
Madrid, Comunidade de
A Comunidade de Madrid (CM) caracterízase por unha longa tradición agrícola, aínda que ten un impacto moi limitado na economía rexional, ao tempo que ocupa unha das posicións líderes entre os mercados de alimentos e centros de consumo da UE.
Esta realidade fai que o seu sistema de innovación agroalimentaria (SIA) estea particularmente disperso e, ás veces, existan axentes públicos e privados que comparten outras áreas económicas ou de coñecemento.

A imaxe mostra os grupos de axentes públicos e privados nun AKIS rexional e as súas relacións:
- Axentes que xeran coñecemento.
- Axentes da Administración Pública.
- Axentes dedicados á formación.
- Axentes do sector agroalimentario.
- Outros axentes AKIS.
Axentes e interaccións AKIS
Axentes dedicados á xeración de coñecemento
- Universidades: A CM ten a maior poboación universitaria e investigadora de España e unha das maiores de Europa. Aqueles centros que contan con estudos que poden estar máis directamente relacionados co sector agroindustrial serían a Universidade Rey Juan Carlos , a Universidade Autónoma de Madrid , a Universidade Complutense de Madrid , a Universidade de Alcalá , a UNED , a UPM (que conta co ETSI de Agronomia, Alimentación e Biosistemas) e o CSIC.
- Instituto de Investigación e Desenvolvemento Rural, Agrario e Alimentario de Madrid ( IMIDRA ). É un organismo autónomo adscrito ao Ministerio de Medio Ambiente, Agricultura e Interior que leva a cabo actividades de I+D e outras actividades tecnolóxicas e de promoción para apoiar o desenvolvemento da agricultura, a industria asociada e os sectores rurais vinculados ao medio natural.
- Centros de transferencia de CM relacionados co sector agroalimentario. Os centros de transferencia máis relacionados son a OTRI do INIA , a Universidade Autónoma de Madrid, a Universidade Complutense, a Universidade de Alcalá de Henares, a UNED e a Universidade Politécnica de Madrid. Ademais destes, considéranse de especial interese o OTT do CSIC e o Centro de Innovación e Transferencia de Tecnoloxía (CINTTEC) da Universidade Rei Juan Carlos.
- Consello Superior de Investigacións Científicas ( CSIC ) . O CM ten 45 centros, aínda que só algúns deles están relacionados coa agricultura.
Axentes do sector público
- Ministerio de Medio Ambiente, Agricultura e Interior : Área do goberno rexional responsable da agricultura e da industria agroalimentaria, así como do desenvolvemento rural. O IMIDRA forma parte da súa estrutura.
- Delegacións de Agricultura e Gandería : Trátase de 10 oficinas repartidas por toda a rexión. Trátase de estruturas dependentes do goberno rexional e merecen unha mención especial pola súa dedicación a proporcionar asesoramento e información especializada á poboación.
Axentes dedicados á formación
- Formación profesional. Destacan especialmente o IES Escuela de la Vid, que inclúe un currículo de Técnico de Produción Agraria, e o IES Centro de Capacitación Agraria de Villaviciosa de Odón.
- Podes consultar os centros e institutos de formación da Comunidade de Madrid premendo aquí .
Axentes do sector agroalimentario
- Consellos reguladores e marcas de calidade da Comunidade de Madrid .
- Viños da Denominación de Orixe Protexida de Madrid .
- Aceite da Denominación de Orixe Protexida de Madrid .
- Indicación Xeográfica Protexida Carne da Serra de Guadarrama .
- Indicación Xeográfica da Carne de Ávila .
- Denominación Xeográfica Anís de Chinchón.
- Olivas de Campo Real .
- Produto certificado "M" .
- Axentes do sector privado, axentes comerciais. Ademais das empresas incluídas no produto con certificación "M", existe unha asociación de empresas da industria alimentaria e de bebidas na comunidade chamada ASEACAM .
- Organizacións Profesionais Agrarias (OPAS). Hai 4 organizacións profesionais: AGIM-COAG , ASAJA-Madrid , Unión de Agricultores, Gandeiros e Silvicultores (UGAMA) e UPA-Madrid .
- Cooperativas agrarias, moitas delas asociadas á Unión de Cooperativas Agrarias de Madrid (UCAM ).
- Outras asociacións como a Asociación de Gandeiros para o Control Leiteiro.
Outros axentes
Grupos de Acción Local (GAL). Asociacións público-privadas sen ánimo de lucro que proporcionan información e axuda nos trámites relacionados co sector, ademais de dinamizar o mundo rural. No CM hai 3 GAL, como por exemplo:
- ARACOVE - Asociación de Desenvolvemento Rural da Comarca de Aranjuez-Vegas.
- GALSINMA - Asociación Grupo de Acción Local Serra Norte de Madrid.
- SIERRA OESTE - Asociación para o Desenvolvemento Integral da Serra Oeste de Madrid.
Cámara Agraria da CM: É un órgano consultivo e de colaboración coa CM e outras Administracións Públicas e xestiona os pastos e campos de restroxo e a Rede Antisarabia da CM, e presta asesoramento xurídico e técnico a agricultores, gandeiros e propietarios de propiedades rurais e ás asociacións agrarias locais.
Asociacións profesionais: Enxeñeiros Agrícolas , Técnicos Agrícolas e Veterinarios .
Ademais destas, outras partes interesadas notables, como os Grupos de Defensa da Sanidade Pecuaria, os Grupos de Tratamento Integrado na Agricultura (ATRIAS) e as ONG e organizacións de consumidores, están a participar en iniciativas innovadoras no sector agrícola, achegando a súa experiencia e canalizando os intereses dos consumidores.
Instrumentos e ferramentas para a dinamización dos AKIS
ESTRATEXIA REXIONAL PARA A CIENCIA, A TECNOLOXÍA E A INNOVACIÓN
A Comunidade de Madrid desenvolveu dous instrumentos de planificación no ámbito da Ciencia, a Tecnoloxía e a Innovación: o VI Plan Rexional de Investigación Científica e Innovación Tecnolóxica PRICIT 2022-2025 e a Estratexia de Especialización Intelixente e Sostible (S4) .
Ambos os instrumentos, que son continuacións de plans anteriores, responden a dous marcos regulatorios diferentes e teñen prazos diferentes. Non obstante, debido á coherencia dos obxectivos e á coincidencia do seu desenvolvemento ao longo do tempo, o proceso seguido para o desenvolvemento de ambos os instrumentos foi paralelo, tendo en conta que a Especialización Intelixente abrangue unha ampla visión da innovación que inclúe, entre outras, enfoques impulsados pola tecnoloxía.
A Estratexia S4, en estreita colaboración con todas as partes interesadas do sistema de investigación e innovación, promove a transferencia eficaz do coñecemento xerado na investigación ao sector produtivo, co obxectivo de proporcionar un novo impulso á produtividade, á competitividade e á creación de emprego. O principal instrumento desta Estratexia é o VI Plan Rexional de Investigación Científica e Innovación Tecnolóxica PRICIT 2022-2025 , que especifica e planifica as accións necesarias para acelerar estes procesos. Dentro do VI PRICIT, a Biotecnoloxía e a Agroalimentación é unha das seis Áreas Científico-Tecnolóxicas prioritarias, centrada en diferentes campos:
- Produción de fertilizantes, alimentos sostibles para todos.
- Biotecnoloxía aplicada.
- Alimentos funcionais e alimentos para aplicacións específicas, como alimentos hospitalarios e tecnoloxías asociadas coa disfaxia e a disgusia.
- Alimentos para o individuo: nutracéuticos e nutrixenómica.
- Produción de novos catalizadores e polímeros (bioplásticos).
Tamén existen outras ferramentas moi relevantes, como o Proceso de Descubrimento Emprendedor e os programas da Comunidade de Madrid para promover novas actividades industriais e apoiar a transformación dixital.
PAC 2023-2027
No ámbito da política agrícola común, a Comunidade de Madrid destina o seguinte orzamento e accións a tres das intervencións máis directamente vinculadas aos AKIS:
- 7161 (Cooperación dos grupos operativos do EIP): 4,82 millóns de euros.
- 7201 (Formación): 0,22 millóns de euros. Cursos gratuítos e outras actividades formativas nos ámbitos agrícola, agroalimentario , forestal e rural.
- 7202 (Asesoramento): 1,17 millóns de euros.
FERRAMENTAS PARA A DINAMIZACIÓN
A Comunidade de Madrid conta cun Servizo de Asesoramento Técnico para Explotacións Agrarias, IMIDRA-Madrid Agroasesor , que na actualidade opera en diversos sectores: gandería, horticultura, cultivos leñosos e cultivos extensivos, ofrecendo aos agricultores e gandeiros os resultados da investigación xerada polo IMIDRA.
Redes: As redes sociais e as aplicacións de mensaxería e comunicación demostraron ser unha ferramenta valiosa para facilitar o fluxo de coñecemento e innovación no sector agrícola mediante a creación e o desenvolvemento de grupos de traballo, reunións, conferencias e congresos. Xunto coas redes sociais, existen «microredes» formadas por grupos de agricultores e gandeiros de forma temporal e informal. É unha ferramenta empregada con frecuencia polos servizos de asesoramento para facilitar a aprendizaxe entre iguais, como é o caso da Rede Profesional Agroalimentaria (RPA) da Plataforma de Asesoramento AKIS.
Ademais, existen redes institucionais, como GENVCE , especializada en cereais e cultivos extensivos e de alcance nacional, REMEDIA e a Plataforma de Gandería Extensiva e Pastoreo, e redes europeas temáticas froito de proxectos europeos como o proxecto NEFERTITI e outros promovidos polo EIP-AGRI a través do programa H2020.
Grupos Operativos: No marco dos Grupos Operativos (GO) e a cargo do EIP-AGRI, tamén se desenvolveron con grande éxito redes de cooperación temporal nas comunidades autónomas e a nivel de cooperación transautonómica.
Espazos de reunión: Unha segunda ferramenta para activar os fluxos de coñecemento é promover espazos de reunión físicos ou mesmo virtuais. Referímonos principalmente a reunións, obradoiros, conferencias técnicas, foros de debate e conferencias, dependendo do formato e do alcance.
Publicacións: Neste nivel, ábrese toda unha gama de oportunidades e ferramentas, cada unha coas súas propias dinámicas e posibilidades. Artigos, folletos, carteis, monografías, revistas, (etc.) que se poden difundir a través de ferramentas dixitais como Facebook, WhatsApp, YouTube e Instagram (entre outras).