Ir o contido principal

Proxecto Horizon Europe NanoCroptective: unha nanotecnoloxía precisa e versátil con moléculas bioestimulantes de sementes microbianas para mellorar o crecemento e a inmunidade dos cultivos

  • Tipo Proxecto
  • Estado Asinado
  • Execución 2023 -2024
  • Orzamento asignado 150.000,00 €
  • Ámbito Europeo
  • Fonte principal de financiamento Horizonte Europa 2021-2027
  • Páxina web do proxecto Proyecto NanoCroptective
Abstract
O proxecto busca aproveitar o potencial das interaccións microbio-semente para a agricultura sostible. Os resultados esperados inclúen unha redución do 50 % no uso de fertilizantes e pesticidas, o que reforza a credibilidade das solucións biolóxicas para a produción agrícola sostible.
Descrición

A xerminación das sementes, o comezo do crecemento das plantas, enfróntase a desafíos crecentes debido á degradación ambiental e ao cambio climático. As malas prácticas de xestión de cultivos agravan estes problemas, o que pon de manifesto a urxente necesidade de solucións innovadoras. A pesar dos recoñecidos beneficios dos microbios beneficiosos para a saúde das plantas adultas, o seu papel na resiliencia das sementes segue a ser pouco coñecido, o que dificulta o desenvolvemento de bioestimulantes eficaces.

Con isto en mente, o proxecto NanoCroptective, financiado polo CEI, busca aproveitar o potencial das interaccións microbio-semente para a agricultura sostible. Os resultados esperados inclúen unha redución do 50 % no uso de fertilizantes e pesticidas, o que reforza a credibilidade das solucións biolóxicas para a produción agrícola sostible.

Descrición das actividades

O proxecto propón unha proba de concepto para unha estratexia precisa e personalizable baseada no uso de fengicina, unha molécula producida polas células de Bacillus ao interactuar coas sementes, e unha plataforma nanotecnolóxica optimizada para mellorar e aumentar a mobilización de nutrientes a partir dos corpos oleaxinosos contidos nas sementes.

Obxectivos

A xerminación das sementes é o primeiro paso dunha secuencia de eventos que promoven a transición das sementes da dormencia ao crecemento vexetativo. Polo tanto, é un programa estritamente regulado que garante un maior crecemento e supervivencia das plantas nun ambiente favorable. A emerxencia causada polo deterioro continuo do medio ambiente debido a estratexias de xestión de cultivos pouco respectuosas e exacerbada polo cambio climático aumentou a atención nesta etapa crucial do crecemento das plantas como obxectivo principal das estratexias para axudar a mitigar os problemas insostibles. Os microbios beneficiosos viven asociados a todas as plantas, e sabemos como aproveitar este beneficio para o enriquecemento das plantas adultas; Non obstante, sábese pouco sobre a súa contribución á resiliencia das sementes e á adaptación a un ambiente cambiante.

Esta falta de coñecemento pode levar a resultados débiles e inviables cos bioestimulantes, o que prexudica a súa credibilidade e a súa entrada no mercado. Apoiándonos nos achados da nosa exhaustiva investigación sobre a interacción mutualista microbio-semente, propoñemos unha proba de concepto para unha estratexia precisa e personalizable baseada no uso de fengicina, unha molécula producida polas células de Bacillus en interacción coas sementes, e unha plataforma nanotecnolóxica perfeccionada para mellorar e aumentar a mobilización de nutrientes dos corpos oleaxinosos que conteñen sementes. Agardamos unha mellor adaptación das mudas ao medio, un maior crecemento das plantas adultas e inmunidade contra os patóxenos microbianos e unha redución media do 50 % no uso de fertilizantes e pesticidas.

En xeral, a nosa metodoloxía debería servir para mellorar a credibilidade das solucións biolóxicas como potentes bioestimulantes do crecemento das sementes e, polo tanto, promover a súa inclusión en programas de produción e protección sostibles de cultivos.

Resultados

Espérase unha mellora da adaptación das mudas ao medio, un maior crecemento das plantas adultas e a súa inmunidade contra os patóxenos microbianos e unha redución media do 50 % no uso de fertilizantes e pesticidas.

Coordinadores
  • UNIVERSIDAD DE MALAGA (UMA)