Proxecto BigPicnic de H2020: Big Picnic: Grandes preguntas: Implicar ao público coa investigación e a innovación responsables en seguridade alimentaria
- Tipo Proxecto
- Estado Cheo
- Execución 2016 -2019
- Orzamento asignado 3.428.767,5 €
- Ámbito Europeo
- Fonte principal de financiamento Horizonte 2020
- Páxina web do proxecto Proyecto BigPicnic
Garantir a dispoñibilidade e o acceso a alimentos suficientes, seguros e nutritivos é unha prioridade fundamental que afecta a todos os cidadáns da UE, polo que Horizonte 2020 identificou a seguridade alimentaria como un dos principais desafíos que deben abordarse. A BGCI, unha organización internacional de redes, traballará con xardíns botánicos, centros científicos informais con ampla experiencia na investigación de alimentos e plantas alimentarias e outras organizacións clave para implementar o proxecto Big Picnic. Este proxecto, a través da cocreación e o debate público, fomenta a comprensión pública dos problemas de seguridade alimentaria e permite que adultos e mozos de toda Europa e África debatan e expresen as súas opinións sobre a Investigación e Innovación Responsables (IRR) neste campo cos seus compañeiros, científicos e responsables políticos.
O proxecto consiste en exposicións educativas de baixo custo e cocreadas sobre seguridade alimentaria, empregando a metáfora dunha cesta de pícnic. A exposición incluirá información, actividades e eventos participativos dirixidos a un público amplo (adultos, escolares e familias). Baseándose na participación do público e nos datos recompilados nestas exposicións iniciais celebradas localmente, o proxecto organizará cafés científicos en lugares accesibles ao público e informais, así como en xardíns botánicos, para recoller a opinión pública sobre a RRI e a seguridade alimentaria. A fase final do proxecto consolidará os resultados da participación pública para producir dúas publicacións clave: un informe que articula a opinión pública e as recomendacións para a RRI en materia de seguridade alimentaria e un conxunto de ferramentas de cocreación que fortalecerá a capacidade de participación doutras institucións científicas da UE.
Proporcionaranse varios estudos de caso RRI para apoiar o conxunto de ferramentas RRI da UE que está a ser desenvolvido actualmente. Espérase que a avaliación do proxecto demostre a aprendizaxe e o cambio organizativo entre as institucións asociadas. As institucións asociadas continuarán difundindo formación e promovendo a RRI para a futura participación pública.
A seguridade alimentaria é un dos maiores desafíos aos que se enfronta a sociedade actual. En 2014, 55 millóns de persoas en Europa non podían permitirse unha comida regular e de calidade cada dous días (Eurostat, 2015). A maior parte da produción e o consumo de alimentos en Europa baséanse actualmente nuns poucos cultivos, propiedade dun pequeno número de familias. Polo tanto, a xente depende en gran medida dun puñado de cultivos, todos os cales son susceptibles ás enfermidades e ao cambio climático, e que requiren tecnoloxía e investigación en constante evolución para manter a mellora e a calidade dos cultivos ante o crecemento masivo da poboación. Gran parte da conservación e a investigación que levan a cabo os xardíns botánicos está relacionada coa seguridade alimentaria, desde os bancos de sementes ata a investigación en nutrixenómica (o estudo da relación entre a nutrición e a xenética).
Polo tanto, cada xardín botánico asociado a BigPicnic aportou a súa propia experiencia ao proxecto. Ademais, os xardíns botánicos teñen experiencia en conectar as persoas coas plantas, capacitando os seus visitantes para que asuman a responsabilidade das súas propias eleccións alimentarias. BigPicnic tiña como obxectivo organizar un debate internacional, descubrir como as persoas de diferentes países e grupos sociais entenden e interpretan a seguridade alimentaria, intercambiar ideas e solucións e recoller a opinión pública para fomentar a Investigación e a Innovación Responsables (IRR) para o futuro da nosa alimentación.
Os obxectivos de BigPicnic eran:
- Mellorar a comprensión e a implementación da RRI proporcionando estudos de casos de boas prácticas para o conxunto de ferramentas da RRI.
- Aumentar a participación nos problemas de seguridade alimentaria locais e globais a través de presentacións de divulgación e cafés científicos entre públicos diversos.
- Cocrear mecanismos accesibles e innovadores con públicos diversos para facilitar a interacción e tender unha ponte entre o público, os responsables políticos e os investigadores.
- Empregar os resultados dos proxectos INQUIRE, PLACES e VOICES, financiados pola UE.
- Desenvolver a capacidade dos xardíns botánicos de toda Europa para desenvolver e aplicar enfoques de cocreación cos seus públicos locais e rexionais.
- Desenvolver os xardíns botánicos como centros que promovan o diálogo entre o público, os investigadores e os responsables políticos.
- Desenvolver conxuntamente ferramentas para medir a participación dos socios do consorcio e os membros do equipo de cocreación coa RRI e os beneficios da abordaxe de cocreación participativa adoptada no proxecto.
Garantir a dispoñibilidade e o acceso a alimentos suficientes, seguros e nutritivos é unha prioridade fundamental que afecta a todos os cidadáns da UE, e por iso Horizonte 2020 identificou a seguridade alimentaria como un dos principais retos que hai que abordar. A BGCI, unha organización de rede internacional, traballará con xardíns botánicos, centros científicos informais con experiencia en investigación de alimentos e plantas alimentarias e outras organizacións clave para implementar o proxecto Big Picnic.
Este proxecto, a través dunha abordaxe de cocreación e debate público, constrúe a comprensión pública dos problemas de seguridade alimentaria e permite que adultos e mozos de toda Europa e África debatan e articulen as súas opinións sobre a Investigación e Innovación Responsables (IRR) neste campo cos seus compañeiros, científicos e responsables políticos.
O proxecto implica exposicións de divulgación sobre a seguridade alimentaria de baixo custo e creación conxunta utilizando a metáfora dunha cesta de picnic; A exposición incluirá información, actividades e eventos participativos que atraerán a un amplo abano de público (adultos, escolares e familias). Aproveitando a participación do público e os datos recompilados destas presentacións iniciais realizadas localmente, o proxecto albergará cafés científicos en zonas informais e de acceso público, así como xardíns botánicos, captando unha vez máis a opinión pública sobre a RRI e a seguridade alimentaria. A fase final do proxecto consolidará os resultados da participación pública para producir dúas publicacións clave: un informe que articula a opinión pública e as recomendacións para a RRI en materia de seguridade alimentaria e un conxunto de ferramentas de cocreación que fomentará a capacidade de participación con outras institucións científicas de toda a UE.
Ofrecerase unha serie de estudos de caso sobre a RRI para apoiar o conxunto de ferramentas da RRI da UE que está a ser elaborado actualmente. Espérase que a avaliación do proxecto mostre a aprendizaxe organizativa e os cambios entre as institucións socias. Os socios continuarán a difundir a formación e a promoción da RRI para a futura participación pública.
Os resultados clave do proxecto inclúen:
- Un conxunto de 7 informes de políticas producidos e difundidos a X persoas/organizacións.
- Produción de conxuntos de ferramentas en liña de acceso aberto sobre cocreación (Co-creation Navigator) e cafés científicos (Science Cafe Toolkit)
- Realizáronse 103 exposicións, que alcanzaron os 180.000 participantes.
- Celebráronse 102 cafés científicos con 6.052 participantes.
- Un total de 4.500 cidadáns europeos e ugandeses participaron en actividades de avaliación da investigación en equipo.
- Polo menos 266 676 persoas recibiron asistencia a través de actividades de divulgación en conferencias, obradoiros e eventos.
- Máis de 320.000 persoas contactaron en liña a través das redes sociais, sitios web, vídeos, podcasts, boletíns informativos e blogs.
- Polo menos 12 grupos diferentes de difícil acceso participaron nas actividades de cocreación e exposición do proxecto.
- Alcanzáronse 17 grupos obxectivo diferentes mediante a posta en marcha de cafés científicos.
- 15 socios do xardín botánico formados en novas e innovadoras abordaxes participativas (cocreación e investigación en equipo)
- Outras 923 persoas (fóra do proxecto) recibirán formación en enfoques participativos, o que levará á participación de máis de 90 000 persoas a través destas técnicas nos próximos dous anos.
O proxecto desenvolveu e executou exposicións BigPicnic empregando 15 equipos de cocreación en 13 países. O impacto de BigPicnic é visible a nivel organizativo, rexional e internacional. Un dos impactos clave de BigPicnic refírese aos profesionais dos xardíns botánicos e ás súas organizacións. Isto conséguese mediante unha serie de accións prácticas nas que os profesionais participan en prácticas de cocreación e avaliación dirixidas por eles mesmos co obxectivo de adoptar procedementos e enfoques de RRI.
Ata a data, todos os socios recibiron formación en TBI que lles permitiu tomar o control das súas propias preguntas de avaliación e investigacións; reflexionar sobre o proceso de avaliación e as conclusións; e implementar cambios nas actividades que beneficien ao seu público e nos procesos internos e nas prácticas de traballo. Os socios xa notaron impactos significativos a nivel organizativo. Todos os socios organizaron eventos de cocreación nas súas propias organizacións. Implicaron non só ao público, senón tamén ao persoal interno. Reuniron persoas de diferentes profesións e niveis xerárquicos na súa organización. Todos os socios consideran estas actividades de cocreación moi gratificantes, non só para deseñar, implementar e avaliar as súas actividades, senón tamén para ampliar os seus horizontes individuais e organizativos. Moitas exposicións e actividades de divulgación de BigPicnic, desenvolvidas a través da cocreación, presentáronse en toda Europa, en lugares frecuentados por visitantes de xardíns botánicos ou público local, como festivais rexionais e feiras gastronómicas.
Polo tanto, o concepto BigPicnic xa se fixo visible a nivel local e rexional. Os socios informan das frecuentes preguntas e ideas que suscitan os visitantes, salientando que o público participa activamente nas exposicións, obradoiros e outras actividades de divulgación de BigPicnic. Os socios de BigPicnic proporcionaron probas da creación dun gran número de actividades atractivas que probablemente esperten polo menos certo interese situacional, e outras actividades que levaron aos participantes a involucrarse directamente no proxecto. Folletos, carteis, reunións informais, etc., chegaron a unha ampla gama de grupos de interese, como políticos, partes interesadas clave, así como alumnos, estudantes, pais, profesores, investigadores, etc.
Todos os socios demostraron que a nutrición é un tema de interese para todos, independentemente da súa orixe socioeconómica ou dos seus intereses e motivacións persoais. Polo tanto, esta estratexia é eficaz para espertar o interese público na RRI. Na segunda reunión de socios, celebrada nos Reais Xardíns Botánicos de Edimburgo, todos os xardíns botánicos presentaron exemplos innovadores de como fomentan a participación pública nun contexto e ambiente amigables, non ameazantes e, ao mesmo tempo, auténticos, e de como conseguiron involucrar aos participantes nun debate en profundidade sobre problemas de seguridade alimentaria rexionais e locais e posibles solucións. O Big Picnic Consortium converteuse nunha gran comunidade de práctica e estableceu unha rede única de coñecementos especializados en toda a UE e nun país africano.
- BOTANIC GARDENS CONSERVATION INTERNATIONAL LBG (BGCI)