Projecte H2020 WINETWORK: Xarxa per a l'intercanvi i la transferència de coneixement innovador entre regions vitivinícoles europees per augmentar la productivitat i la sostenibilitat del sector
- Tipus Projecte
- Estat Completat
- Execució 2015 -2017
- Pressupost assignat 1.999.221,75 €
- Àmbit Europeo
- Font principal de finançament H2020
- Web del projecte WINETWORK
Basant-se en una metodologia de recerca orientada a la innovació, prèviament desenvolupada i provada, el projecte WINETWORK aspira a impulsar la innovació col·laborativa al sector vitivinícola. El projecte implementarà una metodologia que ha tingut èxit a la promoció d'innovacions impulsades per la demanda en projectes regionals i europeus anteriors.
Aquest enfocament es basa principalment en la interacció entre una xarxa dagents facilitadors, diversos grups de treball tècnics regionals i un grup de treball científic europeu. Es fa servir un enfocament participatiu per traduir els resultats científics i pràctics en fitxes tècniques que s'utilitzen per preparar materials adaptats als usuaris finals. També es fa servir un enfocament ascendent per identificar una agenda d'innovació impulsada per la demanda. Al projecte WINETWORK, aquest enfocament s'implementarà en deu regions de set països que representen més del 90 % de la producció vinícola de la UE. El principal tema abordat a la xarxa és el control i la lluita contra les malalties que comprometen el potencial de producció futur de la UE (malalties del tronc de la vinya i flavescència daurada).
Atès que representen una amenaça per a la viabilitat econòmica de tot el sector, aquests temes han estat prèviament identificats com a prioritaris per viticultors, científics i responsables de la presa de decisions. Atès que molts viticultors estan provant enfocaments innovadors i sostenibles per combatre aquestes malalties, resulta molt beneficiós recopilar aquestes idees i compartir-les entre els països de la UE. Les pràctiques innovadores se sintetitzaran, adaptaran i traduiran perquè siguin plenament accessibles als serveis de suport a la innovació i als viticultors.
El projecte proporcionarà així un ampli repertori de coneixements científics i pràctics existents relacionats amb la gestió sostenible de les vinyes. També proporcionarà una metodologia que donarà suport a tots els sectors agrícoles per impulsar la investigació impulsada per la innovació. WINETWORK compta amb la participació d'11 socis d'excel·lència que representen tota la cadena d'innovació des de la ciència fins als agricultors.
Partint d'una metodologia de recerca impulsada per la innovació prèviament desenvolupada i provada, el projecte WINETWORK té l'ambició d'estimular la innovació col·laborativa al sector vitivinícola. El projecte implementarà una metodologia que ha tingut èxit a la promoció d'innovacions impulsades per la demanda en projectes regionals i europeus anteriors.
Aquest enfocament es basa principalment en les interaccions entre una xarxa dagents facilitadors, diversos grups de treball tècnics regionals i un grup de treball científic europeu. S'utilitza un enfocament participatiu per traduir els resultats de la ciència i el coneixement pràctic en fulls de dades tècniques que es fan servir per preparar materials adaptats als usuaris finals. També es fa servir un enfocament ascendent per identificar una agenda d'innovació impulsada per la demanda.
Al projecte WINETWORK, l'enfocament s'implementarà en deu regions de set països que representen més del 90% de la producció de vi de la UE. Els principals temes tractats a la xarxa es refereixen al control i la lluita contra les malalties que posen en perill el potencial productiu futur de la UE (malalties del tronc de la vinya i flavescència daurada). Atès que representen una amenaça per a la viabilitat econòmica de tot el sector, aquests temes han estat identificats prèviament com una prioritat per viticultors, científics i prenedors de decisions. Atès que molts viticultors estan provant enfocaments innovadors i sostenibles per combatre aquestes malalties, resulta molt beneficiós captar aquestes idees i compartir-les entre els països de la UE.
Les pràctiques innovadores se sintetitzaran, adaptaran i traduiran perquè siguin totalment accessibles als serveis de suport a la innovació i als viticultors. Després, el projecte aportarà una àmplia reserva de coneixements científics i pràctics existents relacionats amb la gestió sostenible de les vinyes. També proporcionarà una metodologia que donarà suport a tots els sectors agrícoles per millorar la investigació impulsada per la innovació. WINETWORK involucra 11 socis d'excel·lència que representen tota la cadena d'innovació, des de la ciència fins als agricultors.
Una xarxa d'experts busca combatre les malalties de la vinya Una xarxa europea per compartir informació i identificar solucions prometedores per combatre les malalties de la vinya podria impulsar la indústria vitivinícola europea. L'eficàcia de la xarxa també podria inspirar altres sectors econòmics que s'enfronten a reptes semblants. Tot i que la UE continua sent un productor líder de vi (representa el 45% de les superfícies vitivinícoles, el 65% de la producció i el 70% de les exportacions a nivell mundial), però, s'enfronta a una sèrie de reptes que amenacen el sector.
Un d'aquests reptes són les malalties de la vinya, que, atesa la seva naturalesa transfronterera, només es poden abordar eficaçment mitjançant una sòlida cooperació entre els Estats membres. «Hem observat una disminució de la productivitat a les vinyes a causa de malalties com les malalties del tronc de la vinya, la flavescència daurada, el míldiu vellós i l'oïdi, entre d'altres», explica Eric Serrano, coordinador del projecte WINETWORK i director del sud-oest de l'Institut Francès de la Vid i el Vi. «Aquestes malalties són molt conegudes en moltes vinyes i poden tenir un important impacte econòmic al sector.
En part, a causa de la tendència cap a la reducció de l'ús de pesticides, hem de desenvolupar noves idees per abordar les malalties». De fet, fungicides com l'arsenit de sodi o la 8-hidroxiquinoleïna han estat prohibits a Europa. En no disposar de tractaments altament eficaços, calen noves estratègies. Difonent coneixement Per això, el projecte finançat amb fons europeus s'ha centrat a enfortir les estructures de coneixement i difusió a nivell europeu. "Volíem centrar-nos a millorar el coneixement dels viticultors sobre les malalties; establir els mitjans per coordinar millor la investigació europea i destacar noves idees", diu Serrano.
"Volem veure que el coneixement sobre la lluita contra les malalties arribi a un públic molt més ampli que només aquells que participen en aquest projecte. Els viticultors també han de poder compartir diferents tipus de coneixements, experiències i enfocaments". Un resultat clau és el Reservori de Coneixement del projecte sobre Flavescència Daurada i Malalties del Tronc de la Vid. Aquesta plataforma en línia té com a objectiu acollir tot el coneixement existent a nivell mundial sobre aquests temes i ha estat desenvolupada tenint en compte tant investigadors com viticultors. "Les parts interessades, com a científics, assessors o viticultors, poden contribuir a aquest arxiu pujant els seus vídeos, imatges i documents en uns pocs i senzills passos", diu Serrano. "Amb molts viticultors provant enfocaments innovadors i sostenibles per lluitar contra les malalties, és vital que recopilem i compartim aquestes idees entre els països europeus". El projecte també va desenvolupar 16 fitxes tècniques, cinc fulletons per a usuaris finals, quatre articles tècnics i tres videoclips per difondre informació sobre la lluita contra les malalties.
L'èxit d'aquesta difusió ha fet que els investigadors reprenguin diverses innovacions, que actualment es troben en fase d'assajos científics. «Els socis també estan estudiant la possibilitat de transferir alguns resultats a altres sectors agrícoles», afegeix Serrano. Facilitant una indústria saludable. Un altre èxit de la metodologia de WINETWORK ha estat lús eficaç dagents facilitadors. El projecte va establir una xarxa de deu persones (una per cada regió vinícola participant) per actualitzar els viticultors i investigadors amb informació rellevant i ajudar-los a connectar amb els participants del projecte en altres llocs. «Aquesta ha estat la clau del nostre èxit, ja que va permetre a tots els involucrats en el projecte estar en contacte permanent», afirma Serrano. «Aquesta ha estat la baula perduda entre la ciència i la pràctica».
Aquests deu agents facilitadors van treballar amb grups de treball regionals i dos grups de treball científics, i van formar una xarxa que va permetre transformar els resultats científics en informació pràctica i materials per a l'usuari final. Aquest model eficaç per facilitar la transferència de coneixement és una cosa que es pot replicar en altres projectes i en altres sectors industrials.
- INSTITUT FRANCAIS DE LA VIGNE ET DU VIN (INSTITUT FRANCAIS DE LA VIGNE ET DU VIN)