Permanent
																						Varietats de la vinya emprades en elaboració de vins
Descripció
Certificat de Formació expedit per la Fundació INEA
Contingut:
- Descripció ampelogràfica, propietats agronòmiques i potencial enològic de les varietats comercials nacionals i internacionals: Aquest mòdul ofereix una anàlisi detallada i tècnica de les varietats comercials de vinya, tant a nivell nacional com internacional, mitjançant la caracterització ampelogràfica, que comprèn la identificació i descripció de les característiques morfològiques de les plantes de vinya, com les fulles i raïms. A més, s'aprofundeix en les propietats agronòmiques, com ara el comportament de les varietats davant de diferents condicions climàtiques i edàfiques, la seva resistència a plagues i malalties, i els seus requeriments de maneig en termes de poda, reg i fertilització. També s'avaluarà el potencial enològic de cada varietat, considerant-ne la capacitat per produir vins amb característiques organolèptiques específiques (color, aroma, sabor, cos) que s'adapten a diverses metodologies de vinificació. Es discutirà la influència de factors sobre la qualitat del vi i el perfil sensorial de les varietats més destacades tant clàssiques com emergents.
- Varietat i selecció interclonal dins de cada varietat: En aquest mòdul s'abordarà el concepte de selecció clonal a la viticultura, que fa referència al procés d'escollir els clons més adequats dins d'una mateixa varietat per millorar característiques específiques, com ara el rendiment, la qualitat del fruit i la resistència a malalties. S'explicarà el procés tècnic de selecció clonal, que inclou la identificació i aïllament de clons amb característiques agronòmiques i enològiques superiors, com ara una concentració més gran de compostos fenòlics o una millor adaptació a diferents tipus de sòls i climes. També es discutirà la importància de la variabilitat genètica en la selecció de clons per evitar l'homogeneïtzació genètica i garantir la resiliència de les vinyes davant de canvis ambientals o patològics.
- Sinonímia entre varietats: Aquest apartat se centrarà en la qüestió de la sinonímia entre varietats de vinya, un fenomen que passa quan diferents noms són utilitzats per referir-se a la mateixa varietat o cultivar. S'aprofundirà en les raons d'aquesta sinonímia, que poden ser històriques, geogràfiques o relacionades amb diferències a les pràctiques de nomenclatura al llarg del temps. A través d'anàlisis tècniques, com l'ús de marcadors moleculars i la comparació de característiques ampel·logràfiques, s'aclarirà la confusió que pot generar la sinonímia i el seu impacte en la traçabilitat i la comercialització de les varietats. Aquest tema també inclourà lestudi de les tècniques moleculars més avançades, com la genotipificació mitjançant seqüenciació dADN, per confirmar la identitat varietal i resoldre discrepàncies.
- Noves varietats: Aquest mòdul explorarà el desenvolupament i la introducció de noves varietats de vinya, tant mitjançant mètodes tradicionals d'hibridació com mitjançant biotecnologia. Es discutirà el procés tècnic de creació de noves varietats, que implica la selecció de parentals amb característiques desitjables, com a resistència a malalties, adaptació a condicions climàtiques extremes o la capacitat de produir vins amb perfils sensorials únics. A més, s'abordaran els avenços en la millora genètica mitjançant l'ús de tecnologies emergents, com ara l'edició genètica CRISPR, i la propagació de noves varietats mitjançant tècniques avançades de cultiu in vitro. S'estudiaran els reptes i les oportunitats associats amb l'adopció de noves varietats, incloent-hi els aspectes reguladors, l'acceptació del mercat i l'impacte en la diversitat genètica global de la vinya.
Objectius
 • Conèixer les característiques ampel·logràfiques, agronòmiques i el potencial enològic de les principals varietats comercials nacionals i internacionals.
 • Reconéixer i identificar aquestes varietats
 
 
 
 
        
  