
Grup Operatiu GIASAT: Ecosistema d'eines per a l'enfortiment i la consolidació de Food Hubs Sostenibles (FHS) mitjançant Innovacions multiacció per al canal
- Tipus Grup operatiu
- Execució 2022 -2025
- Pressupost assignat 395.340,37 €
- Àmbit Supraautonómico
- Comunitat Autònoma Andalucía; Aragón; Canarias; Castilla y León; Comunitat Valenciana; Madrid, Comunidad de; Navarra, Comunidad Foral de
- Font principal de finançament PEPAC 2014-2020
- Web del projecte https://giasat.org/proyectos-giasat/
La missió de GIASAT és dinamitzar i acompanyar els diferents actors per assolir Sistemes Alimentaris Territorialitzats (SAT) amb base agroecològica, que de forma coordinada, amb principis de sostenibilitat i sota un enfocament d'economia social, resolguin de forma col·laborativa disposar d'aliments ecològics, de temporada.
El nostre principal objectiu és promoure la transició agroecològica als SAT impulsant innovacions socials i tecnològiques basades en les estratègies col·lectives que ja s'estan duent a terme a Espanya al voltant dels Food Hubs sostenibles.
La proposta de GIASAT se centra en l'impuls dels Food Hubs sostenibles (FHS) o centres logístics sostenibles, ja que per millorar l'accés als aliments i als mercats locals cal desenvolupar una logística i una distribució alimentària adaptada a la petita i mitjana producció ia les xarxes de canals curts de comercialització.
El treball es fa de manera eminentment pràctica, on les eines i els processos d'acompanyament es basen en les grans àrees de gestió: cadena de subministrament, administració i gestió i vendes i màrqueting. Per això proposem monitoritzar i desenvolupar innovacions a diferents nivells:
- Optimitzar els processos logístics, posada en marxa de protocols d'acompanyament per a la compra sostenible destinats a empreses de restauració col·lectiva, augmentar la digitalització dels FHS participants mitjançant el desenvolupament de millores a la infraestructura digital de GISAT, dissenyar mecanismes innovadors per a venda directa a consumidor final en centres escolars, centres de treball o domicilis i millorar noves capacitats per al desenvolupament de canals majoristes de producte.
- Desenvolupar i implementar un ecosistema digitalitzat d'eines per a l'impuls, l'acceleració i la millora de food hubs i divulgar el toolkit entre aquestes i petites i mitjanes explotacions i indústries familiars.
- Nom coordinador/entitat: CERAI
- Email coordinador/entitat: info@cerai.org
- Unidad alimentaria de Valladolid S.A (Mercaolid)
- Mercados centrales de abastecimiento de Valencia S.A (Mercavalencia)
- Asociación Ekoalde Elkartea
- Instituto Canario de Calidad Agroalimentaria
- Saltamontes Bio S.A.T
- Valle y Vega S.C.A
- Centro de Estudios Rurales y de Agricultura Internacional (CERAI)
- Fundación Entretantos
- iniciativas sociambientales G.S.Coop Mad
- Plant on Demand
- Madrid Km0 Centro Logístico Sociedad Cooperativa
- Asociación productores
- elaboradores y tiendas ecológicas Valladolid
- Asociación Vida Sana
- Universidad de Córdoba (UCO)