GO DEMOEXTRACT: Demostración multisectorial da aplicabilidade de bioingredientes baseados en procesos de extracción e bioconversión para a revalorización de subprodutos de Andalucía, Estremadura e Murcia
- Tipo Grupo operativo
- Estado En proceso
- Execución 2024 -2027
- Ámbito Supraautonómico
- Comunidade Autónoma Andalucía; Extremadura; Murcia, Región de
- Fonte principal de financiamento PEPAC 2023-2027
GO DEMOEXTRACT preséntase como unha proposta innovadora e integradora para a avaliación e demostración da obtención de novos insumos agrícolas e ingredientes alimentarios mediante tecnoloxías extractivas e procesos de bioconversión altamente eficientes e eficaces no ámbito da revalorización de subprodutos procedentes dos cítricos, oliveira e industrias hortofrutícolas. Trátase dun consorcio de 3 centros tecnolóxicos (CT TECNOVA, CTAEX e CTNC) e 3 empresas (TROIL VEGAS ALTAS, CÍTRICOS DE MURCIA E DOMCA) situados nas tres rexións de actuación: Andalucía, Estremadura e Murcia, cunha sólida base científica dentro do o marco do proxecto e a complementariedade demostrada.
O proxecto GO DEMOEXTRACT xorde como segunda fase do proxecto “INNOEXTRACT” coa finalidade de dar continuidade ao campo de investigación previamente aberto polo mesmo consorcio para acadar dúas grandes liñas de actuación; a optimización e ampliación do coñecemento dos resultados de maior impacto obtidos. dende a primeira fase (extractos con alto potencial para a nutrición humana e a agronomía e a ampliación do marco lóxico coa inclusión de novos subprodutos da industria hortofrutícola, a incorporación de novas tecnoloxías); extractivos e procesos orientados á bioconversión de subprodutos con potencial para ser implantados e demostrados a escala real e a extensión dos sectores de actuación coa busca de novos ingredientes con funcionalidade mellorada na alimentación animal.
GO DEMOEXTRACT é un proxecto centrado na avaliación e demostración da obtención de novos insumos agrícolas e ingredientes alimentarios a través de tecnoloxías extractivas e procesos de bioconversión altamente eficientes e eficaces nas industrias de cítricos, oliveiras e froitas e hortalizas, apoiado no establecemento de dinámicas de colaboración integradora que impliquen actores clave dos distintos elos da cadea de valor agroalimentaria.
En definitiva, proponse unha visión global no ámbito da economía circular, a eficiencia no uso dos recursos e a busca de alternativas máis sostibles para obter potenciais insumos aliñados co novo modelo agrícola, así como ingredientes naturais que permitan mellorar a sustentabilidade ao tempo que garantindo a seguridade e seguridade alimentaria no ámbito humano e animal.
O plan de traballo do proxecto DEMOEXTRACT estrutúrase en 8 paquetes de traballo:
- Desenvolvemento de procesos de transformación agrosustentable baseados en tecnoloxías de bioconversión e procesos extractivos para a revalorización de subprodutos agroindustriais.
- Implantación de tecnoloxías extractivas e procesos de bioconversión facilmente reproducibles para obter compostos de interese.
- Xeración a escala de laboratorio de extractos naturais compostos por biomoléculas con potencial agronómico: biofertilizantes e biopesticidas.
- Desenvolvemento de ingredientes funcionais (inmunomoduladores, anticanceríxenos e antimicrobianos) a partir de tecnoloxías de extracción sostible con aplicación na alimentación humana.
- Produción a escala piloto de extractos naturais para a alimentación animal.
- Identificación de extractos con eficacia agronómica demostrada a diferentes escalas de avaliación.
- Selección de ingredientes alimentarios para a nutrición humana e animal en función da súa capacidade bioactiva.
- Fomento da tecnificación e enriquecemento do colectivo obxectivo baseado en novos modelos de negocio competitivos baseados en novos procesos e produtos baixo un enfoque bioeconomía.
A demanda crecente da cidadanía está a provocar un aumento do consumo de recursos, o que se traduce nun aumento acelerado da xeración de residuos agroalimentarios. En concreto, o 47% dos residuos agroalimentarios prodúcense en fábricas de transformación de alimentos. Estas cifras súmanse a que o desperdicio alimentario cuantificado pola FAO (Organización das Nacións Unidas para a Agricultura e a Alimentación) para cada habitante da Unión Europea supón, de media, 179 quilos de alimentos descartados ao ano (medio quilo de alimentos por día).
Este problema global require medidas a todos os niveis, sendo necesarios e imprescindibles para reducir a perda e o desperdicio de alimentos para crear un mundo Fame Cero e acadar os Obxectivos de Desenvolvemento Sostible (ODS), especialmente o ODS 2 (Fame Cero) e o ODS 12 (Garantir un consumo sustentable e patróns de produción).
Neste sentido, a valorización sostible dos subprodutos agroalimentarios converteuse nunha das prioridades da Comisión Europea, formando parte do Plan Europeo de Economía Circular. Para darlle máis importancia ao proceso de revalorización, comprobouse que determinados subprodutos da industria agroalimentaria teñen propiedades antimicrobianas, antioxidantes e antifúngicas e que a extracción de principios activos e a súa incorporación ás matrices e envases dos alimentos pode ser un alternativa económica e ambiental viable xa que, tal e como establece o Consello Europeo na súa Resolución do 24 de febreiro de 1997, se a xeración de subprodutos é inevitable, debe primar a reutilización ou a reciclaxe. reciclaxe destes, fronte á valorización enerxética, considerándoas opcións máis ecoloxicamente sostibles.
Optimizar e demostrar a viabilidade dos procesos de revalorización extractiva e de bioconversión de subprodutos agroalimentarios, para o desenvolvemento de ingredientes de alto valor engadido orientados a un modelo de agronegocio competitivo e sostible.
- Desenvolvemento de procesos de transformación agrosustentable baseados en tecnoloxías de bioconversión e procesos extractivos para a revalorización de subprodutos agroindustriais.
- Implantación de tecnoloxías extractivas e procesos de bioconversión facilmente reproducibles para obter compostos de interese.
- Xeración a escala de laboratorio de extractos naturais compostos por biomoléculas con potencial agronómico: biofertilizantes e biopesticidas.
- Desenvolvemento de ingredientes funcionais (inmunomoduladores, anticanceríxenos e antimicrobianos) a partir de tecnoloxías de extracción sostible con aplicación na alimentación humana.
- Identificación de extractos con eficacia agronómica demostrada a diferentes escalas de avaliación.
- Selección de ingredientes alimentarios para a nutrición humana e animal en función do seu potencial bioactivo.
- Fomento da tecnificación e enriquecemento do colectivo obxectivo baseado en novos modelos de negocio competitivos baseados en novos procesos e produtos baixo un enfoque bioeconomía.
- Denominación do coordinador: Fundación de Tecnoloxías Auxiliares en Agricultura (TECNOVA)
- Enderezo postal: Parque Tecnolóxico de Almería (PITA). Avda De la Innovación, 23. '04131 El Alquián – Almería (España)
- Correo electrónico do coordinador: MCGALERA@FUNDACIONTECNOVA.COM
- Teléfono: 950290822
Co fin de garantir a transferencia dos resultados a estes colectivos destinatarios identificados (sector agroalimentario e gandeiro, agricultores e produtores de insumos agrarios e sociedade en xeral), no marco de GO DEMOEXTRACT, o establecemento de dinámicas de colaboración integradora que impliquen actores clave. nos diferentes elos da cadea de valor agroalimentaria, co dobre obxectivo de retroalimentar necesidades concretas e solucións máis adaptadas, así como potenciar o impacto e a apropiación a grande escala. no territorio. O interese xa mostrado polo Proxecto Innovador, nas tres comarcas implicadas, avala 20 cartas de apoio obtidas nestes 8 niveis de competencias.
- Fundación para las Tecnologías Auxiliares de la Agricultura (TECNOVA)
- DOMCA S.A.U.
- ASOCIACIÓN EMPRESARIAL DE INVESTIGACIÓNCENTRO TECNOLÓGICO NACIONAL AGROALIMENTARIO (CTAEX)
- TROIL VEGAS ALTAS, SOCIEDAD COOPERATIVA
- CITRICOS DE MURCIA S.A.
- ASOCIACIÓN EMPRESARIAL DE INVESTIGACIÓNCENTRO TECNOLÓGICO NACIONAL DE LA CONSERVA (CTNC)
- Fundación para las Tecnologías Auxiliares de la Agricultura (TECNOVA)