Ir o contido principal

Proxecto Horizon Europe Biocomat: Mellora da biodispoñibilidade de compostos polifenólicos beneficiosos nos alimentos mediante a enxeñaría avanzada de materiais

  • Tipo Proxecto
  • Estado Asinado
  • Execución 2024 -2026
  • Orzamento asignado 181.152,96 €
  • Ámbito Europeo
  • Fonte principal de financiamento Horizonte Europa 2021-2027
  • Páxina web do proxecto Proyecto BIOCOMAT
Abstract
O proxecto céntrase na creación de sistemas de encapsulación capa por capa precisos para mellorar a estabilidade e a biodispoñibilidade dos compostos polifenólicos.
Descrición

Unha dieta rica en alimentos de orixe vexetal é vital para previr enfermidades crónicas, grazas aos compostos polifenólicos (PC) beneficiosos que conteñen. Non obstante, as PC enfróntanse a desafíos debido á súa sensibilidade aos factores ambientais, o que resulta nunha rápida oxidación e unha biodispoñibilidade reducida. Os métodos tradicionais para administrar estes compostos requiren moitos recursos e, a miúdo, son ineficaces.

Apoiado polo programa Marie Sklodowska-Curie Actions, o proxecto BIOCOMAT revolucionará a xestión de ordenadores mediante o uso de técnicas avanzadas de deseño e caracterización de materiais. O proxecto céntrase na creación de sistemas de encapsulación capa por capa precisos para mellorar a estabilidade e a biodispoñibilidade dos PC. Usando métodos como a microscopía confocal, a imaxe SEM e a aprendizaxe automática, BIOCOMAT desenvolverá unha plataforma de aceleración de materiais para aplicacións alimentarias.

Descrición das actividades

A estratexia incluirá métodos capa por capa para crear sistemas modelo con control preciso da morfoloxía das capas de encapsulación de polisacáridos e proteínas. A microscopía cofocal, a imaxe SEM e a nanomecánica proporcionarán información sobre a estrutura, a estabilidade e a liberación de polifenois in vitro. Para optimizar a composición das capas, integrarase a experimentación asistida por robots e a aprendizaxe automática.

Obxectivos

Unha dieta rica en alimentos de orixe vexetal, abundantes en compostos polifenólicos (PC) beneficiosos, é esencial para previr enfermidades relacionadas coa civilización. As PC son valoradas polas súas fortes propiedades antioxidantes e o seu potencial prebiótico. Non obstante, a súa inestabilidade inherente e a súa sensibilidade aos factores ambientais e aos métodos de procesamento supoñen desafíos.

A rápida oxidación e a biodispoñibilidade limitada no corpo humano subliñan a necesidade de sistemas de administración eficaces e potenciadores da estabilidade. En principio, a técnica de encapsulación proporciona unha liberación prolongada e controlada dos ingredientes alimentarios e aumenta a estabilidade e a biodispoñibilidade dos compostos bioactivos. Non obstante, a complexidade do deseño de cápsulas consumiu recursos considerables no campo da ciencia dos alimentos, pero aínda non deu resultados satisfactorios en termos de administración de CP.

Este proxecto ofrece unha nova perspectiva ao tratar o deseño de cápsulas como unha tarefa de enxeñaría de materiais. O noso obxectivo é aproveitar as técnicas de deseño, preparación e caracterización de materiais de vangarda para mellorar a biodispoñibilidade dos PC encapsulados. A nosa estratexia implicará métodos capa por capa para crear sistemas modelo con control preciso sobre a morfoloxía das capas de encapsulación de polisacáridos e proteínas.

A microscopía cofocal, a imaxe SEM e a nanomecánica proporcionarán información sobre a estrutura, a estabilidade e a liberación de PC in vitro. Para optimizar de xeito eficiente a composición de capas, integraremos a experimentación asistida por robots e a aprendizaxe automática. Estes esforzos culminarán no desenvolvemento dunha plataforma de aceleración de materiais, unha metodoloxía versátil para deseñar sistemas de subministración de compostos polifenólicos para aplicacións alimentarias.

Para acadar estes obxectivos, o investigador recibirá formación a través da investigación nun amplo espectro de técnicas de preparación e caracterización dirixidas a sistemas capa por capa e enfoques experimentais baseados en datos, como o deseño de experimentos e a optimización bayesiana.

Resultados

BIOCOMAT desenvolverá unha plataforma de aceleración de materiais para aplicacións alimentarias.

Coordinadores
  • FUNDACION IMDEA MATERIALES (IMDEA Materials)