Valorització de residus lactis mitjançant el desenvolupament d'envasos bioactius
- Tipus Grupo operativo
- Estat Completat
- Execució 2021 -2023
- Pressupost assignat 598.659,77 €
- Àmbit Supraautonómico
- Comunitat Autònoma Andalucía; Comunitat Valenciana
- Font principal de finançament PEPAC 2014-2020
- Web del projecte https://goorleans.com/
Descripció
GO ORLEAnS proposa valoritzar un residu, el sèrum làctic provinent de la producció de formatge de cabra, per desenvolupar envasos bioactius, mitjançant la formulació d'un recobriment bioactiu formulat a partir de sèrum de llet fermentat.
Objectius
- Obtenció d'additius bioactius mitjançant la fermentació del sèrum de llet de cabra i ovella per ceps antimicrobians que presentin capacitat contra Penicillium spp. i llevats.
- Desenvolupament d'envasos actius per al formatge.
- Garantir la qualitat alimentària del formatge emprant conservants no sintètics.
- Aconseguir una bona acceptació dels nous productes per part dels consumidors: envasos actius i formatges més saludables.
- Demostrar la validesa del sèrum fermentat com a probiòtics per a alimentació animal.
Resultats
- Identificació de 58 bacteris àcid-làctics de mostres de llet, sèrum i formatge, dels quals, 7, presenten potencial antifúngic enfront dels principals patògens del formatge.
- Realització d'estudis d'efectivitat davant de patògens per determinar l'activitat antifúngica in vitro del recobriment actiu, així com del prototip d'envàs actiu i estudis d'interacció envàs-aliment (vida útil) per determinar l'activitat antifúngica in vivo del recobriment actiu i del prototip d'envàs actiu.
- Obtenció d'un bioingredient conservant segur per al seu ús davant de patògens de formatge, augmentant-ne la vida útil sense veure's alterats els paràmetres de qualitat físic químics i organolèptics.
- Acceptabilitat contrastada dels nous productes més naturals per part dels consumidors de formatge.
- Avaluació positiva de la capacitat del sèrum fermentat per a possibles aplicacions probiòtiques d'alimentació animal.
Informació de contacte
fedacova@fedacova.org
Coordinadors
- AIMPLAS - ASOCIACIÓN DE INVESTIGACIÓN DE MATERIALES PLASTICOS Y CONEXAS
- BIOPOLIS S.L.
- FEDERACIÓN EMPRESARIAL DE AGROALIMENTACIÓN DE LA C.V
- (FEDACOVA)
- QUESERÍA DEHESA DOS HERMANAS
- S.L.
- ROYUELA CHEESE COMPANY SLU
- Universidad de Valencia
Col·laboradors
- AINIA Centro Tecnológico
Beneficiaris
- AIMPLAS - ASOCIACIÓN DE INVESTIGACIÓN DE MATERIALES PLASTICOS Y CONEXAS
- BIOPOLIS S.L.
- FEDERACIÓN EMPRESARIAL DE AGROALIMENTACIÓN DE LA C.V
- (FEDACOVA)
- QUESERÍA DEHESA DOS HERMANAS
- S.L.
- ROYUELA CHEESE COMPANY SLU
- Universidad de Valencia
Outsourced
- DCOOP Sociedad Cooperativa Andaluza