent a la presa de decisions. Això no obstant, cal destacar que la societat civil té un paper important en la resolució del desafiament del canvi climàtic. El comportament individual és allò que configura l'economia, i sembla que aquesta es tornarà més ecològica amb el temps. Per tant, la consciència sobre la sostenibilitat és clau per continuar impulsant un canvi de mentalitat global que influirà en els escenaris futurs, cosa que INDUCE ha investigat.
El projecte INDUCE, per donar suport i facilitar la implementació de la metodologia, ha desenvolupat una plataforma daccés obert amb material de capacitació, lliçons en línia, directrius i eines disponibles per a empreses i experts que busquen augmentar la seva eficiència energètica.
En resum, els objectius del projecte inclouen:
1. Desenvolupar una metodologia adaptable mitjançant un enfocament de disseny centrat en lésser humà per al disseny de programes de desenvolupament de capacitats.
2. Identificar les necessitats, els requisits i les motivacions generals en el sector d'aliments i begudes.
3. Definir intervencions, eines i directrius per augmentar les capacitats en la implementació de leficiència energètica.
4. Impulsar la implementació de més de 400 mesures deficiència energètica.
5. Generar canvis en la mentalitat de tots els actors de les empreses per a la inclusió de leficiència energètica.
6. Crear la comunitat INDUCE.
7. Posar a disposició programes de desenvolupament de capacitats.
8. Influir en els programes nacionals i corregir les barreres existents per a la implementació de les intervencions i la capacitació d'INDUCE al sector d'aliments i begudes.
El projecte INDUCE desenvoluparà una plataforma d'accés obert (kit d'eines INDUCE) on estaran disponibles material de formació, lliçons en línia, directrius i eines per a les empreses que vulguin augmentar-ne l'eficiència energètica. A més, la metodologia INDUCE s'integrarà a la plataforma amb l'objectiu de dissenyar un programa de desenvolupament de capacitats específic per a cada empresa que accedeixi al kit d'eines INDUCE, cosa que donarà com a resultat una formació ad hoc adaptada a les necessitats i oportunitats de l'empresa. La metodologia INDUCE vincularà la transferència de coneixement sobre eficiència energètica amb models de canvi organitzacional i de comportament, de manera que s‟estableixi a l‟empresa una cultura energètica i un entorn propici per al canvi, mentre els empleats es motiven a actuar d‟una manera més sostenible. L'única cosa d'aquesta metodologia és que seguirà un enfocament de disseny centrat en les persones, en què cada fase es durà a terme en estreta cooperació amb els usuaris finals del programa de desenvolupament de capacitats. Això permetrà a INDUCE interactuar i provar juntament amb les empreses les millors intervencions, mesures, etc. a implementar. La metodologia i el kit d'eines INDUCE seran provats i validats a 15 empreses pilot del sector d'aliments i begudes a quatre països que representen més del 45% de les empreses de la UE en aquest sector: Espanya, França, Països Baixos i Alemanya. En un segon pas de replicació, s'establirà una comunitat de formadors INDUCE mitjançant la certificació de 60 formadors INDUCE. Seran els encarregats d'implementar la metodologia INDUCE a 300 empreses més, incrementant així l'impacte d'INDUCE fins a 106 GWh/any d'estalvi energètic. El Consorci INDUCE inclou tres centres de recerca de renom amb experiència en eficiència energètica, ciències del comportament i processos de presa de decisions. A més, a cada país pilot hi ha participat un soci responsable de la formació a nivell nacional i una associació com a organització multiplicadora. Finalment, aquest consorci competitiu es completa amb una PIME orientada a la recerca i centrada en l'explotació i la difusió.
Dins del projecte INDUCE, abans del tancament, no s'havien replicat accions a 300 empreses del sector, a més de les 15 empreses pilot involucrades des de l'inici del projecte. Per tant, per avaluar els impactes del projecte, es va determinar una metodologia per estimar els impactes energètics, ambientals i econòmics. Entre les empreses pilot que van participar al projecte, 11 van lliurar el conjunt complet de dades necessàries per estimar l'impacte del projecte.
L'impacte general del projecte es va calcular aleshores assumint que 315 empreses haurien aconseguit els mateixos resultats que els observats de mitjana a les empreses pilot. En aquest sentit, la metodologia INDUCE té el potencial de desbloquejar un total de 490 mesures sobre eficiència energètica a les empreses pilot i de rèplica. Això significaria que les capacitacions d'INDUCE van permetre a les empreses desbloquejar un 22% més de mesures del previst originalment.
L'objectiu del projecte era estalviar 106 GWh/any d'energia primària. Suposant que 315 empreses aconseguissin el mateix estalvi energètic observat a les empreses pilot, el projecte INDUCE assoliria 554 GWh/any, gairebé 5,2 vegades superior a l'objectiu del projecte. Així mateix, l'estalvi seria de 20 milions d'euros/any, un 15% superior a l'objectiu del projecte, amb inversions un 17% inferiors a l'objectiu i 95 ktCO2/any d'emissions evitades (7 cops superior a l'objectiu del projecte).
Pel que fa als formadors, es va formar 61 formadors externs durant el projecte. Finalment, quant a l'impacte social, es va informar 2.500 persones sobre el projecte, amb 8.000 visites a la pàgina web, 80.000 impressions a les xarxes socials i la celebració de 21 esdeveniments
- FUNDACION CIRCE CENTRO DE INVESTIGACION DE RECURSOS Y CONSUMOS ENERGETICOS (CIRCE)