Skip to main content

CITOLIVA ofereix al sector oleícola l'eina tecnològica per transformar els subproductes

Data de publicació: 22/12/2025

Descripció

  • OLIVEVALUE, finançat per la Junta d'Andalusia (PAIDI 2020), ofereix un sistema pioner que recomana a trulls i orelles la millor ruta per valoritzar rossinyols, ossos, fulles i altres restes de l'oliverar.

CITOLIVA ha finalitzat amb èxit el projecte OLIVEVALUE , una iniciativa que deixa com a resultat principal un model innovador de suport a la presa de decisions estratègiques per a l'aprofitament de subproductes generats en el procés de producció oleícola .

En un context en què el sector busca aprofitar millor els seus recursos i reduir-ne l'impacte ambiental, OLIVEVALUE aporta una resposta pràctica: un sistema expert de recomanació tecnològica adreçat a trulls, orelles i altres instal·lacions agroindustrials interessades a incorporar processos de valorització de residus com l' alperujo, l'os d'oliva, l'orull .

El projecte, finançat per la Junta d'Andalusia en el marc del Pla Andalús de Recerca, Desenvolupament i Innovació (PAIDI 2020), ha desenvolupat una eina que permet orientar, amb rigor i flexibilitat, quines tecnologies de valoració s'ajusten millor a cada realitat empresarial.

Un recomanador tecnològic adaptable a cada estratègia empresarial

El sistema expert desenvolupat permet a lusuari seleccionar diferents criteris de priorització segons el context operatiu o estratègic de cada entitat. Així, la recomanació tecnològica que ofereix OLIVEVALUE varia en funció de si es persegueix una finalitat comercial o experimental, de la proximitat geogràfica a potencials valoritzadors, o de variables tècniques clau. Entre elles destaquen:

  • Viabilitat Tècnica (VT)
  • Viabilitat Econòmica (VE)
  • Costos Econòmics (CE)
  • Nivell de Maduresa Tecnològica (TRL)
  • Processos Intermedis (PI)
  • Valor Afegit del Producte Final (VAPF)
  • Investigació Associada (IA)
  • Impacte Ambiental (IAmb)
  • Versatilitat en Subproductes Oleícoles (VSO)

Deu rutes de valorització amb aplicació real a Andalusia

Durant el projecte s'han analitzat deu rutes de valorització seleccionades pel seu potencial innovador i aplicabilitat real en el context andalús:

  • 1.Digestió anaeròbia
  • 2.Gasificació
  • 3.Piròlisi
  • 4.Liqüefacció hidrotermal (HTL)
  • 5.Fermentació
  • 6.Compostatge
  • 7.Extracció de compostos bioactius
  • 8.Alimentació animal
  • 9.Pelletització
  • 10.Torrefacció

 

Aquestes tecnologies obren la porta a transformar subproductes oleícoles en energia tèrmica o elèctrica, fertilitzants orgànics, biocombustibles líquids i sòlids, ingredients funcionals, additius per a alimentació animal o matèries primeres per a noves aplicacions industrials, en línia amb els principis de bioeconomia circular i descarbonització que avui marquen el full de full de full.

Segons José Alfonso Gómez, investigador de CITOLIVA, “OLIVEVALUE proporciona al sector oleícola una eina rigorosa i operativa per orientar les seves decisions de valorització, basant-se en criteris tecnicoeconòmics objectius i plenament alineada amb els reptes de sostenibilitat i eficiència en l'ús de recursos”.

L'eina OLIVEVALUE ja està disponible per al sector. Les empreses interessades poden accedir i explorar les rutes tecnològiques recomanades segons el context específic.

Notícies relacionades