Ir o contido principal

Proxecto LIFE: LIFE GLEANSMART: Novo sistema circular sostible para reducir a perda de alimentos mediante a colleita e a reciclaxe de froitas

  • Tipo Proxecto
  • Estado En proceso
  • Execución 2023 -2026
  • Orzamento asignado 2.007.637,00 €
  • Ámbito Europeo
  • Comunidade Autónoma Comunitat Valenciana
  • Fonte principal de financiamento VIDA
  • Páxina web do proxecto Web del proyecto
Descrición

LIFE GLEANSMART ten como obxectivo desenvolver, probar e validar unha metodoloxía circular innovadora baseada na cuantificación precisa das perdas de alimentos, que permitirá aos agricultores cuantificar, rastrexar e definir decisións baseadas en datos que permitan a recuperación de polo menos o 25 % das perdas actuais de froita na fase primaria e a súa transformación en seis ingredientes alimentarios en po reciclados con valor engadido validados en tres produtos alimenticios. Isto conseguirase mediante técnicas dixitais automatizadas e tradicionais para recoller e, en última instancia, entregar produtos de alto valor elaborados con po producido a partir da froita recuperada.

Descrición contextual

(Mt) de froita fresca ao ano, o que representa o 22 % do desperdicio total de alimentos da UE. As perdas de froita prodúcense ao longo de toda a cadea de valor, pero un 23 % significativo (6,5 Mt) pérdese na fase de produción primaria, durante o cultivo e a colleita. Se se aforrasen 6,5 millóns de toneladas de froita, aforraríanse 2,3 millóns de toneladas de emisións de CO2, o equivalente aos gases de efecto invernadoiro (GEI) emitidos por 343.238 cidadáns da UE. Non obstante, non existe unha cuantificación precisa destas perdas, o que é necesario para desenvolver estratexias axeitadas para reducilas.

LIFE GLEANSMART cambiará o paradigma das perdas de alimentos en froitas ao probar unha metodoloxía probada para planificar estratexicamente novos procedementos de colleita e recollida, mellorando así a competitividade dos produtores de froitas. LIFE GLEANSMART reducirá a perda de alimentos mediante a reciclaxe, introducindo froita non colleitada nunha nova cadea de valor circular. O proxecto resultará en reducións netas substanciais no uso de auga, enerxía, fertilizantes, funxicidas e outros recursos, así como nunha diminución das emisións de CO2.

Obxectivos
  • Demostrar a viabilidade dunha cadea de valor circular innovadora baseada na recollida e reciclaxe de froita que normalmente se perde ou se desperdicia.
  • Desenvolver e validar unha plataforma holística para apoiar o aforro sostible de froita baseada nunha ferramenta avanzada de apoio á decisión (DST) baseada en datos multifonte procedentes de satélites, sensores, drons e robots.
  • Abordar a actual lagoa estatística no sector frutícola en España e no resto da UE en termos de cuantificación das perdas e o desperdicio de froita de campo mediante unha metodoloxía robusta e ferramentas avanzadas.
  • Demostrar a viabilidade de procesar e reutilizar froita gardada en seis ingredientes reciclados en po para polo menos tres produtos alimenticios ou outros produtos de valor engadido.
  • Demostrar a viabilidade comercial do equipamento e dos servizos de apoio para apalancar o investimento para o crecemento a longo prazo do proxecto.
  • Garantir que os resultados do proxecto se repliquen máis alá do seu alcance xeográfico e temático.
  • Garantir a adopción xeneralizada da metodoloxía GLEANSMART a nivel da UE e a aplicación a longo prazo dos resultados do proxecto mediante a participación e a cooperación de partes interesadas privadas, así como entidades públicas, e defender unha regulación favorable da colleita de alimentos a nivel da UE.
Resultados
  • Conseguir unha colleita diaria de polo menos 1.000 kg/hectárea (un 60 % máis eficiente que a colleita manual), despois de recoller un mínimo de 4.000 kg de cada tipo de froita obxectivo en ensaios de demostración.
  • Lanzar dúas solucións robóticas autónomas capaces de inspeccionar, cuantificar e recoller residuos alimentarios en diferentes campos, garantindo unha alta calidade e tratamento en cada paso do proceso de recollida.
  • Validar unha nova ferramenta web que permita a cuantificación e avaliación precisas das perdas de froita nun cultivo.
  • Integrar un dron para adquirir e procesar imaxes.
  • Colleitar 12.000 kg de froita empregando robots GLEANSMART durante o proxecto.
  • Conseguir reducións de misións e mellorar o impacto ambiental coa recuperación desta froita.
  • Xerar polo menos seis novos ingredientes a partir de pós de froitas recicladas validados en tres produtos alimenticios a escala piloto. Producirase un mínimo de 100 quilogramos de cada un dos seis ingredientes de froita en po recentemente creados. Ademais, confirmarase a súa viabilidade técnica, económica e ambiental para tres alimentos ou produtos de alto valor diferentes.
  • Colleitar un 4 % adicional de froita de calidade suficiente para o consumo humano e reutilizar un 2 % adicional para aplicacións non alimentarias.
Información de contacto
  • Coordinador/nome da entidade: Álvaro García  
  • Dirección postal: CALLE BENJAMIN FRANKLIN 5-11 VALENCIA PARC TECNOLOGIC, 46980, PATERNA VALENCIA,

Información adicional

LIFE GLEANSMART contribúe á consecución do novo Plan de Acción de Economía Circular, a Estratexia "Da Granxa á Mesa" no corazón do Pacto Verde Europeo e o compromiso da UE de cumprir o Obxectivo de Desenvolvemento Sostible (12.3) sobre o desperdicio de alimentos.

Coordinadores
  • PRODUCTOS SUR SL
Colaboradores
  • AINIA
  • VISUALNACERT SL
  • ASOCIACION VALENCIANA DE AGRICULTORES
  • ODYSSEY ROBOTICS SL
  • ASOCIACIóN AGRARIA DE JóVENES AGRICULTORES
  • AGROSINGULARITY SL