Ús de subproductes de l'oliverar en dietes de remugants per impulsar l'economia de l'oliverar i la ramaderia
- Tipus Grupo operativo
- Execució 2017
- Pressupost assignat 327.744,00 €
- Àmbit Autonómico
- Comunitat Autònoma Andalucía
- Font principal de finançament PEPAC 2014-2020
L'escassetat de pastures a Andalusia i l'elevat preu dels aliments convencionals per al bestiar fa que els sistemes ramaders siguin cada cop menys competitius pal·liar la crisi econòmica del sector requereix disposar d'aliments no convencionals que permetin disminuir els preus de les dietes del bestiar, assegurar el manteniment de la qualitat dels productes animals o millorar-la, així com disminuir limpacte ambiental de la ramaderia, els subproductes agroindustrials ia Andalusia especialment els derivats del sector de l'oliverar poden tenir un paper important en aquest context.
El Grup Operatiu especialment l'Estació Experimental del Zaidín té una sòlida experiència científica en l'ús de subproductes de la indústria de l'oliverar en l'alimentació de petits remugants (oví i cabrum); a més, han desenvolupat una tecnologia de baix cost, l'elaboració de blocs multinutrients que s'ha assajat amb èxit al Programa Recupera amb subproductes d'hivernacle.
Es proposa, inclosos en els objectius de l'AEI, desenvolupar i transferir a zones rurals dietes que incloguin blocs multinutrients amb rossinyols i fulles d'olivera que permeten reduir els costos de l'alimentació del bestiar cabrum en lactació, millorin la producció i qualitat de la llet i redueixin la producció de gasos hivernacles com a metà generat en gran part pels remugants.