CITOLIVA ofereix al sector oleícola l'eina tecnològica per transformar els subproductes
Descripció
- OLIVEVALUE, finançat per la Junta d'Andalusia (PAIDI 2020), ofereix un sistema pioner que recomana a trulls i orelles la millor ruta per valoritzar rossinyols, ossos, fulles i altres restes de l'oliverar.
CITOLIVA ha finalitzat amb èxit el projecte OLIVEVALUE , una iniciativa que deixa com a resultat principal un model innovador de suport a la presa de decisions estratègiques per a l'aprofitament de subproductes generats en el procés de producció oleícola .
En un context en què el sector busca aprofitar millor els seus recursos i reduir-ne l'impacte ambiental, OLIVEVALUE aporta una resposta pràctica: un sistema expert de recomanació tecnològica adreçat a trulls, orelles i altres instal·lacions agroindustrials interessades a incorporar processos de valorització de residus com l' alperujo, l'os d'oliva, l'orull .
El projecte, finançat per la Junta d'Andalusia en el marc del Pla Andalús de Recerca, Desenvolupament i Innovació (PAIDI 2020), ha desenvolupat una eina que permet orientar, amb rigor i flexibilitat, quines tecnologies de valoració s'ajusten millor a cada realitat empresarial.
Un recomanador tecnològic adaptable a cada estratègia empresarial
El sistema expert desenvolupat permet a lusuari seleccionar diferents criteris de priorització segons el context operatiu o estratègic de cada entitat. Així, la recomanació tecnològica que ofereix OLIVEVALUE varia en funció de si es persegueix una finalitat comercial o experimental, de la proximitat geogràfica a potencials valoritzadors, o de variables tècniques clau. Entre elles destaquen:
- Viabilitat Tècnica (VT)
- Viabilitat Econòmica (VE)
- Costos Econòmics (CE)
- Nivell de Maduresa Tecnològica (TRL)
- Processos Intermedis (PI)
- Valor Afegit del Producte Final (VAPF)
- Investigació Associada (IA)
- Impacte Ambiental (IAmb)
- Versatilitat en Subproductes Oleícoles (VSO)
Deu rutes de valorització amb aplicació real a Andalusia
Durant el projecte s'han analitzat deu rutes de valorització seleccionades pel seu potencial innovador i aplicabilitat real en el context andalús:
- 1.Digestió anaeròbia
- 2.Gasificació
- 3.Piròlisi
- 4.Liqüefacció hidrotermal (HTL)
- 5.Fermentació
- 6.Compostatge
- 7.Extracció de compostos bioactius
- 8.Alimentació animal
- 9.Pelletització
- 10.Torrefacció
Aquestes tecnologies obren la porta a transformar subproductes oleícoles en energia tèrmica o elèctrica, fertilitzants orgànics, biocombustibles líquids i sòlids, ingredients funcionals, additius per a alimentació animal o matèries primeres per a noves aplicacions industrials, en línia amb els principis de bioeconomia circular i descarbonització que avui marquen el full de full de full.
Segons José Alfonso Gómez, investigador de CITOLIVA, “OLIVEVALUE proporciona al sector oleícola una eina rigorosa i operativa per orientar les seves decisions de valorització, basant-se en criteris tecnicoeconòmics objectius i plenament alineada amb els reptes de sostenibilitat i eficiència en l'ús de recursos”.
L'eina OLIVEVALUE ja està disponible per al sector. Les empreses interessades poden accedir i explorar les rutes tecnològiques recomanades segons el context específic.