Ir o contido principal

Proxecto Horizon Europe Like-A-Pro: do nicho ao mainstream: proteínas alternativas para todos, en todas partes

  • Tipo Proxecto
  • Estado Firmado
  • Execución 2022 -2026
  • Orzamento asignado 11.999.659,64 €
  • Ámbito Europeo
  • Fonte principal de financiamento Horizonte Europa 2021-2027
  • Páxina web do proxecto Proyecto LIKE-A-PRO
Abstract
LIKE-A-PRO ten como obxectivo integrar proteínas alternativas, facéndoas accesibles, dispoñibles e aceptables para todos (desde nenos ata anciáns e grupos vulnerables) e en todas partes (en toda Europa, en zonas urbanas, periurbanas e rurais).
Descrición

Os hábitos alimentarios europeos poden ser máis saudables e sostibles? O proxecto LIKE-A-PRO, financiado pola UE, responderá a esta e outras preguntas. Explorará a produción de novos alimentos a partir de fontes de proteínas alternativas, como colza, vermes da fariña, krill, microbios, fungos, cogomelos fermentados e chícharos. Tamén investigará as necesidades dos consumidores e como atendelas con novos produtos. O proxecto levará a cabo actividades para comprender os hábitos alimentarios europeos e buscar formas de adaptar os produtos que consumen. Tamén participarán os actores do sistema alimentario intermedio para facer dos produtos alternativos unha opción doada e viable economicamente. O obxectivo xeral do proxecto é integrar proteínas alternativas, facéndoas accesibles, dispoñibles e amplamente aceptadas.

Descrición das actividades

Identificáronse os principais determinantes, motivacións, oportunidades e factores demográficos que inflúen no comportamento e as opcións dos consumidores. Creouse unha tipoloxía de barreiras e facilitadores baseada en evidencias en varios ambientes construídos, destacando as diferenzas rexionais en toda a UE. Creáronse dezasete mapas de sistemas para 13 países da UE en colaboración coas partes interesadas para identificar as pancas que fomenten a elección de proteínas alternativas. Optimáronse os métodos de extracción e procesamento de proteínas de diversas fontes, mellorando a eficiencia, reducindo os compostos indesexables e abordando problemas sensoriais.

Avanceuse na ampliación da produción de ingredientes e nas avaliacións da calidade das proteínas (perfís de aminoácidos, dixestibilidade, factores antinutrientes). Avaliáronse as propiedades tecnolóxicas dos ingredientes e desenvolvéronse pequenos lotes de produtos alimenticios. Desenvolveuse o marco operativo para a implementación de Living Labs para a Innovación Cidadá no Medio Ambiente Alimentario en 11 países da UE, incluíndo a definición de visións, mandatos, enfoques temáticos, grupos obxectivo, prazos de implementación e procedementos operativos. Desenvolveuse unha estratexia de captación e participación cidadá. Realizouse un programa de formación para formar aos formadores e aumentar as habilidades e a confianza dos implementadores do laboratorio na realización das actividades.

Algúns implementadores do laboratorio completaron parte das reunións do laboratorio, mentres que o resto está a planificar a PR2. Tamén se lograron avances significativos no compromiso dos interesados e na planificación operativa. No establecemento da Food Actors Network (FAN) participaron varias entidades de varios segmentos da cadea de valor do sistema alimentario intermedio. Completáronse os pasos preparatorios para a metodoloxía Transition Arena para capacitar aos membros da FAN para afrontar os desafíos relacionados coas proteínas alternativas. Tamén se deron os primeiros pasos para elaborar 15 libros brancos e 10 fichas técnicas para difundir os resultados da innovación técnica e social. Realizouse unha avaliación socioambiental das proteínas convencionais mediante a metodoloxía True Price.

Isto servirá de base para a avaliación de proteínas alternativas. Monitorizáronse e analizáronse os impactos económicos do desenvolvemento de proteínas alternativas mediante as tendencias do mercado e auditorías exhaustivas para comprender a penetración no mercado e as estratexias de prezos. Unha revisión das normas de seguridade alimentaria da UE garantiu o cumprimento das proteínas alternativas. Desenvolveuse unha metodoloxía para avaliar a seguridade e a novidade das proteínas, centrándose na alerxenicidade, toxicidade e dixestibilidade. Implementáronse prácticas de xestión de datos e directrices éticas para garantir o cumprimento dos estándares éticos.

Descrición contextual

O crecente interese dos consumidores polos produtos proteicos alternativos como substitutos dos alimentos convencionais de orixe animal crea a oportunidade perfecta para que as dietas da UE sexan máis sostibles e saudables. Non obstante, a pesar da clara vontade de reducir o consumo de proteína animal, son necesarios maiores esforzos para facilitar e acelerar a transición ao consumo de proteínas.

Non obstante, a integración de proteínas alternativas enfróntase a retos na fase de desenvolvemento do produto, o que resulta nunha baixa dispoñibilidade e accesibilidade de produtos aceptables. De feito, os europeos que buscan produtos proteicos alternativos enfróntanse a opcións limitadas en canto a tipos de produtos, fontes de proteínas, sabores e texturas. Para facilitar a transición alimentaria, a industria alimentaria debe centrarse na diversificación de fontes de proteínas alternativas e no desenvolvemento de novos produtos atractivos para satisfacer a demanda dos consumidores. LIKE-A-PRO ten como obxectivo integrar proteínas e produtos alternativos, facéndoos máis dispoñibles, accesibles e aceptables para todas as poboacións de todo o mundo. Isto conseguirase mediante o desenvolvemento de 16 novos produtos alimenticios con ingredientes de sete fontes de proteínas alternativas.

O proxecto tamén investigará as necesidades dos consumidores e os determinantes do comportamento que poidan afectar a aceptación e integración de proteínas alternativas nas súas dietas. O proxecto tamén desenvolverá diversos mecanismos de goberno que diferentes actores poden introducir no mercado para facilitar a transición cara a dietas máis saudables e sostibles, utilizando proteínas alternativas como ferramenta para acadar este obxectivo. Realizaranse actividades para comprender os hábitos alimentarios europeos e buscar formas de adaptar os produtos que consumen. Tamén participarán os actores do sistema alimentario intermedio para facer dos produtos alternativos unha opción doada e viable economicamente.

Obxectivos

O interese dos europeos polas proteínas alternativas é cada vez máis evidente, e esta tendencia é o terreo perfecto para o cambio na dieta cara a sistemas alimentarios e nutricionais sostibles e saudables, en liña coas ambicións do Pacto Verde da UE, a estratexia da Farm to Fork e os obxectivos climáticos da UE. Non obstante, este interese non se reflicte nos patróns dietéticos europeos, xa que as proteínas alternativas son consumidas principalmente polos primeiros adoptantes, mentres que a maioría é menos receptiva ás alternativas ou ten oportunidades limitadas para integralas nas súas dietas.

Esta brecha entre interese e consumo débese a obstáculos nos ámbitos alimentarios, como unha oferta limitada de produtos, un sabor subóptimo do produto, colocación illada de produtos en tendas ou menús, etc. Sen superar estes obstáculos, as proteínas alternativas seguirán sendo un nicho. LIKE-A-PRO ten como obxectivo integrar proteínas alternativas, facéndoas accesibles, dispoñibles e aceptables para todos (desde nenos ata anciáns e grupos vulnerables) e en todas partes (en toda Europa, en zonas urbanas, periurbanas e rurais).

Para conseguilo, os principais representantes de toda a cadea de valor das proteínas alternativas (produtores, produtores, cociñeiros, venda polo miúdo, consumidores, investigadores) traballarán xuntos nun consorcio transdisciplinar. Para mellorar os ambientes alimentarios europeos e fomentar o consumo de proteínas alternativas, desenvolveranse solucións prácticas en colaboración cos cidadáns. Esta innovación social levarase a cabo en 11 laboratorios vivos e catro ambientes alimentarios reais. Para ofrecer unha oferta diversa de proteínas alternativas, desenvolveranse 16 novos produtos proteicos alternativos con sete fontes sostibles, saudables e innovadoras.

Para garantir a entrega de resultados, o proxecto implicará activamente a actores intermedios do sistema alimentario (máis de 35.000 empresas) mediante a co-creación e a creación de capacidades. Para maximizar o impacto, poranse en marcha campañas de comunicación innovadoras en seis países, chegando a 8 millóns de cidadáns en catro anos.

Resultados

Actualmente, a eficacia das solucións para conseguir ambientes alimentarios (FE) máis amigables con proteínas alternativas, sostibles e saudables é limitada. LIKE-A-PRO aumentará o nivel de preparación social dunha ampla gama de solucións de EA, pasando da actitude á acción (ao cambio de comportamento real cara a un aumento do consumo de proteínas alternativas). As solucións de EA deseñaranse conxuntamente para ser eficaces desde a perspectiva dos consumidores e dos actores intermedios do sistema alimentario.

Estas solucións de EA non serían efectivas se a aceptación dos consumidores de produtos proteicos alternativos é limitada. Por este motivo, LIKE-A-PRO deseñará conxuntamente as mellores propostas de valor, apoiadas en estratexias de mercadotecnia, que serán validadas en laboratorios vivos e nas intervencións de EA.

Deseñaranse conxuntamente as directrices das campañas de comunicación, destacando os marcos de comunicación, a linguaxe e as mensaxes orientadas ao consumidor máis eficaces, que se validarán nos pilotos de intervención de EA. Isto tamén axudará a fomentar o consumo de proteínas alternativas. Os consumidores que buscan alternativas ás proteínas animais convencionais enfróntanse a unha oferta limitada de produtos. LIKE-A-PRO abordará as limitacións das proteínas alternativas de vangarda diversificando a súa oferta de produtos proteicos a través do desenvolvemento de 16 produtos alimenticios con ingredientes de sete fontes alternativas que son novos, sostibles, locais, saudables, accesibles e viables para a industria.

Empoderar aos actores do sistema alimentario intermedio para implementar cambios positivos nos seus contornos será clave para garantir que as melloras de accesibilidade e dispoñibilidade de LIKE-A-PRO sexan duradeiras.

Coordinadores
  • CENTRO NACIONAL DE TECNOLOGIA Y SEGURIDAD ALIMENTARIA (CNTA)