Skip to main content

Talde Eragilea: Olibaren azpiproduktuak hausnarkarien dietan erabiltzea olibadietako eta abeltzaintzako ekonomia sustatzeko.

  • Mota Talde operatiboa
  • Exekuzioa 2017
  • Esleitutako Aurrekontua 327.744,00 €
  • Eremua Autonómico
  • Autonomia-erkidegoa Andalucía
  • Finantza-iturri nagusia PEPAC 2014-2020
Azalpena

Andaluziako larre eskasiak eta ohiko abereen pentsuaren prezio garestiak abeltzaintza sistemak gero eta lehiakorragoak bihurtzen ari dira. Sektoreko krisi ekonomikoa arintzeko beharrezkoa da abereen dietak prezio baxuagoak izatea ahalbidetzen duten pentsu ez-konbentzionalak egotea, animalia-produktuen kalitatea mantentzea edo hobetzea bermatzea, baita abeltzaintzaren ingurumen-inpaktua murriztea ere. Testuinguru horretan zeregin garrantzitsua izan dezakete nekazaritzako azpiproduktuek, eta Andaluzian bereziki oliba sektoretik eratorritakoek. Talde Operatiboak, bereziki Zaidín Estazio Esperimentalak, esperientzia zientifiko handia du oliba industriaren azpiproduktuak hausnarkari txikiak elikatzeko (ardiak eta ahuntzak) erabiltzen. Gainera, kostu baxuko teknologia bat garatu dute, nutriente anitzeko blokeen ekoizpena, eta Recupera Programan arrakastaz probatu dena negutegi-efektuko azpiproduktuak erabiliz.

Helburuak

Proposatzen da, AEIren helburuen artean sartuta, alperujo eta oliba hostoekin elikadura anitzeko blokeak barne hartzen dituzten landa eremuko dietak garatzea eta eramatea. Horrela, edoskitzen ari diren ahuntzak elikatzeko kostuak murriztuko dira, esnearen ekoizpena eta kalitatea hobetuko dira eta berotegi-efektuko gasen ekoizpena murriztuko da, hala nola metanoa, hausnarkariek sortutako hein handi batean.

Harremanetarako informazioa
  • Koordinatzailea/entitatearen izena: Andaluziako Nekazaritzako Elikagaien Kooperatibak
  • Koordinatzailea/entitatearen helbide elektronikoa: federacion@faecgranada.com
Onuradunak
  • Cooperativas agroalimentarias de Andalucía