Skip to main content

Projecte Fundació Biodiversitat AgriConCiència: Demostració de les millors pràctiques agrícoles basades en evidències científiques per mitigar l'impacte del sector a la Mar Menor

Descripció

El projecte treballa la governança entre el sector agrícola, els gestors d'explotacions i el sector cientificotècnic mitjançant la coinnovació de bones pràctiques agràries (implantació de bardisses, maneig de podes, rotació de cultius, etc.) per mitigar els impactes de la intensificació agrícola.

  • També avaluarà aquestes pràctiques i les implementarà en més de 600 hectàrees de cultius de cítrics, hortícoles i de secà, alhora que fomentarà l'ocupació verda i els nous models de negoci.
Descripció de les activitats
  • Co-innovació per al disseny i la implementació de les millors pràctiques agrícoles i solucions basades en la natura a 604 hectàrees de cultius de cítrics, hortícoles i secà.
  • Proves pilot basades en maneigs del terra, implantació d'elements i cobertes vegetals, rotació i diversificació de cultius, restitució a secà i maneig de fauna.
  • Anàlisi cost-efectivitat de les pràctiques agràries sota una caracterització tècnica, econòmica i ambiental i creació de nous models de negoci amb perspectiva de gènere.
  • Transferència de resultats i formació a altres agents d'interès per replicar les pràctiques agrícoles que es provin com a més efectives i amb més acollida per part del sector.
Objectius

Mitigar els efectes de la intensificació convencional de l'agricultura al Camp de Cartagena per establir un equilibri sostenible entre l'activitat agrícola i la preservació del Mar Menor.

Entre els seus objectius específics, hi ha:

  • Definir el model de governança entre el sector agrícola i el científic. Identificar, avaluar i aplicar pràctiques agrícoles que recuperin la funcionalitat del sòl, reduint l'ús de fertilitzants i limitant-ne l'erosió i l'escorriment, potenciïn els serveis ecosistèmics i redueixin l'ús de plaguicides.
  • Fomentar la creació de llocs de treball verds, el desenvolupament de capacitats, la creació de nous models de negoci, la divulgació del coneixement i la seva transferència.
Beneficiaris
  • Asociación Interprofesional de Limón y Pomelo (AILIMPO)