Andalucía
A produción do sector agrícola andaluz representa o 25,7 % da produción agrícola nacional ( Junta de Andalucía (2022). O sector agrícola e pesqueiro en Andalucía ). En termos de distribución, as hortalizas son os cultivos máis representativos, representando máis do 40 % da produción nacional de tomate, o 92,9 % da produción de amorodos, practicamente toda a produción de algodón e arredor do 70 % da produción de aceite de oliva e trigo duro. Así mesmo, o cultivo de laranxa e arroz representa o 51,6% e o 39% da produción nacional. Os maiores rabaños gandeiros de Andalucía son os de porcino e ovino, con case 2,8 e 2,3 millóns de cabezas respectivamente. Finalmente, o sector agroalimentario andaluz ten un peso específico significativo na facturación e no emprego industrial local cun 22 % e un 25 % respectivamente ( Unicaja (2022). O sector agrícola en Andalucía 2021 ).
A innovación, a creación e a transferencia de coñecemento no sector agrícola andaluz articúlanse a través da Estratexia Andaluza de Investigación, Desenvolvemento e Innovación (EIDIA) 2021-2027 , que está deseñada para orientar as políticas públicas de I+D+i en todos os sectores económicos. Na Estratexia, o Sistema Andaluz de Coñecemento (SAC) está composto polas entidades que apoian, colaboran e proxectan as actividades e os resultados de investigación producidos en Andalucía. Neste sentido, os axentes do SAC son aqueles grupos de persoas, institucións, organizacións e entidades que interveñen nos procesos de xeración, transmisión, transformación, uso e difusión do coñecemento:

A imaxe mostra os grupos de axentes públicos e privados nun AKIS rexional:
- Axentes que xeran coñecemento
- Axentes do sector público
- Axentes dedicados á formación
- Axentes do sector agroalimentario
- Outros axentes AKIS
Axentes e interaccións AKIS
Axentes dedicados á xeración de coñecemento
- Universidades : Unha ducia de universidades andaluzas constitúen o principal axente do sistema de coñecemento ao integrar o 86 % dos máis de 2.200 grupos de investigación (GI) rexistrados na Comunidade ( Ministerio de Agricultura, Pesca, Auga e Desenvolvemento Rural (2022). Caracterización do sector agrícola e pesqueiro de Andalucía ).
- Campus de Excelencia Agroalimentaria Internacional ( ceiA3 ).
- Corporación Tecnolóxica Andaluza ( CTA ): reúne a investigadores de primeiro nivel de universidades e centros de investigación, empresas innovadoras, entidades financeiras que operan en Andalucía e a Administración Pública.
- Rede OTRI de Andalucía: reúne as Oficinas de Transferencia de Resultados de Investigación das distintas universidades públicas de Andalucía.
- Fundación Andaluza para a Difusión da Innovación e o Coñecemento ( Discover ).
- Rede de Espazos Tecnolóxicos de Andalucía (RETA).
- Rede de Espazos de Divulgación Científica e Técnica de Andalucía ( RECTA ).
- Axentes do Sistema Andaluz de Coñecemento.
Axentes do sector público
- Ministerio de Agricultura, Pesca, Auga e Desenvolvemento Rural: institución pública que xestiona as competencias en agricultura, gandería, agroalimentación e pesca na Comunidade Autónoma.
- Instituto de Investigación e Formación en Agricultura, Pesca, Alimentación e Produción Ecolóxica ( IFAPA ) e os seus 16 centros distribuídos por toda a Comunidade.
- Axencia Andaluza de Medio Ambiente e Auga ( AMAYA ): presta servizos ambientais e hídricos en Andalucía, levando a cabo actividades relacionadas coa protección, conservación, rexeneración ou mellora do medio ambiente e da auga.
- Axencia Andaluza de Xestión Agraria e Pesqueira ( AGAPA ).
- Axencia Andaluza do Coñecemento ( AAC ): organismo público responsable das universidades, da investigación científica e técnica e da transferencia de coñecemento.
- Axencia de Innovación e Desenvolvemento de Andalucía ( IDEA ).
- Axencia Andaluza da Enerxía ( AAE ): organismo que promove unha nova cultura enerxética entre particulares, empresas e administracións, difundindo coñecementos sobre aforro, eficiencia enerxética e fontes renovables, e popularizando o uso eficiente da enerxía.
- Oficinas Agrarias Rexionais ( OCA ).
Axentes dedicados á formación
Axentes do sector agroalimentario
- Cooperativas Agroalimentarias Andaluzas : Organización que aglutina e defende os intereses económicos e sociais do movemento cooperativo agroalimentario andaluz.
- Instituto Europeo de Nutrición Mediterránea ( IEAMED ): centro que promove a nutrición mediterránea.
- Colexios Profesionais de Enxeñeiros Agrícolas , Técnicos Agrícolas e Veterinarios .
- Organizacións Profesionais Agrarias (OPAs): COAG-Andalucía , ASAJA , UPA-Andalucía .
- Organizacións Agroalimentarias Interprofesionais : Hortyfruta, Interfresa, Aceite de Oliva Virxe da Denominación de Orixe Baena, Olivas Aloreña, Algodón.
- Organizacións de produtores de froitas e verduras ( OPFH ).
- Andalucía Agrotech, Hub de Innovación Dixital
- Entidades Asociativas Agroalimentarias Prioritarias de Andalucía ( EAPAs ).
- Asociación Andaluza de Empresas Alimentarias, Landaluz .
- SEN ACEITE .
Outros axentes
- Asociación de Empresarios do Sur de España (CESUR )
- Parque Científico e Tecnolóxico da Cartuxa, SA .
- Asociación de Centros Tecnolóxicos de Andalucía (ACENTA): CIAC , CICAP , CIDAF , CITOLIVA , TECNOVA .
- Axencia Pública Empresarial para a Transformación e o Desenvolvemento Económico de Andalucía, coñecida como " Andalucía TRADE ": aglutina todas as actividades de apoio ao sector empresarial para promover a transformación económica, a promoción do investimento, a internacionalización, a innovación, a I+D+i, a transferencia de coñecemento, o emprendemento e o autoemprego.
- Asociación para o Desenvolvemento Rural de Andalucía ( ARA ): asociación de todos os Grupos de Desenvolvemento Rural de Andalucía.
Instrumentos e ferramentas para a dinamización dos AKIS
Estratexia Andaluza de Investigación, Desenvolvemento e Innovación
A Estratexia Andaluza de Investigación, Desenvolvemento e Innovación – EIDIA Horizonte 2027 representa o firme compromiso do Goberno de Andalucía coa I+D+i como alicerce do crecemento económico da rexión: un crecemento competitivo, sostible e inclusivo, firmemente sustentado na ciencia e o coñecemento. A adopción dun modelo económico viable require inevitablemente investigación, desenvolvemento e innovación para garantir que as xeracións futuras non se vexan comprometidas e que poidamos avanzar baixo a premisa dunha sustentabilidade integral, logrando un crecemento duradeiro, xusto e viable en Andalucía.
O EIDIA concíbese como un documento orientador para orientar as políticas públicas de I+D+i na comunidade durante os próximos seis anos, e é o instrumento para programar, coordinar, promover e avaliar a política de investigación na comunidade, substituíndo o anterior Plan Andaluz de Investigación, Desenvolvemento e Innovación - PAIDI 2020 .
O seu desenvolvemento abordouse desde unha perspectiva integradora, en liña co disposto nos principais plans e estratexias públicas rexionais, nacionais e europeas de ciencia e innovación, pero tamén con outros documentos que rexen diversas políticas sectoriais que inflúen, en maior ou menor medida, no avance da I+D+i ou se basean nela.
Entre estes instrumentos atópase a Estratexia de Especialización Intelixente para a Sustentabilidade de Andalucía, S4Andalucia 2021-2027 , que é o instrumento rexional para a planificación, execución, desenvolvemento e avaliación de accións públicas nos ámbitos da investigación, innovación e transición industrial, dixitalización, formación, emprendemento e cooperación para a especialización cunha perspectiva transversal de sustentabilidade e loita contra o cambio climático dentro do Marco Europeo de Cohesión 2021-2027. Un dos cinco entornos de especialización da estratexia S4Andalucía é a agrotecnoloxía, que está composta polos subentornos da economía verde e azul e da industria agroalimentaria - alimentos funcionais.
PAC 2023-2027
No ámbito da política agrícola común, Andalucía destina o seguinte orzamento e accións a tres das intervencións máis directamente vinculadas aos AKIS:
- 7161 (Cooperación dos grupos operativos do EIP): 18 millóns de euros.
- 7201 (Formación): 13,17 millóns de euros.
- 7202 (Asesoramento): 32,69 millóns de euros.
CRECER
CRECER Trátase dun programa do Ministerio de Agricultura, Pesca, Auga e Desenvolvemento Rural a través da Axencia de Xestión Agraria e Pesqueira de Andalucía que proporciona ás empresas agrícolas, gandeiras e pesqueiras, e ás pemes rurais da rexión, un servizo de asesoramento gratuíto e individualizado para promover o desenvolvemento intelixente e sostible dos seus negocios. Trátase, polo tanto, dun servizo de asesoramento personalizado para a transformación dixital do sector agrícola e das pemes rurais. Comeza cun autodiagnóstico e un equipo de expertos analiza o caso e elabora un informe con recomendacións.
FERRAMENTAS PARA A DINAMIZACIÓN
Andalucía conta cunha ampla rede de entidades orientadas á I+D+i que manteñen unha "relación directa, en maior ou menor medida, cos sectores agrícola e agroalimentario. O traballo colaborativo e en rede é un dos selos distintivos deste tipo de entidades, que se vinculan a outras entidades e plataformas de innovación coas que realizan contactos e establecen alianzas para traballar conxuntamente". ( Consellería de Agricultura, Pesca, Auga e Desenvolvemento Rural (2022). Caracterización do sector agrícola e pesqueiro de Andalucía : 350-1).
Os 2.200 Grupos de Investigación, 46 Grupos Operativos , Grupos de Acción Local , 47 Grupos de Desenvolvemento Rural, Redes , Plataformas, Centros, entidades públicas, empresas e organizacións agrarias desenvolven actividades asociativas e cooperativas a través de proxectos temáticos innovadores e enfoques produtivos utilizando ferramentas dixitais, publicacións e redes sociais, e organizando seminarios, encontros presenciais ou virtuais que, en última instancia, contribúen ao desenvolvemento do sistema rexional de innovación e transferencia de coñecemento dentro e fóra da Comunidade.