Ir o contido principal

Proxecto H2020 WINETWORK: Rede para o intercambio e a transferencia de coñecementos innovadores entre as rexións vinícolas europeas para aumentar a produtividade e a sustentabilidade do sector

  • Tipo Proxecto
  • Estado Cheo
  • Execución 2015 -2017
  • Orzamento asignado 1.999.221,75 €
  • Ámbito Europeo
  • Fonte principal de financiamento Horizonte 2020
  • Páxina web do proxecto WINETWORK
Descrición

Baseado nunha metodoloxía de investigación orientada á innovación desenvolvida e testada previamente, o proxecto WINETWORK ten como obxectivo promover a innovación colaborativa no sector vitivinícola. O proxecto implementará unha metodoloxía que deu éxito á hora de promover innovacións baseadas na demanda en proxectos rexionais e europeos anteriores.

Esta estratexia baséase principalmente na interacción entre unha rede de axentes facilitadores, varios grupos de traballo técnicos rexionais e un grupo de traballo científico europeo. Emprégase unha abordaxe participativa para traducir os resultados científicos e prácticos en fichas de datos que se empregan para preparar materiais adaptados aos usuarios finais. Tamén se emprega unha abordaxe de abaixo cara arriba para identificar unha axenda de innovación impulsada pola demanda. No proxecto WINETWORK, esta estratexia implementarase en dez rexións de sete países que representan máis do 90 % da produción vitivinícola da UE. O principal tema abordado pola rede é o control e a loita contra as enfermidades que poñen en perigo o futuro potencial produtivo da UE (enfermidades do tronco da videira e flavescencia dourada).

Dado que representan unha ameaza para a viabilidade económica de todo o sector, estes problemas foron identificados previamente como prioritarios por viticultores, científicos e responsables da toma de decisións. Dado que moitos viticultores están a probar enfoques innovadores e sostibles para combater estas enfermidades, é moi beneficioso recompilar estas ideas e compartilas entre os países da UE. Sintetizaranse, adaptaranse e traduciranse prácticas innovadoras para facelas plenamente accesibles aos servizos de apoio á innovación e aos viticultores.

Deste xeito, o proxecto proporcionará un amplo repertorio de coñecementos científicos e prácticos existentes relacionados coa xestión sostible da viña. Tamén proporcionará unha metodoloxía que apoiará a todos os sectores agrícolas no impulso da investigación impulsada pola innovación. WINETWORK está formada por 11 socios de excelencia que representan toda a cadea de innovación, dende a ciencia ata os agricultores.

Obxectivos

Baseado nunha metodoloxía de investigación impulsada pola innovación, desenvolvida e testada previamente, o proxecto WINETWORK ten como obxectivo estimular a innovación colaborativa no sector vitivinícola. O proxecto implementará unha metodoloxía que deu éxito á hora de promover innovacións baseadas na demanda en proxectos rexionais e europeos anteriores.

Esta estratexia baséase principalmente nas interaccións entre unha rede de axentes facilitadores, varios grupos de traballo técnicos rexionais e un grupo de traballo científico europeo. Emprégase unha abordaxe participativa para traducir os achados científicos e os coñecementos prácticos en fichas de datos técnicos que se empregan para preparar materiais adaptados aos usuarios finais. Tamén se emprega unha abordaxe de abaixo cara arriba para identificar unha axenda de innovación impulsada pola demanda.

No proxecto WINETWORK, a estratexia implementarase en dez rexións de sete países que representan máis do 90 % da produción vitivinícola da UE. Os principais temas tratados na rede relaciónanse co control e a loita contra as enfermidades que ameazan o potencial produtivo futuro da UE (enfermidades do tronco da videira e flavescencia dourada). Dado que representan unha ameaza para a viabilidade económica de todo o sector, estes problemas foron identificados previamente como prioritarios por viticultores, científicos e responsables da toma de decisións. Dado que moitos viticultores están a probar enfoques innovadores e sostibles para combater estas enfermidades, é moi beneficioso recoller estas ideas e compartilas entre os países da UE.

Sintetizaranse, adaptaranse e traduciranse prácticas innovadoras para facelas plenamente accesibles aos servizos de apoio á innovación e aos viticultores. O proxecto achegará entón unha ampla reserva de coñecementos científicos e prácticos existentes relacionados coa xestión sostible da viña. Tamén proporcionará unha metodoloxía que apoiará a todos os sectores agrícolas para mellorar a investigación impulsada pola innovación. WINETWORK conta con 11 socios de excelencia que representan toda a cadea de innovación, dende a ciencia ata os agricultores.

Resultados

Unha rede de expertos ten como obxectivo combater as enfermidades da viña. Unha rede europea para compartir información e identificar solucións prometedoras para combater as enfermidades das viñas podería impulsar a industria vitivinícola europea. A eficacia da rede tamén podería inspirar a outros sectores económicos que afrontan desafíos semellantes. Aínda que a UE segue a ser un dos principais produtores de viño (representando o 45 % das superficies vinícolas mundiais, o 65 % da produción e o 70 % das exportacións), enfróntase a unha serie de desafíos que ameazan o sector.

Un destes desafíos son as enfermidades da viña que, dada a súa natureza transfronteiriza, só poden abordarse eficazmente mediante unha forte cooperación entre os Estados membros. «Observamos un descenso na produtividade das viñas debido a enfermidades como as enfermidades do tronco da vide, o praga dourado, o mildiu velloso e o oídio, entre outras», explica Eric Serrano, coordinador do proxecto WINETWORK e director da área suroeste do Instituto Francés da Viña e do Viño. "Estas enfermidades son ben coñecidas en moitos viñedos e poden ter un impacto económico significativo no sector.

En parte debido á tendencia a reducir o uso de pesticidas, necesitamos desenvolver novas ideas para abordar as enfermidades. De feito, os funxicidas como o arsenito de sodio ou a 8-hidroxiquinolina foron prohibidos en Europa. En ausencia de tratamentos altamente eficaces, necesítanse novas estratexias. Difusión de coñecementos Por iso, o proxecto financiado pola UE centrouse no fortalecemento das estruturas de coñecemento e difusión a nivel europeo. «Queriamos centrarnos en mellorar o coñecemento dos viticultores sobre as enfermidades, establecer os medios para coordinar mellor a investigación europea e destacar novas ideas», afirma Serrano.

"Queremos que o coñecemento sobre o control de enfermidades chegue a un público moito máis amplo que só os que participan neste proxecto. Os viticultores tamén deberían poder compartir diferentes tipos de coñecementos, experiencias e enfoques." Un resultado clave é o Reservorio de Coñecemento do proxecto sobre a Flavescencia Dourada e as Enfermidades do Tronco da Vide. Esta plataforma en liña ten como obxectivo albergar todo o coñecemento existente no mundo sobre estes temas e foi desenvolvida pensando tanto nos investigadores como nos viticultores. «As partes interesadas, como científicos, consultores ou viticultores, poden contribuír a este arquivo subindo os seus vídeos, imaxes e documentos en poucos pasos sinxelos», afirma Serrano. "Con moitos viticultores probando enfoques innovadores e sostibles para combater as enfermidades, é vital que recollamos e compartamos estas ideas entre os países europeos." O proxecto tamén elaborou 16 fichas informativas, cinco folletos para o usuario final, catro artigos técnicos e tres videoclips para difundir información sobre o control de enfermidades.

O éxito desta difusión levou aos investigadores a recuperar varias innovacións, que actualmente están a ser sometidas a probas científicas. "Os socios tamén están a explorar a posibilidade de transferir algúns dos resultados a outros sectores agrícolas", engade Serrano. Facilitando unha industria saudable. Outro éxito da metodoloxía WINETWORK foi o uso eficaz de axentes facilitadores. O proxecto estableceu unha rede de dez persoas (unha de cada rexión vinícola participante) para manter os viticultores e investigadores ao día da información relevante e axudalos a conectar cos participantes do proxecto noutros lugares. «Esta foi a clave do noso éxito, xa que permitiu que todos os implicados no proxecto estivesen en contacto constante», afirma Serrano. "Este foi o elo perdido entre a ciencia e a práctica."

Estes dez facilitadores traballaron con grupos de traballo rexionais e dous grupos de traballo científicos, formando unha rede que permitiu a transformación de resultados científicos en información e materiais prácticos para os usuarios finais. Este modelo eficaz para facilitar a transferencia de coñecementos pódese replicar noutros proxectos e outros sectores industriais.

Coordinadores
  • INSTITUT FRANCAIS DE LA VIGNE ET DU VIN (INSTITUT FRANCAIS DE LA VIGNE ET DU VIN)