Skip to main content
Ecosistema de herramientas para el fortalecimiento y consolidación de Food Hubs Sostenibles (FHS) mediante Innovaciónes multiacción para el canal

Ecosistema d'eines per a l'enfortiment i la consolidació de Food Hubs Sostenibles (FHS) mitjançant Innovacions multiacció per al canal

  • Tipus Grupo operativo
  • Estat En curs
  • Execució 2022 -2025
  • Pressupost assignat 395.340,37 €
  • Àmbit Supraautonómico
  • Comunitat Autònoma Andalucía; Aragón; Canarias; Castilla y León; Comunitat Valenciana; Madrid, Comunidad de; Navarra, Comunidad Foral de
  • Font principal de finançament PEPAC 2014-2020
  • Web del projecte https://giasat.org/proyectos-giasat/
Descripció

Els Food Hubs Sostenibles (FHS) són agrupacions de petites empreses agroalimentàries que conflueixen per optimitzar, mitjançant la cooperació, l'eficiència dels canals comercials i les vies de distribució.

Aconsegueixen així fer viable l'objectiu de les empreses esmentades: la venda directa o en canal curt. En aquest projecte es treballarà a millorar, mitjançant Innovacions comercials i logístiques amb enfocament de Sistema Alimentari Territorialitzat (SAT), la capacitat de 8 FHS de 7 CCAA, Aquestes millores, es sistematitzaran juntament amb altres aprenentatges basats en la pràctica que des del 2019 es venen acumulant a GIASAT, El resultat final de la sistematització serà un ecosistema digitalitzat d'eines per a l'impuls de els FHS, divulgades i transferides al subsector de l'agricultura i ramaderia familiar, com a subsector amb potencial per transitar cap als models de comercialització proposats pels SAT, Els SAT donen resposta als principals reptes del nostre sistema alimentari i demogràfic i els FHS són la eina per fer-los possibles, prova d'això és que mitjançant l'agrupació a FHS les petites producció agroalimentàries poden satisfer 5 dels 6 benefits for farmers de l'EU Green Deal.

Objectius
  • Enfortir 9 FHS i 308 empreses del sector primari a través de la implementació de fórmules innovadores per a la comercialització en canal curt i la venda directa i el treball en xarxa.
  • Sistematitzar, compilar, divulgar i transferir innovacions a FHS que apropen a petites i mitjanes explotacions a 5 dels 6 “benefit for farmers” plantejats a l'European Green Deal.
Resultats
  • Optimitzar els processos logístics, posada en marxa de protocols d'acompanyament per a la compra sostenible destinats a empreses de restauració col·lectiva, augmentar la digitalització dels FHS participants mitjançant el desenvolupament de millores a la infraestructura digital de GISAT, dissenyar mecanismes innovadors per a venda directa a consumidor final a centres escolars, centres de treball o domicilis i millorar noves capacitats per al desenvolupament de canals majoristes de producte ecològic.
  • Desenvolupar i implementar un ecosistema digitalitzat d'eines per a l'impuls, l'acceleració i la millora de food hubs i divulgar el toolkit entre aquestes i petites i mitjanes explotacions i indústries familiars.
Informació de contacte
info@cerai.org
Coordinadors
  • Centro de Estudios Rurales y de Agricultura Internacional (CERAI)
  • Fundación Entretantos
  • iniciativas sociambientales G.S.Coop Mad
  • Plant on Demand
  • Madrid Km0 Centro Logístico Sociedad Cooperativa
  • Asociación productores
  • elaboradores y tiendas ecológicas Valladolid
Col·laboradors
  • Unidad alimentaria de Valladolid S.A (Mercaolid)
  • Mercados centrales de abastecimiento de Valencia S.A (Mercavalencia)
  • Asociación Ekoalde Elkartea
  • Instituto Canario de Calidad Agroalimentaria
  • Saltamontes Bio S.A.T
  • Valle y Vega S.C.A
Beneficiaris
  • Centro de Estudios Rurales y de Agricultura Internacional (CERAI)
  • Fundación Entretantos
  • iniciativas sociambientales G.S.Coop Mad
  • Plant on Demand
  • Madrid Km0 Centro Logístico Sociedad Cooperativa
  • Asociación productores
  • elaboradores y tiendas ecológicas Valladolid
Outsourced
  • Asociación Vida Sana
  • Universidad de Córdoba (UCO)