Ecosistema d'eines per a l'enfortiment i la consolidació de Food Hubs Sostenibles (FHS) mitjançant Innovacions multiacció per al canal
- Tipus Grupo operativo
- Estat En curs
- Execució 2022 -2025
- Pressupost assignat 395.340,37 €
- Àmbit Supraautonómico
- Comunitat Autònoma Andalucía; Aragón; Canarias; Castilla y León; Comunitat Valenciana; Madrid, Comunidad de; Navarra, Comunidad Foral de
- Font principal de finançament PEPAC 2014-2020
- Web del projecte https://giasat.org/proyectos-giasat/
Els Food Hubs Sostenibles (FHS) són agrupacions de petites empreses agroalimentàries que conflueixen per optimitzar, mitjançant la cooperació, l'eficiència dels canals comercials i les vies de distribució.
Aconsegueixen així fer viable l'objectiu de les empreses esmentades: la venda directa o en canal curt. En aquest projecte es treballarà a millorar, mitjançant Innovacions comercials i logístiques amb enfocament de Sistema Alimentari Territorialitzat (SAT), la capacitat de 8 FHS de 7 CCAA, Aquestes millores, es sistematitzaran juntament amb altres aprenentatges basats en la pràctica que des del 2019 es venen acumulant a GIASAT, El resultat final de la sistematització serà un ecosistema digitalitzat d'eines per a l'impuls de els FHS, divulgades i transferides al subsector de l'agricultura i ramaderia familiar, com a subsector amb potencial per transitar cap als models de comercialització proposats pels SAT, Els SAT donen resposta als principals reptes del nostre sistema alimentari i demogràfic i els FHS són la eina per fer-los possibles, prova d'això és que mitjançant l'agrupació a FHS les petites producció agroalimentàries poden satisfer 5 dels 6 benefits for farmers de l'EU Green Deal.
- Enfortir 9 FHS i 308 empreses del sector primari a través de la implementació de fórmules innovadores per a la comercialització en canal curt i la venda directa i el treball en xarxa.
- Sistematitzar, compilar, divulgar i transferir innovacions a FHS que apropen a petites i mitjanes explotacions a 5 dels 6 “benefit for farmers” plantejats a l'European Green Deal.
- Optimitzar els processos logístics, posada en marxa de protocols d'acompanyament per a la compra sostenible destinats a empreses de restauració col·lectiva, augmentar la digitalització dels FHS participants mitjançant el desenvolupament de millores a la infraestructura digital de GISAT, dissenyar mecanismes innovadors per a venda directa a consumidor final a centres escolars, centres de treball o domicilis i millorar noves capacitats per al desenvolupament de canals majoristes de producte ecològic.
- Desenvolupar i implementar un ecosistema digitalitzat d'eines per a l'impuls, l'acceleració i la millora de food hubs i divulgar el toolkit entre aquestes i petites i mitjanes explotacions i indústries familiars.
- Centro de Estudios Rurales y de Agricultura Internacional (CERAI)
- Fundación Entretantos
- iniciativas sociambientales G.S.Coop Mad
- Plant on Demand
- Madrid Km0 Centro Logístico Sociedad Cooperativa
- Asociación productores
- elaboradores y tiendas ecológicas Valladolid
- Unidad alimentaria de Valladolid S.A (Mercaolid)
- Mercados centrales de abastecimiento de Valencia S.A (Mercavalencia)
- Asociación Ekoalde Elkartea
- Instituto Canario de Calidad Agroalimentaria
- Saltamontes Bio S.A.T
- Valle y Vega S.C.A
- Centro de Estudios Rurales y de Agricultura Internacional (CERAI)
- Fundación Entretantos
- iniciativas sociambientales G.S.Coop Mad
- Plant on Demand
- Madrid Km0 Centro Logístico Sociedad Cooperativa
- Asociación productores
- elaboradores y tiendas ecológicas Valladolid
- Asociación Vida Sana
- Universidad de Córdoba (UCO)