Ir o contido principal

Proxecto ECOBIOMASA H2020: Conseguir viños únicos mediante un proceso de produción eficiente

  • Tipo Proxecto
  • Estado Cheo
  • Execución 2019 -2022
  • Orzamento asignado 1.003.835,00 €
  • Ámbito Europeo
  • Fonte principal de financiamento H2020
  • Páxina web do proxecto ECOBIOMASS
Descrición

Na UE, os viños de orixe son produtos con Denominación de Orixe Protexida (DOP). A produción eficiente de viños distintivos é un reto, xa que os seus aromas únicos débense ao papel dos microorganismos autóctonos durante o proceso de elaboración do viño. Non obstante, a adquisición destes microorganismos é problemática, xa que o seu crecemento require biorreactores e nutrientes específicos que non están dispoñibles ou non cumpren os requisitos desexados.

O proxecto ECOBIOMASS, financiado pola UE, é unha solución única que utiliza microorganismos autóctonos seleccionados para producir viños personalizados. Esta solución ofrece unha selección dos mellores microorganismos autóctonos, a instalación de biorreactores específicos superiores aos actualmente existentes no mercado e a subministración de nutrientes. O proxecto introducirá a solución en Europa e América do Sur.

Obxectivos

Hoxe en día é moi difícil para as adegas con Denominación de Orixe conseguir procesos eficientes para elaborar viños únicos. Isto débese a que para producir aromas únicos nun viño hai que empregar microorganismos autóctonos, e o crecemento a gran escala destes microorganismos require de biorreactores e nutrientes específicos que actualmente non están dispoñibles para a industria vitivinícola ou que non cumpren os requisitos desexados de automatización, sensibilidade e prezo.

LEV2050 desenvolveu a ECO-BIOMASA, a única solución no mercado para a produción eficiente de viños personalizados utilizando microorganismos autóctonos seleccionados. Inclúe a selección de microorganismos autóctonos óptimos, a instalación de biorreactores específicos nas instalacións do cliente e a subministración de nutrientes. A principal innovación de ECO-BIOMAS é a superioridade dos seus biorreactores patentados fronte aos do mercado, en termos de automatización, trazabilidade e prezo.

O obxectivo é entrar nos principais mercados de produción de viño en Europa (España, Francia, Italia e Portugal). O plan de comercialización nestes mercados terá un efecto prescriptivo nos restantes países produtores, incluídos os Estados Unidos, preparándoos para as futuras etapas do plan de comercialización LEV2050.

Resultados

Ampliación de microorganismos autóctonos para crear viños personalizados A orixinalidade dos aromas do viño depende dos microbios utilizados durante a súa elaboración. Un proxecto financiado pola UE deseñou biorreactores para a produción a gran escala. O viño foi durante moito tempo un elemento fundamental da cultura europea. Moitos viños de orixe europea son produtos con Denominación de Orixe Protexida (DOP), o que significa que todas as fases do proceso de elaboración deben desenvolverse nunha rexión concreta.

Os aromas e sabores de cada viño dependen dos microorganismos (lévedos e bacterias) presentes durante a elaboración, que son exclusivos da contorna local. Dado que estes microorganismos son difíciles de producir a escala industrial, crear viños únicos e recentemente protexidos pode ser un reto. O proxecto ECOBIOMASS, financiado pola UE, creou unha solución completamente novidosa a este problema de escala: biorreactores capaces de cultivar os microorganismos axeitados en grandes volumes. "Queriamos que as adegas, e calquera negocio en xeral, tivesen a oportunidade de utilizar os seus propios microorganismos e crear un selo distintivo", explica Miguel Romano, director de I+D de LEV2050. "O uso de microorganismos únicos en combinación cos nosos biorreactores patentados tamén axuda a que todo o proceso sexa máis sostible e rendible", engade Romano, que coordinou o proxecto ECOBIOMASS.

Os biorreactores son a única solución dispoñible actualmente na industria vitivinícola que permite a escala industrial de microorganismos nativos. Creando o ambiente axeitado para que os microorganismos prosperen En primeiro lugar, selecciónanse e estúdanse os organismos desexados do viñedo da adega. "Para crear unha firma distintiva, primeiro illamos, identificamos e, finalmente, caracterizamos as súas fortalezas e habilidades", explica Romano. "Para iso, seleccionamos aqueles que están xeneticamente máis distantes". Os microorganismos autóctonos deben ter as características de fermentación adecuadas para o viño específico que se produce. Pero outra característica buscada é o comportamento organoléptico: como o produto final estimula cada un dos sentidos humanos. Unha vez seleccionados, os microorganismos colócanse nos biorreactores, xunto con nutrientes específicos. "Estudamos cada un dos microorganismos e creamos un medio de cultivo personalizado", di Romano. Os reactores están configurados con condicións óptimas para que os organismos medren ata dez veces a súa biomasa inicial.

O proceso global crea viños únicos e de alta calidade que poden acadar o selo de diferenciación DOP. Ensaios en adegas europeas O equipo contactou inicialmente con adegas cunha forte identidade vinculada ao seu terroir, algo reflectido no seu respecto polo medio ambiente e a sustentabilidade. Realizáronse probas con éxito en Francia, Italia e Portugal, así como con adegas de prestixio.

O resultado máis importante, di Romano, foi a satisfacción do cliente, baseada na confianza depositada no equipo de ECOBIOMAS e no uso dos biorreactores. "Estáronse moi satisfeitos co aforro de custos que ofrecía esta tecnoloxía, a súa facilidade de uso e os espectaculares viños que producían", sinala Romano. “Os biorreactores e os medios de cultivo aportan aos lévedos frescos unha gran vitalidade, que se evidencia nos viños, xunto coa limpeza, a expresividade e, grazas ao uso de fermentos autóctonos, a orixinalidade”, engade. O equipo de ECOBIOMAS pretende agora consolidar e aumentar o número de clientes en Europa. "Queremos agradecer á Comisión Europea, porque a través deste proxecto puidemos dar a coñecer a nosa filosofía en Europa, algo que ansiabamos", di Romano.

Coordinadores
  • INBIOLEV SL (INBIOLEV SL)