Projecte H2020 PROTECT: Eines de modelatge predictiu per avaluar els efectes del canvi climàtic en la seguretat i el deteriorament dels aliments
- Tipus Projecte
- Estat Completat
- Execució 2019 -2023
- Pressupost assignat 2.115.541,44 €
- Àmbit Europeo
- Font principal de finançament Horitzó 2020
- Web del projecte Proyecto PROTECT
Satisfer la demanda creixent d'aliments de la població i, alhora, abordar l'impacte del canvi climàtic en la qualitat i la seguretat alimentària són dues prioritats estretament relacionades per a la UE. La Xarxa de Formació Innovadora (ITN) PROTECT, finançada per la UE, se centra en la seguretat alimentària i la possible influència del canvi climàtic. Reclutarà i formarà vuit investigadors novells altament qualificats en eines avançades de modelització per avaluar l'impacte del canvi climàtic a la seguretat alimentària. Aquesta ITN combina formació pràctica en recerca, pràctiques no acadèmiques, cursos d'estiu i tallers.
El projecte reunirà socis acadèmics i no acadèmics de 11 països europeus (7 institucions d'educació superior, 6 socis industrials i 1 agència de les Nacions Unides). PROTECT crearà una eina de suport a la presa de decisions amb base científica i donarà suport a l'orientació política mitjançant un llibre blanc.
PROTECT és una Xarxa de Formació Innovadora (ITN) finançada pel programa de recerca i innovació Horitzó 2020 de la Unió Europea (H2020-MSCA-ITN-2018, Subvenció núm. 813329). L'objectiu general d'aquesta Xarxa de Formació Innovadora (ITN) és proporcionar formació d'alt nivell a Eines de Modelatge Predictiu per avaluar els Efectes del Canvi Climàtic a la Seguretat Alimentària (PROTECT) a una nova generació d'Investigadors a Etapa Inicial (ESR) d'alt rendiment. PROTECT va proporcionar als ESR les habilitats transferibles necessàries per prosperar en una àrea florent que sustenta el desenvolupament tecnològic innovador en una gamma de diverses disciplines. PROTECT va començar la seva xarxa de formació de 42 mesos l'1 d'abril del 2019 amb una campanya de reclutament de 6 mesos.
Tots els ESR estaven als seus llocs l'1 de gener del 2020 i van començar a treballar en les seves tasques respectives. Es va crear un lloc web (www.protect-itn.eu) per contribuir a l'explotació i la difusió dels objectius, metes i resultats de PROTECT ITN. A més, es van aprofitar altres xarxes socials i vies de difusió (p. ex., Twitter, LinkedIn, Facebook). L'esdeveniment de llançament i inauguració va tenir lloc a la UCD (23 i 24 de maig del 2019) amb una videoconferència del Comissari d'Agricultura i Desenvolupament Rural de la UE, Phil Hogan. Durant aquesta reunió, també s'hi van establir les estructures de gestió, inclòs un Consell de Supervisió (amb representants de totes les institucions associades).
Es van organitzar diversos tallers de formació (2 tallers) i escoles d'estiu (2 escoles d'estiu) al llarg de l'acció, amb rols de lideratge i una aportació important dels socis del sector. Els resultats de la Xarxa de Formació es van difondre més enllà de les fronteres nacionals a través de les xarxes socials i les xarxes acadèmiques. Els representants dels ESR també van presentar el seu treball a diversos esdeveniments de divulgació, incloent visites escolars. Cal destacar la creació del còmic PROTECT, adreçat a nens de primària (a partir de 6 anys) per il·lustrar els principals conceptes i resultats de la Xarxa de Formació PROTECT de manera senzilla i divertida. El còmic es pot descarregar gratuïtament a: https://researchrepository.ucd.ie/handle/10197/13121 . La conferència final PROTECT de la Xarxa de Formació (UCD Dublín, novembre del 2022) es va organitzar amb el suport de col·laboradors acadèmics i industrials. La conferència va estar oberta a investigadors, organismes reguladors i professionals del sector, i va servir com a plataforma eficaç per difondre els resultats de la Xarxa de Formació a un públic més ampli.
Aquesta iniciativa va donar lloc al desenvolupament d'eines d'avaluació de riscos, eines de suport a la presa de decisions i un document en paper, que va destacar la necessitat d'enfocaments avançats de modelatge predictiu que combinin dades sobre seguretat alimentària i microbis amb dades sobre el canvi climàtic per investigar l'impacte del canvi climàtic a la seguretat alimentària.
El canvi climàtic i la seguretat alimentària han esdevingut prioritats de recerca mundials interdependents. Per afrontar el repte de la UE de duplicar la producció alimentària d'aquí al 2050 (per satisfer la demanda de la població) i, alhora, abordar l'impacte del canvi climàtic en la seguretat alimentària, cal inversió en recerca per abordar aquest problema social important. L'objectiu general d'aquesta Xarxa de Formació Innovadora (ITN) és proporcionar formació d'alt nivell a Eines de modelatge predictiu per avaluar els efectes del canvi climàtic a la seguretat alimentària (PROTECT) a una nova generació d'investigadors novells d'alt rendiment.
PROTECT va proporcionar als investigadors novells en investigació les competències transferibles necessàries per desenvolupar carreres professionals pròsperes en una àrea en auge que sustenta el desenvolupament tecnològic innovador en diverses disciplines. Aquest objectiu es va assolir mitjançant una combinació única de formació pràctica en investigació, pràctiques no acadèmiques, escoles d'estiu i tallers sobre competències transferibles i relacionades amb la investigació, facilitats per la composició acadèmica i no acadèmica del consorci.
PROTECT va reunir l'experiència intersectorial i multidisciplinària de 11 països europeus (7 institucions d'educació superior, 6 socis industrials i 1 agència de les Nacions Unides). En finalitzar l'acció, el consorci va compartir la seva experiència tècnica i de capacitació per contractar i capacitar 8 ESR altament qualificats en eines avançades de modelització per investigar el desafiament social que suposa l'impacte del canvi climàtic en la seguretat alimentària, considerant els aliments com a insegurs si són perjudicials per a la salut (a causa de bacteris no patògens) bacteris que els deterioren).
A més, PROTECT va aprofitar aquest nou coneixement per crear eines de modelització de suport a la presa de decisions amb base científica i va elaborar una guia de polítiques mitjançant un llibre blanc. El consorci dóna suport a la creació d'ocupació especialitzada en una àrea crucial per a la salut humana i ambiental, alhora que garanteix el creixement continu i la confiança pública en el sector agroalimentari europeu.
El canvi climàtic i la seguretat alimentària han esdevingut prioritats de recerca mundials interdependents. Per afrontar el desafiament de la UE de duplicar la producció d'aliments per al 2050 (per satisfer les demandes de la població) i alhora fer front a l'impacte del canvi climàtic en la seguretat alimentària, cal inversió en recerca per abordar aquesta qüestió.
L'objectiu general d'aquesta Xarxa de Capacitació Innovadora (ITN) és oferir capacitació d'alt nivell a Eines de modelatge predictiu per avaluar els efectes del canvi climàtic a la seguretat alimentària (PROTECT) a una nova generació d'investigadors d'alt rendiment en etapa inicial. PROTECT els proporcionarà les habilitats transferibles necessàries per a carreres pròsperes en una àrea florent que sustenta el desenvolupament tecnològic innovador en una varietat de disciplines diverses.
Aquest objectiu s'aconseguirà mitjançant una combinació única de capacitació en recerca pràctica, col·locacions no acadèmiques, escoles d'estiu i tallers sobre habilitats transferibles i relacionades amb la investigació facilitades per la composició acadèmica i no acadèmica del consorci. PROTECT aplega experiència intersectorial i multidisciplinària d'11 països europeus (7 institucions educatives de tercer nivell, 6 socis industrials, 1 agència de les Nacions Unides). El consorci compartirà coneixements tècnics i de formació per reclutar i formar vuit ESR altament qualificats en eines de modelització avançades per investigar l'impacte del canvi climàtic en la seguretat alimentària, considerant els aliments com a insegurs si són perjudicials per a la salut (a causa de bacteris patògens o micotoxins) o no aptes per al consum humà.
A més, PROTECT utilitzarà aquest nou coneixement per crear una eina de suport a la presa de decisions amb base científica i desenvolupar orientació política mitjançant un document tècnic. El consorci donarà suport a la creació d'ocupació especialitzada en una àrea fonamental per a la salut humana i ambiental, alhora que garantirà el creixement continu i la confiança pública al sector agroalimentari europeu.
La predicció contemporània dels problemes futurs del clima i la seguretat alimentària requereix assaigs intensius de laboratori i de camp, monitorització i mesures que dificulten la integració en un sistema davaluació optimitzat. El treball proposat en aquesta Xarxa de Formació es va centrar en l'ús de models predictius d'avantguarda, tècniques bayesianes, elicitació d'experts, anàlisi de decisions multicriteri, anàlisi de Monte Carlo de segon ordre, tècniques de sensibilitat i anàlisi d'escenaris que, fins ara, no s'han explotat plenament a la UE.
Si bé el treball sobre la influència del canvi climàtic a la seguretat alimentària a Europa és limitat (a causa de l'alta complexitat tecnològica i metodològica), encara no s'ha assolit el màxim potencial d'aquestes tècniques, i la integració de la seguretat alimentària amb el canvi climàtic representa un avenç innovador a escala més gran que va més enllà de l'estat de l'art. PROTECT va extrapolar els models i enfocaments analítics a escenaris reals, en col·laboració amb socis industrials clau de renom internacional amb un desig ferm d'abordar aquest problema emergent. El programa PROTECT va aconseguir oferir capacitació interprofessional d'alta qualitat per millorar les perspectives professionals i l'ocupabilitat dels ESR. La Xarxa de Formació va permetre als ESR ampliar les competències científiques i tècniques.
Gràcies als tallers i escoles d'estiu del programa de formació pràctica, els ESR han ampliat i desenvolupat les seves competències científiques i professionals, millorant considerablement els seus coneixements sobre impacte ambiental, seguretat alimentària i gestió de riscos a la cadena alimentària. La participació plena de reconeguts socis industrials va demostrar la gran demanda de l'experiència desenvolupada pels ESR. Aquesta iniciativa va donar lloc a la publicació de diversos resultats de recerca en revistes internacionals d'alta qualitat i amb revisió per parells, amb presentacions a diversos congressos internacionals i nacionals.
La conferència final PROTECT de la Xarxa de Formació (Dublín, Irlanda, novembre de 2022) es va organitzar amb el suport de socis acadèmics i industrials, servint com una plataforma eficaç per difondre els resultats de la Xarxa (inclosos estudis d'avaluació de riscos, eines de modelatge i eines de suport a la presa de decisions) a un públic més ampli.
- UNIVERSITY COLLEGE DUBLIN, NATIONAL UNIVERSITY OF IRELAND, DUBLIN (NUID UCD)