Skip to main content
GO PREVINOVIC

GO PREVINOVIC: Aplicació de la ramaderia extensiva ovina i caprina com a eina de control i prevenció d'incendis a espanya.

  • Tipus Grupo operativo
  • Estat En curs
  • Execució 2024 -2027
  • Àmbit Supraautonómico
  • Comunitat Autònoma Andalucía; Aragón; Madrid, Comunidad de
  • Font principal de finançament PEPAC 2023-2027
Abstract

La prevenció d'incendis a la Mediterrània s'ha dut a terme tradicionalment amb la construcció i el manteniment de tallafocs, estructures lineals que trenquen la continuïtat de la vegetació per frenar l'avenç del foc. El manteniment d'aquestes infraestructures lineals és costós i es fa amb mitjans mecànics.

El projecte s'enfoca a conèixer la situació dels Programes de Pastoreig relacionats amb la prevenció d'incendis i la seva relació amb la seva incidència, al sector oví i cabrum a Espanya., i realitzar una identificació dels factors econòmics, mediambientals, socials i culturals que cal considerar en el disseny destratègies de prevenció dincendis.

Descripció

El projecte treballa en dues línies de feina. A través de la primera línia de treball coneixerem la raó per la qual tenen més o menys impacte els diferents programes, l'opinió que hi tenen tots els actors i l'impacte que tenen sobre la prevenció a mitjà i llarg termini. Amb això volem:

  • Sensibilitzar tots els col·lectius implicats: ramaders, gestors forestals, autoritats locals, etc.
  • Mostrar les necessitats dels ramaders que participen als esquemes de prevenció, de cara que les administracions els puguin tenir en consideració, així com les limitacions dels gestors forestals.
  • Conèixer la valoració sobre altres serveis ecosistèmics associats a aquesta activitat de pasturatge.
  • Analitzar possibles esquemes de pastors complementaris als que es realitzen, com una altra alternativa viable al sistema tradicional.

La segona línia de treball pretén completar l'anterior, mostrant diferents opcions de maneig del bestiar per reduir biomassa, adaptades a les condicions específiques de 4 ecosistemes forestals diferents de la península. A cadascun es treballarà amb diferents espècies, càrregues ramaderes i sistemes de maneig. A més, aplicarem diferents sistemes digitals basades en l'ús de collarets de geolocalització:

  • Comprovar en diferents ecosistemes l'efecte real de l'aprofitament dels recursos biomàsics del sotabosc mitjançant petits remugants, comprovant mitjançant tecnologia de drones el percentatge de reducció de biomassa.
  • Obtenir dades de reducció de biomassa, per espècies i sistemes de maneig, d'ús tant a la producció ramadera com als gestors forestals
  • Sensibilitzar els productors i el conjunt dels agents implicats en les possibilitats de fer servir aquests recursos.
  • Desenvolupar una guia de maneig dels petits remugants per a la prevenció d'incendis a diferents entorns forestals.
  • Avaluar les noves tecnologies de conducció de bestiar, alternatives al pasturatge conduït, per utilitzar-les en les estratègies de prevenció d'incendis forestals i anàlisi del cost associat.
Descripció de les activitats
  • Bloc 1. Recull dels estudis/projectes o programes realitzats sobre el pasturatge en prevenció dincendis. Selecció de casos d'èxit i fracàs d'aquests programes. Recull d'informació estadística sobre la prevalença i casos d'incendis dels darrers 10-15 anys.
  • Bloc 2. Realització d'enquestes sobre els programes de prevenció d'incendis mitjançant pasturatge i sobre la percepció dels serveis. ecosistèmics. Anàlisi dels resultats de tota la informació. Elaboració d'un informe sobre els programes de prevenció d'incendis mitjançant el pasturatge oví i cabrum.
  • Bloc 3. Realització d'enquestes adreçades a ramaders que hi participen, així com a ramaders que no participen als programes de prevenció d'incendis de les zones d'estudi. Elaboració d'informes per a la caracterització de les explotacions
  • Bloc 4. Realització d'enquestes dirigides a ramaders que pasturen en diferents ecosistemes forestals espanyols. Anàlisi dels resultats. Elaboració de Propostes per dissenyar esquemes de pagaments per serveis de pasturatge per a la prevenció d'incendis.
  • Bloc 5. Anàlisi de costos i resultats del pasturatge.
  • Bloc 6. Desenvolupament de diversos projectes pilot: un pilot a la Serra Nord de Sevilla/a la Muntanya de Lleó/al prepirineu Aragonès/a la muntanya de Lugo.
  • Bloc 7. Desenvolupament de la Guia de recomanacions de maneig del bestiar de petits remugants com a estratègia de prevenció dincendis forestals.
  • Bloc 8. Estudi de la implantació de tecnologies de collarets individuals que proporcionen una tanca virtual mitjançant el control satelital dels moviments. Comparació de la viabilitat de tecnologies de control del moviment del bestiar.
Descripció contextual

La prevenció d'incendis a la Mediterrània s'ha dut a terme tradicionalment amb la construcció i el manteniment de tallafocs, estructures lineals que trenquen la continuïtat de la vegetació per frenar l'avenç del foc. El manteniment d'aquestes infraestructures lineals és costós i es fa amb mitjans mecànics.

A les darreres dècades, diferents experiències han buscat incorporar la ramaderia extensiva com una eina més de la prevenció d'incendis. Els herbívors són capaços de reduir la càrrega de combustible a través del pasturatge, el ramoneig i el trepig (Rouet-Leduc et al., 2021; Mancilla-Leyton et al. 2012). La ramaderia extensiva contribueix a aclarir les zones d‟arbustos de les superfícies forestals (Lasana et al, 2018). d'aquesta manera, el pasturatge mostra un potencial enorme per reduir la biomassa llenyosa i el risc d'incendi (Celaya et al, 2022).

Tot això en el marc de sistemes silvopastorals correctament gestionats (Rigueiro R. et al, 2005). El manteniment o el foment del pasturatge per herbívors domèstics o salvatges és una eina prometedora per reduir el risc d'incendis forestals de forma rendible, alhora que proporciona altres serveis ecosistèmics (Rouet-Leduc et al., 2021). La legislació dàmbit nacional reguladora de tots els aprofitaments de zones forestals és la Llei 43/2003 de Montes, modificada per la llei 10/2006. S'hi estableix que les pastures són un més dels aprofitaments forestals.

Com a tals, correspon als òrgans competents de les CCAA regular-ne l'aprofitament. La norma exigeix que l'aprofitament de les pastures s'inclogui als corresponents instruments de gestió forestal o plans d'ordenació dels recursos forestals. La gestió de les pastures pot ser incorporada als plans de prevenció, vigilància i extinció d'incendis forestals de les CCAA. La legislació de les comunitats autònomes és més àmplia i diversa segons territoris.

Això no obstant, és freqüent trobar lleis de forests i normativa reguladora dels plans d'ordenació dels recursos forestals, lleis o decrets de prevenció d'incendis forestals i decrets que regulen de manera específica l'aprofitament de pastures en terrenys forestals, així com els règims administratius dautorització si escau.

Objectius

Potenciar la utilització de la ramaderia extensiva de petits remugants en la prevenció d'incendis als ecosistemes espanyols, promovent la interacció entre professionals i utilitzant noves tecnologies.

Resultats
  1. Conèixer la situació dels programes o projectes de pastoratge relacionats amb la prevenció d'incendis al sector oví i cabrum a Espanya. Es generarà un informe en què consti tota la documentació recopilada.
  2. Identificar els factors econòmics, mediambientals, socials i culturals que cal considerar en el disseny destratègies de prevenció dincendis. Es dissenyarà i emplenarà una enquesta per recopilar informació, amb l'objectiu final de crear un informe per mostrar la situació del pasturatge com a estratègia de prevenció d'incendis.
  3. Caracterització tècnica i socioeconòmica de les explotacions ramaderes que participen als programes de prevenció d'incendis. Amb les enquestes realitzades, s'obtindrà una caracterització del sector a Espanya.
  4. Disseny d'esquemes innovadors de pasturatge per a la prevenció d'incendis. Es dissenyarà una enquesta específica per a aquest punt, mitjançant la qual es disposarà informació per generar un informe de recollida de propostes i suport per al disseny d'esquemes de pagaments per pasturatge per prevenir incendis a Espanya.
  5. Avaluar el cost i el cost eficàcia de la utilització dels petits remugants en la prevenció d'incendis a cinc ecosistemes forestals espanyols. Es generarà un informe de suport al sector per donar a conèixer els costos associats i la valoració dels ramaders sobre el model de sistema actualment aplicat.
  6. Percentatge mitjà de reducció de biomassa natural eliminada després del pas dels petits remugants amb diferents estratègies de maneig. Desenvolupament de projectes pilot que representaran diferents tipologies productives espanyoles. s'obtindrà informació rellevant (evolució massa forestal, beneficis i dificultats trobades per part dels ramaders, etc.) amb què realitzar informes individualitzats de resultats sobre l'impacte en els ecosistemes forestals.
  7. Elaboració d'una guia per a la utilització dels petits remugants en la prevenció d'incendis. Mitjançant aquesta guia daccés obert al sector es podrà posar a disposició una sèrie de recomanacions per al sector oví i cabrum de suport al bon desenvolupament dels programes de prevenció dincendis.
  8. Avaluació tecnicoeconòmica de l'aplicació de tecnologies satel·litàries per a pasturatge conduït en superfícies forestals. Elaboració d'un informe de les conclusions sobre la implantació de tecnologies per al maneig en el pasturatge: problemes i oportunitats.
Informació de contacte
  • Nom coordinador: ORGANITZACIÓ INTERPROFESSIONAL AGROALIMENTÀRIA DE L'OVÍ I CAPRÍ (INTEROVIC)
  • Adreça postal: C/ AGUSTIN DE BETHANCOURT, 17, 6ª PLANTA. 28003, MADRID
  • Email coordinador: interovic@interovic.es
  • Telèfon: 663304294
Coordinadors
  • Organización Interprofesional Agroalimentaria del Ovino y Caprino (INTEROVIC)
Col·laboradors
  • VIDAR Soluciones Agroambientales SLU
  • CORSEVILLA, SOCIEDAD COOPERATIVA ANDALUZA
  • EA GROUP SC
  • OVIARAGON SCL
  • OVICA - ASOCIACIÓN DE CRIADORES/AS DE OVINO Y CAPRINO DE GALICIA
Beneficiaris
  • Organización Interprofesional Agroalimentaria del Ovino y Caprino (INTEROVIC)