Skip to main content

Com augmentar la competitivitat de l'oliverar en el marc de la sostenibilitat

Start date: 03/04/2025
Data de finalització: 03/04/2025
Modalitat: Presencial
Comunitat Autònoma: Andalucía
Província: Córdoba
Localització: Centro de Recepción de Visitantes de Córdoba. Plaza del Triunfo s/n. Córdoba.

Descripció

La Fundació Cajamar organitza una jornada clau per al sector oliverer, on es debatran els principals desafiaments i oportunitats d'aquesta indústria emblemàtica a Espanya. L'esdeveniment, que reunirà destacats professionals del sector, se centrarà en la millora de la rendibilitat, la sostenibilitat ambiental i el benestar social a l'entorn de l'oliverar.

Un sector de gran rellevància econòmica i social

L'oliverar és un dels cultius més representatius d'Espanya, no només per la tradició històrica i cultural, sinó també per la importància econòmica. El nostre país lidera la producció mundial d'oli d'oliva, que representa el 70% de la producció de la Unió Europea i entre el 40% i el 55% de la producció global.

Temàtiques d'actualitat i ponents de referència

La jornada abordarà temes essencials com l'eficiència i la sostenibilitat en la nova olivicultura, estratègies per a l'estalvi d'aigua mitjançant reg de precisió, el paper de la digitalització en la gestió d'explotacions i els avenços en mecanització. A més, s'analitzarà l'economia circular al sector, amb una atenció especial a la valorització de subproductes i l'aprofitament de la biomassa.

L'esdeveniment comptarà amb experts de reconegut prestigi, com ara Alfonso Gómez Porras, director de Màrqueting de Todolivo; José Luis Bustos Jiménez, director de Brioagro Technologies; i Ana Leyva Bollero, del centre IFAPA Alameda del Bisbe, entre d'altres.

Programa de l'esdeveniment

  • 09:00 h - Registre d'assistents
  • 09:30 h – Benvinguda i inauguració
    • Raúl Ortega González, director territorial Sud i Extremadura

Bloc I: Sistemes de producció i agricultura de precisió

  • 09:40 h – Eficiència, rendibilitat i sostenibilitat a la nova olivicultura
    • Alfonso Gómez Porras, director de Màrqueting de Todolivo
  • 10:00 h – Reg de precisió. Estratègies per estalviar aigua
    • José Luis Bustos Jiménez, director de Brioagro Technologies
  • 10:20 h – Gestió integrada de plagues i implantació de cobertes vegetals
    • Ana Leyva Bollero, centre IFAPA Alameda del Bisbe
  • 10:40 h – Pausa-cafè

Bloc II: Gestió de l'explotació i la mecanització integral de l'oliverar

  • 11.10 h - Eines digitals per a la gestió de l'explotació
    • Jesús Regodón Ruiz, responsable d'Eines Digitals a Plataforma Terra
  • 11:30 h – Avanços en maquinària adaptada a la poda i recol·lecció
    • Jesús Antonio Gil Ribes, catedràtic del Departament d'Enginyeria Rural a la Universitat de Còrdova

Bloc III: Economia circular a l'oliverar

  • 11:50 h – Valorització de subproductes
    • Gaspar Vañó Fernández, gerent de l'àrea de trulls i extractors de FJ Sucesores
  • 12:10 h – Aprofitament energètic de la biomassa
    • Joaquín Morillo Ruíz, director general de Bioland Energy

Taula rodona: L'estratègia del sector per atendre la demanda del mercat

  • 12.30 h – Modera: Ramón Gil Pérez, director de l'Estació Experimental Cajamar
  • Participants:
    • Antonio Luque Luque, president de DCOOP
    • Carlos Jiménez Ot, director d'operacions del Grup Acesur
    • Álvaro Olavarría, gerent d'Oleoestepa
    • Luis Torres Morente, CEO d'Olis Maeva
    • Antonio Gallego García, director gerent de Migasa
  • 13:30 h – Dinar
  • 15:00 h - Finalització de l'esdeveniment

Inscripcions obertes

S'invita tots els interessats en el futur de l'oliverar a inscriure's i participar en aquest esdeveniment imprescindible per al sector. Per a més informació i inscripcions, visiteu la pàgina web de la Fundació Cajamar.

Pròxims Cursos