
Proxecto Horizon Europe Redesign: Sistemas transformadores de valor alimentario que remodelan paisaxes urbanas resilientes
- Tipo Proxecto
- Estado Firmado
- Execución 2025 -2028
- Orzamento asignado 2.999.756,25 €
- Ámbito Europeo
- Fonte principal de financiamento Horizonte Europa 2021-2027
- Páxina web do proxecto Proyecto REDESIGN
Os sistemas alimentarios urbanos están baixo a presión do cambio climático, a crecente inseguridade alimentaria e as desigualdades sociais. Moitas comunidades, especialmente os grupos vulnerables, loitan por acceder a alimentos saudables. A cadea de subministración de alimentos tradicional adoita descoidar as necesidades locais e non promove prácticas sostibles.
A medida que as cidades medran, hai unha necesidade imperiosa de solucións que conecten a produción e o consumo de alimentos de forma que beneficie a todos. O proxecto REDESIGN, financiado pola UE, abordará estes desafíos mediante a creación de sistemas de valor alimentario que melloren a resiliencia urbana, promovan infraestruturas verdes e animen as comunidades locais a participar activamente. En concreto, desenvolverá laboratorios vivos que fomenten a innovación na produción de alimentos, políticas e compromiso comunitario.
REDESIGN apoiará a transformación dos sistemas alimentarios urbanos locais mediante a creación de Food Value Systems (FVS). O FVS ten como obxectivo fortalecer a resiliencia urbana mediante a mellora da infraestrutura verde urbana e periurbana impulsada polos alimentos, fomentar a participación no sistema alimentario comunitario local (con especial atención aos grupos vulnerables), contribuír á calidade e beleza dos espazos habitables e mitigar o cambio climático integrando a agricultura urbana co medio construído.
O FVS funcionará desenvolvendo e aplicando unha metodoloxía de "ciclo de aprendizaxe" baseada nos valores da NEB para acelerar a innovación en todas as etapas do sistema alimentario (incluíndo a produción, o consumo, o intercambio e a eliminación) e expandirse máis aló da noción de "cadea alimentaria" para integrar as dimensións culturais, sociais e políticas da transformación.
A rede estará composta por tres grupos principais de actores: casos de “observación”, casos de “implementación” e un concello. Os casos de observación exemplifican as mellores prácticas establecidas. Nos pilotos, estableceranse e implementaranse Redes de Valor Alimentario REDESIGN coa participación dos axentes locais, especialmente os grupos vulnerables.
Cada caso de implementación centrarase especificamente nun dos dominios do sistema alimentario urbano (recuperación de nutrientes e produción de alimentos, creación dun laboratorio multifuncional de alimentos e asesoramento en políticas alimentarias). Os casos de implementación converteranse en Living Labs, a través dos cales a innovación nas redes locais de valor alimentario se ampliará a dous niveis: o nivel metropolitano, ao contaminar os distritos próximos mediante formación e transferencia, e o nivel internacional, mellorando os casos de observación (pechando o "circuito de aprendizaxe") e informando ao concello para a innovación e a aprendizaxe de políticas.
Os resultados incluirán barrios rexenerados nos casos de implantación, o establecemento de tres Living Labs que impulsen as redes de valor alimentario e unha metodoloxía de Learning Loop, todo isto escalable e replicable noutros contextos.