Proxecto H2020 PROTECT: Ferramentas de modelización preditiva para avaliar os efectos do cambio climático na seguridade e o deterioro dos alimentos
- Tipo Proxecto
- Estado Cheo
- Execución 2019 -2023
- Orzamento asignado 2.115.541,44 €
- Ámbito Europeo
- Fonte principal de financiamento Horizonte 2020
- Páxina web do proxecto Proyecto PROTECT
Satisfacer a crecente demanda de alimentos da poboación e, ao mesmo tempo, abordar o impacto do cambio climático na calidade e a seguridade dos alimentos son dúas prioridades estreitamente relacionadas para a UE. A Rede de Formación Innovadora (ITN), financiada pola UE, PROTECT céntrase na seguridade alimentaria e no posible impacto do cambio climático. Recrutará e formará oito investigadores/as altamente cualificados/as en inicios de carreira en ferramentas avanzadas de modelización para avaliar o impacto do cambio climático na seguridade alimentaria. Este ITN combinará formación práctica en investigación, prácticas non académicas, cursos de verán e obradoiros.
O proxecto reunirá socios académicos e non académicos de 11 países europeos (7 institucións de educación superior, 6 socios industriais e 1 axencia das Nacións Unidas). PROTECT desenvolverá unha ferramenta de apoio á toma de decisións baseada na ciencia e proporcionará orientación política a través dun libro branco.
PROTECT é unha Rede de Formación Innovadora (ITN) financiada polo programa de investigación e innovación Horizonte 2020 da Unión Europea (H2020-MSCA-ITN-2018, subvención nº 813329). O obxectivo xeral desta Rede de Formación Innovadora (ITN) é proporcionar formación de alto nivel en Ferramentas de Modelización Preditiva para Avaliar os Efectos do Cambio Climático na Seguridade Alimentaria (PROTECT) a unha nova xeración de Investigadores en Etapa Inicial (ESR) de alto rendemento. PROTECT proporcionoulles aos ESR as habilidades transferibles necesarias para prosperar nun campo próspero que apoia o desenvolvemento tecnolóxico innovador nunha ampla gama de disciplinas diversas. PROTECT comezou a súa rede de formación de 42 meses o 1 de abril de 2019 cunha campaña de recrutamento de seis meses.
Todos os ESR estaban vixentes o 1 de xaneiro de 2020 e comezaron a traballar nas súas respectivas tarefas. Creouse un sitio web (www.protect-itn.eu) para contribuír á explotación e difusión dos obxectivos, metas e resultados de PROTECT ITN. Ademais, aproveitáronse outras redes sociais e canles de difusión (por exemplo, Twitter, LinkedIn, Facebook). O evento de lanzamento e inauguración tivo lugar na Universidade de CD (23 e 24 de maio de 2019) cunha videoconferencia a cargo do comisario de Agricultura e Desenvolvemento Rural da UE, Phil Hogan. Durante esta reunión, tamén se estableceron as estruturas de xestión, incluído un Consello de Supervisión (con representantes de todas as institucións asociadas).
Organizáronse varios obradoiros de formación (2 obradoiros) e escolas de verán (2 escolas de verán) ao longo da acción, con roles de liderado e unha importante participación de socios da industria. Os resultados da Rede de Formación difundíronse máis alá das fronteiras nacionais a través das redes sociais e académicas. Os representantes da ESR tamén presentaron o seu traballo en varios eventos de divulgación, incluídas visitas escolares. Destaca a creación da banda deseñada PROTECT, dirixida a nenos de primaria (a partir de 6 anos) para ilustrar os principais conceptos e resultados da Rede de Formación PROTECT dun xeito sinxelo e divertido. A banda deseñada pódese descargar de balde en: https://researchrepository.ucd.ie/handle/10197/13121 . A conferencia final da Rede de Formación PROTECT (UCD Dublín, novembro de 2022) organizouse co apoio de socios académicos e industriais. A conferencia estivo aberta a investigadores, organismos reguladores e profesionais do sector e serviu como unha plataforma eficaz para difundir os achados da Rede de Formación a un público máis amplo.
Esta iniciativa levou ao desenvolvemento de ferramentas de avaliación de riscos, ferramentas de apoio á toma de decisións e un artigo que destaca a necesidade de enfoques avanzados de modelización preditiva que combinen datos de seguridade alimentaria e microbianos con datos sobre o cambio climático para investigar o impacto do cambio climático na seguridade alimentaria.
O cambio climático e a seguridade alimentaria convertéronse en prioridades de investigación globais interdependentes. Para cumprir o reto da UE de duplicar a produción de alimentos para 2050 (para satisfacer a demanda da poboación) e, ao mesmo tempo, abordar o impacto do cambio climático na seguridade alimentaria, é necesario investir en investigación para abordar este importante problema social. O obxectivo xeral desta Rede de Formación Innovadora (ITN) é proporcionar formación de alto nivel en Ferramentas de Modelización Preditiva para Avaliar os Impactos do Cambio Climático na Seguridade Alimentaria (PROTECT) a unha nova xeración de investigadores de alto rendemento que se atopan no inicio da súa carreira.
PROTECT proporcionou aos investigadores en idade de carreira as habilidades transferibles necesarias para desenvolver carreiras exitosas nun campo en crecemento que apoia o desenvolvemento tecnolóxico innovador en diversas disciplinas. Este obxectivo conseguiuse mediante unha combinación única de formación práctica en investigación, prácticas non académicas, escolas de verán e obradoiros sobre habilidades transferibles e relacionadas coa investigación, facilitados pola composición académica e non académica do consorcio.
PROTECT reuniu a experiencia intersectorial e multidisciplinar de 11 países europeos (7 institucións de educación superior, 6 socios industriais e 1 axencia das Nacións Unidas). Ao final da acción, o consorcio compartiu a súa experiencia técnica e de formación para recrutar e formar oito ESR altamente cualificados en ferramentas de modelización avanzadas para investigar o desafío social que supón o impacto do cambio climático na seguridade alimentaria, considerando os alimentos como inseguros se son prexudiciais para a saúde (debido a bacterias patóxenas ou micotoxinas) ou non aptos para o consumo humano (debido a bacterias que os deterioran).
Ademais, PROTECT aproveitou este novo coñecemento para desenvolver ferramentas de modelización de apoio á decisión baseadas na ciencia e elaborou orientacións políticas en forma de libro branco. O consorcio apoia a creación de empregos especializados nunha área crucial para a saúde humana e ambiental, garantindo ao mesmo tempo o crecemento continuo e a confianza pública no sector agroalimentario europeo.
O cambio climático e a seguridade alimentaria convertéronse en prioridades de investigación globais interdependentes. Para cumprir o reto da UE de duplicar a produción de alimentos para 2050 (para satisfacer as demandas da poboación) e, ao mesmo tempo, abordar o impacto do cambio climático na seguridade alimentaria, é necesario investir en investigación para abordar este problema.
O obxectivo xeral desta Rede de Formación Innovadora (ITN) é proporcionar formación de alto nivel en Ferramentas de Modelización Preditiva para Avaliar os Efectos do Cambio Climático na Seguridade Alimentaria (PROTECT) a unha nova xeración de investigadores de alto rendemento en etapas iniciais. PROTECT proporcionarache as habilidades transferibles necesarias para unha carreira profesional próspera nun campo próspero que apoia o desenvolvemento tecnolóxico innovador nunha variedade de disciplinas diversas.
Este obxectivo acadarase mediante unha combinación única de formación práctica en investigación, prácticas non académicas, escolas de verán e obradoiros sobre habilidades transferibles e relacionadas coa investigación facilitados pola composición académica e non académica do consorcio. PROTECT reúne coñecementos intersectoriais e multidisciplinares de 11 países europeos (7 institucións de educación terciaria, 6 socios industriais e 1 axencia das Nacións Unidas). O consorcio compartirá coñecementos técnicos e de formación para recrutar e formar oito ESR altamente cualificados en ferramentas de modelización avanzadas para investigar o impacto do cambio climático na seguridade alimentaria, considerando os alimentos como inseguros se son prexudiciais para a saúde (debido a bacterias patóxenas ou micotoxinas) ou non aptos para o consumo humano (debido a bacterias nocivas).
Ademais, PROTECT empregará este novo coñecemento para crear unha ferramenta de apoio á toma de decisións baseada na ciencia e desenvolver orientación política a través dun documento técnico. O consorcio apoiará a creación de empregos especializados nunha área fundamental para a saúde humana e ambiental, garantindo ao mesmo tempo o crecemento continuo e a confianza pública no sector agroalimentario europeo.
A predición contemporánea dos problemas climáticos e de seguridade alimentaria futuros require probas, monitorización e medicións intensivas en laboratorio e sobre o terreo, o que dificulta a súa integración nun sistema de avaliación optimizado. O traballo proposto nesta Rede de Formación centrouse no uso de modelos preditivos de última xeración, técnicas bayesianas, elicitación por expertos, análise de decisións multicriterio, análise de Monte Carlo de segunda orde, técnicas de sensibilidade e análise de escenarios, que, ata a data, non foron plenamente explotados na UE.
Aínda que o traballo sobre a influencia do cambio climático na seguridade alimentaria en Europa é limitado (debido á alta complexidade tecnolóxica e metodolóxica), aínda non se alcanzou todo o potencial destas técnicas, e a integración da seguridade alimentaria co cambio climático representa un avance innovador a maior escala que vai máis alá do estado da arte. PROTECT extrapolou os modelos e as abordaxes analíticas a escenarios da vida real, en colaboración con socios industriais clave de renome internacional cun forte desexo de abordar este problema emerxente. O programa PROTECT proporcionou con éxito formación interprofesional de alta calidade para mellorar as perspectivas profesionais e a empregabilidade dos ESR. A Rede de Formación permitiu aos ESR ampliar as súas competencias científicas e técnicas.
Grazas aos obradoiros e escolas de verán do programa de formación práctica, os ESR ampliaron e desenvolveron as súas competencias científicas e profesionais, mellorando significativamente o seu coñecemento sobre o impacto ambiental, a seguridade alimentaria e a xestión de riscos na cadea alimentaria. A plena participación de socios industriais de renome demostrou a alta demanda da experiencia desenvolvida polos ESR. Esta iniciativa deu lugar á publicación de varios resultados de investigación en revistas internacionais de alta calidade e revisadas por pares, con presentacións en diversos congresos internacionais e nacionais.
A conferencia final da Rede de Formación PROTECT (Dublín, Irlanda, novembro de 2022) organizouse co apoio de socios académicos e industriais, servindo como unha plataforma eficaz para difundir os resultados da Rede (incluídos estudos de avaliación de riscos, ferramentas de modelización e ferramentas de apoio á toma de decisións) a un público máis amplo.
- UNIVERSITY COLLEGE DUBLIN, NATIONAL UNIVERSITY OF IRELAND, DUBLIN (NUID UCD)