Ir o contido principal

Aragón

A heteroxeneidade de Aragón permite atopar unha mostra significativa de cultivos mediterráneos e continentais (de secaño e de regadío) distribuídos a diferentes altitudes, asociados a un importante sector gandeiro. Todo o anterior constitúe un sector fundamental na economía aragonesa, cun Valor Engadido Bruto (VAB) de máis de 2.100 millóns de euros, o que representa o 5 % da produción total de Aragón (2,3 % de media en España). Este valor é o terceiro máis alto entre as comunidades autónomas, representando o 7 % do VAB nacional ( CESA, 2024. Informe sobre a situación económica e social de Aragón 2023, Resumo Executivo, 13 ).

Mesmo coa dificultade engadida dun territorio vasto e unha baixa densidade de poboación similar á das rexións menos poboadas da Unión Europea, a Comunidade conta cun sistema de institucións, empresas, organizacións e centros de investigación que contribúen ao desenvolvemento do sector agrícola e agroalimentario e á transferencia de coñecementos e innovacións.

No sistema aragonés de coñecemento e innovación, identifícanse cinco grandes grupos de partes interesadas, que comprenden organizacións e institucións públicas e privadas que forman parte do esquema de transferencia de coñecemento para o sector agroalimentario e forestal (AKIS ARAGÓN):

akis aragon

A imaxe mostra o esquema de transferencia de coñecemento para o sector agroalimentario e forestal (AKIS) en Aragón e os seus actores públicos e privados:

  • Actores que apoian a transferencia de coñecemento.
  • Axentes que xeran coñecemento.
  • Entidades para a transferencia de coñecemento.
  • Axentes dedicados á formación.
  • Axentes do sector agroalimentario, gandeiros, agricultores, pemes.

Axentes e interaccións AKIS

Axentes dedicados á xeración de coñecemento

A xeración de coñecemento e o desenvolvemento da investigación científica recae nun grupo de institucións públicas que proporcionan aloxamento ao persoal investigador de doutoramento:

Axentes do sector público

  • Departamento de Agricultura, Gandería e Alimentación : Trátase da área de goberno organizada en diferentes direccións xerais e servizos administrativos encargados de administrar as competencias da Comunidade Autónoma relativas ao sector agrícola e agroalimentario.
  • Servizo de Innovación e Transferencia Agroalimentaria (SITA ): Adscrito á Dirección Xeral de Desenvolvemento Rural da Consellería de Agricultura, Gandería e Alimentación, é a unidade responsable de implementar as medidas de transferencia de coñecemento, asesoramento e cooperación contempladas tanto no PDR 2014-2020 como no PEPAC 2023-2027.
  • Centro de Transferencia de Alimentos (CTA) : O centro desenvolve actividades relacionadas coa experimentación e transferencia de novas tecnoloxías agroalimentarias, a súa promoción e difusión, contribuíndo á formación e capacitación dos profesionais do sector agroalimentario.
  • Servizo de Sanidade Vexetal e Certificación (CSCV) : Adscrito á Dirección Xeral de Calidade e Seguridade Alimentaria, é a unidade técnica encargada de xestionar os plans de vixilancia e control de pragas e enfermidades das plantas, a comercialización e o uso de produtos fitosanitarios, o asesoramento técnico ao sector produtivo en materia de sanidade vexetal, así como o control dos procesos produtivos e a certificación de material vexetal para a reprodución en Aragón e o seu comercio.
  • Oficinas Agroalimentarias Rexionais (OCA) : Estas oficinas son puntos de contacto para a cidadanía, onde se reciben as solicitudes de información e asesoramento sobre procedementos e política agroalimentaria estatal e da UE. Tamén informan á cidadanía e aos profesionais do sector agroalimentario sobre as tendencias de produción, os avances na investigación e tecnoloxía agroalimentaria e a evolución do mercado.
  • Sociedade Aragonesa de Xestión Agroambiental (SARGA) : Trátase dunha empresa pública centrada en prestar servizos eficientes e áxiles a pobos e espazos naturais.
  • Laboratorio Agroambiental : O laboratorio realiza inspeccións oficiais de produtos agrícolas e alimentarios na orixe e controis sanitarios do gando, tanto para particulares como para entidades que o soliciten.

Axentes do sector agroalimentario

  • Órganos asesores : Creados no ámbito de intervención 7202_01 PEPAC Advisory 2023-2027 e, na súa maior parte, en funcionamento coa posta en marcha da Medida 02 do PDR 2014-2020. Entre os 13 órganos asesores seleccionados en 2023, hai máis de 100 asesores recoñecidos polo Goberno de Aragón e distribuídos por todo o territorio da CA, que transmiten coñecementos aos agricultores e gandeiros a través do contacto directo con eles.
  • Cooperativas agroalimentarias de Aragón : Trátase da organización que aglutina e defende os intereses económicos e sociais do movemento cooperativo agroalimentario aragonés.
  • Grupos de Tratamento Integrado na Agricultura (ATRIA) : Trátase de organizacións cuxo propósito é garantir a seguridade dos consumidores, o respecto polo medio ambiente, o uso sostible de pesticidas e a promoción da xestión integrada de pragas para diferentes cultivos.
  • Asociacións de Defensa da Sanidade Pecuaria (ADSG) : Asociacións que teñen como obxectivo elevar o nivel sanitario e zootécnico das súas explotacións mediante a adopción dun programa sanitario común para as mesmas especies de gando.
  • Colexios Profesionais de Enxeñeiros Agrícolas , Técnicos Agrícolas e Veterinarios de Zaragoza , Huesca e Teruel .
  • Organizacións Profesionais Agrarias (OPA): Destacan catro organizacións profesionais: UAGA-COAG , ASAJA , UPA e ARAGA .
  • Asociación de Industrias Alimentarias de Aragón (AIAA) : Asociación que representa ás empresas alimentarias de Aragón, principalmente ás pemes.
  • Clúster Alimentario Aragonés : Unha organización formada por 45 membros (incluíndo empresas, centros de investigación/tecnolóxicos e universidades que traballan no sector alimentario) que ten como obxectivo promover a innovación nas industrias agroalimentarias de Aragón.

Outros axentes

  • Grupos Leader , Programa de Desenvolvemento Rural de Aragón (2014-2020): Trátase de grupos rexionais que axudan a canalizar axudas e coñecemento para pequenas empresas vinculadas aos sectores agroalimentario e forestal.
  • Entidades asesoras agrícolas actuais para o período 2023-2027
    • Oviaragón SCL. Área de Asesoramento Conxunto
    • Unión de Agricultores e Gandeiros de Aragón (UAGA). Área asesora conxunta
    • Unión de Pequenos Agricultores e Gandeiros de Aragón (UPA). Área de asesoramento conxunto
    • ASAJA Huesca. Área de Asesoramento Conxunto
    • Sociedade Cooperativa Los Monegros de Sariñena. Área de asesoramento común
    • Asociación Rexional de Agricultores e Gandeiros de Aragón (ARAGA). Área asesora conxunta
    • Sociedade Cooperativa de Cereais de Teruel. Área de asesoramento conxunto
    • Asociación Rexional de Criadores de Ovellas Rasa Aragonesas (ANGRA), Área Asesoramento Conxunto
    • Departamento de Asesoramento Pecuario Rexional Unido de GUCO SC
    • Consello Rexional de Campo Virxe da Corona. Área Consultiva Conxunta
    • Arrocera del Pirineo SCL. Departamento de asesoramento agrario
    • SC Agraria Virgen de la Oliva. Área de asesoramento común
    • SC Nuestra Señora de los Pueyos. Departamento de Asesoramento Agrario
    • Cultivate Agricultural Solutions SL. Área de asesoramento conxunto
  • Rede Aragonesa de Desenvolvemento Rural
  • Parque Científico e Tecnolóxico Aula Dei (PCTAD) : proporciona instalacións e servizos de apoio como socio tecnolóxico en calquera das fases de desenvolvemento dun proxecto de I+D.

Instrumentos e ferramentas para a dinamización dos AKIS

ESTRATEXIA REXIONAL PARA A CIENCIA, A TECNOLOXÍA E A INNOVACIÓN

O III Plan Aragonés de Investigación, Desenvolvemento e Innovación ( III PAIDi ) é a ferramenta clave para acadar os obxectivos rexionais relacionados coa I+D+i ata 2027. Estes obxectivos baséanse nos reflectidos na Estratexia de Especialización Intelixente e Sostible (RIS3) de Aragón para o período 2021-2027, que destaca a importancia de priorizar os esforzos en investigación científica e innovación tecnolóxica, tanto en termos de xeración de coñecemento como da súa valorización progresiva para xerar riqueza, emprego, benestar e responder ás necesidades da cidadanía no seu conxunto.

A S3 Aragón 2021-2027 establece prioridades para a actividade empresarial, tecnolóxica e científica nas que concentrar os investimentos en investigación, desenvolvemento e innovación. Busca maximizar o potencial de valor engadido e xeración de emprego como parte do proceso de transformación económica rexional.

PAC 2023-2027

No ámbito da política agrícola común, Aragón destina o seguinte orzamento e accións ás tres intervencións máis directamente vinculadas a AKIS:

  • 7161 (Cooperación dos grupos operativos do EIP): 16 millóns de euros
  • 7201 (Compartición de coñecementos e difusión de información): 5,26 millóns de euros

- Actividades para o intercambio e a difusión de coñecementos e información.
- Actividades de formación.
- Sensibilización sobre os incendios forestais.

  • 7202 (Asesoramento): 14,65 millóns de euros

- Axudas para contribuír á obtención de servizos de asesoramento.

INSTRUMENTOS PARA A DINAMIZACIÓN

Os vínculos máis fortes na investigación e na xeración de coñecemento, e en menor medida na difusión, articúlanse a través dos investigadores dos centros de investigación. A transferencia de coñecemento e a difusión ao sector lévana a cabo principalmente centros como o CSCV (Centro de Sanidade e Certificación Vexetal) e o CTA , así como o Servizo de Innovación e Transferencia Agroalimentaria. Estas tres institucións son o punto central para a xestión das intervencións relacionadas cos AKIS. Foros, conferencias e actividades similares actúan como un medio para recadar fondos e difundir os resultados da investigación.

As relacións entre as institucións de investigación e outros actores privados do sistema son relativamente débiles, en gran parte porque contan con equipos técnicos limitados para xerar coñecemento científico. Xeran coñecemento científico, pero nalgúns casos non é aplicable nin directamente utilizable para resolver os problemas do sector. Ademais, a difusión que proporcionan adoita ser moi especializada, en consonancia coa súa actividade investigadora. Non obstante, a participación conxunta en eventos, por exemplo, na súa participación en grupos de cooperación do PDR, demostra unha intención colaborativa e fortalece a sinerxía co sector agroalimentario.

O sector afronta o reto da revitalización xerando sinerxías e implementando esforzos financeiros, públicos e conxuntos, establecidos en acordos de colaboración que materializan proxectos innovadores para o desenvolvemento do sector agrícola, o cumprimento da política agrícola e as necesidades dos consumidores, produtores e transformadores.