Skip to main content

Projecte H2020 BigPicnic: Big Picnic: Grans preguntes: involucrar el públic amb investigació i innovació responsables en seguretat alimentària

  • Tipus Projecte
  • Estat Completat
  • Execució 2016 -2019
  • Pressupost assignat 3.428.767,5 €
  • Àmbit Europeo
  • Font principal de finançament H2020
  • Web del projecte Proyecto BigPicnic
Descripció

Garantir la disponibilitat i l'accés a suficients aliments segurs i nutritius és una prioritat clau que afecta tots els ciutadans de la UE, per la qual cosa Horizonte 2020 ha identificat la seguretat alimentària com un dels reptes principals a abordar. BGCI, una organització internacional en xarxa, treballarà amb jardins botànics, centres científics informals amb àmplia experiència en recerca sobre aliments i plantes alimentàries i altres organitzacions clau per implementar el projecte BigPicnic. Aquest projecte, mitjançant la cocreació i el debat públic, fomenta la comprensió pública dels problemes de seguretat alimentària i permet a adults i joves de tot Europa i Àfrica debatre i expressar els seus punts de vista sobre la Investigació i Innovació Responsables (RRI) en aquest camp davant dels seus col·legues, científics i responsables polítics.

El projecte consisteix a fer exposicions de divulgació sobre seguretat alimentària, de baix cost i cocreades, utilitzant la metàfora d'una cistella de pícnic. L'exposició inclourà informació, activitats i esdeveniments participatius adreçats a un públic objectiu ampli (adults, escolars i famílies). Basant-se en la participació del públic i les dades recopilades en aquestes exposicions inicials, celebrades localment, el projecte organitzarà cafès científics a zones d'accés públic i informals, així com a jardins botànics, per demanar l'opinió pública sobre la RRI i la seguretat alimentària. La fase final del projecte consolidarà els resultats de la participació pública per produir dues publicacions clau: un informe que articuli l'opinió pública i les recomanacions per a la RRI en matèria de seguretat alimentària, i un conjunt d'eines de cocreació que enfortiran la capacitat de participació a altres institucions científiques de la UE.

Es proporcionaran diversos estudis de cas sobre la RRI per recolzar el conjunt d'eines de la UE sobre la RRI, actualment en desenvolupament. S‟espera que l‟avaluació del projecte mostri l‟aprenentatge i el canvi organitzacional entre les institucions associades. Les institucions associades continuaran difonent formació i promovent la RRI per a la futura participació pública.

Descripció contextual

La seguretat alimentària és un dels reptes més grans que enfronta la societat actual. El 2014, 55 milions de persones a Europa no es podien permetre un menjar regular de qualitat cada dos dies (Eurostat, 2015). La major part de la producció i el consum d'aliments a Europa es basa actualment en pocs cultius, pertanyents a un petit nombre de famílies. Per tant, les persones depenen en gran mesura d'un grapat de cultius, tots susceptibles a les malalties i al canvi climàtic, i que requereixen tecnologia i investigació en constant evolució per mantenir la millora i la qualitat dels cultius davant el creixement massiu de la població. Gran part de la conservació i la investigació que fan els jardins botànics està relacionada amb la seguretat alimentària, des dels bancs de llavors fins a la investigació en nutrigenòmica (l'estudi de la relació entre la nutrició i la genètica).

Per tant, cada jardí botànic soci de BigPicnic va aportar la seva experiència al projecte. A més, els jardins botànics tenen experiència en connectar les persones amb les plantes, empoderant els seus visitants perquè siguin responsables de les seves pròpies eleccions alimentàries. BigPicnic tenia com a objectiu organitzar un debat internacional, descobrir com les persones de diferents països i grups socials entenen i interpreten la seguretat alimentària, intercanviar idees i solucions i recopilar opinions públiques per fomentar la Investigació i Innovació Responsables (RRI) per al futur dels nostres aliments.

Els objectius de BigPicnic eren:

  1. Millorar la comprensió i la realització de la RRI mitjançant la provisió destudis de cas de millors pràctiques per al kit deines de RRI.
  2. Augmentar la participació als problemes de seguretat alimentària local i global mitjançant exposicions de divulgació i cafès científics entre diverses audiències.
  3. Co-crear amb diverses audiències mecanismes accessibles i nous per facilitar la interacció i tancar la bretxa entre el públic, els responsables polítics i els investigadors.
  4. Utilitzar les troballes dels projectes INQUIRE, PLAUS i VOICES finançats per la UE.
  5. Desenvolupar la capacitat dels jardins botànics a tot Europa per desenvolupar i oferir enfocaments de co-creació amb les audiències locals i regionals.
  6. Desenvolupar els jardins botànics com a centres que promoguin el diàleg entre el públic, els investigadors i els responsables polítics.
  7. Desenvolupar conjuntament les eines per mesurar el compromís dels socis del consorci i dels membres dels equips de co-creació amb RRI i els beneficis de l'enfocament participatiu de co-creació adoptat al projecte.
Objectius

Garantir la disponibilitat i l'accés a suficients aliments segurs i nutritius és una prioritat clau que afecta tots els ciutadans de la UE i, per tant, Horizonte 2020 ha identificat la seguretat alimentària com un dels principals desafiaments que cal abordar. BGCI, una organització de xarxa internacional, treballarà amb jardins botànics, centres científics informals experimentats amb experiència en investigació en aliments i plantes alimentàries, juntament amb altres organitzacions clau per implementar el projecte BigPicnic.

Aquest projecte construeix, a través de l'enfocament de cocreació i el debat públic, la comprensió pública dels problemes de seguretat alimentària i permet a adults i joves de tot Europa i Àfrica debatre i articular els seus punts de vista sobre la Investigació i Innovació Responsables (RRI) en aquest camp davant dels pares, científics i responsables polítics.

El projecte implica fer exposicions de divulgació sobre seguretat alimentària cocreades i de baix cost, utilitzant la metàfora d'una cistella de pícnic; L'exposició inclourà informació, activitats i esdeveniments participatius que atreguin una àmplia gamma de públics (adults, escolars i famílies). Aprofitant la participació de l'audiència i les dades recopilades d'aquestes exposicions inicials realitzades localment, el projecte organitzarà cafès científics en àrees de participació informal i d'accés públic, així com en jardins botànics, i tornarà a capturar les opinions del públic sobre la RRI i la seguretat alimentària. La fase final del projecte consolidarà les troballes de la participació pública per produir dues publicacions clau, un informe que articuli l'opinió pública i les recomanacions per a RRI sobre seguretat alimentària i un conjunt d'eines de cocreació que desenvoluparà la capacitat per a la participació en altres institucions científiques de tota la UE.

Es proporcionaran una sèrie d'estudis de cas sobre RRI per donar suport al conjunt de les eines de RRI de la UE actualment en construcció. S‟espera que l‟avaluació del projecte mostri aprenentatge organitzacional i canvis entre les institucions associades. Els socis continuaran difonent capacitació i promoció de la RRI per a la futura participació pública.

Resultats

Els resultats clau del projecte inclouen:

  • Un conjunt de 7 informes de polítiques produïts i difosos a X persones/organitzacions.
  • Producció de kits d'eines d'accés obert en línia sobre cocreació (Navegador de cocreació) i cafès científics (kit d'eines per a cafès científics)
  • Realització de 103 exposicions, amb un abast de 180.000 participants.
  • Realització de 102 cafès científics per a 6052 participants.
  • Un total de 4.500 ciutadans europeus i ugandesos involucrats en activitats d'avaluació de recerca en equip.
  • Almenys 266.676 persones assolides a través d'activitats de difusió en conferències, tallers i esdeveniments.
  • Més de 320.000 persones assolides en línia a través de xarxes socials, llocs web, vídeos, podcasts, butlletins i blocs.
  • Almenys 12 grups diferents de difícil accés involucrats a les activitats de cocreació i exhibició del projecte.
  • 17 grups objectiu diferents aconseguits a través de la realització de cafès científics.
  • 15 socis de jardins botànics capacitats en enfocaments participatius nous i innovadors (cocreació i investigació en equip)
  • 923 persones addicionals (fora del projecte) capacitades en enfocaments participatius que conduiran més de 90.000 persones s'involucraran a través d'aquestes tècniques utilitzades en els propers 2 anys.
Informació addicional

El projecte ha desenvolupat i executat exhibicions BigPicnic utilitzant 15 equips de co-creació a 13 països. L'impacte de BigPicnic és visible a nivell organitzatiu, regional i internacional. Un dels impactes clau de BigPicnic es refereix als professionals de jardins botànics i les seves organitzacions. Això s'aconsegueix mitjançant una sèrie d'accions pràctiques on els professionals participen en pràctiques de cocreació i avaluació dirigides per professionals amb l'objectiu d'adoptar procediments i enfocaments de RRI.

Fins ara, tots els socis han rebut capacitació TBI que els ha permès prendre el control de les pròpies preguntes i investigacions d'avaluació; reflexionar sobre el procés davaluació i les troballes; i implementar canvis en activitats que beneficien les seves audiències i en els processos interns i les pràctiques de treball. Els socis ja han notat impactes importants a nivell organitzacional. Tots els socis van organitzar esdeveniments de co-creació a les seves pròpies organitzacions. Van involucrar no només el públic, sinó també el personal intern. Van reunir persones de diferents professions i nivells jeràrquics a la seva organització. Tots els socis valoren aquestes activitats de cocreació com a molt gratificants, no només per dissenyar, implementar i avaluar les seves activitats, sinó també per ampliar els horitzons individuals i organitzacionals. Moltes exposicions i activitats de difusió de BigPicnic, desenvolupades mitjançant la cocreació, s'han presentat a tot Europa, a llocs molt freqüentats per visitants de jardins botànics o pel públic local, com ara festivals regionals i fires gastronòmiques.

Per tant, el concepte de BigPicnic ja ha estat visible a nivell local i regional. Els socis informen de les freqüents preguntes i idees plantejades pels visitants, destacant que el públic participa activament a les exposicions, tallers o altres activitats de divulgació de BigPicnic. Els socis de BigPicnic han aportat proves de la creació d'un gran nombre d'activitats atractives que és molt probable que despertin almenys un interès situacional i altres activitats que han portat els participants a involucrar-se directament amb el projecte. Fullets, cartells, reunions informals, etc., han arribat a una àmplia gamma de grups d'interès, com a polítics, actors clau, així com a alumnes, estudiants, pares, professors, investigadors, etc.

Tots els socis han demostrat que l'alimentació és un tema d'interès per a tothom, independentment del context socioeconòmic o dels interessos i les motivacions personals. Per tant, aquest enfocament resulta eficaç per despertar l'interès del públic a la RRI. A la segona reunió de socis, celebrada al Reial Jardí Botànic d'Edimburg, tots els jardins botànics van presentar exemples innovadors de com incentiven la participació ciutadana en un context i un entorn amigables, no amenaçants i alhora autèntics, i com han aconseguit involucrar els participants en un debat profund sobre qüestions regionals i locals de seguretat alimentària. El Consorci Big Picnic s'ha convertit en una gran comunitat de pràctica i ha establert una xarxa única d'experiència a tota la UE i un país africà.

Coordinadors
  • BOTANIC GARDENS CONSERVATION INTERNATIONAL LBG (BGCI)