Behin betikoa
Ardogintzan erabiltzen diren mahatsondo barietateak
Azalpena
INEA Fundazioak emandako Prestakuntza Ziurtagiria
Edukia:
- Nazioko eta nazioarteko barietate komertzialen deskribapen anpelografikoa, propietate agronomikoak eta potentzial enologikoa: Modulu honek mahats-barietate komertzialen analisi zehatza eta teknikoa eskaintzen du, bai naziokoak bai nazioartekoak, karakterizazio anpelografikoaren bidez, eta horrek mahats-landareen ezaugarri morfologikoen identifikazioa eta deskribapena barne hartzen ditu, hala nola hostoak, mordoak, baiak eta kimuak. Horrez gain, ikerketak propietate agronomikoetan sakontzen du, hala nola barietateen portaera klima- eta lurzoru-baldintza desberdinetan, izurrite eta gaixotasunekiko duten erresistentzia, eta inausketa, ureztatze eta ongarritzeari dagokionez duten kudeaketa-eskakizunak. Barietate bakoitzaren potentzial enologikoa ere ebaluatuko da, ardogintza metodologia desberdinetara egokitzen diren ezaugarri organoleptiko espezifikoak (kolorea, usaina, zaporea, gorputza) dituzten ardoak ekoizteko duen gaitasuna kontuan hartuta. Faktoreek ardoaren kalitatean duten eragina eta barietate nabarmenenen, bai klasikoen bai sortzen ari direnen, zentzumen-profila eztabaidatuko dira.
- Barietatea eta klonen arteko hautaketa barietate bakoitzaren barruan: Modulu honek mahastizaintzako klonen hautaketa kontzeptua jorratuko du, hau da, barietate beraren barruan klon egokienak aukeratzeko prozesuari egiten dio erreferentzia, ezaugarri espezifikoak hobetzeko, hala nola errendimendua, fruituaren kalitatea eta gaixotasunen aurkako erresistentzia. Klonen hautaketaren prozesu teknikoa azalduko da, eta horrek ezaugarri agronomiko eta enologiko hobeak dituzten klonak identifikatzea eta isolatzea barne hartzen du, hala nola konposatu fenolikoen kontzentrazio handiagoa edo lur mota eta klima desberdinetara egokitze hobea. Klonen hautaketan aldakortasun genetikoaren garrantzia ere eztabaidatuko da, homogeneizazio genetikoa saihesteko eta mahastiak ingurumen- edo aldaketa patologikoen aurrean duen erresilientzia bermatzeko.
- Barietateen arteko sinonimia: Atal honek mahats-barietateen arteko sinonimiaren gaian zentratuko da, barietate edo kultibar bera izendatzeko izen desberdinak erabiltzen direnean gertatzen den fenomenoa. Sinonimiaren arrazoiak sakon aztertuko dira, historikoak, geografikoak edo denboran zehar izendatzeko praktiken arteko desberdintasunekin lotuta egon daitezkeenak. Analisi teknikoen bidez, hala nola markatzaile molekularren erabilera eta ezaugarri anpelografikoen konparaketa, sinonimiak sor dezakeen nahasmena eta barietateen trazabilitatean eta merkaturatzean duen eragina argituko dira. Gai honek teknika molekular aurreratuenen azterketa ere barne hartuko du, hala nola DNA sekuentziazioaren bidezko genotipatzea, barietateen identitatea berresteko eta desadostasunak konpontzeko.
- Barietate Berriak: Modulu honek mahats-barietate berrien garapena eta sarrera aztertuko du, bai hibridazio-metodo tradizionalen bidez, bai bioteknologiaren bidez. Barietate berriak sortzeko prozesu teknikoa eztabaidatuko da, eta horrek ezaugarri desiragarriak dituzten guraso-barietateak hautatzea dakar, hala nola gaixotasunekiko erresistentzia, muturreko klima-baldintzetara egokitzea edo zentzumen-profil bereziak dituzten ardoak ekoizteko gaitasuna. Horrez gain, CRISPR geneen edizioa bezalako teknologia emergenteen bidezko hobekuntza genetikoaren aurrerapenak eta in vitro hazkuntza-teknika aurreratuak erabiliz barietate berrien hedapena jorratuko dira. Barietate berrien adopzioarekin lotutako erronkak eta aukerak aztertuko dira, besteak beste, araudi alderdiak, merkatuaren onarpena eta mahatsondoaren mundu mailako dibertsitate genetikoan duen eragina.
Helburuak
• Ezagutu merkataritza-barietate nazional eta nazioarteko nagusien ezaugarri anpelografikoak eta agronomikoak eta potentzial enologikoa.
• Barietate hauek ezagutu eta identifikatu