Aragón
A heteroxeneidade de Aragón permite atopar unha importante mostra de cultivos mediterráneos e continentais (de secaño e de regadío) distribuídos a diferentes altitudes asociados a un sector gandeiro significativo, constituíndo, todo o anterior, un sector fundamental na economía aragonesa cun Valor Engadido Bruto (VAB) de máis de 2.100 millóns de euros, o que representa o 5% da produción total de Aragón (2,3% de media en España). Este valor é o terceiro máis alto entre as comunidades autónomas, representando o 7 % do VAB nacional ( CESA, 2024. Informe sobre a situación económica e social de Aragón 2023, Resumo executivo, 13 ).
Mesmo coa dificultade engadida dun territorio vasto e unha baixa densidade de poboación similar á das rexións menos poboadas da Unión Europea, a Comunidade conta cun sistema de institucións, empresas, organizacións e centros de investigación que contribúen ao desenvolvemento do sector agrícola e agroalimentario e á transferencia de coñecementos e innovacións.
No sistema aragonés de coñecemento e innovación, identifícanse cinco grandes grupos de axentes, que comprenden organizacións e institucións públicas e privadas que forman parte do esquema de transferencia de coñecemento para o sector agroalimentario e forestal (AKIS ARAGÓN):

A imaxe mostra o esquema de transferencia de coñecemento para o sector agroalimentario e forestal (AKIS) en Aragón e os seus actores públicos e privados:
- Actores que apoian a transferencia de coñecemento.
- Axentes que xeran coñecemento.
- Entidades para a transferencia de coñecemento.
- Axentes dedicados á formación.
- Axentes do sector agroalimentario, gandeiros, agricultores, pemes.
Axentes e interaccións AKIS
Axentes dedicados á xeración de coñecemento
A xeración de coñecemento e o desenvolvemento da investigación científica recae nun grupo de institucións públicas que proporcionan aloxamento ao persoal investigador de doutoramento:
- Universidade de Zaragoza
- Centro de Investigación e Tecnoloxía Agroalimentaria de Aragón (CITA) : A misión do Centro é xerar información científica e técnica de alta calidade relevante para o sector privado, as administracións públicas e a sociedade nos ámbitos da agroalimentación e o medio ambiente.
- Centro de Innovación en Bioeconomía Rural de Teruel (CITAte) : Trátase dunha sede do CITA en Teruel, cuxo obxectivo principal é facilitar e promover proxectos de investigación e innovación en bioeconomía e economía circular nos sectores agroalimentario, forestal e ambiental.
- Instituto Agroalimentario de Aragón (IA2) : É un Instituto Mixto Universitario de Investigación UNIZAR-CITA que ten como obxectivo promover a agregación cooperativa e a interacción de investigadores de prestixio para a definición de proxectos de investigación multidisciplinares máis ambiciosos e globais de alcance nacional e internacional.
- Estación Experimental CSIC/Aula DEI (EEAD) : A misión da Estación é proporcionar ao sector agrícola materiais e tecnoloxías para aumentar a súa competitividade e sustentabilidade, baseándose no coñecemento dos procesos implicados na produción vexetal.
- CSIC/Instituto Pirenaico de Ecoloxía (IPE) : Este centro contribúe á comprensión do funcionamento e a estrutura dos sistemas terrestres e dos organismos que habitan os Pireneos.
Axentes do sector público
- Departamento de Agricultura, Gandería e Alimentación : Trátase da área de goberno organizada en diferentes direccións xerais e servizos administrativos encargados de administrar as competencias da Comunidade Autónoma relativas ao sector agrícola e agroalimentario.
- Servizo de Innovación e Transferencia Agroalimentaria (SITA ): Adscrito á Dirección Xeral de Desenvolvemento Rural da Consellería de Agricultura, Gandería e Alimentación, é a unidade responsable de implementar as medidas de transferencia de coñecemento, asesoramento e cooperación contempladas tanto no PDR 2014-2020 como no PEPAC 2023-2027.
- Centro de Transferencia de Alimentos (CTA) : O centro desenvolve actividades relacionadas coa experimentación e transferencia de novas tecnoloxías agroalimentarias, a súa promoción e difusión, contribuíndo á formación e capacitación dos profesionais do sector agroalimentario.
- Servizo de Sanidade Vexetal e Certificación (CSCV) : Adscrito á Dirección Xeral de Calidade e Seguridade Alimentaria, é a unidade técnica encargada da xestión dos plans de vixilancia e control de pragas e enfermidades das plantas, a comercialización e o uso de produtos fitosanitarios, o asesoramento técnico ao sector produtivo en materia de sanidade vexetal, así como o control dos procesos produtivos e a certificación de material vexetal para a reprodución en Aragón e o seu comercio.
- Oficinas Agroalimentarias Rexionais (OCA) : Estas oficinas son puntos de contacto cos cidadáns onde se reciben as solicitudes de información e asesoramento sobre procedementos e procesos, así como sobre a política agroalimentaria nacional e comunitaria. Tamén informan á cidadanía e aos profesionais do sector agroalimentario sobre as tendencias de produción, os avances na investigación e a tecnoloxía agroalimentarias e a evolución do mercado.
- Sociedade Aragonesa de Xestión Agroambiental (SARGA) : Trátase dunha empresa pública centrada en prestar servizos eficientes e áxiles a pobos e espazos naturais.
- Laboratorio Agroambiental : O laboratorio realiza inspeccións oficiais de produtos agrícolas e alimentarios na orixe e controis sanitarios do gando, tanto para particulares como para entidades que o soliciten.
Axentes dedicados á formación
Axentes do sector agroalimentario
- Entidades asesoras : creadas no ámbito de intervención 7202_01 PEPAC Advisory 2023-2027 e, na súa maior parte, en funcionamento coa implementación da Medida 02 do PDR 2014-2020. Entre os 13 organismos asesores seleccionados para 2023, hai máis de 100 asesores recoñecidos polo Goberno de Aragón e repartidos por toda a Comunidade Autónoma, que achegan coñecementos a agricultores e gandeiros a través do contacto directo.
- Cooperativas agroalimentarias de Aragón : Trátase da organización que aglutina e defende os intereses económicos e sociais do movemento cooperativo agroalimentario aragonés.
- Grupos de Tratamento Integrado na Agricultura (ATRIA) : Trátase de organizacións cuxo propósito é garantir a seguridade dos consumidores, o respecto polo medio ambiente, o uso sostible de pesticidas e a promoción da xestión integrada de pragas para diferentes cultivos.
- Asociacións de Defensa da Sanidade Pecuaria (ADSG) : Asociacións que teñen como obxectivo elevar o nivel sanitario e zootécnico das súas explotacións mediante a adopción dun programa sanitario común para as mesmas especies de gando.
- Colexios Profesionais de Enxeñeiros Agrícolas , Técnicos Agrícolas e Veterinarios de Zaragoza , Huesca e Teruel .
- Organizacións Profesionais Agrarias (OPA): Destacan catro organizacións profesionais: UAGA-COAG , ASAJA , UPA e ARAGA .
- Asociación de Industrias Alimentarias de Aragón (AIAA) : Asociación que representa ás empresas alimentarias de Aragón, principalmente ás pemes.
- Clúster Alimentario Aragonés : Entidade formada por 45 membros (entre empresas, centros de investigación/tecnolóxicos e universidades que traballan no sector alimentario) cuxo obxectivo é promover a innovación nas industrias agroalimentarias de Aragón.
Outros axentes
- Grupos Leader , Programa de Desenvolvemento Rural de Aragón (2014-2020): Trátase de grupos rexionais que axudan a canalizar axudas e coñecemento para pequenas empresas vinculadas aos sectores agroalimentario e forestal.
- Entidades asesoras agrícolas actuais para o período 2023-2027
- Oviaragón SCL. área de asesoramento mixto
- Unión de Agricultores e Gandeiros de Aragón (UAGA). área de asesoramento mixto
- Unión de Pequenos Agricultores e Gandeiros de Aragón (UPA). área de asesoramento mixto
- ASAJA Huesca. área de asesoramento mixto
- A Sociedade Cooperativa Monegros de Sariñena. área de asesoramento mixto
- Asociación Rexional de Agricultores e Gandeiros de Aragón (ARAGA). área de asesoramento mixto
- Sociedade Cooperativa de Cereais de Teruel. área de asesoramento mixto
- Asociación Rexional de Criadores de Ovellas Rasa Aragonesas (ANGRA), Área Asesoramento Conxunto
- Gandería Rexional Unida GUCO SC. Área de asesoramento pecuario
- SC Rexional do Campo Virxe da Coroa. área de asesoramento mixto
- Muíño de Arroz dos Pireneos SCL. Área de asesoramento agrícola
- SC Virxe Agraria da Oliva. área de asesoramento mixto
- SC Nosa Señora dos Pueyos. Área de asesoramento agrícola
- Cultivate Agricultural Solutions SL. área de asesoramento mixto
- Rede Aragonesa de Desenvolvemento Rural
- Parque Científico e Tecnolóxico Aula Dei (PCTAD) : proporciona instalacións e servizos de apoio como socio tecnolóxico en calquera das fases de desenvolvemento dun proxecto de I+D.
Instrumentos e ferramentas para a dinamización dos AKIS
ESTRATEXIA REXIONAL PARA A CIENCIA, A TECNOLOXÍA E A INNOVACIÓN
O III Plan Aragonés de Investigación, Desenvolvemento e Innovación ( III PAIDi ) é a ferramenta clave para acadar os obxectivos rexionais relacionados coa I+D+i ata 2027. Estes obxectivos baséanse nos reflectidos na Estratexia de Especialización Intelixente e Sostible (RIS3) de Aragón para o período 2021-2027, que destaca a importancia de priorizar os esforzos en investigación científica e innovación tecnolóxica, tanto en termos de xeración de coñecemento como da súa valorización progresiva para xerar riqueza, emprego, benestar e responder ás necesidades da cidadanía no seu conxunto.
O S3 Aragón 2021-2027 establece prioridades para a actividade empresarial, tecnolóxica e científica nas que concentrar os investimentos en investigación, desenvolvemento e innovación. Deste xeito, busca maximizar o potencial de xeración de valor engadido e emprego a medida que se desenvolve o proceso de transformación económica rexional.
PAC 2023-2027
No ámbito da política agrícola común, Aragón destina o seguinte orzamento e accións ás tres intervencións máis directamente vinculadas a AKIS:
- 7161 (Cooperación dos grupos operativos do EIP): 16 millóns de euros
- 7201 (Compartición de coñecementos e difusión de información): 5,26 millóns de euros
- Actividades para o intercambio e a difusión de coñecementos e información.
- Actividades de formación.
- Concienciación sobre os incendios forestais.
- 7202 (Asesoramento): 14,65 millóns de euros
- Axudas para contribuír á obtención de servizos de asesoramento.
- Entidades asesoras agrícolas actuais para o período 2023-2027
INSTRUMENTOS PARA A DINAMIZACIÓN
A conexión máis forte na investigación e na xeración de coñecemento, e en menor medida na difusión, articúlase a través dos investigadores dos centros de investigación. A transferencia de coñecemento e a difusión ao sector lévana a cabo principalmente centros como o CSCV (Centro de Sanidade e Certificación Vexetal) e o CTA , así como o Servizo de Innovación e Transferencia Agroalimentaria. É nestas tres institucións onde se centra a xestión das intervencións vinculadas a AKIS. Os foros, as conferencias e actividades semellantes serven como medio para recadar fondos e difundir e promover os resultados da investigación.
As relacións entre as institucións de investigación e outros actores privados do sistema son relativamente débiles, en gran parte porque contan con equipos técnicos limitados para xerar coñecemento científico. Xeran coñecemento científico, pero nalgúns casos non é aplicable nin directamente utilizable para resolver os problemas do sector. Ademais, a difusión que levan a cabo adoita ser moi especializada en consonancia coa súa actividade investigadora. Non obstante, a participación conxunta en eventos, por exemplo, na súa participación en grupos de cooperación do PDR, demostra unha intención colaborativa e reforza a sinerxía co sector agroalimentario.
O sector afronta o reto da revitalización xerando sinerxías e implementando esforzos financeiros, públicos e conxuntos, establecidos en acordos de colaboración que materializan proxectos innovadores para o desenvolvemento do sector agrícola, o cumprimento da política agrícola e as necesidades dos consumidores, produtores e transformadores.