Skip to main content

Aprofitament integral de les glans gallegues com a estratègia per a la posada en valor i aprofitament de frondoses autòctones

  • Tipus Grup operatiu
  • Execució 2016
  • Pressupost assignat 499.868,00 €
  • Àmbit Autonómico
  • Comunitat Autònoma Galicia
  • Font principal de finançament PEPAC 2014-2020
Descripció

Amb la creació d'aquest Grup Operatiu es pretén aprofitar les oportunitats que ofereix la recol·lecció de les glans i valorar la idoneïtat de la seva posterior transformació, que propiciaria la conservació i el foment del Quercus robur i Quercus pyrenaica presents a Galícia.

De l'estudi d'aquesta alternativa potencial podria derivar-se una eina de gestió eficaç de cara a la conservació i recuperació de les carballeiras gallegues (rouredes).

Les diferents actuacions a realitzar són:

  • Avaluar l'aprofitament integral de les glans gallegues com a ingrés econòmic i complement de rendes d'una explotació d'agricultura ecològica.
  • Concretar i validar els usos potencials derivats de la transformació de les glans gallegues en farines, extractes vegetals, etc. orientats a satisfer innovadores matèries primeres per a l'alimentació animal i humana (farines i extractes) i innovadors ingredients per a formulats del sector cosmètic, especialment dels productes naturals i ecològics (estrats).
  • Identificar els paràmetres bàsics de producció actual de gla en una carballeira gallega: avançar cap a una silvicultura adequada que incrementi les seves produccions i en faciliti el procés de recol·lecció; estimar els costos de producció de tot el procés de l'aprofitament.
  • Seleccionar dels peus més productius els fruits, per a futures plantacions a fi d'explotació comercial, i per a la millora genètica fructícola de l'espècie.
Descripció de les activitats

Les diferents actuacions a realitzar són:

  • Avaluar l'aprofitament integral de les glans gallegues com a ingrés econòmic i complement de rendes d'una explotació d'agricultura ecològica.
  • Concretar i validar els usos potencials derivats de la transformació de les glans gallegues en farines, extractes vegetals, etc. orientats a satisfer innovadores matèries primeres per a l'alimentació animal i humana (farines i extractes) i innovadors ingredients per a formulats del sector cosmètic, especialment dels productes naturals i ecològics (estrats).
  • Identificar els paràmetres bàsics de producció actual de gla en una carballeira gallega: avançar cap a una silvicultura adequada que incrementi les seves produccions i en faciliti el procés de recol·lecció; estimar els costos de producció de tot el procés de l'aprofitament.
  • Seleccionar dels peus més productius els fruits, per a futures plantacions a fi d'explotació comercial, i per a la millora genètica fructícola de l'espècie.
Informació de contacte
  • Nom coordinador/entitat: Granxes de lusada SC
  • Email coordinador/entitat: persafernando@gmail.com
Beneficiaris
  • Granxas de lusada S.C