Madrid, Comunidade de
A Comunidade de Madrid (CM) caracterízase por unha gran tradición agraria, aínda que cun peso moi limitado na economía rexional e ocupando ao mesmo tempo unha das posicións de liderado entre os mercados e centros de consumo de alimentos da UE.
Esta realidade fai que o seu sistema de innovación agroalimentaria (AKIS) estea especialmente difundido e, en ocasións, existan axentes públicos e privados que comparten outras áreas económicas ou de coñecemento.
A imaxe mostra os grupos de axentes públicos e privados dun AKIS rexional e as súas relacións:
- Axentes xeradores de coñecemento.
- Axentes da Administración Pública.
- Axentes dedicados á formación.
- Axentes do sector agroalimentario.
- Outros axentes AKIS.
Axentes e interaccións AKIS
Axentes dedicados á xeración de coñecemento
- Universidades: O CM concentra a maior poboación universitaria e investigadora de España e unha das máis grandes de Europa. Aqueles centros que contan con estudos que poden relacionarse máis directamente co sector agroindustrial serían a Universidade Rey Juan Carlos , a Universidade Autónoma de Madrid , a Universidade Complutense de Madrid , a Universidade de Alcalá , a UNED , a UPM (que conta coa ETSI Agronómica, Alimentación e Biosistemas) e o CSIC.
- Instituto de Investigación e Desenvolvemento Rural, Agrario e Alimentario de Madrid ( IMIDRA ). É un organismo autónomo adscrito ao Ministerio de Medio Ambiente, Agricultura e Interior que realiza actividades de I+D+i e outras tecnolóxicas e de promoción de apoio ao desenvolvemento agrario, á industria asociada e aos sectores do mundo rural vinculados ao medio natural.
- Centros de transferencia de CM relacionados co sector agroalimentario. Os centros de transferencia máis relacionados son o INIA OTRI, a Universidade Autónoma de Madrid, a Universidade Complutense, a Universidade de Alcalá de Henares, a UNED e a Universidade Politécnica de Madrid. Ademais destes, considéranse de especial interese a OTT do CSIC e o Centro de Innovación e Transferencia de Tecnoloxía (CINTTEC) da Universidade Rey Juan Carlos.
- Consello Superior de Investigacións Científicas ( CSIC ) . O CM conta con 45 centros, aínda que só algúns deles están relacionados coa agricultura.
Axentes do sector público
- Ministerio de Medio Ambiente, Agricultura e Interior : Área da Xunta encargada das competencias en materia de agricultura e industria agroalimentaria, así como de desenvolvemento rural. IMIDRA forma parte da súa estrutura.
- Delegacións agrarias e gandeiras : Son 10 oficinas repartidas por toda a comunidade, son estruturas dependentes da Xunta que merecen unha mención especial pola súa dedicación ao asesoramento e información especializados á poboación.
Axentes dedicados á formación
- Formación profesional. Destacan o IES Escola de la Viña, que inclúe un currículo de Técnico de Produción Agraria, e o IES Centro de Formación Agraria de Villaviciosa de Odón.
- Podes consultar os centros e institutos de formación da Comunidade de Madrid premendo aquí .
Axentes do sector agroalimentario
- Consellos reguladores e marcas de calidade da Comunidade de Madrid .
- Viños de Madrid Denominación de Orixe Protexida.
- Aceite Madrid Denominación de Orixe Protexida .
- Indicación Xeográfica Protexida Carne Serra de Guadarrama .
- Carne de Indicación Xeográfica de Ávila .
- Denominación Xeográfica Anís de Chinchón.
- Campo Real Olives .
- Produto certificado "M" .
- Axentes do sector privado, axentes comerciais. Ademais das empresas incluídas no produto certificado “M”, existe na comunidade unha asociación de empresas da industria de alimentos e bebidas denominada ASEACAM .
- Organizacións Profesionais Agrarias (OPAS). Existen 4 organizacións profesionais: AGIM-COAG , ASAJA-Madrid , Unión de Agricultores, Gandeiros e Silvicultores (UGAMA) e UPA-Madrid .
- Cooperativas Agrarias, moitas delas asociadas á Unión de Cooperativas Agrarias Madrileñas UCAM .
- Outras asociacións como a Asociación de Gandeiros para o Control Leiteiro.
Outros axentes
Grupos de Acción Local (GAL). Asociacións público-privadas sen ánimo de lucro que informan e tramitan axudas relacionadas co sector ademais de dinamizar o mundo rural. No CM hai 3 GAL, tales como:
- ARACOVE - Asociación de Desenvolvemento Rural de Aranjuez-Comarca Vegas.
- GALSINMA - Asociación Grupo de Acción Local Sierra Norte de Madrid.
- SIERRA OESTE - Asociación para o Desenvolvemento Integral da Serra Oeste de Madrid.
Cámara Agraria do CM: É un órgano de consulta e colaboración co CM e o resto das Administracións Públicas e xestiona os pastos e campos de restrollo e a Rede Anti-Sarabia do CM, e presta asesoramento xurídico e técnico aos gandeiros, gandeiros e propietarios de propiedades rústicas e asociacións agrícolas locais.
Colexios profesionais: Enxeñeiros Agrónomos , Técnicos Agrícolas e Veterinarios .
Ademais destes, hai outros axentes salientables pola súa vinculación co asesoramento como Grupos de Defensa Sanitaria Gandeira, Grupos de Tratamento Integrado na Agricultura (ATRIAS) e ONG e organizacións de consumidores que se están a implicar en iniciativas innovadoras no sector agrario, aportando a súa experiencia. e canalizando os intereses dos consumidores.
Instrumentos e ferramentas para a dinamización dos AKIS
ESTRATEXIA REXIONAL DE CIENCIA, TECNOLOXÍA E INNOVACIÓN
A Comunidade de Madrid desenvolveu dous instrumentos de planificación en materia de Ciencia, Tecnoloxía e Innovación: o VI Plan Rexional de Investigación Científica e Innovación Tecnolóxica PRICIT 2022-2025 e a Estratexia de Especialización Intelixente e Sostible (S4) .
Ambos instrumentos, que son continuación de plans anteriores, responden a dous marcos normativos diferentes, e teñen diferentes ámbitos temporais. Non obstante, debido á coherencia dos obxectivos e á coincidencia do seu desenvolvemento no tempo, o proceso seguido para o desenvolvemento de ambos os instrumentos foi paralelo, tendo en conta que a Especialización Intelixente engloba unha visión ampla da innovación que inclúe, pero non inclúe. a enfoques impulsados pola tecnoloxía.
A Estratexia S4 promove, en estreita colaboración con todos os axentes do sistema de investigación e innovación, a transferencia efectiva do coñecemento xerado no ámbito da investigación ao tecido produtivo, co obxectivo de dar un novo impulso á produtividade, á competitividade e á creación de emprego. O principal instrumento desta Estratexia é o VI Plan Rexional de Investigación Científica e Innovación Tecnolóxica PRICIT 2022-2025 , que especifica e planifica as actuacións necesarias para acelerar estes procesos. Dentro do VI PRICIT, a Biotecnoloxía e A Agroalimentación é unha das seis Áreas Científico-Tecnolóxicas prioritarias, centrada en diferentes ámbitos:
- Produción de fertilizantes, alimentos sostibles para todos.
- Biotecnoloxía aplicada.
- Alimentos funcionais e alimentos para aplicacións específicas, como alimentos para hospitais e tecnoloxías asociadas a procesos de disfaxia e disgusia.
- Alimentos para o individuo: nutricêutica e nutrixenómica.
- Produción de novos catalizadores e polímeros (bioplásticos).
Tamén hai outras ferramentas moi relevantes, como o Proceso de Descubrimento Emprendedor, ou os programas da Comunidade de Madrid para o fomento de novas actividades industriais e o apoio á transformación dixital.
CAP 2023-2027
No ámbito da política agrícola común, a Comunidade de Madrid destina o seguinte orzamento e actuacións a tres das intervencións máis directamente vinculadas a AKIS:
- 7161 (Cooperación de grupos operativos EIP): 4,82 millóns de euros.
- 7201 (Formación): 0,22 millóns de euros. / Cursos gratuítos e outras actividades de formación no ámbito agrícola, agroalimentario, forestal e rural.
- 7202 (Asesoría): 1,17 millóns de euros.
FERRAMENTAS PARA A DINAMIZACIÓN
A Comunidade de Madrid conta cun servizo de asesoramento técnico ás explotacións agrarias, IMIDRA-Madrid Agroasesor , que actualmente traballa en diferentes sectores: gandería, horticultura, cultivos leñosos e cultivos extensivos, ofrecendo aos agricultores e gandeiros os resultados das investigacións xeradas no IMIDRA.
Redes: As redes sociais e as aplicacións de mensaxería e comunicación resultaron ser un instrumento moi valioso para facilitar o fluxo de coñecemento e innovacións no sector agrario mediante a creación e desenvolvemento de grupos de traballo, encontros, xornadas e xornadas. Paralelamente ás redes sociais, existen “micronedes” formadas por grupos de agricultores e gandeiros de xeito temporal e informal. É un instrumento que utilizan con frecuencia os servizos de asesoramento para facilitar a aprendizaxe entre iguais, como ocorre na Rede de profesionais agroalimentarios (RPA) da Plataforma de Asesores AKIS.
Adicionalmente, existen redes institucionais, como GENVCE , especializada en cereais e cultivos extensivos e de ámbito nacional, REMEDIA e a Plataforma de Gandaría Extensiva e Pastoralismo e redes temáticas europeas derivadas de proxectos europeos como o proxecto NEFERTITI e outros promovidos pola EIP. - AGRI a través do programa H2020.
Grupos operativos: No marco dos Grupos Operativos (OG) e baixo a responsabilidade do EIP-AGRI, tamén se desenvolveron con gran éxito redes temporais de cooperación nas Comunidades Autónomas e a nivel de cooperación transautonómica.
Espazos de encontro: Un segundo instrumento para activar fluxos de coñecemento consiste na promoción de espazos de encontro físicos ou mesmo virtuais, referímonos principalmente a reunións, obradoiros, xornadas técnicas, foros de debate, congresos, segundo o formato e o alcance.
Publicacións: Neste nivel ábrense todo un abano de oportunidades e instrumentos, cada un deles cunha dinámica e posibilidades propias. Artigos, folletos, carteis, monografías, revistas, (etc.) que se poden difundir a través de instrumentos dixitais como Facebook, WhatsApp, YouTube e Instagram (entre outros).