Skip to main content
GO DEMOEXTRACT

GO DEMOEXTRACT: Demostració multisectorial de l'aplicabilitat de bioingredients basats en processos d'extracció i bioconversió per a la revaloració de subproductes d'Andalusia, Extremadura i Múrcia

  • Tipus Grupo operativo
  • Estat En curs
  • Execució 2024 -2027
  • Àmbit Supraautonómico
  • Comunitat Autònoma Andalucía; Extremadura; Murcia, Región de
  • Font principal de finançament PEPAC 2023-2027
Abstract

GO DEMOEXTRACT es presenta com una proposta innovadora i integradora per a l'avaluació i demostració de l'obtenció de nous insums agrícoles i ingredients alimentaris a través de tecnologies extractives i processos de bioconversió d'alta eficiència i eficàcia en l'àmbit de la revaloració de subproductes procedents de la indústria dels cítrics, de l'oliverar i hortofructícola. Es tracta d'un consorci de 3 centres tecnològics (CT TECNOVA, CTAEX i CTNC) i 3 empreses (TROIL VEGAS ALTES, CÍTRICS DE MÚRCIA I DOMCA) localitzats a les tres regions d'actuació: Andalusia, Extremadura i Múrcia, amb una base científica sòlida en el marc del projecte i una complementarietat demostrada.

El projecte GO DEMOEXTRACT sorgeix com una segona fase del projecte INNOEXTRACT per tal de continuar el camp de recerca prèviament obert pel mateix consorci per a la consecució de dues línies d'actuació principals, l'optimització i l'extensió del coneixement dels resultats de major impacte obtinguts de la primera fase (extractes amb alt potencial per a alimentació humana i agronomia); indústria hortofructícola, la incorporació de noves tecnologies extractives i processos destinats a la bioconversió de subproductes amb potencial per ser implantats i demostrats a escala real i l'extensió dels sectors d'actuació amb la cerca de nous ingredients amb funcionalitat millorada en alimentació animal.

Descripció

GO DEMOEXTRACT és un projecte enfocat a l'avaluació i demostració de l'obtenció de nous insums agrícoles i ingredients alimentaris a través de tecnologies extractives i processos de bioconversió d'alta eficiència i eficàcia a la indústria dels cítrics, de l'oliverar i hortofructícola, recolzat en el establiment de dinàmiques de col·laboració integradores que impliquin actors clau en les diferents baules de la cadena de valor agroalimentària.

En definitiva, es proposa una visió global en l'àmbit de l'economia circular, l'eficiència en l'ús de recursos i la recerca d'alternatives més sostenibles per obtenir potencials alineats amb el nou model d'agricultura, així com ingredients naturals que permetin millorar la sostenibilitat alhora que garantir la seguretat i la innocuïtat alimentària en l'àmbit humà i animal.

Descripció de les activitats

El pla de treball del projecte DEMOEXTRACT s'estructura en 8 paquets de treball:

  1. Posada a punt de processos de transformació agrosostenibles basats en tecnologies de bioconversió i processos extractius per a la revaloració de subproductes agroindustrials.
  2. Implementació de tecnologies extractives i processos de bioconversió fàcilment reproduïbles per obtenir compostos d'interès.
  3. Generació a escala de laboratori d'extractes naturals compostos per biomolècules amb potencial agronòmic: biofertilitzants i biopesticides.
  4. Desenvolupament d'ingredients funcionals (immunomoduladors, anticancerígens i antimicrobians) a partir de tecnologies d'extracció sostenibles amb aplicació en alimentació humana.
  5. Producció a escala pilot d´extractes naturals per a nutrició animal.
  6. Identificació d'extractes amb eficàcia agronòmica demostrada a diferents escales d'avaluació.
  7. Selecció d'ingredients alimentaris per a nutrició humana i animal segons la capacitat bioactiva.
  8. Foment de la tecnificació i enriquiment del col·lectiu meta a partir de nous models de negoci competitius basats en nous processos i productes sota un enfocament de bioeconomia.
Descripció contextual

La creixent demanda dels ciutadans està provocant un augment del consum de recursos, cosa que es tradueix en un augment accelerat de generació de residus agroalimentaris. En concret, el 47% dels residus agroalimentaris es produeixen a les fàbriques de processament dels aliments. Aquestes xifres se sumen al fet que el malbaratament d'aliments quantificat per la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura) per cada habitant de la Unió Europea representa, de mitjana, 179 quilos d'aliments rebutjats cada any (mitjà quilo de menjar al dia).

Aquest problema mundial exigeix mesures a tots els nivells, i és necessari i fonamental reduir la pèrdua i el malbaratament d'aliments per crear un món Fam Zero i assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), especialment l'ODS 2 (Fam Zero) i ODS 12 (Garantir modalitats de consum i producció sostenibles).

En aquest sentit, la valorització sostenible dels subproductes agroalimentaris s'ha convertit en una de les prioritats de la Comissió Europea, i és part del Pla Europeu d'Economia Circular. Per donar més importància al procés de revaloració, s'ha comprovat que certs subproductes de la indústria agroalimentària presenten propietats antimicrobianes, antioxidants, antifúngiques i que l'extracció dels compostos actius i la seva incorporació a matrius alimentàries i envasos pot ser una alternativa viable econòmica i mediambiental ja que, tal com va establir el Consell Europeu en la seva Resolució del 24 de febrer de 1997, a cas que sigui inevitable la generació de subproductes, ha de prevaldre la reutilització o el reciclatge d'aquests, davant de la valorització energètica, en considerar-les opcions ecològicament més sostenibles.

Objectius

Optimitzar i demostrar la viabilitat de processos de revaloració extractiva i bioconversió de subproductes agroalimentaris per desenvolupar ingredients d'alt valor afegit dirigits a un model d'agroindústria competitiva i sostenible.

Resultats
  1. Posada a punt de processos de transformació agrosostenibles basats en tecnologies de bioconversió i processos extractius per a la revaloració de subproductes agroindustrials.
  2. Implementació de tecnologies extractives i processos de bioconversió fàcilment reproduïbles per obtenir compostos d'interès.
  3. Generació a escala de laboratori d'extractes naturals compostos per biomolècules amb potencial agronòmic: biofertilitzants i biopesticides.
  4. Desenvolupament d'ingredients funcionals (immunomoduladors, anticancerígens i antimicrobians) a partir de tecnologies d'extracció sostenibles amb aplicació en alimentació humana.
  5. Identificació d'extractes amb eficàcia agronòmica demostrada a diferents escales d'avaluació.
  6. Selecció d'ingredients alimentaris per a nutrició humana i animal en base al potencial bioactiu.
  7. Foment de la tecnificació i enriquiment del col·lectiu meta a partir de nous models de negoci competitius basats en nous processos i productes sota un enfocament de bioeconomia.
Informació de contacte
  • Nom coordinador: Fundació per a les Tecnologies Auxiliars de lʻAgricultura (TECNOVA)
  • Adreça postal: Parc Tecnològic Almeria (PITA). Avda. De la Innovació, 23. '04131 L'Alquián – Almeria (Espanya)
  • Email coordinador: MCGALERA@FUNDACIONTECNOVA.COM
  • Telèfon: 950290822
Informació addicional

Per tal de garantir la transferència dels resultats a aquests col·lectius meta identificats (sector agroalimentari i ramader, agricultors i productors d'insums agrícoles i societat general), en el marc de GO DEMOEXTRACT s'impulsarà establir dinàmiques de col·laboració integradores que impliquin actors clau a les diferents baules de la cadena de valor agroalimentària, amb el doble objectiu de retroalimentar-se de les necessitats concretes i solucions més adaptades, així com potenciar l'impacte i l'apropiació a gran escala al territori. L'interès ja mostrat al Projecte Innovador, a les tres regions implicades, es troba avalat per 20 cartes de suport obtingudes en aquests 8 nivells de competències.

Coordinadors
  • Fundación para las Tecnologías Auxiliares de la Agricultura (TECNOVA)
Col·laboradors
  • DOMCA S.A.U.
  • ASOCIACIÓN EMPRESARIAL DE INVESTIGACIÓNCENTRO TECNOLÓGICO NACIONAL AGROALIMENTARIO (CTAEX)
  • TROIL VEGAS ALTAS, SOCIEDAD COOPERATIVA
  • CITRICOS DE MURCIA S.A.
  • ASOCIACIÓN EMPRESARIAL DE INVESTIGACIÓNCENTRO TECNOLÓGICO NACIONAL DE LA CONSERVA (CTNC)
Beneficiaris
  • Fundación para las Tecnologías Auxiliares de la Agricultura (TECNOVA)