
Grupo Operativo DEMOEXTRACT: Demostración multisectorial da aplicabilidade de bioingredientes baseados en procesos de extracción e bioconversión para a revalorización de subprodutos de Andalucía, Estremadura e Murcia.
- Tipo Grupo operativo
- Estado En proceso
- Execución 2024 -2027
- Orzamento asignado 600.043,00 €
- Ámbito Supraautonómico
- Comunidade Autónoma Andalucía; Extremadura; Murcia, Región de
- Fonte principal de financiamento PEPAC 2023-2027
- Páxina web do proxecto GO DEMOEXTRACT
GO DEMOEXTRACT preséntase como unha proposta innovadora e integradora para a avaliación e demostración da obtención de novos insumos agrícolas e ingredientes alimentarios mediante tecnoloxías extractivas e procesos de bioconversión altamente eficientes e eficaces no ámbito da revalorización de subprodutos procedentes dos cítricos, oliveira e industrias hortofrutícolas. Trátase dun consorcio de 3 centros tecnolóxicos (CT TECNOVA, CTAEX e CTNC) e 3 empresas (TROIL VEGAS ALTAS, CÍTRICOS DE MURCIA E DOMCA) situados nas tres rexións de actuación: Andalucía, Estremadura e Murcia, cunha sólida base científica dentro do o marco do proxecto e a complementariedade demostrada.
O proxecto GO DEMOEXTRACT xorde como segunda fase do proxecto “INNOEXTRACT” coa finalidade de dar continuidade ao campo de investigación previamente aberto polo mesmo consorcio para acadar dúas grandes liñas de actuación; a optimización e ampliación do coñecemento dos resultados de maior impacto obtidos. dende a primeira fase (extractos con alto potencial para a nutrición humana e a agronomía e a ampliación do marco lóxico coa inclusión de novos subprodutos da industria hortofrutícola, a incorporación de novas tecnoloxías); extractivos e procesos orientados á bioconversión de subprodutos con potencial para ser implantados e demostrados a escala real e a extensión dos sectores de actuación coa busca de novos ingredientes con funcionalidade mellorada na alimentación animal.
GO DEMOEXTRACT é un proxecto centrado na avaliación e demostración da produción de novos insumos agrícolas e ingredientes alimentarios mediante tecnoloxías extractivas altamente eficientes e eficaces e procesos de bioconversión nas industrias cítrica, oliveira e hortícola. Este proxecto apóiase no establecemento de dinámicas colaborativas integradoras que involucren actores clave nas distintas etapas da cadea de valor agroalimentaria. En definitiva, a proposta ofrece unha visión integral da economía circular, a eficiencia dos recursos e a busca de alternativas máis sostibles para a obtención de potenciais insumos aliñados co novo modelo agrícola. Isto inclúe ingredientes naturais que melloran a sustentabilidade ao tempo que garanten a seguridade alimentaria e a seguridade para humanos e animais.
O plan de traballo do proxecto DEMOEXTRACT estrutúrase en oito paquetes de traballo baseados nos oito principais resultados a acadar:
- Resultado 1. Desenvolvemento de procesos de transformación agroalimentaria sustentables baseados en tecnoloxías de bioconversión e procesos extractivos para a revalorización de subprodutos agroindustriais.
- Resultado 2. Implantación de tecnoloxías extractivas e procesos de bioconversión facilmente reproducibles para obter compostos de interese.
- Resultado 3. Xeración a escala de laboratorio de extractos naturais compostos por biomoléculas con potencial agronómico: biofertilizantes e biopesticidas.
- Resultado 4. Desenvolvemento de ingredientes funcionais (inmunomoduladores, axentes anticanceríxenos e antimicrobianos) a partir de tecnoloxías de extracción sostible con aplicación na alimentación humana.
- Resultado 5. Produción a escala piloto de extractos naturais para a alimentación animal.
- Resultado 6. Identificación de extractos con eficacia agronómica demostrada a diferentes escalas de avaliación.
- Resultado 7. Selección de ingredientes alimentarios para a nutrición humana e animal en función da súa capacidade bioactiva.
- Resultado 8. Fomento do desenvolvemento técnico e do enriquecemento do colectivo obxectivo mediante novos modelos de negocio competitivos baseados en novos procesos e produtos baixo un enfoque da bioeconomía.
A crecente demanda cidadá está a provocar un aumento do consumo de recursos, o que se traduce nun aumento acelerado da xeración de residuos agroalimentarios. En concreto, o 47% dos residuos agroalimentarios prodúcense en plantas transformadoras de alimentos. A estas cifras súmase o feito de que o desperdicio alimentario, cuantificado pola FAO (Organización das Nacións Unidas para a Agricultura e a Alimentación) por habitante da Unión Europea, supón, de media, 179 quilos de alimentos tirados ao ano (medio quilo de alimentos ao día).
Este problema global require de actuacións a todos os niveis, e reducir a perda e o desperdicio de alimentos é fundamental para crear un mundo con fame cero e acadar os Obxectivos de Desenvolvemento Sostible (ODS), especialmente o ODS 2 (Fame Cero) e o ODS 12 (Garantir pautas de consumo e produción sustentables).
Neste sentido, a valorización sostible dos subprodutos agroalimentarios converteuse nunha das prioridades da Comisión Europea, no marco do Plan Europeo de Economía Circular. Para darlle maior importancia ao proceso de revalorización, está comprobado que determinados subprodutos da industria agroalimentaria teñen propiedades antimicrobianas, antioxidantes e antifúngicas e que a extracción dos principios activos e a súa incorporación a matrices e envases alimentarios pode ser unha alternativa económica e medioambiental viable xa que, segundo establece o Consello Europeo na súa Resolución do 24 de febreiro de 1997, a súa reutilización ou subproduto non é reutilizable previamente cobertura, xa que se consideran opcións máis ecoloxicamente sostibles.
Optimizar e demostrar a viabilidade dos procesos de revalorización extractiva e de bioconversión de subprodutos agroalimentarios, para o desenvolvemento de ingredientes de alto valor engadido orientados a un modelo agroindustrial competitivo e sostible.
Desenvolvemento de procesos de agroprocesamento sustentables baseados en tecnoloxías de bioconversión e procesos extractivos para a revalorización de subprodutos agroindustriais. Implantación de tecnoloxías extractivas e procesos de bioconversión facilmente reproducibles para obter compostos de interese. Xeración a escala de laboratorio de extractos naturais compostos por biomoléculas con potencial agrícola: biofertilizantes e biopesticidas. Desenvolvemento de ingredientes funcionais (inmunomoduladores, axentes anticanceríxenos e antimicrobianos) mediante tecnoloxías de extracción sostibles para o seu uso na nutrición humana. Identificación de extractos con eficacia agronómica demostrada a diferentes escalas de avaliación. Selección de ingredientes alimentarios para a nutrición humana e animal en función do seu potencial bioactivo. Promover o desenvolvemento e o enriquecemento do colectivo obxectivo mediante novos modelos de negocio competitivos baseados en novos procesos e produtos baixo un enfoque da bioeconomía.
- Coordinador/Denominación da entidade: Fundación de Tecnoloxías Auxiliares na Agricultura (TECNOVA)
- Enderezo postal: Parque Tecnolóxico de Almería (PITA). Avenida da Innovación, 23. 04131 El Alquián – Almería (España)
- Correo electrónico coordinador/entidade: MCGALERA@FUNDACIONTECNOVA.COM
- Teléfono: 950290822
Co fin de garantir a transferencia de resultados a estes colectivos destinatarios identificados (sector agroalimentario e gandeiro, agricultores e produtores de insumos agrícolas e sociedade en xeral), no marco de GO DEMOEXTRACT, promoverase o establecemento de dinámicas de colaboración integradora que involucren aos actores clave dos distintos elos da cadea de valor agroalimentaria, co dobre obxectivo de aportar e dar unha maior repercusión ás necesidades específicas e a adaptación das solucións máis adecuadas. territorio. O interese xa mostrado polo Proxecto Innovador, nas tres comarcas implicadas, avala 20 cartas de apoio obtidas nestes oito niveis competenciais.
- Fundación para las Tecnologías Auxiliares de la Agricultura (TECNOVA)
- Fundación para las Tecnologías Auxiliares de la Agricultura (TECNOVA)
- DOMCA S.A.U.
- ASOCIACIÓN EMPRESARIAL DE INVESTIGACIÓNCENTRO TECNOLÓGICO NACIONAL AGROALIMENTARIO (CTAEX)
- TROIL VEGAS ALTAS, SOCIEDAD COOPERATIVA
- CITRICOS DE MURCIA S.A.
- ASOCIACIÓN EMPRESARIAL DE INVESTIGACIÓNCENTRO TECNOLÓGICO NACIONAL DE LA CONSERVA (CTNC)