Skip to main content

Horizon Europe Like-A-Pro proiektua: nitxotik mainstreamera: proteina alternatiboak guztiontzat, nonahi

  • Mota Proiektua
  • Egoera Firmado
  • Exekuzioa 2022 -2026
  • Esleitutako Aurrekontua 11.999.659,64 €
  • Eremua Europeo
  • Finantza-iturri nagusia Horizonte Europa 2021-2027
  • Proiektuaren webgunea Proyecto LIKE-A-PRO
Abstract
LIKE-A-PRO-k proteina alternatiboak integratzea du helburu, guztiontzat eskuragarri, eskuragarri eta onargarriak izan daitezen (haurretatik hasi eta adinekoentzat eta talde ahulenetaraino) eta edonon (Europa osoan, hiri, hiri-inguru eta landa eremuetan).
Azalpena

Europako elikadura-ohiturak osasuntsuagoak eta jasangarriagoak izan al daitezke? EBk finantzatutako LIKE-A-PRO proiektuak galdera honi eta besteei erantzungo die. Proteina iturri alternatiboetatik datozen elikagai berrien ekoizpena aztertuko da, hala nola koltza, bazkari-zizareak, krill, mikrobioak, onddoak, perretxiko hartzituak eta ilarrak. Gainera, kontsumitzaileen beharrak eta produktu berriekin nola bete behar diren ikertuko da. Proiektuak Europako elikadura ohiturak ulertzeko eta kontsumitzen dituzten produktuak egokitzeko bideak aurkitzeko jarduerak egingo ditu. Tarteko elikadura-sistemako eragileek ere parte hartuko dute produktu alternatiboak aukera erraz eta ekonomikoki bideragarri izan daitezen. Proiektuaren helburu orokorra proteina alternatiboak integratzea da, eskuragarriak, eskuragarriak eta oso onartuak izan daitezen.

Jardueren deskribapena

Kontsumitzaileen portaeran eta aukeraketan eragina duten faktore demografikoak, motibazioak, aukerak eta faktore demografikoak identifikatu ziren. Eraikitako hainbat ingurunetan oztopoen eta bideratzaileen ebidentzian oinarritutako tipologia bat sortu zen, EBko eskualde-desberdintasunak nabarmenduz. Hamazazpi sistema-mapa sortu ziren EBko 13 herrialderentzat, eragileekin elkarlanean, proteina alternatiboak aukeratzea bultzatzen duten palankak identifikatzeko. Hainbat iturritatik proteinak ateratzeko eta prozesatzeko metodoak optimizatu ziren, eraginkortasuna hobetuz, konposatu desiragarriak murriztuz eta zentzumen-arazoei aurre eginez.

Osagaien ekoizpena hedatzen eta proteinen kalitatearen ebaluazioetan aurrera egin zen (aminoazidoen profilak, digerigarritasuna, nutrienteen aurkako faktoreak). Osagaien propietate teknologikoak ebaluatu ziren eta elikagaien lote txikiak garatu ziren. EBko 11 herrialdetan Elikadura-ingurunean Herritarren Berrikuntzarako Living Labs ezartzeko esparru operatiboa garatu zen, ikuspegiak, mandatuak, ardatz tematikoak, xede-taldeak, ezarpen-epeak eta prozedura operatiboak definitzea barne. Herritarrak kontratatzeko eta parte hartzeko estrategia bat garatu zen. Prestakuntza-programa bat egin zen prestatzaileak prestatzeko eta laborategiko inplementatzaileen gaitasunak eta konfiantza areagotzeko jarduerak burutzeko.

Laborategiko inplementatzaile batzuek laborategiko bileren zati bat osatu dute, gainerakoek PR2rako plangintza egiten ari diren bitartean. Era berean, aurrerapen garrantzitsuak izan dira interes-taldeen partaidetzan eta plangintza operatiboan. Elikagaien Eragileen Sarea (FAN) ezartzean, elikadura-sistemaren balio-katearen bitarteko hainbat segmentutako hainbat entitatek parte hartu zuten. Transition Arena metodologiarako prestatzeko urratsak egin dira FANeko kideei proteina alternatiboekin lotutako erronkei aurre egiteko ahalmena emateko. Era berean, berrikuntza tekniko eta sozialaren emaitzak zabaltzeko 15 liburu zuri eta 10 fitxa garatzeko hasierako urratsak eman ziren. Ohiko proteinen ebaluazio sozio-ingurumentsua egin da True Price metodologia erabiliz.

Honek proteina alternatiboen ebaluaziorako oinarri gisa balioko du. Proteina alternatiboen garapenaren inpaktu ekonomikoak merkatuko joeren eta auditoretza integralen bidez kontrolatu eta aztertu ziren merkatuan sartzeko eta prezioen estrategiak ulertzeko. EBko elikagaien segurtasun-arauen berrikuspen batek ordezko proteinak betetzen direla bermatu zuen. Proteinen segurtasuna eta berritasuna ebaluatzeko metodologia bat garatu zen, alergenotasuna, toxikotasuna eta digerigarritasuna ardatz hartuta. Datuak kudeatzeko praktikak eta jarraibide etikoak ezarri ziren estandar etikoak betetzen zirela ziurtatzeko.

Testuinguruko deskribapena

Kontsumitzaileen interesa gero eta handiagoa da, animalia-oinarritutako elikagai konbentzionalen ordezko diren proteina produktuekiko, EBko dietak jasangarriagoak eta osasuntsuagoak izateko aukera ezin hobea sortzen du. Hala ere, animalia-proteinen kontsumoa murrizteko nahia argia izan arren, ahalegin handiagoak behar dira proteina-kontsumorako trantsizioa errazteko eta bizkortzeko.

Hala ere, proteina alternatiboen integrazioak erronkak ditu produktuak garatzeko fasean, eta ondorioz produktu onargarrien erabilgarritasun eta irisgarritasun txikia da. Izan ere, proteina-produktu alternatiboak bilatzen dituzten europarrek aukera mugatuak dituzte produktu mota, proteina iturri, zapore eta ehundurari dagokionez. Elikagaien trantsizioa errazteko, elikagaien industriak proteina iturri alternatiboak dibertsifikatzera eta produktu berri erakargarriak garatzera bideratu behar du kontsumitzaileen eskaria asetzeko. LIKE-A-PRO-k proteina eta produktu alternatiboak integratzea du helburu, mundu osoko populazio guztientzat eskuragarriago, eskuragarriago eta onargarriagoak izan daitezen. Hori lortuko da zazpi proteina-iturri alternatiboko osagaiak dituzten 16 elikagai-produktu berri garatuz.

Proiektuak kontsumitzaileen beharrak eta haien dietan proteina alternatiboen onarpenean eta integrazioan eragina izan dezaketen portaeraren determinatzaileak ere ikertuko ditu. Era berean, proiektuak eragile ezberdinek merkatuan sartu ditzaketen gobernantza-mekanismo ezberdinak garatuko ditu dieta osasuntsu eta jasangarriagoetarako trantsizioa errazteko, proteina alternatiboak erabiliz helburu hori lortzeko tresna gisa. Europako elikadura-ohiturak ulertzeko eta kontsumitzen dituzten produktuak egokitzeko bideak bilatzeko jarduerak egingo dira. Tarteko elikadura-sistemako eragileek ere parte hartuko dute produktu alternatiboak aukera erraz eta ekonomikoki bideragarri izan daitezen.

Helburuak

Europakoek proteina alternatiboekiko duten interesa gero eta nabariagoa da, eta joera hori elikadura- eta nutrizio-sistema jasangarri eta osasuntsuetarako aldaketarako oinarri ezin hobea da, EBko Akordio Berdearen, Farm to Fork estrategiaren eta EBren klima-helburuen asmoekin bat. Dena den, interes hori ez da Europako dieta ereduetan islatzen, izan ere, proteina alternatiboak lehen aldiz hartzen dituztenek kontsumitzen dituzte batez ere, eta gehiengoa alternatibak ez dira hain harrera egiten edo haien dietan integratzeko aukera mugatuak ditu.

Interesaren eta kontsumoaren arteko tarte hori elikadura-ingurunean dauden oztopoengatik gertatzen da, hala nola, produktuen eskaintza mugatua, produktuen zaporea ezegokia, produktuak dendetan edo menuetan kokatzea isolatuta, etab. Oztopo horiek gainditu gabe, proteina alternatiboak nitxo bat izaten jarraituko du. LIKE-A-PRO-k proteina alternatiboak integratzea du helburu, guztiontzat eskuragarri, eskuragarri eta onargarriak izan daitezen (haurretatik hasi eta adinekoentzat eta talde ahulenetaraino) eta edonon (Europa osoan, hiri, hiri-inguru eta landa eremuetan).

Hori lortzeko, proteina alternatiboen balio kate osoko ordezkari nagusiek (ekoizleak, ekoizleak, sukaldariak, merkatariak, kontsumitzaileak, ikertzaileak) elkarrekin lan egingo dute diziplinaz gaindiko partzuergo batean. Europako elikadura-inguruneak hobetzeko eta proteina alternatiboen kontsumoa bultzatzeko, irtenbide praktikoak garatuko dira herritarrekin elkarlanean. Berrikuntza sozial hau 11 laborategi bizietan eta bizitza errealeko lau elikagai-ingurunetan gauzatuko da. Proteina alternatiboen eskaintza anitza eskaintzeko, 16 proteina produktu alternatibo berri garatuko dira zazpi iturri jasangarri, osasuntsu eta berritzailerekin.

Emaitzak ematea bermatzeko, proiektuak aktiboki parte hartuko du elikadura-sistemako bitarteko eragileak (35.000 enpresa baino gehiago) ko-sorkuntzaren eta gaitasunaren bidez. Eragina maximizatzeko, komunikazio-kanpaina berritzaileak jarriko dira martxan sei herrialdetan, lau urtean 8 milioi herritarrengana iritsiz.

Results

Gaur egun, proteina alternatibo, jasangarri eta osasuntsuekin elikagai-ingurune atseginagoak (FE) lortzeko soluzioen eraginkortasuna mugatua da. LIKE-A-PRO-k EA soluzio ugariren gizarte-prestakuntza maila areagotuko du, jarreratik ekintzara igaroz (benetako portaera-aldaketara, proteina alternatiboen kontsumoa areagotzeko). EA irtenbideak elkarrekin diseinatuko dira eraginkorrak izateko elikadura-sistemako kontsumitzaileen eta bitarteko eragileen ikuspegitik.

EA irtenbide hauek ez lirateke eraginkorrak izango kontsumitzaileek proteina produktu alternatiboen onarpena mugatua baldin bada. Hori dela eta, LIKE-A-PROk elkarrekin diseinatuko ditu balio-proposamen onenak, marketin-estrategiek lagunduta, laborategi bizietan eta EAren esku-hartzeetan baliozkotuko direnak.

Komunikazio-kanpainaren jarraibideak elkarrekin diseinatuko dira, komunikazio-esparru, hizkuntza eta kontsumitzaileei begirako mezu eraginkorrenak nabarmenduz, zeinak EAren esku-hartze pilotuetan baliozkotuko diren. Horrek proteina alternatiboen kontsumoa bultzatzen lagunduko du. Ohiko animalia-proteinen alternatibak bilatzen dituzten kontsumitzaileek produktuen eskaintza mugatua dute. LIKE-A-PRO-k abangoardiako proteina alternatiboen mugei aurre egingo die proteina-produktuen eskaintza dibertsifikatuz, zazpi iturri alternatiboko osagaiak dituzten 16 elikagai-produktu garatuz, berritzaileak, jasangarriak, tokikoak, osasungarriak, merkeak eta industriarako bideragarriak direnak.

Elikadura-sistemaren bitarteko eragileei beren ingurunean aldaketa positiboak ezartzeko ahalmena ematea funtsezkoa izango da LIKE-A-PROren irisgarritasun- eta erabilgarritasun-hobekuntzak iraunkorrak izan daitezen.

Koordinatzaileak
  • CENTRO NACIONAL DE TECNOLOGIA Y SEGURIDAD ALIMENTARIA (CNTA)