Ir o contido principal

Proxecto MyToolBox H2020: alimentos e pensos seguros mediante unha caixa de ferramentas integrada para a xestión de micotoxinas

  • Tipo Proxecto
  • Estado Cheo
  • Execución 2016 -2020
  • Orzamento asignado 4.997.660,75 €
  • Ámbito Europeo
  • Fonte principal de financiamento H2020
  • Páxina web do proxecto MyToolBox
Descrición

As perdas de cultivos debido á contaminación por fungos e micotoxinas convertéronse nunha ameaza xeneralizada, poñendo en perigo a seguridade e a rendibilidade dos alimentos. Porén, unha solución revolucionaria está no horizonte. O proxecto MyToolBox, financiado pola UE, mobilizará unha colaboración diversa, incluíndo a academia, agricultores, pemes tecnolóxicas, expertos da industria alimentaria e responsables políticos, coa misión de reducir drasticamente as perdas de colleitas ata un 90 %.

En concreto, o proxecto adoptará un enfoque holístico que abarca intervencións previas e posteriores á colleita, investigación da resistencia xenética, modelos preditivos e tecnoloxías innovadoras. Ademais da prevención, esta iniciativa abordará opcións de utilización segura para lotes contaminados. En definitiva, MyToolBox representa un raio de esperanza na loita contra a contaminación por fungos e micotoxinas, garantindo un futuro máis resistente e sostible para a agricultura.

Obxectivos

MyToolBox mobiliza unha asociación de múltiples partes interesadas (academia, agricultores, pemes tecnolóxicas, industria alimentaria e axentes políticos) para desenvolver novas intervencións dirixidas a lograr unha redución do 20-90 % das perdas de cultivos debido á contaminación por fungos e micotoxinas. MyToolBox non só implementará un enfoque de campo a mesa, senón que tamén considerará opcións para o uso seguro dos residuos contaminados, como a produción eficiente de biocombustibles.

Un compoñente importante de MyToolBox, que tamén distingue esta proposta dos esforzos anteriores no ámbito da redución de micotoxinas, é a subministración de medidas recomendadas aos usuarios finais en toda a cadea alimentaria e de pensos nunha Caixa de ferramentas baseada na web. A investigación de vangarda dará lugar a novas intervencións, que se integrarán xunto coas medidas existentes na Caixa de Ferramentas, orientando aos usuarios finais sobre as medidas máis eficaces a tomar para reducir as perdas de colleita. Centrarémonos nos cereais de grans pequenos, o millo, o cacahuete e os figos secos, aplicables ás condicións agrícolas da UE e China.

As perdas de cultivos utilizando prácticas existentes compararanse coas perdas de cultivos despois de novas intervencións previas á colleita, incluíndo a investigación sobre a resistencia xenética á infección por fungos, o control cultural, o uso de novos biopesticidas (que cumpran os estándares de agricultura ecolóxica), tratamentos competitivos de biocontrol e o desenvolvemento de modelos prognósticos para predicir a contaminación por micotoxinas. A investigación das medidas posteriores á colleita, incluíndo o seguimento en tempo real durante o almacenamento, a clasificación innovadora dos cultivos mediante a tecnoloxía de visión e a nova tecnoloxía de moenda, permitirá o procesamento de grans con niveis máis altos de micotoxinas sen violar os límites regulamentarios nos produtos acabados.

A investigación sobre os efectos da cocción nos niveis de micotoxinas proporcionará unha mellor comprensión dos factores de proceso utilizados na avaliación do risco de micotoxinas. A participación das principais institucións chinesas ten como obxectivo establecer unha cooperación sostible na investigación de micotoxinas entre a UE e China.

Coordinadores
  • UNIVERSITAET FUER BODENKULTUR WIEN (BOKU)