Ir o contido principal

Aragón

A heteroxeneidade de Aragón permite atopar unha importante mostra de cultivos mediterráneos e continentais (secos e de regadío) distribuídos en diferentes altimetrías asociados a un importante sector gandeiro, constituíndo, todo o anterior, un sector fundamental na economía aragonesa cun Valor Engadido (VAB) de máis de 2.100 millóns de euros, o que supón o 5% da produción total de Aragón (2,3% de media en España). Este valor é o terceiro máis alto entre as comunidades autónomas, representando o 7% do VAB nacional ( CESA, 2024. Informe sobre a situación económica e social de Aragón 2023, Resumo executivo, 13 ).

Aínda coa dificultade engadida dun territorio extenso e unha baixa densidade de poboación similar ás das rexións máis despoboadas da Unión Europea, na Comunidade existe un sistema de institucións, empresas, organismos e centros de investigación que contribúe ao desenvolvemento do sector agrícola e agroalimentario e a transferencia de coñecemento e innovacións.

No sistema aragonés de coñecemento e innovación identifícanse cinco grandes grupos de axentes, integrados por organismos e institucións públicas e privadas que forman parte do esquema de transferencia de coñecemento ao sector agroalimentario e forestal (AKIS ARAGON):

akis aragon

A imaxe mostra o esquema de transferencia de coñecemento ao sector agroalimentario e forestal (AKIS) de Aragón e as súas agrupacións de axentes públicos e privados:

  • Actores que apoian a transferencia de coñecemento.
  • Axentes xeradores de coñecemento.
  • Entidades de transferencia de coñecemento.
  • Axentes dedicados á formación.
  • Axentes do sector agroalimentario, gandeiros, gandeiros, pemes.

Axentes e interaccións AKIS

Axentes dedicados á xeración de coñecemento

A xeración de coñecemento e desenvolvemento da investigación científica recae nun conxunto de institucións públicas que acollen persoal investigador doutor:

Axentes do sector público

  • Consellería de Agricultura, Gandería e Alimentación : é a área do goberno que, organizada en diferentes direccións xerais e servizos administrativos, correspóndelle a administrar as competencias da Comunidade Autónoma relacionadas co sector agrario e agroalimentario.
  • Servizo de Innovación e Transferencia Agroalimentaria (SITA ): Adscrito á Dirección Xeral de Desenvolvemento Rural da Consellería de Agricultura, Gandería e Alimentación, é a unidade encargada de executar as medidas de transferencia de coñecemento, asesoramento e cooperación contempladas tanto no PDR. 2014-2020 como no PEPAC 2023-2027.
  • Centro de Transferencia de Alimentos (CTA) : O centro desenvolve actividades en materia de experimentación e transferencia de novas tecnoloxías agroalimentarias, a súa promoción e difusión, contribuíndo á formación e cualificación dos profesionais do sector agroalimentario.
  • Servizo de Certificación e Sanidade Vexetal (CSCV) : Adscrito á Dirección Xeral de Calidade e Seguridade Alimentaria, é a unidade técnica encargada de xestionar os plans de vixilancia e control de pragas e enfermidades vexetais, comercialización e utilización de produtos fitosanitarios, asesoramento técnico a o sector produtor en materia de sanidade vexetal así como o control dos procesos produtivos e certificación do material vexetal para a reprodución en Aragón e o seu comercio.
  • Oficinas Rexionais Agroalimentarias (OCA) : As oficinas son puntos de contacto coa cidadanía onde se reciben solicitudes de información e asesoramento sobre procedementos e procedementos e sobre política agroalimentaria a nivel estatal e comunitario. Tamén informan os cidadáns e profesionais do sector agroalimentario sobre as pautas de produción, os avances na investigación e tecnoloxía agroalimentaria e a evolución do mercado.
  • Sociedade Aragonesa de Xestión Agroambiental (SARGA) : É unha empresa pública destinada a prestar servizos áxiles e eficaces ás vilas e espazos naturais.
  • Laboratorio Agroambiental : No laboratorio realízanse controis oficiais dos produtos agroalimentarios en orixe e control sanitario do gando gandeiro tanto para particulares como para entidades que o soliciten.

Axentes do sector agroalimentario

  • Entidades asesoras : Creadas no ámbito da intervención 7202_01 Asesor do PEPAC 2023-2027 e, maioritariamente en funcionamento coa implantación da Medida 02 do PDR 2014-2020. Entre as 13 entidades de asesoramento seleccionadas en 2023, contan con máis de 100 asesores recoñecidos polo Goberno de Aragón e espallados por todo o territorio da CA, transmitindo coñecemento a agricultores e gandeiros a través do contacto directo con eles.
  • Cooperativas agroalimentarias de Aragón : É a organización que agrupa e defende os intereses económicos e sociais do movemento cooperativo agroalimentario aragonés.
  • Grupos de Tratamento Integrado na Agricultura (ATRIAs) : Son organizacións que teñen como finalidade garantir a seguridade dos consumidores, o respecto polo medio ambiente, o uso sostible de praguicidas e o fomento da xestión integrada contra as pragas de diferentes cultivos.
  • Asociacións de Defensa Sanitaria Gandeira (ADSG) : Asociacións dirixidas a elevar o nivel sanitario-zootécnico das súas explotacións mediante a adopción dun programa sanitario común para as mesmas especies gandeiras.
  • Colexios Profesionais de Enxeñeiros Agrónomos , Técnicos Agrícolas e Veterinarios de Zaragoza , Huesca e Teruel .
  • Organizacións Profesionais Agrarias (OPAs): Destacan catro organizacións profesionais: UAGA-COAG , ASAJA , UPA e ARAGA .
  • Asociación de Industrias Alimentarias de Aragón (AIAA) : Asociación que representa ás empresas alimentarias de Aragón, principalmente pemes.
  • Clúster Alimentario Aragonés : Entidade formada por 45 asociados (entre empresas e centros de investigación/tecnolóxicos e universidades que traballan no ámbito da alimentación) que ten como obxectivo promover a innovación nas industrias agroalimentarias de Aragón.

Outros axentes

  • Grupos Leader , Programa de Desenvolvemento Rural de Aragón (2014 - 2020): son colectivos rexionais que axudan a canalizar axudas e coñecementos para o emprendemento das pequenas empresas vinculadas ao sector agroalimentario e forestal.
  • Entidades de asesoramento agrario actuais para o período 2023-2027
    • Oviaragón SCL. Área mixta de asesoramento
    • Unión de Agricultores y Gandeiros de Aragón (UAGA). Área mixta de asesoramento
    • Unión de Pequenos Agricultores e Gandeiros de Aragón (UPA). Área mixta de asesoramento
    • ASAJA Huesca. Área mixta de asesoramento
    • Sociedade Cooperativa Los Monegros de Sariñena. Área mixta de asesoramento
    • Asociación Rexional de Agricultores e Gandeiros de Aragón (ARAGA). Área mixta de asesoramento
    • Sociedade Cooperativa de Cereais de Teruel. Área mixta de asesoramento
    • Asociación Regional de Criadores de Ovinos Aragoneses (ANGRA), Área de Asesoramento Mixto
    • Gandería Rexional Unida GUCO SC. Área de asesoramento gandeiro
    • SC Regional del Campo Virgen de la Coroa. Área mixta de asesoramento
    • Arrocera pirenaica SCL. Área de asesoramento agrario
    • SC Agraria Virgen de la Oliva. Área mixta de asesoramento
    • SC Nosa Señora dos Pueyos. Área de asesoramento agrario
    • Cultivate Agricultural Solutions SL. Área mixta de asesoramento
  • Rede Aragonesa de Desenvolvemento Rural
  • Parque Científico e Tecnolóxico Aula Dei (PCTAD) : proporciona instalacións e presta servizos de apoio como “socio” tecnolóxico en calquera das fases de desenvolvemento dun proxecto de I+D.

Instrumentos e ferramentas para a dinamización dos AKIS

ESTRATEXIA REXIONAL DE CIENCIA, TECNOLOXÍA E INNOVACIÓN

O III Plan Aragonés de Investigación, Desenvolvemento e Innovación ( III PAIDi ) é a ferramenta clave para acadar os obxectivos rexionais relacionados coa I+D+i ata 2027. Estes obxectivos baséanse nos reflectidos na Estratexia de Especialización Intelixente e Sostible (S3) de Aragón para o período. 2021-2027, que destaca a importancia de priorizar os esforzos de investigación científica e innovación tecnolóxica, tanto pola xeración de coñecemento, así como a progresiva valorización deste para xerar riqueza, emprego, benestar e dar resposta ás necesidades do conxunto da cidadanía.

O S3 Aragón 2021-2027 establece prioridades de actividade empresarial, tecnolóxica e científica nas que concentrar os investimentos en investigación, desenvolvemento e innovación. Búscase maximizar o potencial de xeración de valor engadido e emprego no proceso de transformación da economía rexional.

CAP 2023-2027

No ámbito da política agrícola común, Aragón destina o seguinte orzamento e actuacións ás tres intervencións máis directamente vinculadas a AKIS:

  • 7161 (Cooperación de grupos operativos EIP): 16 millóns de euros
  • 7201 (Intercambio de coñecemento e difusión da información): 5,26 millóns de euros

- Actividades de intercambio e difusión de coñecemento e información.
- Actividades formativas.
- Sensibilización contra os incendios forestais.

  • 7202 (Asesoría): 14,65 millóns de euros

- Axudas para contribuír á obtención de servizos de asesoramento.

INSTRUMENTOS PARA A DINAMIZACIÓN

A maior conexión en materia de investigación e xeración de coñecemento, e en menor medida de difusión, articúlase a través dos investigadores dos centros de investigación. A transferencia de coñecemento e difusión ao sector realízase principalmente por centros como o CSCV (Centro de Sanidade e Certificación Vexetal) e o CTA, así como o Servizo de Innovación e Transferencia Agroalimentaria. É nestas tres institucións onde se centra a xestión das intervencións vinculadas a AKIS. Foros, congresos e actividades similares actúan como instrumento de captación de recursos e ferramenta de difusión e promoción dos resultados da investigación.

As relacións das institucións de investigación co resto de axentes privados do sistema son relativamente débiles, en gran parte porque dispoñen de pouco equipamento técnico que xere coñecemento científico. Xeran coñecemento científico, pero, en determinadas ocasións, non é aplicable nin utilizable directamente para resolver os problemas do sector. Por outra banda, a difusión que realizan adoita ser moi especializada en consonancia coa súa actividade investigadora. Non obstante, a participación conxunta en eventos, por exemplo, na súa participación en grupos de cooperación do PDR, demostra unha intención colaborativa e reforza a sinerxía co sector agroalimentario.

O sector afronta o reto da dinamización mediante a xeración de sinerxías e a aplicación de esforzos financeiros, públicos e mixtos, establecidos en convenios de colaboración que materialicen proxectos innovadores para o desenvolvemento do sector agrario, o cumprimento da política agraria e as necesidades dos consumidores, produtores. e procesadores.