Skip to main content

Projecte HORITZÓ EUROPA BIOCOMAT:Millora de la biodisponibilitat de compostos polifenòlics beneficiosos en els aliments mitjançant enginyeria de materials avançada

  • Tipus Projecte
  • Estat Firmado
  • Execució 2024 -2026
  • Pressupost assignat 181.152,96 €
  • Àmbit Europeo
  • Font principal de finançament Horizonte Europa 2021-2027
  • Web del projecte Proyecto BIOCOMAT
Abstract
El projecte se centra en la creació de sistemes d'encapsulació precisos, capa per capa, per millorar l'estabilitat i la biodisponibilitat dels compostos polifenòlics.
Descripció

Una dieta rica en aliments d'origen vegetal és vital per a la prevenció de malalties cròniques, gràcies als beneficiosos compostos polifenòlics (PC) que contenen.

Amb el suport del programa d'Accions Marie Sklodowska-Curie, el projecte BIOCOMAT revolucionarà l'administració de PC mitjançant l'ús de tècniques avançades de disseny i caracterització de materials. BIOCOMAT desenvoluparà una Plataforma d'Acceleració de Materials per a aplicacions alimentàries.

Descripció de les activitats

L'enfocament inclou mètodes capa per capa per crear sistemes model amb un control precís de la morfologia de les capes d'encapsulació de polisacàrids i proteïnes. La microscopia cofocal, les imatges SEM i la nanomecànica proporcionaran informació sobre l'estructura, l'estabilitat i l'alliberament de polifenols in vitro. Per optimitzar la composició de les capes, s'hi integrarà l'experimentació assistida per robots i l'aprenentatge automàtic.

Objectius

Una dieta rica en aliments d'origen vegetal, abundants en compostos polifenòlics (PC) beneficiosos, és fonamental per prevenir malalties relacionades amb la civilització. Les PC són valorades per les seves sòlides propietats antioxidants i el seu potencial prebiòtic. Tot i això, la seva inestabilitat inherent i la seva sensibilitat als factors ambientals i els mètodes de processament plantegen desafiaments.

L'oxidació ràpida i la biodisponibilitat limitada al cos humà subratllen la necessitat de sistemes d'administració i potenciadors de l'estabilitat eficaços. En principi, la tècnica d'encapsulació proporciona un alliberament prolongat i controlat dels ingredients alimentaris i augmenta l'estabilitat i la biodisponibilitat dels compostos bioactius. Tot i això, la complexitat del disseny de la càpsula ha consumit recursos considerables en el camp de la ciència dels aliments, però encara no ha donat resultats satisfactoris en termes de lliurament de PC.

Aquest projecte ofereix una perspectiva nova en tractar el disseny de la càpsula com una tasca d'enginyeria de materials. El nostre objectiu és aprofitar les tècniques de disseny, preparació i caracterització de materials d'avantguarda per millorar la biodisponibilitat de les PC encapsulades. El nostre enfocament implicarà mètodes capa per capa per crear sistemes model amb control precís sobre la morfologia de les capes d'encapsulació de polisacàrids i proteïnes.

La microscopia cofocal, les imatges SEM i la nanomecànica proporcionaran informació sobre l'estructura, l'estabilitat i l'alliberament de PC in vitro. Per optimitzar la composició de les capes de manera eficient, integrarem l'experimentació assistida per robots i l'aprenentatge automàtic. Aquests esforços culminaran en el desenvolupament d‟una plataforma d‟acceleració de materials, una metodologia versàtil per dissenyar sistemes d‟administració de compostos polifenòlics per a aplicacions alimentàries.

Per assolir aquests objectius, l'investigador rebrà capacitació a través de la investigació en un ampli espectre de tècniques de preparació i caracterització dirigides a sistemes capa per capa i enfocaments d'experimentació basats en dades, com ara el disseny d'experiments i l'optimització bayesiana.

Resultats

BIOCOMAT desenvoluparà una Plataforma d'Acceleració de Materials per a aplicacions alimentàries.

Coordinadors
  • FUNDACION IMDEA MATERIALES (IMDEA Materials)