Com augmentar la competitivitat de l'oliverar en el marc de la sostenibilitat
Descripció
La Fundació Cajamar organitza una jornada clau per al sector oliverer, on es debatran els principals desafiaments i oportunitats d'aquesta indústria emblemàtica a Espanya. L'esdeveniment, que reunirà destacats professionals del sector, se centrarà en la millora de la rendibilitat, la sostenibilitat ambiental i el benestar social a l'entorn de l'oliverar.
Un sector de gran rellevància econòmica i social
L'oliverar és un dels cultius més representatius d'Espanya, no només per la tradició històrica i cultural, sinó també per la importància econòmica. El nostre país lidera la producció mundial d'oli d'oliva, que representa el 70% de la producció de la Unió Europea i entre el 40% i el 55% de la producció global.
Temàtiques d'actualitat i ponents de referència
La jornada abordarà temes essencials com l'eficiència i la sostenibilitat en la nova olivicultura, estratègies per a l'estalvi d'aigua mitjançant reg de precisió, el paper de la digitalització en la gestió d'explotacions i els avenços en mecanització. A més, s'analitzarà l'economia circular al sector, amb una atenció especial a la valorització de subproductes i l'aprofitament de la biomassa.
L'esdeveniment comptarà amb experts de reconegut prestigi, com ara Alfonso Gómez Porras, director de Màrqueting de Todolivo; José Luis Bustos Jiménez, director de Brioagro Technologies; i Ana Leyva Bollero, del centre IFAPA Alameda del Bisbe, entre d'altres.
Programa de l'esdeveniment
- 09:00 h - Registre d'assistents
- 09:30 h – Benvinguda i inauguració
- Raúl Ortega González, director territorial Sud i Extremadura
Bloc I: Sistemes de producció i agricultura de precisió
- 09:40 h – Eficiència, rendibilitat i sostenibilitat a la nova olivicultura
- Alfonso Gómez Porras, director de Màrqueting de Todolivo
- 10:00 h – Reg de precisió. Estratègies per estalviar aigua
- José Luis Bustos Jiménez, director de Brioagro Technologies
- 10:20 h – Gestió integrada de plagues i implantació de cobertes vegetals
- Ana Leyva Bollero, centre IFAPA Alameda del Bisbe
- 10:40 h – Pausa-cafè
Bloc II: Gestió de l'explotació i la mecanització integral de l'oliverar
- 11.10 h - Eines digitals per a la gestió de l'explotació
- Jesús Regodón Ruiz, responsable d'Eines Digitals a Plataforma Terra
- 11:30 h – Avanços en maquinària adaptada a la poda i recol·lecció
- Jesús Antonio Gil Ribes, catedràtic del Departament d'Enginyeria Rural a la Universitat de Còrdova
Bloc III: Economia circular a l'oliverar
- 11:50 h – Valorització de subproductes
- Gaspar Vañó Fernández, gerent de l'àrea de trulls i extractors de FJ Sucesores
- 12:10 h – Aprofitament energètic de la biomassa
- Joaquín Morillo Ruíz, director general de Bioland Energy
Taula rodona: L'estratègia del sector per atendre la demanda del mercat
- 12.30 h – Modera: Ramón Gil Pérez, director de l'Estació Experimental Cajamar
- Participants:
- Antonio Luque Luque, president de DCOOP
- Carlos Jiménez Ot, director d'operacions del Grup Acesur
- Álvaro Olavarría, gerent d'Oleoestepa
- Luis Torres Morente, CEO d'Olis Maeva
- Antonio Gallego García, director gerent de Migasa
- 13:30 h – Dinar
- 15:00 h - Finalització de l'esdeveniment
Inscripcions obertes
S'invita tots els interessats en el futur de l'oliverar a inscriure's i participar en aquest esdeveniment imprescindible per al sector. Per a més informació i inscripcions, visiteu la pàgina web de la Fundació Cajamar.